Followers

Thursday, January 30, 2014

Tak Kiralah, Made In London Pun Berkecai

Hari ni auntie rasa akan dilanda demam.
Selsema dah ada, pening2 lalat dari malam tadi
ni baru jer telan ubat beralaskan sekeping roti
dan air nescafe.

Dari penulisan auntie semalam
ramai yang rasa sebak dari komen2 yg ditinggalkan
disini dan sehinggalah difbook
bayangkanlah sedihnya auntie masa uncle bersuara
dengan muka yang sebek2 ketika itu

Adik uncle Amir yang terdekat
dan sepupu Aminah dan anaknya Tengku Munira
dua pupu uncle,  Bur dan isterinya Tengku Badariah
semalam membuat kunjungan mengejut lepas maghrib
menjengok uncle dan auntie, mereka bawa Nasi Arab
untuk dinner kami

Terjadilah himpunan kecil kekeluargaan malam tadi
Kami amat2 terharu dgn kunjungan mereka
nampak diwajah uncle keceriaannya bila berbual2 mesra

Amat indah perbualan kami semalam
mengimbau kenangan2 manis ketika zaman kanak2
hingga remaja dan masa kini
hihihihihi
auntie juga ada selit2kan kenangan manis
auntie dan uncle masa muda2 dulu..
Panggilan uncle dalam keluarga kami ialah Adin
Kuzzzz semangat kata auntie
Adin masa muda2 segak tau..
Ramai perempuan yang berebut2 nak dia
Makan hati nani masa tu
Dah ada anak berderet pun masih ada lagi
yang nak kan dia..
tulah bila suami duduk berasingan
dia diJohor nani di KL
huishhhh jenuhlah tak tidur malam dibuatnya..
hihihihi
percaya tak uncle masa muda hensem bangat
hahahahaha rasanya dimata auntie saja kot
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Moto besar jadi magnet utk tarikkan 
perempuan zaman auntie muda2
aaaada aja yang ingin membonceng


Uncle jenis tak pernah tunjuk perasaan cemburu
walaupun auntie juga ada 'market' hihihihi
Hebat uncle ni..amat cool orangnya
dalam situasi bila auntie cari pasal untuk pertengkaran
dengan uncle bab2 gflah
dia tak pernah meninggikan suara
dia buat derkkkk kat auntie membebel sorang2..hihihi
nak ambil perhatian uncle,
auntie hempas barang2 perhiasan yang tercapai masa tu
tak kiralah..made in london pun berkecai
tak mainlah periuk belanga..hihihihi
(Jangan ikut perangai auntie yang sewel tau)

tapi reaksi uncle, ambil kunci..terus keluar
dan balik jauh malam..
Nangislah auntie sorang2 membasahi bantal hingga subuh
hihihi pengalaman pahit mengajar kita apa itu kemanisan

Bila keadaan reda, kami berbual
Uncle mengajar auntie
kesabaran untuk handle suami
Yang dia tekankan untuk auntie faham
perbezaan Lelaki dan Perempuan
freedom lelaki yang tiada pada perempuan

Alhamdulillah
Sejak tu auntie faham dan kendurlah
cemburu dan ke'singa'an auntie
hihihihi
No worries No More 
No Cries Anymore



Perkahwinan 37 tahun terlalu banyak pengajaran
Sekarang auntie turunkan
pengertian kesabaran
kepada anak2 perempuan auntie
Value your love life, Value your marriage life
and Value your life
Rugiiiiii buang masa gaduh2
(mereka masih muda untuk hadamkan pengertian)

Ehhhh...apa lak citer dah tersasar
anyway, auntie rasa seronok bila
ada kunjungan dari sedara mara
ataupun sahabat handai
bak kata orang
"Kunjung Mengunjung Membina Kebahagian"
amat betul sekali

Terasa sejuk2 badan ni
Lengoh2 sendi dah bermula
huhuhuhu no demam please
ada wedding to attend hari sabtu ni

Wednesday, January 29, 2014

Sebak..Kami berpelukkan

Hari ni auntie siapkan sarapan
baked beans, telur mata dan teh tarik
Alhamdulillah
Moga senyap perut sampai tengahari nanti

Tengahari cadang nak makan luar
sebab pukul 11 nanti nak bereskan urusan bank
Auntie nak tutup account, tak mahu pegang
account dua tiga bank, satu sudah.
Nak jual saham2 yang ada.
Auntie dah tua dan sakit, dah tak larat nak
keep tract updating here and there

Uncle janji hari ni dia bawakkan
In Syaa Allah, moga auntie sihat ketika itu
badan auntie ni bukan boleh percaya
kejap okay kejap sakit
memang payah nak predict.

