Followers

Wednesday, October 30, 2013

I love Bloggers Gathering

Terlupa sungguh nak buat N3 ni
Dah sebulan yang lalu
bila auntie belek2 photos file
auntie terjumpa
jom citer2 sikit buat kenangan

Entah macam mana boleh terjadi
gathering kecil2an blogger terapat
dengan auntie petang tu..
pada 28hb September 2013
Alhamdulillah
Ukhwah terjalin pada petang tu

So auntie called it as
High Tea Adhoc
bermessage2 dalam facebook
lokasi rumah auntie
kerana ada yang tak pernah sampai lagi
Tapi Kakcik dan suami pernah sampai
tapi ada yang sesat barat hingga 2 jam lebih
huhuhuhu kesian, mengharungi jem lagi

Auntie teringin nak makan sambal tumis udang
dan pulut kuning
auntie keluarkan status di facebook
Huishhhh...ada yang sanggup nak masakkan untuk auntie
Iyra Mutalib masakkan sambal udang
manisan pula puding roti



Puding Roti kegemaran uncle, memang berkali2 uncle tambah makan
Sambal udang meletoppppp sedap

Anyss Jee pula buatkan auntie pulut kuning



Pulut kuning yang sedap, cukup seimbang, lemaknya dan garamnya
auntie ulang2 makan

Auntie pula masak laksa asam dan nasi impit untuk makan dengan sambal udang




We had fun sembang2 dan makan2


 Suami Kakcik Juriah memulakan santapan petang tu



Putera Kakcik Juriah pun ada sama petang tu,
Rajin betul orangnya, habis pinggan2 dan cawan2 dibasuhnya
Bertuah kakcik Juriah ada anak lelaki yang ringan tangan


 Pencuci mulut dihidang diruang tamu


 Auntie buatkan nescafe petang tu
auntie minum bercawan2 kerana seronok berbual


 Sebahagian dari makanan dimeja makan


Purple day ker?

Ida pun ada juga petang tu
membuka bungkusan kari daging dan buah2an

Banyak gambar2 kenangan uncle ambil tapi
auntie dah berjanji untuk tidak dimasukkan dalam blog
kepada sesorang petang tu
jadi ini sajalah yang auntie masukkan
Gambar sipi tak per yea jangan marah auntie 

Wahhhh...bila lagi kita nak berHigh Tea macam ni
Rindu betul dengan kawan2 bloggers
Ramai juga yang tak boleh datang petang tu
sebab ada hal masing2..
Nanti kita set lagi hari yang elok2 tidak Ad hoc macam ni 
hihihihi

I love bloggers gathering like this




Tuesday, October 29, 2013

Orang Yang DiSayangi

Selalunya auntie amalkan mandi
sebelum solat subuh, memang segar
rasa nikmat air
Jika tak sihat auntie skip mandi
berwudhuk saja..

Hari ni mandi, maknanya sihatlah tuuuu
Selepas solat subuh, terasa lapar
masuk dapur kesayangan untuk buat nasi goreng kampung
Alhamdulillah rezeki makan untuk sarapan pagi ni
bersama satu mug nescafe

Selepas makan, jelujur baju auntie yang tertetas
sehelai jer pun..done
Keluar jenguk pokok2, daun2 kuning diketong
sapu halaman yang sekangkang kera..hihihi
done

Masuk dalam rumah, teringin pula nak menulis
so here I am with my lappy and feeling happy
Alhamdulillah

Yesterday was tight with my sister in law and her daughter
Yes, jurusoal di Melodi..hihihi
Nurul Izza and her mother was here the whole day
auntie feeling seronok dapat menjamu makan tengahari
dan minum petang untuk mereka
Tak sabar menantikan kelahiran babynya
pada bulan February tahun depan

Banyaklah sessi berbual mesra topik pasal family
Uncle beli pau panas2 dan anak auntie Pija datang
bawa keropok lekor dan chakoi
Air teh O nipis with GULA yang dah naik rege  hihihi
Auntie tak lansung tidur petang yang biasanya
selepas zohor auntie take one hour to rest.

