Followers

Sunday, July 27, 2014

Malam Sahur Terakhir

Syahdu....
Hiba...
Menitis air mata
Malam Sahur Terakhir buat tahun ini
Esok puasa yang akhir
Syawal pula menjelang

Semoga ibadah puasa diberkati Allah
Aamiin

Tak tahu samaada Ramadhan tahun depan
masih bersama suami dan anak2
Hanya Allah saja yang tahu dan menentukan
perjalanan kehidupan didunia yang sementara ini

Selamat tinggal juga kepada roh2 arwah
yang menjengok anak cucu selama sebulan ini
pulanglah kesana dengan tenang
Dengan ketetapan Allah
kami juga akan kesana nanti..
Alfatihah

Moga dengan segala amalan dalam bulan Ramadhan tahun ini
kita semua dapat menguatkan iman untuk kehidupan seterusnya

Bulan Ramadhan, berebut2 membuat bermacam2 ibadah2 sunat
Berterawih, Berkhatam alquran, berzikir, bermunajat dan berqiamulai
dan seharusnya kita terus berdoa agar
hati kita akan terus taat kepada Allah

Ya Allah tetapkanlah hati kami dalam ketaatn kepada mu
Tidak ada daya dan upaya kami kecuali dengan pertolongan mu

Semoga kita mati dalam husnul khotimah
Aamiin



Saturday, July 26, 2014

BerHari Raya Zaman Remaja

Persiapan untuk berHari Raya
menolong arwah mak abah kedapur
tak pernah auntie abaikan
dari kecil hinggalah remaja
memang auntie suka kedapur
dari pandai menyibuk sehinggalah
pandai menolong itu ini
tapi bab letak garam dalam rendang
dan kuah kacang, auntie memang tak berani
tugasan yang paling berat untuk tadah telinga
hihihihi arwah abah cerewet ttg rasa masin atau tawar
tawar tak ada masalah boleh buh garam
jika termasin? Ohhhh no no no
Rosaklah hidangan juadah.
walaupun mak expert campak garam
selalu tawar bila abah makan
(food tester and food testing lah tu)
hihihi ni mesti kes takut arwah abah bisinglah tu

Selepas berbuka puasa malam raya
mak, auntie dan adik kena siapkan hidangan diliving hall
tarik keluar sofa, tebar sapra
buka tin biskut2 dan masukkan dalam bekas kuih2 raya2
dulu2 mana ada balang2 macam sekarang
sebelum buat biskut2 raya
mak dah kumpul tin yang besar2
selalu tin milo dan tin susu tepung nespray
arwah mak basuh dan jemur

Bila buka tin2 yang dah berisi biskut2 raya
tugasan yang paling auntie suka
Penggggg..... bunyi tutup tin melambung
bila dicungkil dengan garfu atau sudu
ohhhh..harum, memang heaven
Dah tu, auntie buat sambil makan hihihihi
sebab masa membakar biskut,
arwah mak tak bagi makan, jika dapat pun
biskut2 yang rosak
yang tak cantik bentuknya,
yang senget benget
atau yang dah hampir hangus...
kadang kala selalu auntie berdoa
mintak2 biskut2 yang dalam oven ni
garing boleh dapat makan lebeyyyy
hahahaha

Dulu2 diTaman rumah arwah abah
memang jemaah masjid datang bertakbir rumah kerumah
tak tahulah sekarang ada ke orang buat?
Pengalaman indah juga
Seronok auntie intai2 dari dining ke living
nengok pakcik2  tu makan hidangan
tapi selalunya tak habis apa yang di hidang sebab perut pasti sendat
Yealah jika berpuluh rumah yang harus dilawati
kadang kala hingga lewat malam

Satu lagi pengalaman auntie yang tak boleh auntie lupa
Kepantangan arwah mak jika hidangan tak habis curah balik dalam kuali
Ohhhh...arwah mak marah2 auntie masa pertama kali berlaku
mana auntie tahu? rupa2nya masukkan dlm kuali lain
dan panaskan balik
jangan campur, nanti basi kata arwah
sehingga sekarang auntie warisi buat mcm tu juga

Shopping raya ketika remaja?
Ohhh...shopping complex baru ketika tu
Ampang Park, Cambell dan Pertama
Globe2 tak main dah bila pegang duit sendiri
Dah pandai nak pakai kasut kulit bukan kasut pvc lagi
Dah kenal boutique, beli yang ada label
boutique kegemaran dan kegilaan auntie 'LadiesLodge'
Nak spec, nak barang makeup, nak accessories
subang, gelang, rantai dan cincin
(emas yang arwah mak belikan dah tak mahu pakai)
eksyen konon rasa macam orang kampung pakai emas
pakai mesti ikut trend terkini
huishhhh apa nak kata?
Anak2 auntie sekarang macam tu lah
Like mother like dotter
kihkihkih

Bila dah pegang duit sendiri
arwah mak selalu pesan, sentiasa hulur duit pada orang2 tua
jadi,  itulah amalan auntie, salam berduit utk orang2 tua
bukannya banyak pun 10 hinggit
tapi ketika itu nilai mcm tu tinggi lah tu

Maha Pengasih Allah..
sekarang auntie pula dapat pulangan saperti itu
Allahu Akbar

Seminggu sebelum raya auntie dah dapat
sampul duit raya daripada readers
lagilah advance bukan salam berduit
tapi kiriman berduit..auntie tak pernah jumpa lagi
moga auntie dapat berjumpa dengan readers2 yang murni


Satu untuk auntie dan satu lagi untuk uncle 
Thank You Ija 
(Saleh Saniza)

Ya Allah
Peliharalah mereka2 yang baik hati terhadap orang2 tua yang lemah
Aamiin




