Followers

Monday, May 25, 2015

DiMana Semangat Dan Selera Menghilang?

Auntie hilang kudrat utk berpuasa sunat
Baru sekejap makan tengahari
Airmata menitis2 masuk dalam pinggan
Yea, airmata masuk dalam pinggan nasi auntie
Tak pernah dalam hidup auntie
Makan berulam airmata

Lauk yg auntie hadap tadi
Nasi goreng tomyam
Ikan siakap tiga rasa
Kailan ikan masin
Tomyam campur
Telur dadar
Semua ni adalah dari peti sejuk
Auntie makan tanpa memanaskan lauk pauk tu
Tak pernah auntie macam ni
Cuit sayur kailan dan tiga rasa saja
Yang lain2 tak sentuh
Walhal ini adalah makanan kegemaran

Sebenarnya Pija belikan utk mkn malam semalam
Tapi malam tadi, auntie hanya makan bun kacang hitam tiga biji
Yang dibawa oleh anak blogger auntie Iyra Mutalib
Ketika datang visit auntie semalam bersama kakcik Seroja sekeluarga
Ribuan terima kasih pada mereka
Sebab meluangkan masa visit uncle dihospital dan auntie dirumah
Auntie demam tak pergi jenguk uncle, dah dua hari

Selera auntie dah tak ada sebenarnya
Rasa kesat bila makanan sampai ketekak
Betullah..kata2 org dahulu kala


Keadaan auntie sekarang macam tu lah
Sejak uncle jatuh sakit
Auntie makan dan minum hanya utk alas perut

Amat terganggu fikiran
Sehinggakan solat pun boleh terlupa rakaat keberapa
Rakaat kedua kah? Ketiga kah?
Makan ubat pun gitu
Dah makan ke belum, dah inject ke belum?
Bila dah lupa2 macam tu
Menantu auntie Arif belikan berkotak2 kismis
Untuk refreshkan memori


Tinggal 4 kotak aja
Anak2 pun tumpang makan

Auntie bercerita pada kakcik seroja semalam
Dimana sekarang, auntie amat2 faham 
Perbezaan kegembiraan dan kehibaan

Bagi diri auntie
Kedua2 keadaan ini, auntie dah pernah lalui
tapi kali ni the 'hit' is so heavy

Kegembiraan hanya melibatkan anggota hati dan fikiran 
Tapi bila Kehibaan melanda
Melibatkan lebih banyak anggota yang lain
Hati pedih
Fikiran celaru
Mata mengeluarkan airmata tanpa henti
Dada sebak
Tekak kesat
Perut sebu
Kaki tangan lemah
Semangat kosong

Hanya Allah Yang Maha Esa tempat mengadu
Dhuha ku, Tahajudku, Bacaan Yasin dan Fatihah
Jadi santapan dan ubat ku

Anak2 dan kawan2 jadi semangatku

Ucapan tibuan terima kasih kepada semua
Yang turut mendoakan kesembuhan uncle
Yang memberi kata2 semangat melalui email dan messenger
Tak dapat auntie balas setiap satu
Sekali lagi ribuan terima kasih
Kepada semua yang telah menziarahi uncle di hospital
Moga Allah memberi RahmatNya pada yg berkenaan

Alhamdulillah semalam tengahari uncle telah buka mata
Pija tunjukkan video pada auntie
Bisikkan Pija ditelinga uncle
"Papa, mama kirim salam sayang pada papa
Mama demam kat rumah"
"Papa angkatlah tangan, pija ambil video ni utk mama"

Kata Pija, dapat lihat papanya kumpulkan tenaga
Agak lama juga barulah papanya dapat angkat tangan sampai kepipi
dan mata dibuka perlahan2..

Ya Allah 
Alhamdulillah

Bermakna uncle dapat melihat (Basirun)
Mendengar (Sami'un)
Cuma berkata2 (Mutakalimun) saja yang belum
Tiga nikmat dari Allah untuk insanNya
Ba - Sim - Mim
Tiga huruf awal dari Bismillah

Kata Arif menantu auntie
Doktor boleh discharged uncle dari hospital minggu ni
Keadaan uncle stable
Lebih baik dirumah, dari wad yg banyak kuman

Kami sekeluarga akan diajar
Bagaimana nak jaga pesakit macam uncle 

Auntie cadang nak beli katil macam dihospital tu
Yang boleh adjust pembaringan dan tinggi rendah
Letak kat sudut ruang tamu
Dah auntie keluarkan 10 helai sarung bantal dan 2 helai cadar
Kesemuanya warna putih untuk dihantar kedobi

~~ I am waiting for you sayang
Welcome back into my arms.. ~~




Thursday, May 21, 2015

Bintang Ku


Genap dua minggu hari ni
Uncle di HKL

Berdebar hati setiap hari
Menanti waktu untuk menziarahinya
Badan dah tak larat lagi berulang alik kesitu
Tapi rindu mengatasi badan yang lemah 

Setiap hari harapan agar 
Mata bertentangan, tangan di gengam erat
Tapi tiada reaksi balas darinya
Pilu hati berjurai air mata
Hilang malu ku
Pada sekeliling yg memerhati
pada menantu anak2 dan kawan2

Dada mu tempat ku meletakkan kepala
Telinga mu tempat merayu dan berbisik
Jari mu diusap dan dicium

"Sayanggg, nani datang ni, bukalah mata
Gengamlah tangan nani"

Tapi tiada respon..


