Followers

Monday, November 24, 2014

Urusan Hospital Dua Pesakit


Selepas subuh, auntie siapkan pakaian uncle
Pakaikan baju dan seluar panjang dia selepas mandi
Pakaikan jam dan cincin dia
Pakaikan talipinggang

Kemudian auntie pula bersiap
Boleh tahan penat menguruskan diri sendiri dan uncle
Ermmm...dah tua dan sakit, gitulah

Pukul 9:00 dah dah keluar rumah
PG bawa auntie dan uncle ambil darah untuk next week checkup
Darah dan kencing berpuasa dari pukul 10 mlm semalam
Di Hospital Angkatan Tentera

Terasa sedih, dulu uncle uruskan auntie 
Tapi kini anakanda PG kena uruskan kami berdua
Auntie bertongkat, uncle berkerusi roda

Minggu depan - Check up uncle pada 1/12/14
Auntie pula 4/12/14
Selang 3 hari
Auntie mohon pertukaran haribulan, hari yg sama dengan uncle
Alhamdulillah, lulus

Setelah selesai, nak bersarapan, lapar dan haus
Sebelum tu, auntie tinggalkan prescription ubat2 kat pharmacy
Supaya lepas makan, ubat2 tu boleh diambil kemudian
Ada Ubatan2 yang tiada stok, tertunggak sampai berbulan2
Hampehhhh masih tiada

Turun setingkat
Kantin di tingkat satu
Tapi dari pharmacy ke lift
Dari lift ke kantin
Jauhhhhhhh 200 meter

Amboi awal lauk pauk tengahari dah siap di kantin
Auntie dan anakanda PG terus makan nasi
Uncle pula makan mee kari dan dua ketul kuih

Dah kenyang, kami ke pharmacy ambil ubat
Penat boleh mereka split ubat2 tu
Ada ubat kena ambil di pharmacy veteran (bersara)
Aduhai kalau counter lain, tempat sama tak per 
Auntie kena jalan dalam 200 meter ke tempat lain
Penatttt oiiii

Cadangnya nak pergi JJ untuk berbelanja barang basah
Tapi auntie terasa amat penat
Batal rancangan dan terus balik rumah

Nak berzohor dan tidur sekejap
Auntie mohon maaf, melambat2kan bercerita ttg
Pengalaman ibadah haji tempoh hari
Bukanlah sengaja, tapi banyak hal sangat
Yang tidak mengizinkan auntie duduk utk bercerita
Nak menulis, kena tenang fikiran, badan sihat,
Untuk kutip ingatan pengalaman lalu
Jika tidak begitu, hasilnya akan jadi kurang menarik
Tak gitu? Sabar ye
InSyaAllah auntie akan bercerita




Thursday, November 20, 2014

Menuju Ke Mekah


Perjalanan dari Jeddah menaiki bas ke Mekah 
dengan menaiki bas yang selesa, baru dan sejuk 
memakan masa lebih kurang 2 ++ jam.
Auntie duduk depan, betul2 belakang driver bas.
Highway yang tiada tol sepanjang perjalanan.

Melihat permandangan bukit bukau yang gondol
Tiada pokok lansung..membuat auntie tertidur dalam perjalanan
Auntie tidak mengambil gambar
Malu pulak nak bercamera bagai
Maklumlah dah tua tapi masih berblogging
Ermmmm...

Auntie pernah dengar cerita suatu ketika dulu
Driver bas mematikan aircond, berhenti tepi jalan
buat2 bodoh dan buat2 tidur
tapi itu cerita perjalanan dari Jeddah ke Madinah
Ada wakil tukang kutip duit dari setiap jemaah
masukkan dalam plastik dan hulur kat driver bas
Barulah dia buka aircond dan jalan menyambung perjalanan

Hahahahaha terjadi pulak pada kami,
Driver tu berhenti tepi jalan tapi tak matikan aircond
Dia minta upah penat dalam bahasa arab
pada ahli yang pandai berbahasa arab
Huishhhh...jemaah perempuan tak hulur duit,
hanya jemaah lelaki sahaja.
Ngarut betul..