Thursday, July 24, 2014

Hari Raya Zaman Kanak2


Bagaimana auntie terasa berHari Raya masa zaman kanak2?
Citer zaman tahun 60'an
Auntie beraya berdua dengan adik perempuan auntie
yang lima tahun lebih muda dari auntie
Kami tak pernah beraya suasana kampung, semua pengalaman beraya dibandar
Rumah Quarter Keretapi Tanah Melayu
Di KL Bangsar, DiGemas dan DiTaiping

Arwah Abah cuba menghidupkan
suasana Hari Raya untuk Isteri dan anak2nya
Rumah kami mesti ada lampu kelip2
2 set at least, lilit kat bingkai tingkap2
Semua akan dipasang pada malam 27 lekor
Petang abah dah siap2kan
Pelita minyak tanah 10 biji, ditukar sumbu
dan diisikan minyak tanah
auntie akan bersila mengadap arwah abah buat..
dah tu arwah abah susun2lah di tepi bibir longkang depan rumah


Bila auntie dah besar sikit, auntie dah pandai buat persiapan pelita tu

Arwah abah belikan mercun padi pop pop dan bunga api batang besi
auntie akan lekatkan mercun padi pada lidi yang panjang untuk adik main
dan cucuh kat pelita tadi
auntie kena awasi adik pesan arwah abah
tapi adik terlebih berani..
aduhai, dia brani cucuh direct keapi
tak pakai lidi, tak sempat baling, meletup dijari
melecur juga walaupun mercun padi
tak pasal2 auntie kena marah sebab leka
sebak ni ...teringat kenangan lama yang amat indah

Langsir yang dibeli diGlobe ditukar setiap tahun
mengapa setiap tahun?
Yea langsir tingkap yang memang fungsi menghadang
cahaya matahari masuk kedalam rumah
memang mudah makan hari..reput bila setahun tergantung
Dulu2 tingkap tiada berbesi grill
tingkap2 dibuka waktu subuh dan ditutup waktu maghrib
tiada penyangak ketika tuh

Telap/bekas kuih diisi biskut2 yang arwah mak buat sendiri
Biskut2 wajib kami setiap tahun
Bahulu, Bangkit, arab/suji, biskut kulit limau sunkist, samperit dan biskut dam
Kuih gorengan buat sendiri
Kuih gunting, kacang goreng dan kuih rose atau goyang






Auntie dan adik tolong arwah mak
buat biskut2..hihihihi tolong nyibuk jer
Dodol dan wajik dibeli kat pasar minggu dikg baru
tapi tak dihidang
arwah beli untuk makan sendiri saja

Baju 3 sehelai
kasut sepasang
cekak atau getah pengikat dan sepit rambut semestinya
seluar dalam
Kesemua pakaian2 ni arwah abah heret kami ke
Forch Avenue gerai2 deretan
yang dikuasai oleh peniaga2 cina ketika itu
sekarang ni dah tak adalah, dah ditukar ke Bangunan Kota Raya
Baju kurung pula arwah mak akan tempah
dengan jiran berdekatan

Hidangan Hraya
Rendang daging dan rendang ayam
ketupat beras dan pulut yang dibeli
siap beranyam, hihihihi arwah mak ngan abah
tak pandai anyam
selalunya yang auntie ingatlah
70 biji ketupat beras dan 30 biji ketupat pulut
Dari mengisi kelongsong daun ketupat sampailah
merebus adalah tugas arwah abah

Dulu2 nak buat rendang amat lah siksa
Santan kena perah dari parutan kelapa
Auntie suka tolong perahkan, tangan auntie yang kecil
tak kuat, perahan akhir arwah mak akan sudahkan.hihihihi

Kelapa parut juga digoreng hingga garing kuning
Gorengan kelapa tadi, auntie tumbuk pakai lesung batu
hingga keluar minyak, berterabur keliling kelapa2 tu
yang mak dah alas dengan kertas surat kabar
Cili kering arwah abah yang giling

Rendang dan Ketupat siap sebelum maghrib

Dipagi raya
dengan pakaian yang cantik dan baru
tugas auntie setiap tahun
menghantar dulang berisi ketupat dan rendang
pada jiran india, kiri dan kanan
adik tergedik2 ikut sama
Jiran auntie pula isikan gula dan susu tin dalam dulang tu
sebagai balasan pemberian hidangan hari raya dari arwah mak

auntie merindui zaman ini...
yang tidak mungkin berulang lagi
kenangan yang indah dalam hidupku

AlFatihah Abah dan Mak
Semoga kita bertemu diSyurga Allah
Aamiin

ps : gambar hasil mr googles

Tuesday, July 22, 2014

Permintaan Tetamu Dari Muar~Sambal Daging~

Ada tetamu hari ni
(sabtu 19/7/2014)
Jauh datang dari Muar
Ibu dan anak jadi silent readers auntie
hihihihi kebetulan ibunya berjalan ke KLumpur
rumah anak maka ingin benar
nak berjumpa dengan auntie katanya
disamping membawa paste Mee Bandung Muar
untuk auntie rasa
kuss semangat punya lah banyak, berpeket2
boleh saja buat menjamu tetamu untuk Hrya nanti
Alhamdulillah
Ribuan Terima Kasih
Pesannya jangan masukkan gambar dalam blog
Umurnya adalah Kakak dari auntie
Sungguh tak disangka she is 65 yrs old with good health
and what a lucky lady she has 22 cucus from her 5 children
Alhamdulillah
Kami berbual mesra
Kak Patimah, anaknya Nur Ashyikin
suami Syikin dan perempuan pun ada juga

Amboi malunya auntie bila berdepan dengan peminat tegar,
mereka membaca kisah2 auntie dari sejak
auntie dilahirkan hinggalah citer2 terkini
mereka dah rasa amat mengenal auntie hihihihi
Punyalah minat sampai hari2 check dua tiga kali
Jika auntie belum update

Kata Syikin, mak pesan nakkan resepi sambal daging
Kata auntie dah ada dah kat label resepi
bila auntie check balik, tak ada rupanya
tapi kan....fbook friends auntie
say thank you to resepi sambal daging
tu yang fikir dah pernah published
Sebelum lupa lets have auntie's signature dish ni
sedap dimakan dengan ketupat dan lemang
Aduhhhh....tak sabar nak masak untuk Hraya nanti

