Followers

Thursday, August 27, 2015

Bintang2 Yang Menyinar Dilangit Gugur Dipangkuan Ku

Selesai solat duha pukul 11:00 pagi
Bell rumah berbunyi
Auntie buka telekung, capai tudung
Buka daun pintu jengok
Ada poslaju
Pakai selipar, terkedek2 auntie kearah gate
Dengar gema dan pergerakkan bibir
Bila mamat dispatch tu menyebut nama auntie
Hihihi
Auntie sahut kata
Makciklah noraini, sambil letak kan tangan didada
Agaknya bila nengok tangan auntie terketar2
Mamat tu minta no IC pulak
Jadi auntie pun sebut lah satu2
Nasib boleh hafal no IC hihihi

Auntie sambut bungkusan
Lalu masuk kedlm rumah
Capai ipad dan shoot gambar


Pengirim adalah kawan siber facebook
Auntie ni ramai list kawan2 facebook sebaya anak2
Yang dah senja macam auntie boleh bilang dgn jari je
hihihi
Amboi datang dari jauh parcel ni
Nun dari Kulim Kedah
Bila auntie belek bungkusan
Untuk tahu pengirimnya dan dari mana

Masa mengunting sampul plastik tu
Tetiba hati auntie sayu
Mata auntie berair
Tiba2 tersedik doa dihati auntie
Doa bahasa melayu, ayat percakapan biasa
Tapi auntie berhubungkan pada Allah

"Ya Allah,  
Satukan nani dengan insan2 yang menyayangi nani
Sesungguhnya 
Nani tidak mengenali mereka, tak pernah berjumpa mereka
dan mungkin tidak dapat berjumpa mereka semasa didunia
Tapi
Ya Allah, temukan nani di Taman Syurga mu
Supaya kami dapat beramah mesra 
sayang menyanyangi yang bersambungan
Didunia abadi Mu nanti"
Aamiin

Semoga doa dalam puasa ini di makbul oleh NYA
Aamiin


Waalaikumusalam warahmatullahi wabarakatuh
Izahan Syemylona Ishak
Aamiin

Auntie jawab dan aamiinkan doa Izahan yg tertera di nota
InSyaAllah, auntie akan munafaatkan kitab2 ini
Terima kasih yang tertinggi dihati auntie buat Izahan yea.

Tertanya2 dihati auntie
Apa yang membuat individu readers auntie menyayangi auntie
Auntie sendiri tak tahu jawapannya
Tapi auntie amat bersyukur pada Allah swt
Kerana mengutuskan insan2 yang baik hati dan murni
Mengisi kehidupan auntie yang dah tua dan uzur ini

Dah lama auntie ambil gambar air ZamZam ni
Dah habis auntie gunakan utk minuman uncle
tapi gambar masih ada tersimpan di galeri photos
Jadi auntie masukkan juga buat kenangan
Terima Kasih ye Chuya

