Followers

Monday, December 30, 2013

Dah bersuara tapi 'liat'

Dari pagi sampailah kul 3 petang
Cool perasaan dan minda auntie

Tetiba jer ada perkara2 yang membawa gangguan perasaan
dari 3 penjuru pulak tu..
issue ATTituDe orang2 yang terdekat..
Ishhhh...

Menggelegak dan Mendidih
terasa hangat dan bahang panas amarah di jantung.
tapi cepat2 Istigfar
sejuk dada auntie dan tenang kembali

Manusia2...
mengapalah ada otak tapi letak dilutut?
ada hasad dengki dihati
dapat apa yea? nak kongkong2 gitu?
dah penat bersuara tapi 'liat'




Tak takut pembalasan Allah swt?




Friday, December 27, 2013

Jumaat Terakhir Untuk Tahun 2013

Salam Jumaat pada readers auntie.


Jumaat yang akhir untuk tahun 2013
Menjadi kebiasaan menempuh tahun baru




sebaik2nya disenaraikan dan dicatit azam baru



apa2 pun azam buatlah yang seimbang
untuk dunia dan akhirat
pengakhiran setiap yang hidup adalah kematian


dan menuju perjalanan seterusnya ...



Apa azam tahun baru auntie?

Untuk dunia,
doa utk kesihatan yang sihat
yakni jaga pemakanan dan turunkan berat badan

Untuk akhirat
mencukil lagi ilmu2 dan menguatkan amalan2
menghargai setiap detik saat
nafas yang turun naik






Untuk peringatan kita bersama




Selamat Tahun Baru 2014










Tuesday, December 24, 2013

Mata Kasar, Mata Hati

Hari Khamis yang lalu 19/12/13 auntie ke Hospital Tuanku Mizan
bergerak pukul 8:30 sebab temu janji pukul 9:00 pagi
auntie ke hospital utk pemeriksaan kesihatan
dulu2 pemeriksan 3 bulan sekali, sekarang ni amboi
temu janji auntie tahun depan, bulan 6
enam bulan???
nampak sangat samaada dah terlalu ramai pesakit
atau kekurangan doktor
Mungkin juga temu janji tu khas untuk auntie saja
keadaan bacaan amat baik dan terkawal untuk
darah, kidney, kolesterol. Kencing manis auntie hanya 5.1
Alhamdulillah
cuma berat badan maintain hihihi
(percubaan meringankan gagal)

Biasalah temu janji pukul 9 pagi tapi nombor giliran
dah 20 orang terdahulu
ada manusia yang datang lebih awal kot
waktu menunggu auntie selama 2 jam,
pukul 11 lebih baru dapat berjumpa doktor

Jadi apakah auntie buat dari 2 jam yang terluang tu?
Auntie tidak gemar berbual dengan orang yang duduk
sebelah kiri atau kanan
sebab keadaan auntie yang tidak dengar ni memang susahlah
tapi jika ada yang menegur, auntie layan juga
auntie akan kata auntie pekak selepas kena stroke..
hihihihi
Dulu2 auntie bawa kitab untuk bahan membaca
tapi kali ni, auntie sengaja tak mahu bawak
auntie ingin tengok sekeliling,
nak guna mata kasar dan mata hati
Banyaklah yang auntie nampak dan belajar
Mata kasar
ibu2 yang membawa bayi mereka yang bermasaalah
ada yang telinga melekat (macam siput)
ada yang nampak sihat tapi bermasaalah darah
ada yang dahi berjahit dan banyak lagi lah
Mata hati
setiap ibu2 tu menjaga bayi2 mereka
dengan timang2an dan cium2an bertalu2
tak putus2 mencium anak mereka,
walau dalam apa saja keadaan anak tersebut
tersedik dihati auntie
memang gitulah sikap setiap ibu
mencium anaknya dimana sahaja
depan khalayak ramai
ketika anak tidur, direnungi, dipangku berjam2
diambil gambar
dan masukkan dalam blog atau facebook
kerana apa?? kerana sayang dan kasih pada anak2

Bila anak2 sudah dewasa
Adakah mereka mencium ibu sebegitu kerap?
adakah kita merenung ibu ketika ianya tidur?
adalah kita menciumnya ketika ianya lena?
adakah kita sanggup memangkunya ketika ia sakit?
adakah kita sekurang2nya mendoakannya kesejahteraannya?
apa2 pun, lakukanlah sebelum ianya meninggalkan kita..