Sambal Daging

A : Satu kilo daging dihiris nipis
basuh bersih2 direbus dulu (air dalam satu dua mangkok)
dalam kuali hingga empok jika daging pejal
Jika batang pinang tak payah rebus

B : Bahan utk di blend dan asingkan
Bawang kecil 10 ulas
Bawang besar 1 labu
Bawang putih 5 ulas
Belacan sebesar ibu jari atau lebih sikit

3 senduk blended cili kering

Cara :
Tumis bahan B sampai garing
Masukkan kan paste cili kering
kacau hingga kedua2 sebati dan pecah minyak
Kemudian curah rebusan daging tadi
dan masakklah hingga air tu kering
masukkan tiga suku cawan air asam jawa
(dari segenggam asam jawa)
garam mengikut rasa masing2
masak lagi dalam 10 minit
tutup api sebelum sambal tu kering.

Sebenar sambal daging ni adalah
kegemaran keluarga auntie
tanpa sambal daging memang rasa macam tak berHari Raya
Sambal yang di hidangan menjadi kegemaran tetamu
Tahun demi tahun bila Hari Raya
sambal daging auntie jadi permintaan hidangan
Setiap Tahun auntie akan masak 4 kilo hari raya pertama
Selain dari rendang 3 dalam Satu - limpa, hati dan daging
Rendang ayam dua ekor untuk kawan berbangsa cina

Sedang sembang2, datang pula kakcik seroja
menghantar mangga yang auntie teringin dan pesan
tak boleh lama ni, nak hantar mangga ni jer..
kata kakcik bila melihat auntie ada tetamu
Kakcik juga membawa dua mangkok bubuk lambok PakHassan
Wahhh sedap dan amat bersyukur boleh buat berbuka
Terima Kasih kakcik

Auntie pun sambunglah bersembang
dengan tetamu dari Muar
Ibunya juga memberi uncle sebotol balm habbatus sauda
yang mereka beli di Mekah ketika menjalani ibadah umrah
Alhamdulillah..bolehlah uncle rub2 dada dan kakinya nanti

Ribuan Terima kasih atas kunjungan dan paste mee bandung
Ermmm...salam selit ditangan auntie juga dari Syikin
bila ada masa yang lapang
datanglah lagi yea Kak Patimah
dan Syikin jangan serik bawak mak kerumah auntie

Rasa pelik lah tak buh gambar di n3 ni
tak per lah yea..
auntie pun tak berapa sihat ni
baru jer balik dari Hospital
nanti2 auntie citer..
Bye2 semua..nak boom ZZZzzzzz jap.




Thursday, July 17, 2014

Rezeki Bulan Ramadhan

Ni citer hari Sabtu 12/7/14
Punyalah banyak buah tangan yang auntie dapat
Janganlah cebek kat auntie
asyik bercerita n3 dapat rezeki macam2
Auntie buat n3 macam ni
untuk merakamkan perhargaan
atas pemberian mereka

Tengahari, anak buah uncle
anak sulung dari arwah adik perempuan uncle
datang menziarahi kami
Alhamdulillah, sampai juga mereka berdua suami isteri



 Uncle bersama anak buahnya

Isterinya bawakan auntie biskut2 raya
Dia yang buat sendiri bukan beli katanya
memang tiap tahun dia akan buat utk
buah tangan sedara mara bila mereka
membuat kunjungan hari raya
Alhamdulillah moga rezeki mereka bertambah dan diberkati Allah



Entah biskut apa auntie belum buka lagi

Katanya tahun ni tak ambil tempahan cookies
Penat katanya pabila dapat tempahan rendang dendeng basah
Berkilo2 maklong, kawan2 pejabat suami dan kawan2nya 
sebelum puasa lagi dah dapat tempahan 
untuk mereka buat sahur atau berbuka
Boleh tahan sebulan rendang dendeng ni
katanya..
amboi baunya amat harum
tapi auntie belum makan lagi
auntie frozenkan dalam peti sejuk
sebab nak makan dengan ketupat atau nasi impit
hihihihi bukan senang nak dapat lagi

Rendang Dendeng Basah

Sedang kami berbual2 tu datang lagi tetamu
Blogger Kakcik Seroja dan suaminya Mus melawat uncle
Alhamdulillah



Mereka bawak bubur lambok Pak Hassan Kg Baru
Amboi rezeki bertindan hari sabtu tu
Sedaplah kami berbuka, memang kegemaran uncle dan auntie sangat2
Alhamdulillah

Masih berwap2 panas bubur lambok tu

Auntie tak segan memesan pada kakcik
teringin nak buah mangganya
pernah kakcik masukkan gambar,
Kat mana? Instagram? Fbook atau blog ? eh dah lupa dah
hihihihi kata kakcik, nanti bila buahnya
masak di akan hantar pada auntie yeayyyy
tq tq tq kakcik

Malamnya pula anak auntie Peej
datang/singgah umah auntie
Sambil menghulur beg berisi sesuatu
ni dari silent reader mama, duduk di Tmn Melawati, katanya
Betul2lah mereka ni sayang kat auntie
Allah gerakkan hati mereka untuk
memberi sesuatu pada auntie walaupun
tak kenal...amazing sungguh


Sabun Pencuci Kain baju
Sangat wangi walaupun masih dalam plastik

Ya Allah, murah betul rezeki auntie, pada hari sabtu tu
Ermm....hari minggu pun ada juga citer dapat sesuatu
Hari selasa pun ada
Semalam pun ada lagi
Nanti auntie longgokkan buat satu n3 lagi
Dan ada juga yang dah janjikan sesuatu
tapi masih belum tiba/sampai lagi 