So auntie terus tertidur awal selepas waktu Isya
sejurus kakak ipar balik sebelum makan malam.
Auntie lupa pula ambil gambar semalam.

Sabtu pun ada visitor
Auntie terharu amat2
Kedua2 suami isteri yang sentiasa melawat auntie
bersama anaknya, paling kurang sebulan sekali
mereka tahu auntie amat sayangkan anaknya
dan mereka tahu auntie rindu cucu auntie amat2
sejak cucu tak muncul2 dirumah auntie
mereka hulurkan anak mereka untuk auntie melepas rindu
sungguh terharu..
hihihihi Fahad cucu angkat auntie
dari baby sudah diangkut kerumah auntie
hinggalah dah besar dan pandai tendang bola
dah pandai buat mimik muka
dah pandai guna dan faham banyak vocab
Alhamdulillah..sudah setahun empat bulan umurnya
bila sampai rumah auntie
auntie cium, muka dan pipi
auntie gigit2 telinga dan jari2 kakinya
gitulah auntie sayang dan lepaskan rindu auntie
Alhamdulillah Fahad mahu auntie dan
mengizinkan telinga dan jari kakinya digigit hihihi

Seperti biasa auntie menitis air mata
tambah sedih lagi bila mengetahui
mama dan papanya akan ke UK
awal tahun depan selama lebih kurang
setahun setengah untuk melanjutkan
kursus tajaan syarikat mereka bekerja.

Ohhhh..Tok mama akan rindu Fahad
Ada kemungkinan besar
Tok mama dan Tok papa pergi melawat
Fahad di UK nanti dengan izinNya
Yea sangatlah tu..

Again auntie terlupa ambil gambar
tapi auntie ciluk gambar2 difacebook mamanya
untuk share diN3 ni

Sepasang suami isteri kesayangan auntie




Disudut hati auntie berkata2
Ada insan yang kaya dengan budi bahasa
baik budi pekerti, prihatin dengan orang tua2
berkongsi kasih sayang anak mereka
mereka bukanlah darah daging auntie
malah tiada hubungan sebagai 'family'
tapiiiii
Huda dan Ice adalah salah seorang dari ribuan
manusia yang ter'pilih' memiliki
Hati yang baik..perasaan yang teliti

Moga kedua2 insan ini Huda dan Ice juga anaknya Fahad
dirahmati Allah dan dipermudahkan urusan dunia dan akhirat
Aamiin.

Kebetulan auntie ada buat kuih serimuka



Fahad suka sangat
hampir 4 potong dimakannya
Alhamdulillah..

Auntie tak boleh celoteh lama2
dah masuk time auntie berduha
nanti2 auntie citer2 lagi

Asalamualaikum





Thursday, October 24, 2013

Sakit Sungguh

Hari ini sakit seluruh badan
Termasuklah kepala denyut2

Nak bagitahu sesiapa yg email
Tak dptlah nak respond
Apa2 status pun, auntie mengucapkan
Ribuan Terima kasih

Menyinta nak masuk dapur
Buka sardin setin, sambal jadi pilihan memasak
Sayur lemak putih
Masak nasi
Cukup utk hari ni

Nak solat zohor dan sambung tidur
Moga terjaga dan bernafas lagi sebelum asar

Assalamuaikum

Wednesday, October 23, 2013

Seronok Bila Anak Buah Datang

Anak buah uncle datang rumah kami lagi
Kali ni dia bawa tunangnya bersama
In Shaa Allah, tidak apa aral, mereka akan
menikah hujung tahun depan
sebab tunang dia masih lagi belajar
habis pada pertengahan tahun depan