Lima bas kesemuanya, kami sampai diMekah
Bersusun bas2 kami depan hotel, sesak jalan tu dibuatnya
Anakanda Khairul sorong auntie masuk hotel
dan ambil kunci bilik

Wakil TBH menguruskan beg2 kami sampai depan bilik
Kesemua beg2 jemaah dah di tag dengan Nama dan Nombor bilik
Bila dapat kunci kami berihatlah di bilik





Bilik anakanda Khairul bersebelahan saja dengan bilik auntie

Ada auntie ambil gambar suasana bilik kami
Kira okaylah, auntie berempat sebilik
bilik juga boleh tahan untuk jemaah muasasah
hihihihi

Katil auntie yang depan sekali
Yang ada telekung tu
Yang ada charger ipad 
Katil ada lima biji tapi yang hujung sekali tu
tak ada jemaah, jadi kawan auntie parking beg dia kat situ
macam tongkah pecah, nampak tak betapa bersepah barang2 dia
hihihi penat sampai tak larat nak mengemas agaknya
Dia tidur katil tengah



Ni dapur tempat kami bancuh air
Jemaah diberi satu bekas berisi teh, gula pasir dan susu
Jadi kami minum teh susu atau teh O siang dan malam
Auntie selalu bancuh teh O dan simpan dalam peti sejuk
Balik pada masjid, air tu auntie minum...heaven sangat





Bilik air

Kami sidai basuhan baju2 dalam bilik air saja
Malas nak naik tingkat atas bumbung
kering juga


Belakang tandas tu.  railingnya tercabut
maka kawan auntie pasang tali, dia selalu sidai stokin dia kat situ


Hahahaha... kereta sport parking sebelah menyebelah
hihihii dalam bilik auntie, ada sorang lagi berkerusi roda
tapi dia dah 73 tahun, memang patut pun 


Auntie nak habiskan berihram dan umrah petang tu juga
tapi wakil tabung haji membuat taklimat
akan berkumpul dilobby selepas solat Isyak
Jadi masing2 berihat dalam ihram
Macam2 pantang larang harus dijaga dalam berihram
sebenarnya memang tak boleh pakai segala benda yang ada haruman
minyak angin, penyembur ketiak, shampoo dan sebagainya
semua kena beli yang tidak berbau
Aduhai, ada yang terlupa pakai minyak panas kat lutut
entahlah, bagaimana dan berapa mereka bayar dam
Auntie amat2 berhati2
Alhamdulillah

Semasa bas sampai depan hotel diMekah
auntie sempat jeling2 kedai2 bersebelahan hotel
ada kedai runcit dan kedai barangan rumah
hohohohoho auntie sempat beli baldi petang tu
kedai pun betul2 sebelah hotel
Alhamdulillah baldi tu berjasa untuk kesemua
jemaah dalam bilik auntie di Mekah dan Madinah
Alhamdulillah

15 riyal saja

Sebelum bergerak sempatlah kami makan malam
mandi dan tukar pakaian bersih
Auntie berkerusi roda malam tu
menyempurnakan tawaf dan saie dibahagian atas masjid
dengan bantuan anakanda Khairul
Selesai lebih kurang pukul satu pagi
Syukur, Alhamdulillah

Gambar banyak dalam h/fon anakanda Khairul
Ishhh...auntie ada suruh dia bagi auntie
dia malas dan sampai terlupa
Nak kena Abam Haji ni tau...

Monday, November 17, 2014

Repair Bumbung

Rumah auntie dah uzur
Dah usia hampir 30 tahun
Dahhhh mula buat perangai
Bocor pulak musim hujan kali ni, 

Ketika auntie di Mekah, anakanda Pija bagi tahu
Mama, rumah bocor teruk
Ceiling cornice dah nak roboh
Ishhhh...kenapa cakap dengan mama kat sini
Cakaplah dengan papa
Masa tu uncle dirumah Pija, jadi pasti dia tak tahu
Tentang keadaan bumbung rumah
Kesianlah, tak nak papa stress dan susah hati
Mama strong at heart kata Pija
Yealah, apa2 pun tunggulah mama balik
Nanti repairlah


Bila auntie balik, minta tolong
Uncle sms Kontraktor yg dah biasa kami kenal 
Dari dia bujang hingga dah anak dua kini
Dah puluhan tahun mengenali Arjun
Dia jujur dan amanah
Kos kerja yang murah dari kontroktor2 lain
Kemas kerja, ramai juga readers yg menanya auntie
Nak kan contact no dia 
Alhamdulillah, mereka ambil dia buat reno besar dan kecil

Arjun pulak sibuk dua minggu sudah  
hinggalah hari ni baru free
Arjun sedang buat kerja kat depanlah tu bertiga, nampaknya
Auntie minta dia check, ganti atap genting jika ada yang retak
Repair cornice tu

Dah tu berjangkitlah pulak naikkan dinding sikit
Supaya tak tempias kat situ



Auntie tanya Arjun kerja2 tu berapa hari siap?
4 hari katanya
Harga yang disebut murah dari auntie budgetkan
Alhamdulillah