Ada yang menanya pada auntie
apakah amalan auntie hingga ramai yang sayang
dan rezeki macam2 yang datang
Tiada lain hanyalah rajin2kan lah buat solat duha
berzikirlah asmaul husna, nama2 Allah
Selalunya zikir2 yang auntie bawa selepas solat fardhu

Ya Rahman - Maha Pengasih
Ya Rahim - Maha Penyayang
Ya Wahhab - Maha Pemberi Kurnia

Berzikirlah selalu dan redha akan ketentuanNya

Wednesday, July 16, 2014

Dah Rindu Rinduan


Dah rindu rinduan
Jumaat minggu lalu Noy pergi
Belum pun seminggu
hati auntie asyik teringat kat dia
Jaga diri disana anaku
Moga kita jumpa lagi dalam tempoh dua minggu
dengan izinNya jua

Setiap tahun bulan puasa
Anak auntie yang bungsu ke Kuwait
selalu seminggu, kali ni 2 minggu
menjalani kursus tahunan penerbangan
Diam tak diam dah 6 tahun dia berkhidmat
dengan airlines tu..
Alhamdulillah

Hairan kenapalah time Ramadhan pilihan kursus
kenapa tidak time bulan2 yang lain
Ishhh...arab, tah apa2 mentality diorang
Sian, anak auntie kata dia akan craving makanan2 melayu
bila berbuka dan bersahur disana
entahlah, auntie nengok banyak dia bawa makanan dalam tin
untuk makan dengan roti katanya

Malam bersahur sebelum dia bertolak
auntie berbual dengan dia
hati auntie ketika itu
dah pun terasa sebak memikirkan dia disana nanti
ada dia pelawa auntie untuk ikut bersama kesana
tapi auntie memikirkan uncle yang sedang sakit
sapa pulak nak uruskan
persediaan berbuka dan bersahur anak2 lelaki
siapa pulak nak masakkan
jadi memang tak dapatlah auntie nak ikut dia
bilamana masih ada lagi tugasan2 harian disini

Kali ni katanya dia plan nak bawa balik
jubah2/abaya untuk buat jualan
tapi auntie tak bagi sebab disini pun
dah belambak2 jubah2 arab
Abis tu nak beli apa dari sana?
tak yah..simpan jer duit bebanyak
kata auntie
nanti kita fikirkan nak buat apa
untuk usaha berniaga secara kecil2an



Auntie teringin nak facetime dengan dia
tapi risaukan masa yang tak bersesuaian
diKuwait lima jam lewat dari masa KLumpur

Semalam uncle tunjukkan sms dia pada Noy
Rupa2nya uncle pun dah rindu anak dia
sampai menanya kabar berita
Auntie kata pada uncle janganlah kacau dia
dia kursus dan ada peperiksaan tu
Jika dia dah habis semua paper
nanti dia hubungi kita lah

Selamat berjaya semua peperiksaan
Mama dan Papa menanti kepulangan
dengan sabarrrr
untuk rinduan yang menebal

Bagaimana sesorang mengubati rindu?
terhadap suami, isteri dan anaknya?
pada ibu, ayah dan nenek

Ohhh....rindu orang dulu2 tanpa surat
atau fon..

Tak boleh auntie nak bayangkan...

Tuesday, July 15, 2014

Hit My One Thau Followers

Alhamdulillah
Hari ini cuti Nuzul Quran diWilayah
Auntie Berbuka Puasa bertiga hari ni
Uncle, Auntie dan PG
Masak pun simple jer
Lemak Cili Api ikan jacket+ Buncis
Soft Taufu + Button Mushroom masak blackpepper
Pekasam Ikan Puyu
Telur Dadar

Ohhh..nak rakamkan kegembiraan
Hari ini dah ada followers yang keseribu
Happy sangat sebab dah ada 4 figures
Average unique readers auntie approx 2 thousand per n3
Heran, apalah ada dengan blog
situa ni..hihihihi

Selamat Berbuka ouls
Nak buat sirap bandung + cincau+ selasih jap



Monday, July 14, 2014

Kawan Sekolah Rendah Dulu2

Dah 45 tahun lebih tak jumpa
Kawan sekolah auntie masa sekolah rendah lagi
Terima kasih pada muka buku
terjumpa disitu tahun lalu
gembira amat2 ketika itu
masih terbayang2 auntie zaman kami gadis sunti
masing2 baru belajar pakai baju dalam/bra cotton nipis
hihihihi
zaman yang paling seronok dalam hidup auntie
ketika itu kehidupan amat suci

Kawan auntie hubungi auntie melalui
facebook messages kata nak hantar barang
by wednesday or Thursday  baru sampai
so auntie tunggu lah
Tunggu punya tunggu tak ada pon poslaju
Tetiba jer ada borang dalam letterbox
mengatakan ada undelivered parcel
huhuhhu masa bila datangnya? auntie tak sedar pun
auntie bebel mengadu kat uncle
uncle kata ada nampak van post laju lalu
tapi tak pulak dia orang tekan loceng
Ishhh..
Dalam borang tu ada mengatakan boleh hantar
kali kedua atau ambil nun di Brickfieds
Ohhhh tidak, sapa nak gi collect?
Auntie mintak lah uncle tolong fonkan
untuk delivery sekali lagi
Hari Jumaat lepas sampailah budak2 poslaju tu
kali ni auntie tak yah isi nama dan tandatangan pulak
ermmm...

Setiap kali buka parcel poslaju
rasa macam buka hadiah hari jadi
seronok dan happy tak terhingga rasanya
I like that feeling really

Tu ada tulis serahan kali kedua


Bentuk macam kotak kasut tapi setiap angle ada frame besi
cantik kotak ni



Ada macam2 jenis kekacang, kurma ajwa, dried peaches dan juga jus delima

Selama ni auntie pandai makan buah delima, 
memang suka tapi tak pernah pula minum jus
so dapatlah rasa bila kawan auntie ni bagi
Alhamdulillah

Kata kawan auntie mungkin dia akan lapangkan
masa nak jumpa auntie sebelum auntie berangkat ke tanah suci
jika tak dapat jumpa pun tak mengapa
kerana apa saja adalah dengan izinNYA jua


Style kan kawan auntie?
hehehehe
Rezeki dia sihat,  life dia banyak keluar negara makan angin dan cuti2
anak2 tinggal merata diluar negara
auntie tumpang gembira nengok life style dia dan suaminya
anak2 berjaya dalam akademik sampai ada PhD
Alhamdulillah

Ribuan terima kasih pada Kamariah Syed
atas ingatan yang tulus dan ikhlas
buat kawanya nani di sekolah rendah dulu2..
memori indah ketika itu..