Masa majlis bertunang mereka
auntie dan uncle tak balik Melaka
biasalah auntie tidak sihat untuk berjalan jauh lagi





Anak buah berumur 25 tahun dan tunangnya 21 tahun
Mereka dari berkampung bersebelahan saja,
Anak buah dari Tedung dan tunangnya diUmbai

Pertama kali auntie berjumpa, amatlah cantik orangnya
Memang sepadanlah mereka berdua. Alhamdulillah

Mereka sampai malam dengan buah tangan
Pizza, dan air pepsi, kami makan anak beranak
sambil berbual mesra
Auntie jadi pegawai polis..hahahaha
banyak menanya soalan2 cepumas
Bila nak kawin?
Kampung mana?
Belajar apa?
Bila habis?
dan banyak lagi, sebab apa?
Sebab sayanglah, terasa saperti anak sendiri
melihat dia dari kecil hinggalah dah jadi pegawai tentera
seronok bila anak buah datang.



Ishhh..gambar bergegar, auntie yang amik
jangan tengok lelamer sakit mata dibuatnya

Mereka tidur malam tu dirumah auntie
Keesokkan hari, mereka dah ke majlis perkahwinan
kawan anak buah auntie.





Moga umur auntie dan uncle panjang utk melihat
jodoh mereka dijinjang pelamin. In Shaa Allah


Tuesday, October 22, 2013

Citer Ayamlah Pulak

Seingat auntie,
Sejak kecil hinggalah sekarang
mak auntie tidak pernah bela ayam
dapat suami pun tak pernah bela ayam
tapi arwah ibunya memang ada bela ayam.
mungkin ketika muda kerja uncle tidak
sesuai untuk bela ayam sebab sentiasa
tiada dirumah berbulan2.

Pasal lak tetiba jer bukak citer ayam
hahahaha terkenang
ayam jalak, ayam sabung dalam citer lama
disembelih oleh isterinya sebab nak jamu
suami makan sedap

Ohhh semua gambar2 dalam n3 auntie ni
hasil mr googles


Ayam Jantan

Tak pernah makan ayam jantan


Ayam Kampung

Pernah makan kat kampung uncle,  masa muda2 dulu
arwah mak masakkan
renyah persediaan sebelum memasak
sembelih, celur dalam air panas
cabut bulu, buang isi perut, bakar bulu2 halus atas api
Huishhh..by the time bersih, dah penat..tak sanggup huhuhuhu

Tapi sekarang mudah, dipasar2 pun ada jual

Hari ni auntie masak rendang ayam
Ayam karan ternak, beli kat giant



Rendang kegemaran menantu auntie siBen, uncle dan juga auntie
anak2 kureng suker

Satu lagi menu ikan bawal masak kicap, lebihan ikan goreng semalam 4 ketul




Tak goreng sayur
ada 4 biji timun dalam peti sejuk
auntie kupas sebiji ajer

Acar Timun mentah


Cukup untuk  makan tengahhari ni..hihihihi

Citer Ayam sikit lagilah


Ayam pencen

Ayam pencen, auntie tak pernah beli
Tapi pernah makan rumah kawan masak kicap
Mak aii, liat... dagingnya
auntie nengok dia season dengan nenes untuk lembutkan sebelum masak



 Ayam Hutan


Ayam Serama (Ayam Katik)

Kedua2 ayam ni tak pernah makan
Takutlah...sebab kata orang ayam2 ni adalah ayam makluk alam ghaib
Wallahualam



Ayam ni auntie tak perasan pernah makan ke tidak
Tapi telurnya memang kegemaran rumah auntie 
sentiasa di beli oleh uncle, berpapan2 setiap bulan

Lappy auntie hari ni buat hal
Segala n3 dan blog kawan2 semuanya 
ditranslate ke Bahasa Inggeris
Apa dan dimana auntie terklik, entahlah
kena tunggu anak auntie betulkan