Dah settled kemas litterbox kucing2 auntie
selalu uncle buat tapi sejak menjak kebelakangan ni
dia dah tak ambil peduli lagi
faktor umur dan keadaan kesihatannya pun dah menurun
uncle banyak baring sekarang.
Dia berkata pada auntie dua tiga hari yang lalu..
Hanya menunggu jemputan dan panggilan dari Allah
umur dah penghujung katanya..
sebak auntie..kami berpelukkan
walaupun hakikatnya adakah auntie dulu atau uncle?
Hanya Allah sahaja yang tahu





Auntie bertanya pada diri sendiri
Sudah bersedia untuk pergi perjalanan seterusnya?
Tekad diri
untuk dunia,
langsaikanlah segala 'hutang piutang'
bukan sekadar mengumpul duit dan harta tapi lebih jauh dari itu
untuk akhirat,
bekallah apa yang patut
'Beramal dan beribadah seperti akan mati esok'


Tuhanku Yang Yang Maha Lemah Lembut
Maha Mengasihani
Maha Mengetahui
Maha Bijaksana

“Ya Allah jadikanlah sebaik-baik umurku pada ujungnya 
dan 
sebaik-baik amalku pada akhir hayatku, 
dan (jadikanlah) 
sebaik-baik hariku yaitu hari ketika aku bertemu dengan_Mu”








Tuesday, January 28, 2014

Kadangkala kebenggongan

Pagi bersarap bihun goreng
Tengahari auntie blurr
Dah tk tahu nak masak apa

Pukul dua baru masuk dapur
Tingggg mentol menyala dikepala, 



Ini Muka seronok
dah dapat idea, bila buka peti sejuk,  
siap2 bahan yang perlu
Prenggggggg blend
Masuk dalam kuali, kacau2
Siap



Rendang hati ayam dan pedal

Auntie ngapp dulu panas2
Tak tahan lapor benar
Bismillah

Monday, January 27, 2014

Masa Kualiti

Banyak urusan terbantut
Uncle malas keluar
Nak gunting rambut, urusan bank, nak beli kain ela,
nak ke tailor repair jubah
uhhhhh sabar jelah

Hari panas berdenting kat luar
baru ampai kain walaupun dah pukul 2 petang

Masak sambal sardin dan kobis goreng
Nak makan nanti tambah goreng telur dadar
Alhamdulillah, rezeki kudrat dan makan hari ni

Sembang2 dengan anak perempuan auntie Noy
yang baru balik dari standby dihotel
dia belikan auntie kebab, kebetulan auntie tidak berpuasa
tapi dah terbiasa berpuasa hari isnin, auntie makan tak habis
auntie makan ubat pukul 11 pagi tadi, terlalu bisa badan

Banyak topik perbincangan kami
kerjaya dia dan visi masa depan
katanya dia ikut flow, dah tak kisah
pesan auntie... jaga kesihatan dan jaga kerja
jangan lupa buat simpanan dan berzakat
dia anggok2 kepala

Auntie bertanya dia,  berdoa tak selepas solat?
katanya payah nak hafal doa2
Ishhhh...Bahasa apa pun Allah faham
Doa yang paling baik adalah terus dari hati
Nak tunggu hafal jawabnya tak berdoalah yea?
tanya auntie

Pesan auntie lagi banyak2 bersabar atas ujian
berbanyak2 bersyukur
Berserah pada Allah
Segala urusan diri kita adalah rencanaNya




Seronok rasa auntie bila Noy luangkan masa kualiti



bersembang dan luahkan perasaan pada auntie
Dianggapnya Ibu sebagai kawan tempat mengadu
perbualan yang tidak ada dinding atau penghadang




Sebagai ibu pula, nasihat yang baik dan betul
harus berpandukan hukum garisan Allah
bukan ikut nafsu kepentingan diri