Thursday, July 10, 2014

Post Laju Sampai Lagi

Ada poslaju sampai baru jap ni
terketar2 kena isi nama, ic no dan sign kat borang depa
sebelum diberi bungkusan pada auntie

Rezeki auntie untuk makanan amat murah
Allah sentiasa buka hati readers auntie
untuk memberi auntie makanan
Alhamdulillah
bersyukur atas rezeki dan nikmat Allah

Mesti asal dari blogs readers dan terus jadi kawan facebook
Yang seronoknya bila dah jadi kawan fbook
bolehlah berhubung dan berchatting
bila ada yang sudi menanya kabar
disitulah auntie dikenali dengan lebih rapat
bila readers membaca blog auntie
Katanya dia tahu auntie suka makan ikan pekasam
dia nak hantar ikan pekasam Perlis
Terus auntie kata terima kasih banyak2
memang auntie suka sangat makan
Alhamdulillah
tadi parcel tu sampai







Memang auntie tak kenal personally
hanya melalui siber
hihihihi
dari kampung auntie katanya
Junjong, Kedah



Aida Marhaini Rahmat

Macam manalah nak membalas baik budi orang2 macam gini
yang baik  pada orang2 tua
Hanya Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang
yang membalas setiap kebaikkan
terutama pada bulan Ramadhan yang mulia ini.

"Barangsiapa mengerjakan kebaikan walau sebesar zarah pun,
 nescaya dia akan melihat (balasan) nya.
 Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan walau sebesar zarah pun,
 nescaya dia akan melihat (balasan) nya pula.”
 ( Surah Az-Zalzalah ayat 7-8 )

Ribuan Terima Kasih auntie ucapkan pada Aida Marhaini Rahmat

Tuesday, July 8, 2014

Beskut Raya Dah Tiba

Biskut Raya dah tiba
Tahun kedua auntie diberi biskut raya
dari readers blog auntie dari Sban
tapi bekerja diKL

Selalu benar dia menghantar manisan
yang ditempah khas untuk auntie
walaupun bukan nak raya

Kami tak pernah berjumpa
masing2 ada hal sendiri
memang life moves on and on
tapi suatu hari nanti kita akan berjumpa juga
dengan izinNya..InShaAllah

Auntie terima biskut ni hampir seminggu yang lalu
sebenarnya kawan auntie ni suruh makan
bukan untuk hari raya pun
tapi auntie prefer simpan untuk hari raya
sebab bulan ramadhan auntie banyak kuih2 traditional
setiap iftar
lagi pun tak feel makan sekarang hihihii


Pernah makan - sedap


Pernah makan - Sedap juga

Biskut kat bawah ni
bila auntie nengok jer
terus tersentapppp sedih
terus teringat Nur Zara Sofea cucuku
Tentu dia suka biskut ni
kaler2 pink, turquise dan merah
bentuk rama2, bunga dan hati

Tak mengapa cu
Tokmama tak kan bagi sapa2 mkn biskut ni
Biarlah Tokmama aja yang kunyah biskut ni
Setiap hari ....
3 keping bersama 
3 Alfatihah hadiah untuk mu
Moga bila Zara Sofea besar nanti dan terbaca n3 ni 
Cucu ku pula akan bacakan Alfatihah utk Tokmama nya
Aamiin



Buah dragon ni pun auntie dapat sekali dengan biskut2 tu
semalam baru auntie potong2 dan sejukkan dalam peti sejuk
untuk dibuat hidangan berbuka


Alhamdulillah manis

Dari blog readers terjadi facebook friend pulak
Dah tu rajin melayan auntienya berchatting
bermessage bagai..
Manalah nak cari orang muda rajin melayan orang tua sekarang
tak banyak, kadang2, jarang2..
(ayat nujum pak belalang) hihihi

Yea...inilah anak angkat siber auntie - Watie Shaharin
Semoga kita bertemu dimasa yang terdekat
setelah hampir 2 tahun mengenali

- Watie Shaharin -

Moga Allah merahmati dan memberkati insan yang berhati mulia ini.
Aamiin.

Monday, July 7, 2014

PuasSe Maksimum Dunia Utk Saham DiAkhirat

Hari Ahad puasa yang ke 8
Sahabat opis auntie Suraya Sany
hantar 3 bungkus bubur lambuk dari Kampung Baru
Siapa2 biasa dengan bubur lambuk kg baru ni, dah tak pandang yang lain
Amat termasyhur akan kesedapannya..
Auntie difahamkan Masjid KgBaru dirobohkan
dan projek membina semula yang baru
Entahlah kata kawan auntie sekarang Pak Hassan yang jual
bubur lambuk tu diKg Baru



Auntie bertanya pada abam jubah
Jika masjid dirobohkan, dibina semula, lama tu
imam dan bilal tak ada kerja lah yea
gaji jalan ker?
abam jubah tersenyum dan gelengkan kepala
manalah ayol tahu... kata nya
hihihi sapa readers auntie tahu?