Kedua lengan, tangan dan kaki uncle bengkak
Mungin perjalanan darah terganggu

Tiada lagi mesin BP dan jantung disitu
Tiada lagi wire dikepala utk sedut darah
Bandage pun dah dibuka
Bekas jahitan pembedahan otak di kepala juga dah mula kering
Tiada lagi alat oxygen kemulut
Yg ada hanyalah lintasan yg ditebuk dileher untuk penafasan/laluan oxygen
tiub utk feeding dihidung
Dan plug di kaki utk suntikkan ubat

Mungkin uncle dah susut berat badan
Nampak kecil terbaring tanpa baju

Walaupun uncle entitle utk bilik berasingan
Tapi auntie prefer uncle bersama2 pesakit
Yang sama seperjuangan, pembedahan otak
Ada 6 katil disitu
Tapi yang ada bintang tergantung hanya dua katil saja
Hati tertanya2 
Apakah bintang itu?


Adakah maknanya uncle 'kritikal?'

Terdetik dihati 
Masa bertugas dulu
Uncle ada dianugerah beberapa bintang
Sakit pun ada juga ke bintang anugerah dari doktor?
Sedihhhhhh

Ada pesakit yang dah buka mata
Bila auntie bertanya mereka dah sebulan lebih baru ada respon
Pergerakkan mata dan kaki tangan

Auntie pujuk hati yg hambar
Supaya bersabar untuk beberapa minggu lagi
Untuk bertentangan mata dan gengamannya
Bersyukur amat2
Kerana uncle masih ada 



Tuesday, May 5, 2015

Kunjungan Pertama

Auntie sekeluarga dijemput besan kerumahnya
DiTaman Melawati, Kuala Lumpur, hari Sabtu yg lalu selepas maghrib
Sebab tak jauh dari taman auntie maka
Auntie dan uncle setuju untuk hadir ke BBQ partynya
Auntie siapkan uncle dulu


Auntie pakaikan jubah dan kupiah yang auntie beli diMadinah
ketika auntie mengerjakan ibadah haji tahun lalu
Cincinnya dan wangi2an
Alhamdulillah siap.
Berpeluh2 auntie tau hihihi
Dah settled barulah auntie mandi bersiap untuk solat maghrib 
Spt biasa, uncle ngadap pc dia
Auntie sahut uncle

"Pandanglah camera, nak amik gambar ni" kata auntie



Uncle selalu pegang dada dibahagian bekas pembedahan jantung
Walaupun dah belasan tahun tapi masih nyilu katanya


"Tak mo tangan tu kat dada" kata auntie
Hihihi terus uncle letak tangan kebawah dan tegakkan posisi kedudukkannya



Sebelum bergerak, anakanda abam aji ambilkan shot uncle dan auntie pula


Hujan renyai2 malam tu
Auntie pesan anakanda abam aji supaya jangan memandu laju
Alhamdulillah, sampai rumah besan pukul 8++ mlm

Disambut oleh besan lelaki, ayah Arif
Sampai kedalam rumah disambut pula oleh mak Ariff
Auntie bersalaman berpeluk dan berlaga pipi kiri kanan hihihi

Terus jemput ke meja mkn 
dan terus makan apa yang terhidang diatas meja dulu
Anakanda Noy dan Arif, anakanda Pija dan Ben di anjung rumah
Sedang membakar bbq



Auntie makan salad, mashed potato dan pesto pasta dulu
Hihihi auntie nak makan ikan, sotong dan udang
Ayam dan hotdogs auntie tak sentuh pun
Tapi kalah bila datang kambing bakar
Auntie ambil sekeping, memang sedap betul 
Pandai Arif marinate

Since dah buat bbq, 
Anakanda noy ambil kesempatan untuk celebrate 
belated bithday Arif yang ke 29
Noy tempah kek 
Mereka suami isteri berdua di Jakarta ketika hari jadi sebenar
Arif berkursus seminggu dan Noy ambil cuti join suami dia


Amboi mentang2lah suami pilot
Kek pun ada mini aircraft atas kek hihihi
Anak buah Arif chop icing aircraft tu 


Ada nasi lemak bungkus juga
auntie makan sebungkus
Kuih muih dan bubur kacang
auntie makan serba satu sahaja