Sejak dua tiga minggu
tersedik dihati auntie
arwah atok auntie, tak pernah auntie kenali
meninggal sebelum auntie lahir
Atok dari arwah abah auntie
Hassan bin ---- (tak tahu)
Choomey bin -----(tak tahu)
Tergerak untuk hadiahkan Alfatihah khusus untuk mereka
Maka setiap kali lepas solat, auntie hadiahkan Alfatihah
Moga sampai hadiah itu pada rohnya
Aamiin

Allah Maha Mengetahui



Friday, January 24, 2014

Embun Pagi Dan Kabus Tiada Lagi

Assalamualaikum readers auntie
Salam Jumaat

Cuaca sejuk dah hampir seminggu
Angin dingin meniup melambai2kan
pokok2 yang ada dilorong rumah auntie
Air paip juga masih sejuk walaupun dah tengahari
Fenomena yang jarang berlaku diMsia sekarang
Apa2 pun bersyukur pada Ilahi,
ianya amatlah nyaman..Alhamdulillah

Auntie teringat zaman persekolahan rendah
Sejuknya beginilah..

Zaman auntie membesar, auntie tidak kenal apa itu paip shower
Rumah yang kami duduki, quarters Kereta Tanah Melayu (KTM)
tidak menyediakan alat tu, yang auntie kenal adalah 'kolah' dan
sebatang paip kepala tembaga yang akan memenuhi kolah tersebut
Memang air dalam kolah tu..amat sejuk

Bila nak mandi kesekolah, waktu subuh
cedukkan pertama dan siraman pertama dibadan
memang menyiksakan..aduhai,  tergigil2 auntie
pernah juga auntie menipu mak..
auntie hanya siram lantai, buat2 bunyi menyiram badan
tak mandi pun tapi konon2 macam dah mandi..
tapi gosok gigi tak pernah nipu lah..
teringat citer filem PRamlee,  lagilah teruk
dia hanya calet air di kedua belah jari
dan basuh tahi mata aja..hihihi

Auntie kesekolah berjalan kaki
sejuk pagi terasa hingga kedada
minta abah belikan baju sejuk
Made in China pun dah seronok masa tuh
warna auntie dah tak ingat tapi kalau tak
silap warna kuning telur..hihihihi
sampai berlubang auntie pakai..

Auntie juga kenal embun pagi
jika bersenam disekolah
kasut kami basah ketika berlari dipadang sekolah

Dengan cuaca begini sekarang
Auntie teringat embun

Hasil gambar Embun
Mr googles







Pagi2 tadi auntie tinjau2 pokok2 bunga auntie
kot2 ada, tapi hampa, tiada embun pagi
Ermmm...kanak2 yang duduk ditaman2
mungkin tak kenal embun pagi lagi
kanak2 dikampung2 tak tahulah pulak

Pernah juga rasa kabus pagi



kabus tebal kadang kala
menghalang pandangan sejarak 5 kaki
bila bercakap2 dengan kawan2
berwap2 keluar dari mulut sebab terlalu sejuk
Kesian kanak2 diMsia sekarang hanya mengenali jerebu

Baru kejap ni auntie kedepan,
hantar Noy kekeretanya, dia terbang hari ni
Angin masih sejuk walaupun dah pukul 10:17 pagi
Sinaran matahari dah mula menjengah baju2 sidaian

Macam manalah agaknya angin di Genting, CHighland
dan BFrazer?
mungkin lebih sejuk lagi gamaknya
Dah lama x kesitu
Terasa nak kesana dalam cuaca sejuk begini
mungkin ada kabus dan embun
rindu kedua2nya..

Sungguh manis kenangan2 dan pengalaman
ber 'embun' dan ber 'kabus'

Allah Maha Pencipta


Thursday, January 23, 2014

Sikit Jer Lagi Sejuta

Semalam auntie bersiaran depan rumah
dengan pokok2 bunga..