Semalam Hari yang akhir untuk auntie berjimba di pasar juadah ramadhan
Sebab esok abam jubah dah kerja balik
Jadi silalah masuk dapur dan masak apa yang patut untuk berbuka nanti
hihihihi padan muka

Sejak membeli lauk tunjuk2 so far
rezeki auntie amat baik, tak pernah dapat makanan yang rosak
basi ke, cair kedi ke atau pun jumpa alien ke
setakat ni setiap ringgit yang auntie spend
dapat yang bersih dan sedap, mencapai cita rasa
Itu adalah Rezeki dan Berkat namanya
Alhamdulillah

Walaupun ada bubur lambuk tu
Auntie tetap masak nasi
anak2 auntie tak reti makan bubur lambuk tu
hihihihih
auntie muda2 dulu pun tak reti juga
percayalah tekak orang muda dan tua tak sama
dulu tak suka sekarang dah jadi suka
Ishhhh

Lauk tunjuk2 auntie semalam
Kari Daging dan Kentang
Sambal tumis bilis
Terung Berlada
Lemak api pucuk paku
Asam Pedas Pari
Rendang Limpa
dan nampaklah sangat laju jer tunjuk2 auntie
hinggakan yang ni pun beli

Sambal belacan dan Sambal Tempoyak

Teringin Cendol, beli sebungkus
Sedaplah pulak, auntie share dengan uncle

Semua readers tahu auntie jenis rajin masak
kenapa bulan posa dah bertukar rajin tunjuk2
ermm...nak ikutkan lagilah pahala masak memasak kan?
tapi sahur auntie masak tau..hihihihi
Okaylah jawapannya

Pertama - Asyik mengantuk dan lesu
Kedua - Membeli pun suatu ibadah kerana 
memanjangkan rezeki2 kpd penjual2 tu
Ketiga - Banyak pilihan dan harga pun masih mampu auntie beli
Keempat - Latihan utk auntie berjalan jauh utk ke Mekah/Madina
walaupun berkerusi roda, nak juga jalan kaki sekali sekala

Semalam auntie tukar haluan
ke Pasar Juadah Keramat Permai
tak banyak choice yg auntie minat
mungkin peniaga2 belum sampai lagi
auntie pergi pukul 4 petang
hanya onde2 yang masak disitu yang auntie beli
Alhamdulillah, sampai pukul 11 mlm pun tak basi

Terus ke Pasar Juadah Taman Setiawangsa
Amboi..meriah sangat makanan disitu
maklumlah ramai retis dan elit2
jadi pengunjung dan pembeli disitu

Dah beberapa kali setiap tahun gerai2 juadah
dilokasi yang sama
Ditengah2 antara 2 block kedai2
Jalan belakang tiada jalan yang elok
rumput dan tumpahan2 simen yang tak rata
Auntie berjalan kena hati2 sebab banyak lubang
adalah beberapa kali nak terjatuh bila leka
Orang yang berkerusi roda
Anak yang berstroller
memang tak sesuai ke situ
Ohhhhh DBKL silalah buat pemulihan jalan disitu

Ermm...balik2 citerr2 makan untuk berbuka puasse
Sedikit citer agama

Jom lihat lirik Nasyid - Puasa Hakiki

Rasulullah telah bersabda
Ramai orang yang berpuasa
Tiada baginya pahala
Selain lapar dahaga
Ingatan ini mesti dijaga
Agar ibadah puasa kita
Tidak rosak dan sia-sia
Walaupun tepat syarat rukunnya
Selanjutnya Rasul bersabda
Memberitahu pada kita
Banyakkan ibadah di bulan puasa
Balasannya sungguh istimewa
Ia bulan diampunkan dosa
Juga bulan dikabulkan doa
Terhimpun kebaikan padanya
Syurga rindu orang yang memuliakannya
Bagi orang yang menghayati
Ramadhan yang diberkati
Datangnya disambut sepenuh hati
Perginya pula ditangisi
Ini resam para Solehin
Yang patut kita contohi
Puasanya berkesan di hati
Hingga membina peribadi
(Ulang dari rangkap 3)
Inilah puasa yang hakiki…

Saturday, July 5, 2014

Tetamu Ramadhan

N3 dalam draft
sila publish sebab sayang nak delelte hihihii
Puasa yang ke 6,  Hari ini Jumaat Pertama Ramadhan
Keluar lewat untuk ke Pasar Ramadhan
Beli kuih 2 macam saja
Kuih Ku dan Kaya Balls
auntie goreng sendiri Popia frozen
Kek lapis Sarawak dan Pau dari Jakarta
Lauk pauk pula
Auntie beli
Siput Sedut Lemak Cili Api
Sayur Pucuk Manis+Labu Lemak Putih
Lemak Cili Api Telur Itik
Rebung Daging Salai Lemak Cili Api
Sambal tumis bilis petai
Dan Ayam Percik kuah putih
tapi ketika makan kuah tak cukup
untuk feel perciknya...huhuhuhu
ghalat sebab kuah dia sedappp
auntie beli tembikai
abam jubah buatkan jus
Ohhh..nikmat betul

Sememangnya auntie beli makanan2 ni dari
muka2 penjual yang dah biasa dan kenal
nama tak tahu, hanya jumpa dipasar ramadhan
setiap tahun

Sepanjang pasar juadah tu
ada aja peminta sedekah
terasa hati..sedih amat2
sebabnya, walaupun auntie terhoyong hayang
dipimpin oleh anak utk membeli
apa yang teringin nak makan..
auntie masih ada kaki
peminta sedekah, masing2 tiada kaki
memang sedihlah, mengengsot kesana kemari
Silalah hulur..

Bersayur pula auntie
goreng mata kerbau with
dressing goreng bawang besar dan kentang
sprinkle kicap tamin lemak manis

Main dish
Sambal tumis sardin cap ayam

Berselera anak2 dan suami makan
tapi auntie control makan
abam jubah senduk kan nasi
saperti biasa dua senduk tapi auntie
masukkan balik dalam periuk
makan satu senduk saja sejak bersahur tahun ni
kurang berselera
auntie makan kurma dan air teh o
Alhandulillah perut tak meragam selama
berpuasa tahun ni
Badan auntie dah rasa ringan
dah turun some kilos atau prasan saja
hihihihi

Baru sekejap kawan auntie Suraya balik
datang pula kawan uncle Yahya
Alhamdulillah..dalam tempuh berpuasa
pun masih ada tetamu, Syukur
Moga Allah melimpahkan rahmatNya
kepada tetamu dan tuan rumah.
Aamiin.