ZamZam 5 kg ni



Selagi lagi, auntie ucapkan
Ribuan terima kasih pada insan2 
yang sentiasa menyanyangi 
Mereka adalah saperti 
bintang2 yang menyinar dilangit
Gugur dipangkuan

~~~Semoga amalan baik ini 
menyinar bercahaya memancar
menerangi kegelapan
Ketika melintasi titian MU nanti~~

Aamiin


Friday, August 14, 2015

Ramadhan dan Syawal Hijrah 1436

Tinggal dua hari saja Syawal berbaki
Didatangi pula bulan Zulkaedah
Semoga auntie dapat terus mengerjakan 
puasa sunat Isnin, khamis
Dengan izinNya jua

Tahun ini tak sempat auntie bercerita Ramadhan dan Syawal
Tak per auntie ringkaskan dalam N3 ni
Ermmm...ingatan auntie pun dah mudah lupa2 
Jadi auntie tulis sikit2 buat kenangan 

Bulan Ramadhan yang lalu
Semua readers sedia maklum uncle dah dirumah masa tu
5 ramadhan uncle discharged dari hospital
Kami sekeluarga memang kelam kabut
Belum reti nak handle dan manage uncle
Makan masa hampir satu jam
Kami menguruskan setiap sessi
Salin lampin, sedut kahak
lap seluruh badan, pakaikan baju, susukan dan persedian ubat2
Kadang kala perlu salin cadar dan sarung bantal
Bila uncle buat 'hal'
Terpancut kencing dan termuntah susu
Hihihi
Sabar jerlah...

Apabila kepenatan 
Auntie tak larat lah masak memasak
Sebulan dapur auntie tak berasap
Anakanda Pija beli setiap hari
Kecuali jika dia ada jemputan berbuka diluar
Anakanda Abam Aji pula lah akan mencari lauk dan kuih muih
Lauk selalunya dibeli mencukupi hingga kesahur
Auntie hanya perlu panaskan saja

Kami beli lauk pauk pada orang2 yang dah biasa setiap tahun
Lauk pauk yang rasanya saperti auntie masak sendiri
Jadi bolehlah makan dan tidak rasa jemu
Sampai sahur pun tak basi
Alhamdulillah
Aduhai, 
Air pun dibelinya juga
Melayan air tebu, mata kucing, jagung, asam boi
Tembikai, soya, lencikang dan entah apa2 lagilah

Sepanjang bulan Ramadhan tahun ini
Anakanda Pija berbelanja besar untuk kami anak branak berbuka
Alhamdulillah
Semoga Allah memberi ganjaran bekalan untuk dunia abadinya nanti
Aamiin

Bulan ramadhan ini juga
Anakanda Pija suami isteri tidur dirumah auntie
Lepas sahur dan sesudah subuh baru dia suami isteri balik
Sebab mlm adalah shift pija, ben dan abam aji untuk jaga uncle
Hihihi

Walaupun penghujung ramadhan tiba
Persiapan Hari Raya tiada lansung terlintas bagi auntie
Dari segi perhiasan rumah, pakaian atau kuih muih

Again anakanda Pija order segala macam biskut
Tapi auntie tak pula ambil gambar biskut2 yg Pija beli
Mewah lah sangat, rasa2 auntie mahu ada sampai rm500 or lebih
Ada dekat 30++ telap bermacam2 jenis biskut
Adik perempuan Ben pun bagi macam2 jenis biskut
Anak buah auntie pun ada buatkan biskut untuk auntie
Kek macam2 jenis, lapis, buah, butter and cheese
Berkotak2 juga diberi oleh adik dan kawan2
Rezeki amatlah mewah raya ni
Hingga auntie bersedekah biskut2 dan kek2
dari seawal bulan ramadhan lagi
pada tukang physio dan kawan2 yang datang
Malah masih ada lagi yang belum berbuka balang2 biskut
Tak per, slow2 makan dgn black coffee

Some of the pic taken





hihihi gambar dari facebook
dalam galary dah terdelete


Biskut Yang masih menunggu untuk dimakan


Auntie lansung tiada hati nak berseronok Syawal kali ni
Hingga bekas/balang biskut raya pun tak digunakan
Auntie keluarkan dari lemari, basuh tapi
entahlah...
Hidang terus bekas plastik tu
Tak pernah auntie buat macam ini 
Hati auntie hanya  memikirkan uncle yang masih terlantar
Auntie lansung tidak kemana2 Syawal tahun ini
Hanya sebuah rumah saja auntie beraya
Rumah besan (mak Arif)
Yea hanya dialah satu2 nya besan auntie
Yang ambil tahu keadaan auntie dan uncle

Mak Ariff sedang sibuk sangat tu sbb adik perempuan Arif 
Akan melansungkan hari bahagianya
Hujung minggu ni

Wah..hujung minggu ni
Auntie ada empat jemputan
Daripada pagi hingga ke malam
Auntie hanya akan pergi tiga jemputan saja
Yang terdekat di kawasan auntie
Yang jauh nun di tengah bandar KL
Memang tak dapatlah auntie pergi

Pagi Syawal pertama
Auntie berselfie bila sudah bersiap
hihihi


Ini Noy snapkan
Jubah auntie gi Haji Tahun lalu
Kali kedua pakai
Shawl baru, Noy belikan







Agak2 kenapa auntie ketap bibir?
Macam2 perasaan ada...
Drama kehidupan...
Tak yah elaborate, nanti kang auntie nangis

Hidangan saperti setiap tahun
Rendang daging, rendang limpa, kuah kacang
Ni Pija order dah dua tahun berturut2
Auntie dah tak mahu renyah2
Auntie hanya masak sambal daging dan kuah lodeh
Itu pun dibantu oleh anakanda pija dan abam aji
Noy fly, selalu mcm tu, tak dapat tolong masak memasak
Persiapan hidangan Hari Raya
Kesemua dimakan dgn nasi impit yg auntie rebus
Lemang dibeli
Ketupat palas pun ada juga
Saudara bau bacang arwah mak
datang hantar berserta rendang ayam mlm raya
Alhamdulillah


Malam Hari Raya pertama baru dapat bersessi bergambar family
Siang amat padat dengn tetamu yang bertali arus
Alhamdulillah...

Macam2 aksi anak2..







Anak2 suruh bergambar dengan uncle buat kenangan
Nampak tak bekas kuning di bantal dan leher uncle
masih belum kering masa tu
huhuhhu



Love you till eternity





Auntie happy bulan Syawal ini
dengan adanya tetamu yang bertandang 
rakan2 tentera, kawan2 kerja  sebelum pencen
kawan2 facebook, blog readers, dan kawan2 sekolah
kawan2 anak...ehhhh ramailah
Love All of Youuuuuuu...

Bagi yang sudi datang jumpa auntie dan uncle
Auntie ucapkan ribuan terima kasih
Semoga di berkati Allah dengan RahmatNya
akan kunjungan kalian

Auntie doakan 
Semoga Allah melipat gandakan
rezeki pada tangan yang menghulur
duit raya pada auntie dan uncle tempoh hari.
Aamiin.

Hingga kita berjumpa lagi dalam penulisan akan datang
InSyaAllah..

P/s :
Maaf auntie tak sempat nak menjawab 
satu persatu komen2 sebelum ni
tapi auntie so happy pada yang sudi
tinggal komen
Honestly..
I love my readerss to scrible down something here..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...