Followers

Friday, September 27, 2013

N3 ikut gerak hati

Salam Jumaat semua,

Cuaca yang amat redup
tadi hujan renyai2
memang solat dhuha dan solat taubat yang amat syahdu

Saki baki sakit auntie masih ada tapi
gerak hati mahu menulis
apa sajalah yang fikiran terlintas dan jari2
dengan izinnya tercatitlah di screen putih ini..

Meh kita citer pasal nilai
Nilai isteri pada suami
Bagaimana dan macamana nak dapatkan
nilai yang tinggi dimata dan dihati suami?

Jawapannya ialah :

Meletakkan Allah s.w.t  sebagai cinta pertama
Buat apa2 kerja kerana Allah s.w.t
Taati suami bukan kerana suami tetapi kerana perintah Allah s.w.t
Mentaat suami untuk keredhaan Allah s.w.t dan kasih sayangNya.
Allah akan anugerah kepada isteri, kasih sayang suaminya itu sampai akhirat.

Bukan mudah tapi slow2lah buat begitu
Auntie sendiri pun masih membenihkan dihati saperti diatas..





Auntie tak pulak memengang janggut sebab uncle tiada janggut
Jika uncle berjanggut bolehlah auntie memengang dagunya setiap pagi..hihihihi

Sambil buat n3 ni sambil auntie prepare masak
jap dilappy jap kedapur
akhirnya siap masakkan rezeki hari ni

 Kari Ayam Melaka

Buncis dan karot goreng

Nak makan nanti bila uncle balik solat jumaat
auntie tambah telur dadar
Ikan Tenggiri asin+bawang+cili api

Moga bertemu lagi Jumaat hadapan
dengan izinNya
Aamiin




Thursday, September 26, 2013

Nyawa2 Ikan

Blog auntie yang kebelakangan ni nyawa2 ikan
Jarang update,
samaada nak meneruskan atau tinggalkan gitu aja
kenapa ekk? entahlah, malas sudah nak merapu rapan kat sini

Ni berpeluh2 baru sudah masak
Sambal tumis bilis
Lemak Kobis
Peha ayam goreng
Dah lah, sapa nak makan, makanlah..






Makcik ari ni tak sihat
malam semalam menangis dan meracau2
punyalah bisa tangan kanan buat hal
berdenyut2 tak henti2

Abam Jubah bentangkan comforter di living room
suruh auntie tidur disitu
dia dan uncle juga tidur disitu
silih ganti dengan uncle memicit tangan dan lengan auntie
akhirnya lumurkan deepheat 'counterpain'

Dah nak habis
barulah auntie terlena
Uncle kejut subuh tapi auntie degil
berlawan dengan sakit
miss solat subuh..huhuhuhu

Bangun qada Solat Subuh dan buat Dhuha
pada pukul 10:30 pagi tadi
Ada yang mengatakan tiada istilah qada solat
tapi auntie rasa rindu dan bersalah pada Allah s.w.t
qada dilakukan juga

Ni menaip ni pun rasa kebas tapi tak sakit sebab auntie dah telan painkiller
masa breakfast tadi
Bila dah tak sakit, auntie basuh dan jemur kain
huhuhuhu kerja rumah tak habis2
tiap2 hari routine
Alhamdulillah,
Moga barakah kerja2 seorang isteri dan ibu
yang telah ku bereskan..
Aamiin


Tuesday, September 24, 2013

Air tangan biras

Wah, hari ni auntie rehat dari memasak
bukan tak makan tengahari tapi adik ipar,
isteri dan tiga orang anak2nya datang dari Melaka
nak hantar anak sulung mereka menyambung Master
belajar sambil bekerja di Unitar.

Biras auntie kedapur, suruh auntie duduk
dia masak tengahari utk kami..hihihihi
Tq Zakiah..seronok sangat auntie..

Auntie hanya membasuh beras dan tekan butang
Butang menyala.
Lepas setengah jam auntie check, rupa2nya
plug tak disambung betul2, nasi tak masak lagi
Cisss...ni sedang tunggu nasi masak..huhuhuhu

Apa hidangan air tangannya hari ni?

 Ayam kentang masak lemak cili api

Pakai batu tumbuk tuh..
selalu auntie main taram pakai blender..



 Sambal belacan

 Ayam Goreng

Sawi tumis dengan ikan bilis

Aduhai, auntie punya pasal kena tunggu nasi masak
huhuhuhu 
laparlah sudah

Seronok betul bila mereka datang anak beranak
Berbual tak ingat..


Sedang makan roti dan sardin


Anak buah auntie ni dah bekerja dengan tentera laut
baru jer balik dari interview, moga berjaya

Nak bancuh air teh o limau lah..
Nak jenguk nasi..




Thursday, September 19, 2013

Last N3 citer Hraya

Ermmmm...Salam tengahari untuk semua readers auntie
hehehehe auntie nak citer lawatan2 kawan2 masa penghujung raya
no worries lepas ni, habis dah citer2 Hraya..