Mata Kasar
Uncle berjumpa dengan pegawai mudanya suatu ketika dulu
dia masih in service lagi
auntie terkejut sebab dia selama ni tak pernah bermasaalah
malah demam pun jarang tapi kali ni,  dia down with lung cancer
dah buang sebelah paru2nya 6 bulan yang lalu
now sedang membuat kimo terapi
Dia nampak sihat walaupun sedikit sembab dimuka, mungkin kesan
sampingan ubat2an.
Mata Hati
Sakit dan Mati tidak kira umur
tiada siapa dapat menghalang
walaupun dalam keadaan sihat dan berjaga kesihatan
kerana segala2 dan apa saja adalah qada dan qadar
masing2 ada bahagian ujian sakit yang tersendiri
maka hadapilah dengan redha dan berdoalah
agar ianya adalah kifarah penebus dosa2 yang lalu


Ada lagi yang auntie nampak dengan mata kasar dan mata hati dipagi tu
Istidraj pada sesorang..





Disamping melihat sekeliling
auntie catit masaalah2 yang auntie hadapi sebelum jumpa doktor
Hidung - berair bila tunduk
Legan dan kaki - Kejang dan kebas2
Kepala lately asyik pening
Perlukan ubat gatal kulit dan deep heat
Uncle pesara kerajaan semuanya free, hihihihi


Bila auntie dapat berjumpa dengan doktor
bacaan tekanan darah auntie 130/49
wahhhh kenapa bacaan bawah rendah sangat?
entahlah..doktor explain kat uncle apa tah
ermmm...mungkin itu yang membuat auntie
pening2 lalat selalu hihihihi


Habis medical checked up tu pukul 11:30 pagi
hihihihi uncle bawak makan kedai minang ditaman melawati
memang auntie kepingin nak makan disitu
kedai yang telah ujud lebih dari 20 tahun yang lalu
Alhamdulillah..

p/s : 
cerita bubur 
memang auntie segan nak sambung citer tu
tapi dah ramai nak kan auntie sambung citer
auntie citer tapi auntie malu sangat2 ni..
Isteri yang kehidupan sederhana menyediakan bubur kacang
Isteri yang kaya pula menyediakan bubur jagung
dan kepada isteri yang miskin, bila ditanya
dia  menjawab dengan konfiden 
Aku hanya mampu menyediakan .......Buburrr   *it*


Wednesday, December 18, 2013

Dapat ramai kenalan baru

Terima Kasih pada yang tinggalkan jejak
untuk n3 semalam, sambutan baik 
auntie gembira
ada yang pertama kali menegur
sebab malu, ada yang tiada masa dan sbgnya.

As promised auntie pun jalan2lah keblog2
berkenaan..
Wah..bila auntie nak tinggal jejak
 - ada yang private
 - ada yang pakai address .com 
 - ada yang tiada blog hanya register for komen purposes
 - ada yang susah auntie nak tinggal komen sebab ada notification
'you are not a robot' ,  mata auntie ni dah lah rabun ayam rabun itik
 memang dua tiga kali auntie cuba enter, alphabet dan number
jika betul berjayalah published komen, jika tidak auntie
tinggalkan berlalu..sad though
 - ada yang blog dah lama bersawang..hihihihi
 - ada yang citer tergantung (style auntie lah tu)
dan macam2 lagi

90% rata2 adalah pangkat anak2 pada auntie
kiranya auntie ni old timer blogger yang gila berblog
malu pulak rasanya tapi hati suka menulis untuk mengisi
masa yang lapang dan share pengalaman juga nasihat

Pada yang tak suka auntie menulis..
ada yea jangan tak tahu, ni kes dengki sebab
sebaya tapi tak reti IT
boleh jalan sama lu..hahahahah

Anyway..
Auntie jumpa signage OKU yang memangku PC

Terimbas kembali masa auntie memula menulis
ketika auntie berkerusi roda
Alhamdulillah..kini sudah boleh berjalan
tapi menatih2 saperti kanak2 yang baru belajar berjalan
Syukur..

p/s :

Sambungan citer 3 suri rumah tu?
Ramai nak tahu ker?
Kalau tak auntie abaikan aja


Tuesday, December 17, 2013

Bubur Oh Bubur

Abam Jubah bawa balik dari pejabat
3 macam bubur sempena Hari Asyura 3 minggu sudah
Auntie terlepas pandang sepatutnya n3 bulan Muharam
tapi tak mengapalah, just untuk ingatan sebab gambar dah ada

Aktivity pejabat mereka membuat dan memasak tiga macam bubur setiap tahun
pada bulan Muharam, Alhamdulillah


Manis dengan segala bijiran
memang auntie suka sangat makan bubur ni

Bubur lambok selalu dimasak ketika bulan Ramadhan

Ni auntie tak pernah makan, bubur berempah
baunya dan rasanya saperti makjun, 
memang tak kena lansung dengan selera auntie


Bila nama abam jubah naik tahun ni
maka first time lah, dia berpengalaman mengacau bubur dalam kawah 
tersangat penat katanya..