Erm...tetiba teringat 
Siapa tahu???
kenapa perempuan cari duit  dipanggil AYAM
Auntie tak tahu sampai sekarang
hihihihihi


Saturday, October 19, 2013

Petai Jeruk

Uncle beli petai punyalah banyak minggu sudah
Sebelum layu auntie buat jeruk separuh
Ada auntie masukkan gambar petai 20 papan
difacebook





Ada yang tanya macam mana nak buat jeruk tu
Senang aja

Kopek petai sebiji2
Basuh petai2 tu, masukkan dalam bekas plastik
(bekas kuih raya)
Air suam kuku, hapuskan petai dalam bekas tu
garam auntie buh dua sudu
auntie buh cili padi sikit
tunggu sampai air suam kuku tu sejuk
baru tutup dan simpan dalam peti sejuk



Lepas 2 hari dah boleh makan

Huishhhh..bila buka penutup
menyengat bau petai
makan ngan nasi panas2
bersama apa lauk pun sedapp..hihihihi

Auntie baru sudah makan
Nampak gaya, berbau petailah nafas auntie..
dan selebihnya esok bila buang membuang
huhuhuhu

Kenapalah auntie dan ramai lagi suka benar makan petai?
Bukannya tak tahu, makanan berbau adalah makruh dimakan
jering, kerdas, petai, cencaluk, budu, belacan
dan DURIAN

Semua diatas tuh faberet tu..hihihihi


Friday, October 18, 2013

Ikhtiar Lagi

Uncle hulur lesen memandu auntie yang dah expired
beberapa hari yang lalu

Kemudian tu Uncle memakai seluar jeans

'kemana?' tanya auntie
'Nak renew roadtax kereta dan renew skali driving licence you'

Kehairanan auntie pun bersuara
'Hah' selama  5 tahun ni, you masih renew driving license ni ke?'

'Renew lah' jawab uncle

'Ehh..nani dah tak boleh drivelah, buat apa renew?'

'Manalah tau tiba2 you nak drive, dah pulih
semangat tu, nak drive pulak' kata uncle lagi

Auntie tercegat tidak bersuara
hilang dalam kenangan disuatu masa dulu2

Rupa2 uncle menyangkakan auntie hilang semangat
untuk drive..
Ehhh..yea ker atau tidak ni?
berkata dalam hati auntie
boleh kah orang pekak macam auntie drive lagi?
bahaya kan diri dan bahaya pada orang lain
sangkaan auntie selama ini

tapi memang susahlah auntie selama lima tahun ni
bila tidak memandu
macam2 hal tergalang
nak keluar rumah kena tunggu siapa yang free
untuk bawak auntie keluar
contohnya, rambut auntie dah menjalar2
panjang pendek belinkar memerlukan trimming
ada ubat2 yang dah habis
nak bershopping keperluan diri
nak melawat dan menziarahi kawan dan sedara mara
semua terbantut jika tiada siapa nak bawakan

Ahhhh...perlukah auntie beranikan diri dan bawa kereta?
Huishhhh...seriau pula bila memikirkan
Aduhai..takut
tak mungkin lagi auntie mahu drive
tak mungkin..

Uncle tetap renew licence auntie
tapi kan, lesen tu bukan dalam purse auntie
uncle simpan dalam purse dia
hahahahaha takut auntie drive lah tu

Pernah suatu ketika
auntie geram, memuncak rasa nak ke kedai
nak bawa kereta takut
konon nak jalan kaki kederetan kedai dekat rumah auntie
tapi bila memikirkan, auntie berjalan pun terhoyong hayang
nak melintas jalan jika nak sampai kekedai..
Huishhh terus matikan hajat..huhuhu
memang auntie dah tak boleh kemana2 lagi
tanpa peneman..