Keluarga Arif
Kakak sulungnya, cucu pertama mereka dan maknya
Arif berempat beradik
Dia anak yang kedua, bawah dia adik lelaki
dan bungsu perempuan



Auntie rasa seronok nengok Pija dapat berbual mesra dengan keluarga mereka
Auntie tak banyak berbual sbb memang payah
Apabila pendengaran auntie menghalang
Malu pun yea, nanti lain orang tanya lain pula yg auntie jawab
Lebih baik senyap...hihihi
tapi bual jugalah, nanti orang kata auntie anti social pulak



Ayah Arif ni bekas jurutera di JKR 
Kebetulan sama berkerja dgn adik ipar uncle suatu ketika dulu
Kini,  dia ada syarikat sendiri bila dah bersara



 auntie suruh besan dan uncle toleh untuk snap satu shot hihihi


Nengok balik buah2an tu auntie terliur
Sbb buah anggor tu sangat fresh and seedless
meletop2 dalam mulut bila dikunyah 
hihihi macam budak2 perangai auntie

Habis jahanam sugar reading auntie
Air sirap soda, auntie togok 
Huahhhhh memang dia org served auntie air masak
Tapi tangan auntie pegang gelas yg berisi air merah tu
Menarikkkkkk perhatian sungguh
macam magnet weyyyy


Bubur kacang paling sedap dalam donia
cukup lemaknya dan kurang manis
fuhhhh...
auntie buat tak sesedap mcm ni


Air teh ni pun auntie punya
Kiranya semua hidangan auntie bedalll
Tang perkataan bedalll, Pelan2 sikit baca tu
Malu ni..hihihihi

Ikan pari punya lah besar dan tebal dihidang depan auntie panas2
Auntie tak boleh habis ni
Jadi auntie share dengan Anakanda Pija


Kata Noy dia yg buat air asam tu
Bolehlah tahan tapi tak se'kick' auntie punya
Hahahahaha


Bila perut auntie dah sendat
Auntie keluar di anjong rumah, tempat membakar

Hahhh, ternampak udang kertas
Sedia untuk dibakar



Sebenarnya ni belakang rumah, kawasan bukit
Amat luas tanah berbaki
Boleh dirikan sebuah rumah lagi disitu
Angin malam sepoi2, memang nyaman



Nampak cahaya rumah2 dari pemandangan kat situ
Jika siang agaknya nampak lagi cantiklahhh

Tanah berbaki di buat taman 
Dengar kabar ada tukang kebun yg menguruskan
Pokok2 bunga besar2 dan cantik2 kata Pija
Mama mesti suka
Huahhhhh...tak dapek nak ditolong
rumah ku tiada kawasan utk bertaman2
Aduhai, rezeki anakanda Noy dapat keluarga senang
Rasa sebak auntie masa menaip ni
Allah telah memberi jodoh yang amat terbaik untuk Noy
They are so humble 
You are a princess in their family
Respect your in laws dearie
They love you so much

Auntie masih belum cerita macam mana anakanda Noy bertemu jodohnya
Sungguh indah aturan dan perancangan Allah
Nanti2 auntie cerita yea..


Anakanda abam aji
Tak balik keMelaka walaupun cuti panjang
Sebab bila lagi nak bermesra dengan keluarga adik bungsunya
Meraikan keluarga  baru dalam family auntie



Ben, menantu auntie yg ni memang pandai meringankan tenaga
Membantu hidangkan makanan
Mundar mandir dia mlm tu


Dah amik angin dan ambil gambar
Auntie masuk semula dalam rumah


Rumah ni tiga tingkat
Living hall di tingkat bawah sekali
Kerusi roda uncle ni diangkat/diusung oleh Ben dan Arif
hihihi


Uncle risau sebab ada bubur kacang yang menjejes kat jubah dia
Auntie kata tak perlah, nanti nani basuh
Uncle ni memang pembersih
bila ada bekas2 sisa makanan kat baju
asyiklah dia mengesat2 baju tu

Malam tu tiada sapa yang mengambil gambar
auntie tebalkan muka sebab nak adakan kenangan
Anakanda Pija dah kurang minat mengambil gambar
Haishhhh...orang busy berbisness lah katakan

Anak buah pertama, cucu pertama
memang jadi kesayangan 
Arif melayan anak buahnya


Terkenang auntie pada arwah abah auntie
selalu cucu2 dia tunggang macam ni
Alfatihah abahhhhh....


Manalah gambar anakanda PG ni
aduhai...dia nyorok kat mana pulak
malam tu dia ada..
nanti jap 
nak gi cilok kat Ig Pija
ada terselit sekeping 




Alhamdulillah
Semua anak2 auntie ada malam tu

Terjalin suatu ikatan keluarga 
Moga ianya disambut dengan Silaturahim yang berpanjangan
Aamiin.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...