Aduhai...so embrassing
senario nya..
Dua tiga orang jiran yang berkumpul berbual2
melambai2, melaung2 panggil auntie join sekali
boleh tak dengar lansung..
hati terasa nak toleh
maka barulah nampak reaksi2 kesemua mereka melambai2
auntie pun gedek2 berjalan menuju mereka sambil menyeberang 
kearah bertentangan dengan sebilah gunting ditangan
Itulah pertemuan kali pertama di halaman rumah seorang Datin
dah lama jadi jiran auntie sebenarnya

Memang auntie amat jarang berkumpul berbual2 sejak sihat dulu
apatah lagi bila sakit sekarang, memang jenis memerap
auntie bukan sombong cuma tak reti apa yang harus dibual, gituu
tapi bila dah berkumpul, pandai2lah masuk forum walaupun
antara dengar dan tidak perbualan mereka

Akibat berdiri hampir satu jam lebih atau kurang
kaki auntie hari ni berdenyut2
maka separuh hari lah berpuasa
auntie berbuka dengan sekeping roti dan air nescafe
dan terus makan ubat huhuhuhu

Alhamdulillah, bila berbual2 tu, baru auntie tahu ada jiran 
yang pandai jahit telekong, (custom made) 
so hari ni nak jumpa petang nanti
berkemungkinan besar nak tempah 2 pasang

Nih baru jer siap masak
Goreng Ikan selar
Tempe, kentang dan tahu sambal
masak lemak kobis
Dah lah, sakit kaki tak boleh nak tahan
nak solat Zohor dan bawa berbaring

Ohhh...yea semalam juga auntie nampak
jiran pakistan auntie pindah, ada lori depan rumah
malas auntie nak intai apa barang yang keluar
sebab rumah tu disewakan fully furnished
lantaklah..jangan jadi macam jiran yang
terdahulu, menjual barang2 dalam rumah tu

Pada auntie jual jer rumah tu lebih baik kot
sebab market value dah mencapai 980k (intermediate)
baru aja ada pembeli baru,  block berdekatan
hihihihi ada juga yang nak beli rumah auntie
tapi dimana pulak auntie nak beli rumah selepas menjual?

Ohhhh...tidak kot, sebab auntie suka nampak dan lihat bunga api
yang diletupkan diKLCC dari kawasan rumah auntie
pada setiap kali perayaan kemerdekaan




Nak pergi KLCC tak sampai 15 min

Eleh...poyo betul makcik ni





Wednesday, January 22, 2014

Mentega Badan



Selama ni roti jer berbutter
Sekarang badan pon berbutter
Hikhik



Anak auntie bagi
Tak tahulah belenggas ker idak kalau pakai nanti

Monday, January 20, 2014

Di Manjakan

Nak tunggu maghrib
Uncle membeli kuih2 untuk auntie
Katanya dalam fridge ada ABC









Lauk kari bawal with lots of lady fingers and tomatoes
Bawal goreng
Sambal tempe

Malas nak berceloteh panjang
In Shaa Allah esok dgn izinnya kita jumpa
Dilayar putih ini








Sunday, January 19, 2014

Hanya Kaset Jadi Kenangan

Hari Sabtu hari auntie ke pasar tani
Dalam kepala dah set nak beli ketam
hihihihi padah tengok fbook kawan2 makan ketam
selera lonjak2 nak ketam

Yeah...dapat 3 ekor
besar dan berat
cari Nenas sebiji
beli ikan2 dan sayuran2
ternampak wajik durian
auntie sambar, sebab dah lama tak makan wajik


sepeket rm4

Lepas tu terus balik, malas nak singgah Giant utk bahan kering pulak
tapi uncle singgah kat 7E
auntie tak turun
sementara tu auntie geledah glove box/console
tengok  kaset2 lama..
terjumpa kaset Mayang Sari
memang auntie amat suka lagu dia
auntie pun slot dan pasang
sunyi sepi...tak dengar apa2
bila uncle masuk kereta, auntie bertanya

auntie :
Rosak ke player kete ni
tak bunyi apa2 pun
Boleh uncle tersenyum kambing kat auntie

auntie :
Alahhhhh...nani tanya ni, senyum2 buat apa? jawablahhh..

uncle :
mana pulak player I rosak, telinga you yang rosak

Huahhhhhhh....kena sebijik padan muka auntie
tapi memang hampalah..lagu kegemaran suatu ketika dulu
tak dapat dengar lansung...hanya kaset tu jadi kenangan
sapa pernah dengar lagu ni?
Readers, hayatilah sempena cuti hujung minggu..