Uncle pulak memang jenis malas nak keluar rumah
jika ada perkara mustahak barulah dia keluar

Semalam auntie dibawa keluar oleh kawan auntie
nak jumpa dengan pakar urat saraf traditional
amboi ramainya pesakit stroke
dengar2 cerita, datang berkerosi roda
dan selepas beberapa rawatan tidak lagi memerlukan
ada yang muka herot dan pulih
ada yang tak boleh bertutur dan boleh berkata2
Alhamdulillah, dengan izinNya jua

Harap2 sipekak boleh mendengar lagi..
hihihihihi

Selepas tu dibawanya auntie makan tengahari

Makan Besar yang di taja hihihihi
Gambar dari Timeline anak kawan auntie
auntie tak bawa kamera semalam


Hati rasa terubat
dapat makan dan dapat kaunselling
ribuan terima kasih
pada kawan auntie dan anak perempuannya
yang sudi mengikhtiarkan lagi sakit yang auntie tanggung
perubatan memerlukan khidmat lanjutan
moga uncle pula sudi bawa auntie kesitu lagi..



Wednesday, October 16, 2013

Hati Ini Yang Rapuh Sudah


Sudah berlalu Hari Raya Idul Adha
Juadah2 yang dimasak semalam
Ada balance lagi
Alhamdulillah hari ni auntie rehat dari memasak

Abam jubah silent protest the whole day semalam
tak keluar bilik dan turun lansung
maknanya tak makan dan minum
tak ambil ubat lansung
bila dia pilih hidup begitu...
itulah yang dia dapat
di biarkan melata dan merana
sakit tak dilawati
hari raya pun tak endah diziarahi
sampai bila kah keadaannya begini

Inilah diantara sekian banyak ujian yang hebat dan berat
buat anak ku

Dia cuba perbaiki keadaan
dia sudah pun menjengok
isteri, anak dan mertuanya pada akhir Syawal yang lalu
Ermm tapi sayang
ada sikap dendam tak kesudah, masih tegar dengan
keputusan, mahukan anak mereka tinggal disana
anakku redha dan menurut kehendak mereka
untung isterinya dapat suami yang penyabar sampai macam ni

Kebahagian itu lahir apabila kita berupaya membahagiakan 
orang-orang yang kita sayangi
Jalan pintas ke syurga bagi anak selain Allah, adalah ibu bapanya.
Seorang isteri wajib menjaga hati mertua.
Perasaan mertua perlu dijunjung kerana mereka berhak keatas menantu mereka.

Pagi ni abam jubah turun
auntie dan dia tidak bercakap
berpunca semalam, auntie bertanya, mengapa isteri dan anaknya tidak
berusaha datang jengok bila dia sakit
dan yang menjadi tambah ketat bila Raya pun masih
berdolak dalik
nampak sangat tidak berhati perut

Pada auntie ini adalah perbuatan khianat 
terhadap abam jubah dan keluarga kami

Anak auntie tidak diberi haknya sebagai suami
Isteri yang dinikahi dengan sah dan halal dalam islam..




Ermmm...buatlah apa yang korang suka
tapi ingatlah anak ku

Hidup bukan untuk hidup
Hidup untuk yang Maha Hidup
Dahulukan Allah kemudian nafsu

Auntie kutip baju2 dalam bakul untuk basuh pagi ni
Jubah yang dia pakai semalam ada bekas darah
mungkin darah jahitannya, tidur lasak mungkin
atau jahitannya masih "raw" didalam..
esok abam jubah sudah mula bekerja
Semoga ianya kuat mental dan fisikal
Aamiin

Moga 'mereka' pulihkan keadaan sengketa ini
Semoga kita elakkan kebencian Allah
yakni memusuhi sesama islam
terutama kekeluargaan

Serangkap Pantun

Keluarga erat kerana kasih dan sayang
Silaturahim jalinan hati
Untuk kecapi hidup tenang
Ukhwahlah kita sampai mati