Eleh..baru bubur, jika dodol lagi lah penat, boleh terpengsan auntie kata

Jika mereka dipejabat buat aktiviti kacau dodol dan wajik
sempena nak sambut Hari Raya  best lah jugak
hahahahaha time pejabat, haruslah buat kerja, bukan nak buat dodol?
melampaulah pulak kan? kan? kan?

Wah tetiba auntie teringat lawak bubur 
tapi auntie tak boleh share disini
sebab ada unsur mencarut
pada kawan2 opis auntie dulu2, 
mungkin mereka masih ingat lagi
hihihihi memang lawak

Tak per sikit aje auntie citer
Bulan puasa, hidangan utk berbuka puasa
Keadaan dipinggir sungai
tiga surirumah sedang membasuh kain
Kata salah satu suri rumah, petang ni dia nak sediakan bubur kacang
suri rumah yang suaminya agak kaya kata dia menyediakan bubur jagung
apakah jawapan dari seorang surirumah yang miskin?
Sapa tahu citer ni? 



P/s
Kemanalah readers auntie semua lately
dah dua tiga n3 auntie sunyi sepi dari komen mengomen
Adakah n3 auntie tidak lagi umpphhh, malulah pulak rasanya
bolehlah auntie stop menulis dah
bukan apa, auntie amat terhibur bila ada yang sudi mengomel
bolehlah auntie sama2 membalas gomel2 
Komen menbuat setiap n3 lebih ceria
jangan segan tinggalkan jejak..


In Shaa Allah 
auntie akan membuat ziarah balas








Monday, December 16, 2013

Rezeki Berbuka Puasa



Hari Isnin yang lepas auntie berpuasa sunat
Tak tahu apa yang nak dimasak untuk berbuka
penyakit tiada mood nak berdiri lama2 didapur pun yea
emmm...auntie masak yang paling simple untuk berbuka
tak sampai setengah jam siap
Yea bila nengok lauk auntie
silalah kesian



Sawi masak air


Telur mata



Sambal kentang dan tahu

Bila azan berkumandang, auntie pun ngadaplah 
berbuka dengan kurma nabi ajwa dan kismis
Air nescafe panas satu mug


Pija dan suaminya datang bawa Nasi Arab Saba Restauran
untuk auntie berbuka, memang dia tahu isnin dan khamis
hari auntie berpuasa jika tiada apa2 halangan dengan izinNya
auntie berniat berbuat demikian untuk baki sisa2 hidupan auntie

Sambil makan berkata2 dihati auntie
Yang tersedia terhidang amat simple tapi
yang datang amatlah mewah
Tersentuh...
Tak putus2 rezeki dariNya
amat2 bersyukur akan limpahan RahmanNya
Alhamdulillah

Semua Gambar2 auntie sendiri yang snap
kelang kabut nak berbuka
tak semengah gambar2nya


Peket Ayam

Peket kambing tak sempat auntie ambil gambar, semua dah masuk pinggan masing2


Ni pinggan auntie, terselit seketul kambing bertulang

Satu set lauk kambing berempah




Roti Arab


Gravies untuk nasi dan roti

Hari ni hari Isnin
Tak tahulah..apakah rezeki hari ini

Auntie bersyukur apa saja yang terhidang utk berbuka nanti...






Friday, December 13, 2013

Kenduri Durian

Hari Ahad 8/12/13 petang
pija datang dengan suaminya
ada customer nak collect barang
kata pija tokey besar dia nak datang
(auntie dah anggap saperti anak auntie sendiri)
nak bawak durian, nak makan ramai2
Wahhhh...seronok kemain lah auntie
dapat makan durian
sebab memang auntie teringin benar2 nak makan
tapi sorang pun ahli keluarga tak nak layan
disebabkan 'penyakit' auntie kalau makan
tak reti sikit, lepas tuh nangis2 bisa2 badan.