Tiada Lagi

Anugerah Allah, Lunak betul suara Agustina Mayangsari
membuat putera bungsu Presiden RI Soeharto
Bambang Trihatmojo jatuh hati hinggalah membawa kejinjang pelamin
dah tertulis jodoh merekalah tu

Sambung citer balik
Sampai rumah, auntie simpan ikan2 dan sayur2 dalam peti sejuk
ketam auntie siang dan bersihkan


Ada tertinggal sikit2 bulu hidung nenas..hihihihi

Wahhhh...auntie masak lemak nenas ketam
Noy dan PG tak makan ketam jadi kami bertiga aja mengadap
uncle, abam jubah dan auntie
sorang sekor, heaven sedut2 sepit ketam
auntie dapat kesemua sepit2 sebab
uncle dan abah jubah takut luka bibir




Alhamdulillah
uncle makan berselera nampaknya
walaupun auntie hanya masak satu mata lauk saja hari ni
selalunya auntie alergi kulit bila makan ketam
atau udang, tapi auntie pasrah
sebab dah nak makan sangat
Alhamdulillah, tiada gatal2 dan bengkak bibir

Lepas makan auntie cadang nak keluar
hala tuju ke KLCC
nak redeem vouchers Parkson
expiry 19 Jan 2013
tak banyak pun hanya Rm70 ringgit
lepaslah beli apa2 yang patut
hihihihi

Dah siap2..tetiba gerak hati
malas nak keluar, boleh gitu pulak
entahlah..rasa berat nak keluar
jadi auntie duduk depan tv
nengok perlawanan tennis

Noy bangun tido frust nengok lauk ketam
Dia tak makan ketam, alergik juga
so dia order dominos pizza
auntie numpang sekaki sebab dah petang pun
tea time utk auntielah..hihihihi




Makan Malam pula Peeja datang belikan
makanan dari Kerisek
Baru saja selang sehari auntie makan kat situ
terbaik betul 3 rasa siakap, tempat lain tak sesedap cam gitu
penuh kedai malam tu
Pija beli tomyam ayam dan nasi goreng pattaya
Otak2 dan sup ekor untuk auntie
Auntie dah kenyang
makan otak2 aja


Noy makan tomyam ayam dan nasi pattaya
auntie tak ambil gambar


sup ekor bungkus besar

masuk dalam peti sejuk..
perangat  buat makan tengahari ni ..

Rezeki mewah betul bila anak2 bermurah hati
belikan mama dan papa makanan
Alhamdulillah..

Wednesday, January 15, 2014

Hancur Berkecai

Mood berkemas rumah
Ruang tamu, nak alih perabot
Sofa dan side table, lamp shade etc
Minta tolong uncle alih pasu sebab berat

Beli pada tahun 1987 dgn duit EPF
Ketika auntie dapat keluarkan 10%
Masa beli rumah ni
Wah...seronok betul masa tu menyopping sakan
Auntie beli sesuatu untuk kenangan konon
Auntie beli dua biji pasu dikedai Antique diMelaka
Pasu Dari China, besar dan tinggi aras pinggang
Memang mahal sebiji ratusan ringgit,
Pernah auntie pergi kedai yg sama tahun sudah
Regenya sekarang rm 2k sebiji

Uncle alih pasu tu
Pasu tu pecah berderai
Auntie tak nampak apa yang berlaku
Tahu2 nengok dah berkecai...
Apa perasaan auntie?
Alhamdullillah tidak ada rasa 
Sedih atau marah
Kerana segala2 nya milik Allah
Tiada rezeki lagi bersama auntie

Sebiji lagi pecah juga, dah 6/7 tahun yg lalu
Masa berkemas juga
Karpet yg digulong, disandar kedinding 
Jatuh kearah pasu, jatuh berderai juga

Habislah riwayat kedua2 pasu tu




Auntie dah lama training diri
Amat faham
Apa saja adalah pinjaman
Emas, perak, berlian
Rumah, kereta
Duit ringgit
Suami, anak, menantu, cucu
Sihat, sakit dan juga nyawa
Semua dan segalanya milikNya

Hidup kita atas rencanaNya..
Allahu Akbar



Monday, January 13, 2014

Malu Nak Buka Mulut

Compact habis...
Pesan kat anak tolong belikan
Jika dia ke KLCC
Disana pasti ada
Di JJ takada compact refill macam tu 





Anak :  Bila beli kasing ni? Dah lusuh logo dia
Auntie : Ishhh lama dah, sebelum mama sakit, agak2 
                       7 tahun dah kot, masa mama kerja dulu
                       Tolong beli refill yea.