Friday, October 11, 2013

Bukan harga tapi ingatan

Minggu lepas Hari Lahir auntie yang ke 58
Umur yang dah masuk sebagai warga emaslah tu
Sedarlah diri, rumah kata pergi, kubur kata mari
Mahu apa lagi dalam dunia ini

Pada  auntie tiada apa2 lagi
auntie dah cukup 'ada' segala keperluan hidup
dari segi pakaian, makanan dan kasih sayang
baik dari suami dan anak2
cukuplah..Alhamdulillah

Setiap tahun anak2 selalu bawak untuk celebrate auntie diluar
makan di restauran2 porch, at times on belated date
sebenarnya auntie tidak lagi menyukai tempat2
sebegini lagi sejak sakit, maklumlah
badan tak kuat dan pendengaran pula dah tiada
jadi keseronokkan sudah pudar sebenarnya

Mereka berbincang dengan auntie untuk bawa makan dinner
dihotel ditempat favourite auntie 'Melting Pot' pada suatu masa dulu

Jadi auntie ada mengeluarkan status difacebook minggu sudah
Kata ku pada anak2 :
Mama dah ada semua, tak payah kek2, tak payah hadiah2..tak payah nak dinner2 kat Concorde, mama dah tua dan sakit, dah tak larat nak celebrate.. Tq anak2ku

Jadi tiadalah kami kemana2
kebetulan pula abam jubah jatuh sakit dan menjalani pembedahan
memang kami tiada sambutan apa2

Noy saperti biasa tak puas hati 
bila auntie kata tidak mahu apa2

Noy bertanya pada auntie
Mama ni, tak kan tak mahu apa2
mesti ada benda yang mama perlukan
dan suka sangat, cakaplah..

Ermmm...okaylah
mama nak scented candles
dah habis dah untuk toilet dan bilik mama

Alah tu murah jer, Lagi? tanya Noy

Aaaa...Body Shop Gel mandian mama dah habis

hihihihi Noy ketawa

Lagi??? dia bertanya lagi

Dah lah tu..kata auntie
Kang mama sebut yang bukan2 kang
baru kau terperanjat kang..kata auntie
hahahahaha kami berdua ketawa

Yealah, Noy nak bawa sesaorang berjalan pergi shopping ni
dia dari Kuwait bercuti disini
Dah tua macam mama umur dia, Filipino
dia kerja sebagai warden disana,
masa Noy sebulan di Kuwait, dialah jaga Noy
kesian, dia dah nak balik Kuwait besok
Jadi Noy nak bawa dia jalan2

Balik dari menyopping dia bagi auntie
bungkusan2 yang dibeli nya



      Mark & Spencer Scented Candles






Dari kiri ke kanan
Almond Shower Gel, 
Blue Berry Shower Gel dan 
Chocomania Shower Cream


Wahhh..auntie dah cuba pakai ketiga2 tu
yang paling best Chocomania macam mandian air nescafe
hihihihi

Yang selalu auntie pakai jenis ni botol besar
boleh tahan empat bulan

wangi sangat tau


Bila kakak Pija nya datang rumah auntie
ternampaklah barangan2 ni atas meja auntie
terus kutuk auntie

Kata tak nak apa2, kenapa ada hadiah dari Noy?

Mereka berdua bercakap2 dan ketawa2, 
tak dapat pula auntie menangkap apa yang mereka kutuk2..hihihihi

Dah tu Pija pulak tanya auntie
Mama, Pija pun nak beli untuk mama
Nak apa? cakap lah..

Yea ker nak beli untuk mama juga,
kalau gitu beli jer baju kelawar
baju2 mama dah lusuh ni..
dah macam bibik..kata auntie
hehehehehe..kami tergelak2

Dua tiga hari selepas tu
Pija hantar baju yang dibelinya
diJJ AU2 katanya..

