Followers

Monday, August 25, 2014

Ratu Rumah


Memang isteri adalah ratu setiap rumah
Ditambah pula bila ada anak2
Memang Queen of the house
Wahhh jika queen of bees kerjanya apa?
Jom bergoogles

Tugas utama ratu lebah adalah bertelur selama hidupya, berjenis kelamin betina, perkawinan ratu lebah ini hanya sekali seumur hidup, perkawinan dilakukan dengan cara terbang tinggi diangkasa pada cuaca cerah dan pejantan yang bisa mengejarnya akan dapat mengawini sang ratu lebah, pejantan yang berbahagia itu tidak lama akan mati karena testisnya lepas dan tertanam pada ovarium ratu lebah. Lebah ratu yang aktif mampu bertelur kira-kira 2.000 butir telur sehari. Makanan ratu merupakan sari madu (royal jelly), harapan hidup lebah ratu ialah tiga tahun.

Hehehehe auntie juga queen dalam rumah ni
Tapi queen yg tak reti duduk diam
Dari lantai, dinding hingga keceiling
Luar dan dalam rumah
Semua auntie nak buat, peluh dan penat jadi kepuasan
Bila rumah teratur dan bersih
Ketika itulah rasa saperti Ratu
Alhamdulillah, masih bertenaga wpn keadaan kesihatan tidak normal
Funiture auntie banyak kayu dah hampir 20 tahun
Sofa pula leather dari Rozel dah tujuh tahun
Nak beli baru, maaf jer lah, dah pecen tak mampuuuuu
Tapi auntie nak kan chest drawer utk isi baju2 abam jubah
Baju2 dia dah banyak bersangkut menumpang bilik auntie
Rimasssss
Auntie minta Pija tengok2kan sebab dia tahu taste auntie
At the end landed with Bali chess drawer, sukaaaaa sangat2
Sebab anak auntie beli sebagai hadiah raya
Ngeeeee



Alhamdulillah, laci2 lima tingkat tu luas, muat segala baju2 dia

Ermmm.. Jom sambung citer pada hari lawatan kawan2 dari luar negeri
Setelah mereka balik, belum sempat pun auntie angkat cawan2 
Datang pula exboss auntie


Punyalah auntie suka
Sebab dia seorang yang so motherly even masa kerja dulu pun
Dia memang amat prihatin tentang welfare kami
Setiap bulan ada meeting, dari opis boy, driver dia hinggalah senior manager
Sapa ada apa2 masaalah kerja, itulah masa dibentangkan
Kami pula tidak rasa kekok sbb kami rasa amat selesa berurusan dgn dia
Tak caya? Nengok reaksi kasih sayang dia yang terserlah



Hehehehe melekat kepala kami
Auntie tahu auntie adalah manager kesayangan dia
Tak caya? Nengok balik ketiga2 gambar dia
Semua thumbs ups 
Hahahaha
Jika auntie ada official meeting di mana2 
Dia kan arranged driver dia dan company car untuk auntie
HOD yang terbaik sepanjang perkhidmatan dengan dia
Alhamdulillah
Punya lah caring, dia bawakan auntie makanan


Nasi impit dan kuah kacang ayam
Memang signiture dish dia
Sedap oiii...teringat lagi
Ada aja meeting,  mesti ada dia masak dan bawa keopis
Dia sekarang enjoy keluar negeri bercuti sambil bekerja
Membawa kawan kenalan2 lama, penuh schedule tahunan
Ada juga dia beri auntie hadiah dari luar negeri


Sabun buah delima
Macam2 rekaan, buah delima pun boleh dibuat mandian
Entahlah apa khasiat, auntie tak pasti sbb belum sempat pakai lagi
Kinda missing the old times, cherished the memories working with her
May Allah shower her His blessings, Aamiin

Auntie kata pada dia, lewat 5 minit saja selisih dengan kawan2 luar negeri auntie
Terus dia talipon mereka yang masa itu masih lagi berkumpul di JJ
Dia nak join sekali 

Auntie hidangkan kopi dan murtabak
Kami bercerita ceriti, nasihat menasihati ttg kesihatan uncle dan auntie


Kami berpelukkan dan dia minta diri
Alhamdulilah, dia dapat berjumpa dengan kawan2 auntie


Walaupun tak sama department
Tapi kami amat2 rapat since 1991
Moga bertemu lagi dilain masa
Aamiin

9 comments:

  1. Persahabatan ikhlas yang tidak bersandarkan pangkat dan darjat InsyaAllah akan berpanjangan ke akhir hayat...

    ReplyDelete
  2. dari gambar² di atas saya bole nampak keakraban auntie dan rakan²...mesti nostalgia lama terimbas kembali ketika ini kan auntie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ena memang sayulah, bila dah lama berhenti kerja, dah hampir tujuh tahun kawan2 sepejabat datang menziarah

      Delete
  3. Setiap tetamu yang berkunjung bersekali dengan rezeki kan untie? Semoga hari2 mendatang untie akan terus ceria .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah, tamu bawa rezeki dan pulang mereka pula, dosa2 kecil gugur InSyaAllah

      Delete
  4. Assalamualaikum auntie... nida nak mintak alamat rumah auntie bolehhhhh??? ingat nak kirimkan sedikit ole2 untuk auntie buat bekal ke sana nanti. Auntie sms kan ke no ni yerr 019-9501950.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Hasnida, nanti auntiea usahakan melalui h/fon uncle
      Terima Kasih yea

      Delete
  5. Alhamdulillah...walaupun dah tak bersama bekerja masih lagi ingat mengingati. Bertuah untie...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...