Anak bawa casing tu ke KLCc
Anak balik, terus bagi bag Parkson
Katanya refill utk casing tu dah tak ada production, dah obselete 
Dia belikan casing baru dan refill 
Brand sama dan refill sama
Memang auntie terkejut beruk bila tengok sticker rege
dah hampir mencecah rm400


Casing rm300 

Refill rm80

Dulu2 tak sampai rm200 casing, refill Rm 60 ++ aja
Memang tergulinglah, rege barang make up sekarang
Tapi saperti biasa anakku Pija tak mahu duit auntie
bila auntie nak bayar
Selalu dia kata 
Mama mengada ngada nak bayar balik
Alhamdulillah,
seronok auntie, berdoa
Semoga rezeki perniagaannya terus maju dan maju

Minggu sudah Pija belikan papanya hphone
Papanya tak minta pun
Dia kesian tengok papanya pakai hphone lama (htc)


Banyak jasa anak ni pada auntie dan uncle
Pernahkan auntie bercerita
Mengapa dia tak bekerja dipejabat
Sebab pengorbanannya menjaga uncle sakit bertahun2
Stroke selama 2 tahun dan 
Kronik depression selama 3 tahun
Tapi rezeki berniaga dia lumayan sekarang
Allah menyayangi orang2 yg tidak lupa 
Pada orang tuanya...

Malulah nak bukak mulut utk kirim kat dia apa2 lagi
Auntie bukan tak boleh beli kat shopping komplex
Tapi mereka malas nak bawak auntie
Sebab auntie jalan slow sangat, bertatih tatih
Hanya uncle aja yg rajin layan auntie
Tapi sekarang, mata dia pun dah tak brapa nampak
Maka dia banyak terperap dirumah
Melainkan ada sebab utk keluar

Aaaaa....aa... Macam mana ni?
Ada voucher rm 70 hinggit expiry 19/1
Nak beli stokin, lepas kan?
berapa helai dapat dengan volcher tu

Friday, January 10, 2014

Ingatan Murni Dari Readers Lagi

Suami opis mate abam jubah orang Sabah,
Family mereka bercuti balik kampung hujung tahun lalu..
hihihihi citer dah basi tapi auntie nak juga citer
sebab suka sangat bila ada snak utk auntie dari Sabah.
Huishhhhh...memang auntie suka makan kuih cincin ni
keropok bulat2 tu pun sedappp


Sambil nengok TV ngap2
Tahu2 habis balang kosong..hihihihi
Dalam hati aduhai, sedap tapi
memang susah nak dapat kat KL biskut dan keropok ni
Nanti balik kampung,
jangan lupa belikan auntie lagi yea
hihihihi auntie muka tak malu

TQ Fizah Vijaya





Alih2 selang beberapa hari ada parcel untuk auntie
melalu customer Pija
Parcel dari Brunei kata Pija
Ohhhhh...mama ingat lagi
yang datang dua bradik dulu tu...

Tersentuh hati auntie kerana mereka masih
ingat kat auntie rupanya.



Auntie ambil gunting dan buka pelan2..
Weeeeeee..sukanya
dapat biskut cincin lagi
rezeki betul...Alhamdulillah

Ada dua warna kuih cincin ni


Biskut Kuripit
first time makan 

Kipang
(kita sini panggil cakar ayam)

Bahulu
tapi sayang tak de rezeki
auntie dapat dah berkulatlah pulak 
walaupun tarikh belum expired..huhuhu

Kuih Lidah
sedap sangat

Auntie ucapkan ribuan terima kasih daun keladi
Salam sayang
kepada kedua2 readers auntie