2 helai kelawar dan 
1 helai berlengan macam jubah

Perasaan suka tak terhingga
bukan kerana harga tapi ingatan mereka
sementara mama masih hidup, bolehlah beli2kan
dah tiada nanti..hadiahkanlah Alfatihah setiap kali birthday mama
jika sedekah Alfatihah menjadi amalan mu setiap kali akhir solat
maka Alhamdulillah, kamu adalah anak yang baik.
In Shaa Allah

Terima Kasih pada anak2 perempuan ku
hadiah2 tanda kasih sayang dan ingatan hari kelahiran mama

Pada anak2 lelaki, tiada hadiah tidak mengapa
tapi ingat yea jika beristeri nanti mesti belikan sesuatu
pada hari lahir mereka nanti..
perempuan gembira bila dapat hadiah tau..

Pada suami ku, tak mengapa nani faham 
hadiah tahun sudah walaupun bukan hadiah harijadi, 
harganya boleh cover utk next three years
TQ dear


White Gold Chain and Jade Pendant


Ermmm...si Noy hulur kad birthday pada auntie...
terharu bila semua anak2 ada mencoretkan kata2 utk auntie






Moga umurku panjang bersama suami dan anak2 untuk tahun hadapan.
Aamiin.






Thursday, October 10, 2013

Tak kan menyesal, sila cuba



Ada yang request dari auntie
Resepi Spaghetti Bolognese cara auntie masak
sila terjah diblog Peej
Dont worry, hasilnya sama
Like mother like daughter gitu




Resepi auntie yang tak muak dimakan
Boleh makan berkali2 gitu
sebabnya, dalam bahan ada cili padi..hihihihi
Silalah cuba weekend ni or cuti Hari Raya Aidul Adha nanti


Baru Tahu..

Auntie dari kecil hinggalah tua kini
selalu melawat kawan2 dan saudara mara sakit
melawat orang sakit baik dirumah mahupun di hospital
tanpa mengetahui apa ganjaran2
Tergerak pula hati nak googles kebaikkan melawat orang sakit
Wah! baru terjumpa disini silalah klik dan baca

Alhamdulillah baru tahu,
besar ganjarannya rupanya buat diri individu itu
tapi jangan kerana ganjaran2 ini
baru terhegeh2 nak buat lawatan
buatlah dengan ikhlas kerana Allah







Jadi dengan itu
dinasihati cubalah cari masa yang sesuai walaupun sibuk macam mana pun




Pada yang sudah mengetahuinya..dan baru mengetahui
akan kebaikkan yang tersedia dari Allah swt
Carilah masa untuk melawat/ziarah orang sakit

Moga Allah memberkati akan lawatan/ziarah kawan2
anak ku tempoh hari
Aamiin.


Ucapan Terima Kasih dari kami sekeluarga



Tuesday, October 8, 2013

Abam Jubah Beransur Pulih



Hari Khamis yang lalu 3 hb Oktober, 
Abam jubah tidak ke pejabat saperti biasa
demam dan kepala berdenyut2 katanya

Tidak mahu bersarapan cuma meneruskan tidur
dah tengahari auntie bertanya :  "Bila nak pergi klinik ni?
risaulah mama, kata sakit kepala dan demam"
abam jubah hanya menganggok2 dan terus pejam mata
lalu tidur lagi..
Aduhai risau auntie..
Dia bangun pukul 2 petang
Makan sekeping tahu goreng, lalu terus dia pergi ke klinik berdekatan

Balik dari klinik, katanya dia ada temperature dan bp yang tinggi
Doktor buat surat refer ke hospital
Jadi dia nak ke hospital untuk pemeriksaan lanjutan
Lama betul tiada call dari abam jubah.

Maghrib baru lah abam jubah call kata kena masuk wad
Jadi auntie solat maghrib dulu, lalu kemudian
auntie siapkan segala benda2 keperluan masa berada dalam wad
Pelas air panas, mug, sudu dan garfu
Milo, gula, biskut jacob dan roti
serta pakaian2nya.