Wahhh, Azlin bawak 7 biji besar2


Ben tukang kepak durian malam tu 
memang dulang tu dipakai untuk mengupas durian

Semua makan kecuali PG dan Noy
mereka memang anti durian
entah kenapa, dari kecils lagi
nasiblah labu, the whole house smells of durian
hahahahaha

Auntie bedal 7 ulas malam tu
Aduhai, memang terlebih sudah
ikutkan nasihat doktor 2 ulas sahaja, ada ker patut?
memang berani betul auntie
padan muka..
memang menangis keesokkan hari



Ada isi yang manis lemak dan pahit
semua auntie suka
isi tebal dan biji keseppp
Wohhhhh...terliur balik bila nengok gambar ni

Sepasang suami Isteri yang auntie sayangi

Mereka tak pernah datang tangan kosong
ada aja buah tangan, keklah, biskutlah, sataylah dan macam2 lagi
mereka suka makan ramai2 
makan berdua tak seronok kata mereka
hihihihi
Bila balik, mesti auntie dapat habuan $$$$
bayangkan kalau dia datang 3 kali sebulan
kira boleh lepas duit letrik auntie
kata Pija kenapa bila aku salam tak dapat kaup? hihihihi

Untungnya ada anak angkat cam gini
sayang pada orang tua
Bila nak datang lagi Azlin? hihihihi
ucapan auntie untuknya
"Jazakallah Khairan Kathira"
Semoga Allah mengganjarkan kamu kebaikan yang banyak


Sebabkan dah kekenyangan
ada berlebih durian malam tu
keesokkan hari auntie buat bubur kacang

Auntie dah tak berani makan banyak hihihihi
 1 ulas sahaja udah ler


Bila auntie kenang2kan mereka
sungguh berhati murni betul pasangan suami isteri ni
kerana mereka tidak lokek dan amat lurus
Allah telah memberi rezeki yang amat mewah
Berhenti kerja menjadi pilihan
apabila perniagaan mereka meletupssss
Alhamdulillah..auntie numpang gembira
melihat kejayaan mereka terus maju
dimana anak auntie Pija juga menumpang
belajar berniaga dengan mereka







Wednesday, December 11, 2013

Tok Mama bergincu lagi

Ermmm...terasa benar dah tua bila
umur tinggal hanya 2 tahun mencecah 60 tahun

Noy hadiahkan lipstick untuk auntie
kebetulan memang tinggal sebatang jer
Suka auntie, tak yah beli lagi
tapi ada 2 batang warna agak terang
untuk auntie yang dah tua
nasib ada sebatang warna natural
yang warna terang tu, tak per, auntie boleh blend
(pakai berlapiskan warna natural)












Terima Kasih Noy
Lipstick2 ni boleh tahan sampai penghujung tahun 2014


Monday, December 9, 2013

Tak tahu nak citer lebih2

Kata orang dulu2 tak tahu bertanya
Orang sekarang tak tahu bergoogle
hihihihi

Auntie tak tahu citer lebih2 tentang berBekam
yang auntie tahu ianya adalah salah satu sunnah Rasullullah
so auntie googles lah apa kebaikkan berbekam
apa kaedah2 berbekam, bila masa sesuai utk berbekam
siapa yang sesuai berbekam dan macam2 lagi info lah
gambar dari googles



Jarum

Jarum dicucuk2 bahagian yang nak dibekam

Darah2 keluar dari kesan cucukkan jarum

Suatu malam abam jubah balik dengan keadaan yang ngeri bila dia buka baju
terkejut auntie, kenapa??? nih??
Ishhhh...auntie lihat macam alien (makhluk asing) kesan berbekam dia
entah apa mimpi dia pergi berbekam
katanya dia buat 14 tempat dibelakang badan
bayaran yang dikenakan hanya rm 200

Memang ada bekas cucukkan jarum 
dalam lingkungan bulatan2 tu

Kesan2 ni hilang dalam masa seminggu
Alhamdulillah..
Auntie tidak pulak bertanya apakah rasa perbezaan setelah berbekam

Kata abam jubah pada auntie
Apa2 pun at least dapat buat sekali dalam seumur hidup, jadilah
bila abam jubah kata begitu, teringat pula kata2 yang sama dari uncle dulu2
Uncle juga pernah berbekam pada tahun 90'an
tapi uncle punya lagilah ngeri, guna razor blade toreh2 ditempat yang nak dibekam
huishhh...macam2 cara berbekam rupanya

Nabi Muhammad saw merupakan insan pertama yang dibekam oleh para Malaikat
dengan perintah Allah SWT sebelum Isra dan Mi'raj.