Friday, July 4, 2014

Ringan Rasa Bila Dah Mohon Maaf

Auntie sekeluarga bersahur sederhana kemarin
Aduhai, n3 ni dah dalam draft sebenarnya
tapi terhenti sebab ada kawan uncle
datang visit kali kedua semalam sejak sakit ni..
Anyway..auntie sambung dan edit
untuk publish n3 ni

Auntie prepare
Sayur Kobis + Sotong goreng kicap
Telur Dadar
Teh O panas seteko

Panaskan lebihan berbuka pula
Asam Pedas Ikan Duri
Sambal tumis bilis petai

Alhamdulillah..beberapa butir kurma
sebagai penutup sahur..

Sedang menaip ni, sibuk jer
nyamuk2 bawah meja ni
melanggar langgar kaki auntie..
Ishhh..rehat dululah...
ngantuk sangatlah pulak

Tidur tadi terjaga untuk Duha
Alhamdulillah

Semalam auntie ambil ubat diSpital
bila dah selesai dapat stok ubat
auntie ada misi kedua selepas tu
kan auntie kata nak minta maaf pada
budak yang auntie 'sembur' free bulan sudah
auntie masih ingat lagi wajah budak tu
auntie lambai budak tu
bila dia menghampiri auntie
auntie tanya budak tu
'masih ingat tak makcik yang bising2 ari tu?'
dia menganggok anggokkan kepalanya
auntie terus hulurkan tangan
dan mula berkata2 sambil memegang tangan dia
'maafkan makcik yea, sebab marah2 bila ubat
tak ada stok lama sangat, makcik benar2 minta maaf'


Auntie nampak bercahaya muka budak tu, bersinar2 mata dia.
Memang jelas auntie nampak gitu
Dia pun berkata sambil senyum2
'sama2 makcik, tak mengapa'
kemudian auntie nampak dia masuk kepejabat
terangguk2 kepala pada kawan dia
agaknya dia amat gembira
bila makcik tua ni mohon maaf
Alhamdulillah
yang penting auntie rasa amat ringan
tidak lagi memikirkan tertunggak untuk mohon kemaafan

Hadis Rasulullah SAW daripada Anas bin Malik yang bermaksud:
“Kezaliman itu terbahagi kepada tiga. 
Pertama kezaliman tidak diampunkan Allah. 
Kedua kezaliman diampunkan Allah dan 
Ketiga kezaliman yang Allah tidak ikut campur dalam hal itu. 
Kezaliman tidak diampunkan Allah adalah syirik. 
Kezaliman diampunkan Allah adalah dosa manusia ke atas dirinya dan tuhannya. 
Kezaliman yang Allah tidak ikut campur adalah dosa 
di antara manusia dengan manusia, sehingga mereka menyelesaikannya terlebih dulu.”

Okaylah jom citer berbuka semalam pula
Uncle teringin  nak makan nasi beriani Ali Bistro
jadi auntie dan abam jubah keluar rumah pukul 3:30

Kami ke JJ dulu, beli apa yg patut
Kemudian ke param untuk kuih
auntie hanya beli putu piring, akok dan kuih ku
balik rumah auntie goreng karipap dan samosa frozen
untuk tambahan
Singgah Ali Bistro dan beli 4 set beriani ayam
tambah sayur dan papadom
rm37 sahaja
Air sirap selasih+buah kabung
Alhamdulillah..terbaik beriani tu

Sahur, panas aja nasi beriani
ada sepeket yang tak berusik lagi
hanya uncle, auntie dan PG aja mkn
abam jubah minum air saja
katanya tak nak mkn nasi lagi
sebab berbuka tadi 'nasi berat'
hihihihi

Apa2 pun auntie terasa bahagia bila
anak auntie abam jubah bawa auntie jalan2
dengan sabar dia memimpin tangan auntie
Dia anak yang baik..




Wednesday, July 2, 2014

Berperang Jiwa

Teringat kata2 arwah abah mertua auntie

"Cubalah melawan kejahatan didalam diri setiap hari 
memang ada sifat sifat jahat
Musuh kita adalah diri kita sendiri
Jadi perangilah musuh itu"


Yea hari ni auntie berperang jiwa
apa tak nya, auntie nyaris puasa yang yok tadi 
sebab kepala berpinar dan keseluruhan mulut sakit
Alhamdulillah, perang dari pagi dah pun sampai tengahari

Kenapa sakit mulut
Semalam selepas maghrib, auntie pergi ke dentist
konon2 nak buat pemeriksaan
jika ada lubang2, bolehlah ditampal
(tujuan persediaan utk kehaji sebenarnya)
rupa2nya ada gigi yang tidak boleh diselamatkan
kena cabut kata doktor
Wahhhh...dengan beraninya auntie benarkan doktor cabut
Terlupa akan kencing manis auntie
huhuhuhu memang lambatlah nak kering bekas tapak cabut
sampailah waktu sahur semalam, auntie masih tak dapat
makan apa2..huhuhu auntie buat air nescafe 
makan beberapa butir kurma dan telan ubat tahan sakit
BerSubuh dah tu bawak baring balik
Terjaga pukul 9 pagi, 
auntie berdiri tapi tergayang2 nak jatuh
bekas cabut tu, nyut2 nyut2
mula hati negatif kata 
kena buka ni, kena buka ni
tapi kata suara hati positif pula
sabar, tunggu hingga pitam ke, muntah ke
barulah tiada harapan utk berpuasa lagi
Alhamdulillah...peperangan setakat ni menang

Lepas Zohor auntie nak ke HAT TM
ambil insulin auntie yang dah tiba stok
(uncle dapat panggilan tadi)
bayangkan stok 3 bulan baru nak sampai
ermm....auntie kena jumpa budak dispenser disitu 
nak minta maaf pada dia hari ni 
sebab budak tu dapat
'sembur' free dari auntie bulan sudah
memang hilang kesabaran bila stok tiada
katanya tiada masaalah, auntie boleh beli dipharmacy
dan buat claim kemudian.
Huishhhh...memang pernah auntie beli dan claim
sekotak insulin  rm300++ dua kotak dah rm700
buat claim, 3 bulan baru dapat duit balik
Nasib auntie ada duit, apa kata tiada duit?
memang nak veteran mati kejung ker?
Itulah kata2 auntie pada budak dispenser tu
Auntie terbayang2 wajah pucat budak
tu bila dengar suara auntie jerit2..