Uncle pergi bersama PG sebab nak bawa balik kereta
yang abam jubah parking di hospital
Auntie tak ikut sebab tak sihat malam tu

Uncle pulang dan menghulur kamera
dia tahu auntie mesti risau dan nak tengok
keadaan abam jubah di hospital

Uncle ambil tiga keping gambar anak kesayangan auntie
dari gambar yang auntie lihat
katilnya baru, langsir dan dinding cantik
baru reno kot wad tu, berkata dalam hati..






Kata abam jubah, mereka tebuk sana sini nak ambil darah dan masukkan drips
mereka buat pemeriksaan yang menyeluruh nak tahu mengapa Bp abam jubah
tidak turun2 malah bertambah naik dihospital hari khamis dan jumaat tu.
Dari keputusan pemeriksaan, paru2 okay, buah pinggang okay, jantung okay
jadi mengapa Bp tak turun2..

Pagi Sabtu pakar datang menjengok abam jubah
Doktor pakar..memang terbaiklah..
dia gunakan jari dia cucuk kat perut abam jubah
menjerit abam jubah ketika itu..
Haaaa...appendix kata doktor pakar depan doktor2 yang lain..
Pesakit kena puasa 8 jam at least, petang masuk Operation Theater

Adiknya Pija dan suami pergi ambil kesemua barang2 abam jubah
termasuklah handphone, purse jam dia termasuklah buah tangan
yang ada disitu.

Tak sempat dia makan buah tangan sebelum masuk OT disebabkan kena berpuasa

Lebih kurang pukul 11 malam, abam jubah talipon uncle, dia meminjam
talipon kawan sebelah katil untuk memberitahu, dia dah keluar
Bercakap lalok2 kata uncle..hihihi masih ada balance sedatif kot..hihihihi
dia nak bagi tahu yang dia ditukarkan ke wad lain. (Wad Pembedahan)
kesian, masih dia susah2 teringatkan kami utk kesenangan kami
melawatnya keesokkan hari.

Tiada siapa yang jaga dia malam tu
biarlah para doktor dan misi yang jaga
Alhamdulillah..hari Ahad tengahari auntie sempat melawat dia
dengan uncle


Selalu auntie tegur abam jubah, jangan letak tangan di dahi tapi
selalu terjadi otomatik secara tidak perasan katanya
Mengapa??? Sebab banyak memikirlah tu
Tidak auntie bertanya pun
Tak yahlah auntie tanya apa yang difikirkannya
Seorang ibu tahu...apa dilubuk hati anaknya

Abam jubah discharge maghrib pada hari Ahad
hihihihi, jalan mundar mandir dirumah macam baru bersunat gitu

Auntie bercerita kelakar2 untuk menghiburkan hati abam jubah
dia ketawa2 sambil memegang perutnya
"mama janganlah citer kelakar2, sakit perut ni bila ketawa"
hihihihihi

Semalam, lebih kurang pukul 10:30 kawan2 opisnya datang
Hanya dua orang saja yang auntie kenal
selainnya muka baru
Mereka yang lain tak dapat datang
sekarang ni memang tengah amat sibuk kata mereka



Hadiah hamper berisi biskut dan cekelat..hihihii
auntie dulu yang ngapp keropok duble decker
yang apit kiri kanan air oren tu




 

Pagi2 lagi Uncle dan Abam jubah dah keluar rumah
nak cuci dan tukar dressing luka

Ada bunyi ketukkan daun pintu
Nanti jap auntie gi jengok.....

Yeayyy...mereka dah balik
Amboi dua2 bertopi
terus auntie nak ambil gambar
dua lelaki kesayangan auntie diporch..hihihihihi





Muka yang maintain senyum selalu 

Alhamdulillah..berihatlah anakku dan cepat sembuh
dengan MC mu, yang di beri oleh doktor sampai selepas Hraya Aidul Adha.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...