Nanti kita tengok hasil nya
Bila udah siap




Tuesday, November 11, 2014

Takut Naik Flight


Sebelum auntie bercerita panjang 
Auntie mengucapkan jutaan terima kasih kepada
Yang dikenali dan juga tidak kenali
Sedara mara, kawan2, readers dan anak2
Sumbangan2 berbentuk wang ringgit, pakaian, makananan dan lain2
untuk auntie menunaikan ibadah haji tempoh hari
Sehingga auntie diMekah, masih ada yg menghulur duit
Melalui bank anak auntie Pija
Amat2 terharu.....lumayan, Alhamdulillah
Hanya Allah membalas keikhlasan mereka

Hari yang ditunggu2 tiba untuk bermuassafir menjalani ibadah haji bersama anakkanda Khairul
Kami bergerak dari rumah sesudah asar
Makan tengahari kawan auntie sedekahkan nasi ayam untuk 30 orang makan
Sedap nasi ayam tu, dia masak sendiri, terima kasih Mazwan
Budi mu akan ku kenang
Manisan pula auntie order kuih bakar
Alhamdulillah, dapatlah tetamu yang hadir makan sebelum menghantar auntie 
Amat terharu, besan perempuan (mak ben) adik beradiknya dan juga jiran2
Sungguh sedih tetapi pengalaman yang terindah buat auntie

Bersiap2lah kami berdua bermandi dan bersolat sunat musafir dan ihram sebelum berangkat




Memang sedih untuk tinggalkan ahli keluarga terutamanya suami tercinta yang sakit
Tapi jemputan Allah ditunaikan jua....


Menantu azan depan rumah sebelum menaiiki kenderaan, menuju Kelana Jaya
Tempat jemaah berkumpul sebelum meneruskan perjalanan menaikki bas2 ke KLIA

A video posted by Peej Burhan (@peejburhan) on



Auntie dan uncle naik kereta anakanda Noy ke Kelana Jaya


Allah telah memberi RahmatNya sebelum dan ketika auntie ditanah suci
Segala2nya dipermudahkan
Alhamdulillah

Bermula Di Kelana Jaya, kawan auntie dan auntie disediakan bilik VIP Alam Shah
Jadi kami dapatlah menunaikan Magrib dan Isyak disitu
Ramai kawan2 exOpis mate auntie menunggu disana


Sebelum berangkat kami dipanggil berkumpul untuk taklimat perjalanan
Perpisahan buat auntie dan uncle ketika tu...


Ketika taklimat,  apa butir auntie tak dapat dengar
Tak mengapa, telinga auntie adalah anakanda dan kawan auntie 
Mereka akan brief auntie kemudian nanti

Auntie tidak menaikki bas yg sama dengan anakanda dan kawan auntie rupanya
Auntie disorong menaiki van untuk orang2 berkerusi roda
Huishhhhh... Ada 3, 4 van 
Sampai di KLIA, kami tidak melalui immegresen
Terus naik kapal terbang, tercari2 auntie anakanda
Rupa2nya seat dia kelain sbb kawan auntie dah tukar ambil seat untuk bersama auntie
Ermmm....




Yang sebenarnya
Auntie amat takut nak naik kapal terbang sejak sakit
Dah hampir tujuh tahun, memang auntie tak kemana2
Walaupun dapat tiket free perjalanan setiap tahun melalui anakanda Noy
Selalu auntie imagine, telinga auntie akan berdarahlah, binggitlah dan macam2 lagi
Alhamdulillahhhhhhhh...tak ada apa2
Huhuhu lepas ni, auntie dah boleh melancong kemana2 saja
Dah tak takut lagiiiii
Hihihih

Perjalanan 10 jam dengan Saudi Air, auntie banyak tidur
Tapi time makan tak miss hihihi
Akhirnya sampailah kami di Jeddah Airport
Menunaikan solat subuh disitu
Cuaca dah mula berubah
Dari sejuk kapal terbang, ke panas huhuhuhu






Masing2 sibuk beli topup hfon dengan jurujual yang ramai berkeliaran disitu
Kebanyakkannya 'black'


Ermmm...auntie tak ada fon, so no hal

Lama juga menunggu bas untuk ke Mekah, almost one hour
Dalam bas, kami di issue breakfast kering
Roti, kek, buah dan air mineral
Sebelum sampai di Mekah, kami di beri pula nasi arab, air kotak dan mineral lagi
Sedap kemainnnn...Alhamdulillah
Nanti auntie sambung lagi citer
InSyaAllah


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...