Auntie ni merata2 merayap 
sebabnya abam jubah cuti seminggu
buat urusan2 untuk auntie dan uncle
Alhamdulillah 70% dah siap
ada sikit2 lagi urusan yang perlu 
kesana kemari


Semalam berbuka beli aja di param
Rendang limpa, lemak siput sedut
lemak rebung perut dan lemak telur itik 
Dah sampai rumah abam jubah
kata nak sambal tumis mama
Terpaksalah auntie kedapur buat
sambal tumis sotong dan tanak nasi

Jiran auntie pula bagi kurma Yusuf Taiyoob sekotak
dan kuih kacang kole yang dia buat sendiri

Alhamdulillah, itulah
rezeki kami semalam..




Tuesday, July 1, 2014

Cantikkah Auntie DiMataNYA?

Assalam readers
Selamat berpuasa hari yang ketiga
Alhamdulillah
auntie menjalani puasa zahir dan batin
dengan tenang, syukur pada illahi
moga 'rasa' kasih dan tenang akan berterusan
Aamiin

Auntie yang sebenarnya puasa tahun ni tidak mahu
memuatkan gambar2 makanan berbuka dan bersahur
dah bertahun aktiviti tu pada bulan Ramadhan
Tahun ni
mahu bercerita saja sepanjang bulan Ramadhan
tu pun cerita yang boleh menambahkan amalan2
yang sederhana untuk diri

Yea, auntie bukan nak jadi ustazah, tak layak pun
tapi sekurang2nya, auntie dapat share dengan readers
amalan2 ringan untuk sepanjang bulan ramadhan.

Nak tumpang bertanya pada readers auntie disini
Dah bertahun2 kita berpuasa bulan ramadhan
Dan tahun ni pula
Dah tiga hari kita berpuasa..apa rasa?
ada kelainan?
Jika tidak, perbaiki lagi especially batin
perbanyakkan zikir dan solat2 sunat
sehingga sampai tahap bila bersolat air mata akan mengalir
mengenangkan betapa 'kotor'nya diri ini
bertaubat akan dosa2 yang lalu
yang nyata dan yang tidak kita ketahui
sehinggalah dapat rasa kasih berhadapan dengan Allah
rasa rindu nak berhadapan dengan Nya
dengan solat2 tambahan ia itu solat2 sunat
Pada yang tak pernah buat
cubalah berbuat demikian ketika ramadhan ni
Yang simple2 dulu

Solat Sunat Sebelum, Selepas Solat Fardu 


Auntie tak perlu terangkan bagaimana cara nak bersolat sunat ini
beli buku dan refer dengan ustaz/ustazah

Bila dah biasa bersolat sunat diatas
diri akan terasa 'rugi' jika tinggalkan

Isu cantik
Ramai yang cuba untuk jadi cantik
Cantik badan, cantik kulit, bercantik makeup, bercantik pakaian
dan percubaan cantik macam2 lagi
Cantik untuk apa?
Cantik untuk kawan2 dan sekeliling lihat?
Cantik untuk dipuji atau Seronok Sendiri?
tapi pernahkan kita bertanya atau tersedik dihati
'Cantik' kah kita bila mengadap Allah nanti?
Wajah yang tanpa makeup tu?
Mata tanpa celak dan alis?
Bibir tanpa gincu dan kulit muka tanpa berbedak?
Tanpa hiasan intan berlian dan emas dan perak?

Ermmm...nak cantik zahir dan batin?
hehehehehe
Jangan tanya auntie
sebab auntie sendiri pun bukannya cantik
walaupun dah berkurun lama bersoleks
apa tah lagi cantik batin
tapi auntie berusaha kearah itu
Moga Nur Kalbu dan Nur Iman yang bersinar
terpancar pada 'diri'
bila mengadap Allah swt
Aamiin

Aduhai, mana tak nya auntie dikutuk
menulis isu2 macam ni
jom cerita duniawi pula tapi buat atas kehendakNya
hihihihi semalam auntie ke TH
Abam jubah dah dapat surat tawaran
untuk menunaikan haji tahun ini.
Dapat dia menemani auntie nanti. Alhamdulillah
Auntie dibawanya ke Imigresen utk buat paspot
Tempat2 tu memang payah dapat parkir
tapi auntie memang tawakkal
Alhamdulillah
Senang aja dapat tempat, ada aja kereta keluar
dan abam jubah dapat parking betul2 berhampiran
entrance.
Pak Guard pula iringi auntie ke lorong OKU
tak sampai setengah jam, siap urusan paspot

Auntie membeli belah lauk pauk dan kuih muih
betul2 depan entance bangunan tu
Beli nasi briani, lemak rebung perut, lemak daging salai
Kari Daging dan Sayur Bayam goreng
Murtabak, onde2, tepung pelita,cara manis dan berlauk
Balik rumah tanak nasi aja dan buat air sirap bandung.

Alhamdulillah, sepanjang urusan dipermudahkan
Amat bersyukur
Alhamdulillah

Hati merasakan bahawa tidak ada yang berkuasa melainkan Allah swt 
dan sesuatu datangnya dari Allah swt.

P/s :
Wah, ngantuk sangat ni, sebab bangun dari pukul 3 pagi 
nak tidur sebentar...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...