Penjelasan dalam hadith Riwayat Ibnu Majah menerusi Katjir bin Salim

"Selama Aku berjalan pada malam Isra Mi'raj bersama para Malaikat
mereka selalu berkata
"Wahai Muhammad, suruhlah umatmu melakukan bekam"

Sabda Rasullullah SAW :
"Barang siapa berbekam pasti mendapat rahmat dari Allah SWT"

Alhamdulillah..
abam jubah dan uncle pernah melalui process
berbekam

p/s :
Gambar ni auntie published dengan izin abam jubah

Friday, December 6, 2013

Merancang Kita, Menentukan Segala Adalah Allah

Uncle sembang2 dengan kakak2nya
pada malam sabtu dimajlis perkahwinan
Tiba2 mereka merancang hari minggu mereka nak ke Tanjung Rambutan
Ada urusan keluarga disana
harap2 banyak rambutan kat sana

Pada mulanya nak pergi berempat
Kak Long, Kak ngah, Uncle dan Abam Jubah
dah penuh kerete, jadi auntie tak leh ikutlah
Its okay not a problem,
boleh auntie rehat2 dirumah.

Wah rancangan dah berubah tiba2
suami dan anak perempuan kaklong nak ikut
mereka nak bawa kereta sendiri
jadi kerete uncle dah tiada siapa, kosong
uncle kata bolehlah auntie ikut..
hihihihi walaupun auntie tak suka travel jauh
tapi bila dapat bersama suami, auntie gembira

Hari Minggu tu
Kami bergerak pukul 8:30 pagi
Perjalanan dan driving yang relaxed
kereta banyak tapi flowing, cuti sekolah kan
Abam jubah yang drive all the way

Keadaan Auntie Alhamdulillah
tak ngantuk dan tak tidur lansung
cuma kakilah kebas dan pinggang lengoh
bila tidak tidur dapatlah berzikir sepanjang perjalanan

Dalam kereta uncle dihubungi kakaknya utk bertemu
di hentian mana tah? tak perasan pulak auntie
sebab dah lapar, walaupun baru pukul 11:30 pagi
hihihihi




Auntie makan sup daging


Masih Tak kenyang auntie minta pula Rojak Spore


Selesai makan tu kami meneruskan perjalanan ke Tanjung Rambutan
Urusan tak kesampaian  sebab orang yang kami nak jumpa tak ada.
Ishhhhh..gitulah kalau main redah2

Orangnya tiada, begitulah juga rambutan sebiji pun auntie tak nampak
hihihihi

Kami terus berpatah balik ke Ipoh
singgah direstauran mamak
minum2 lagi, auntie dah kembung perut asyik minum aja

Uncle membuat panggilan pada kawannya yang tinggal di Ipoh
yang sama2 pergi umrah tahun 2009.

Dah lama pun auntie dan uncle tak berjumpa dia
memang auntie kenal dia dan isterinya, seorang mualaf
amat peramah orangnya
Alhamdulillah, kami dijemput kerumahnya, 
dan berbesar hati untuk menerima kunjungan kami
dapatlah kami bersolat dirumahnya yang amat selesa.

Terkejutlah kami sebab orang yang kami nak jumpa
di Tanjung Rambutan
dalam perjalanan kerumahnya
Alhamdulillah

Kami dijamu goreng pisang dan air teh tarik
berbual2 mesra dengan kakak2 uncle sebab 
mereka pertama kali berkenalan

Uncle pimpin auntie keluar nengok kucing
pabila kawan uncle kata, ada lima ekor anak kucing diluar rumah
sebab dia tahu auntie memang penggemar kucing hihihihi

YaAllah comel2 kesemuanya

Auntie minta uncle ambilkan gambar









Pukul 6:30 petang setelah minum petang

kami mohon berundur diri untuk balik keKLumpur

Alhamdulillah, urusan keluarga beres dirumah kawan uncle

Yakinlah
bahawa kita merancang, Allah yang menentukan segala















Hiasan lampu2 dijalan raya menyambut Christmas diIpoh

Perjalanan pulang sangat teruk
Jem sepanjang perjalanan dan hujan renyai2
kesian abam jubah, memang penat
keesokkan harinya dia ambil EL

Keadaan auntie dah tak stable masa balik
memang gitu, bila saraf auntie terganggu
dengan perjalanan jauh..
auntie telan pain killer, bila telan pain killer
auntie tidur sepanjang perjalanan

Untuk kepastian
Auntie googles distance map


Kuala Lumpur to Ipoh 205 km
Kuala Lumpur to PDickson 90 km

Auntie rasa nak sekolahkan 'sesaorang'.
yang mengatakan jarak Ipoh dan PD sama?
Ishhh..

Ermmm...kawan uncle bekalkan untuk kami



Apa2 pun, hajat kami diperkenanankan diIpoh bukan diTanjung Rambutan

Jodoh pertemuan, rezeki, ajal maut adalah dari Allah
manusia hanya mampu merancang, 
namum Allah sebaik baik Maha Perancang



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...