Monday, January 6, 2014

Marilah Menafaatkannya

Keluarkan bekas alat2 menjahit
Benang, jarum, pencucuk benang peniti dan gunting
mari menjahit yang telah auntie kumpulkan
baju solat suami yang tertetas ditepi kolar
seluar sukan abam jubah yang koyak celah kangkang
uniform anak perempuan yang tertetas kat ketiak
ada dua tiga helai baju tidur auntie yang koyak tepi
kenapa tak pakai mesin?
Alahai, tetasan yang kecil2 gitu,
Emmm...sambil jelujur bolehlah 'basuh hati'
dengan kalimah2 yang tergerak ketika itu

Tugas ibu pada anak2 yang masih ada dibawah bumbung
dan ketiak auntie lagi..takkan habis..
mereka masih belum kahwin
dan yang dah berkahwin macam tak ada isteri
tak mengapa, dapat hidup macam orang bujangan
ada hikmah kata auntie
bersyukur dengan qada dan qadar
atas KetentuanNya

Seluar futsal abam jubah

Nampak tak benda yang berkilat tu
Itu pencucuk benang tanpanya
walaupun bercermin mata, auntie gagal masukkan benang sekarang..
umur dah amat lanjut sudahhhhh...hihihihi

Isteri yang bersuami
dan ibu kepada anak2
memasak, membasuh, mengemas  dan macam2 lagi sentiasa menanti
Itulah tugasan2 sebagai isteri dan ibu
selagi ada kudrat dengan izinNya..
marilah menafaatkannya

So sweet uncle bagi auntie sticker ni..
TQ my sweetheart




Moga isteri2 yang sedemikan memperolehi ganjaran
saperti sabda Rasullullah SAW
Aamiin



Sunday, January 5, 2014

Kari ikan Warisan Keluarga

Hari Minggu (Ahad) jom makan menikmati kari ikan

Auntie berbesar hati untuk share kari ikan 
Ada pernah reader auntie request
warisan turun menurun keluarga
Ikan2 yang paling sedap dimasak utk kari warisan ni
Bawal, senangin, tenggiri dan nyonyok
Sayurannya
Bendi, terung, karot, timun dan tomato
Cili hijau atau cili padi pun boleh juga

Jom lihat bahan2nya



Rempah kari adabi 3 senduk
(Anggaran 1 1/2 peket kecil)



Bancuh ngan air sedikit


Auntie guna bekas tapisan sebab senang nak basuh dan selawat

3 tangkai daun kari
Bawang putih 4 ulas
Bawang merah 3 ulas (hiris)
1/2 sudu halba campur


Bawang putih auntie ketuk dgn pisau chopper dan jgn buang kulit
Sebab kulit bawang putih amat wangi bila digoreng nanti


Asam jawa segenggam


Air asam pekat 1/2 mangkok

Auntie guna santan kotak kali ni
Jika santan fresh lagilah sedap
1/2 kotak aja utk masakkan ini
Panaskan kuali
Tuang 5 senduk minyak masak
Dah panas minyak, masukkan segala bahan hirisan dalam tapisan tadi



Goreng hingga garing
Masukkan paste kari


Goreng sampai garing juga
Garam 1/2 sudu kecil
Masa ni, memang wangi satu rumah bau kari
Fuhhhh kesian jiran2, mesti kecur
Ohhh yea masakkan ni boleh makan 6 org

Masukkan air asam jawa dan santan (1/2 kotak) tadi
Masukkan air 1/2 mangkok lagi
Biarkan mendidih

Ikan senangi 2 ekor



Masukkan ikan dan sayur2 kecuali tomato
Biarkan sampai nampak mata ikan tersembul 
Padamkan api dan masukkan tomato
Siap

Sederhana pekat kuahnya
Keluarga auntie tak suka kari cair, tak umphh
Boleh cicah lempeng atau roti benggali

Auntie juga teringin makan pucuk paku hari ni


Auntie buat sambal belacan
(Lupa lak ambil gambar)

Asingkan sikit, hiris bawang putih dan merah
Dn segenggam udang basah


Sedikit minyak dan goreng sampai garing

Buh 2 sudu kicap pekat
Siap

Auntie boleh gerenti menjilat jari bila makan
Kari ikan warisan ni
Sayur pucuk paku belacan berudang
Dan sambal belacan

Selamat mencuba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...