Hari Jumaat, kan lunch time lama sikit
Jadi opis mate abam jubah kata nak visit auntie
mereka semua adalah dekat dihati auntie walaupun
tak kenal mereka
Abam Jubah selalu menceritakan pasal kakak2nya dan abangnya di opis
banyak menasihat dan mengajar abam jubah kerja
dan juga ambil kisah akan kesedihan yang abam jubah lalui

Auntie rasa amat terharu akan kunjungan tu
Bossnya juga ada datang masa tu
tapi sekarang dia dah naik pangkat dan dipindahkan kedepartment lain
Yang pergi tetap pergi, Boss baru nanti, pandai2lah jaga diri
jangan sampai dibenci, ingat tu anak ku

Meh kita nengok gambar2 kenangan yang ada

Sebelum Solat Jumaat para2 jejaka
menjamu selera biskut dan kek
Abam Jubahlah bancuh air
Auntie bersembang2 dengan mereka

ada gambar auntie terselit dikanan..hihihihi

Sesudah Solat Jumaat mereka menjamu selera makanan berat pula
Auntie juga tidak susah2, abam jubah dan kakak2nya
set table dan hidangkan makanan yang ada..hihihihi



Auntie masak yang mudah
Claypot Chicken Rice dan Sos Cili
Salad, tahu, tempe dan paru goreng
Sup peanuts, terlupa lak nak ambil gambar



Kus semangat habis jer makan mereka siap basuh pinggan dan gelas2 sampai clear
Alhamdulillah..

Lepas makan sessi bergambar sebelum mereka ke opis sambung kerja


Yang tengah tu belum kawin, auntie bertanya dah berpunya ker? Dia hanya senyum tak jawab
Kata kawannya, bersusun2 nak kan dia, 
so sweet orangnya

Mereka nak juga bergambar dengan auntie..hihihihihi




Mereka bawa buah2an sebakul untuk auntie
Wah seronoklah auntie boleh makan buah mangga, apple dan pear
Alhamdulillah

Bakul ni cantik sangat

Lawatan lagi dari kawan siber

Auntie dihubungi melalui surat dan email dari silent reader untuk salam perkenalan
Berkenalan melalui siber tapi auntie sayang mereka
kerana mereka yatim piatu

Mereka datang melawat auntie dua beradik
Auntie jemput Pija juga malam tu
sebab mereka ada membeli product yang Pija jual

Ohhh..malam yang indah bila salah seorang tu bawa anaknya
yang lebih kurang sebaya dengan cucu auntie
Gaya berjalan, gaya dia memanggil kucing
Aduhai, auntie nangis2 teringat cucu
takper..auntie peluk cium baby tu
dan dia pula tak takut orang
Ahamdulillah


Baby Esya 






Malam tu auntie buat nasi impit, kuah kacang dan sambal daging
jadi auntie jamu mereka makan
terlupa pula nak ambil gambar

Auntie tak pula mengambil gambar mummy esya, cantik orangnya
lihatlah emak sedara esya,  cantik kan?



Ada  buah tangan untuk auntie bila mereka buat lawatan salam perkenalan


Auntie masih berhubung dengan mereka melalu email
Rasa terharu berkenalan dengan mereka
sebab mereka hendak menabur bakti untuk auntie sebagai ibu mereka
Sedih auntie dibuatnya..

Moga perkenalan kita berkekalan
Aamiin



Wednesday, September 18, 2013

Ni lah penangan tangguh2..

Lama rasanya dah tak menulis
Sebenarnya, auntie mengalami jari2 yang kebas
rasa panas dan denyut2 macam baru sudah ramas
rendaman cili, kalau dulu2 lepas menggiling cili
auntie rasa pijar, hahhh gitulah rasanya sekarang..
pegang barang pun kena kuat2,
kalau tidak akan terjatuh..

Nasib badan, jadi isteri dan ibu, kerja2 rumah perlu terlaksa
auntie buatlah juga pelan2..
Banyak benda yang dipikul bukan hanya kerja2 rumah..
Aahhhh...

Hati?? Ermmm..banyak perkara yang perit dihadapi
Fikiran?? Alhamdulillah, no more SADNESS AND SORROW
Masih bernafas, boleh tidur dan makan..Alhamdulillah

Okaylah, citer2 tertunggak dengan gambar2 yg bersusun2
dalam kamera..
meh kita nengok apa yang ada..
Aduhai, citer raya tak habis2 lagi
Jom habiskan di n3 ni

Citer auntie jalan2 beraya
Auntie gi open house rumah ibu Dr Jonet di Nilai
Kami pergi malam
kalaulah siang hari,  pasti auntie singgah Nilai 3, hik3x

Antara hidangan malam tu

 Mee Muar

 Caramel 


 Suji Trengganu dan tart nangka (buat sendiri tuh)
kedua2 terbaik wohhh..bila boleh rasa lagi Dr Jonet?
Next Year probably, jika ada umur..

Yong Tau Foo
(portion mkn berdua ngan uncle) 

 Abam Jubah


  Ibu Dr Jonet dan auntie



 Dr Jonet Kiri dan kanan adik perempuannya


 Ayah Dr Jonet dan uncle
Sama2 bekas pegawai tentera

Kami minta diri sebab nak kerumah Ice dan Huda pula
Auntie dah tak larat nak makan
Huda masak spaghetti, auntie cuma makan beberapa
butir seedless grapes dan minum brewed tea
Most of the time auntie main dengan baby Fahad

Sedang bermain2 dengan Fahad
rupa2nya Dr Jonet dan adiknya menyusul
mereka duduk berdekatan tapi lain2 taman
Meriahlah, auntie dapat bermain dengan 2 babies
heaven, Alhamdulillah


 Auntie dukung anak sedara Dr Jonet, nama timangannya Bunga

 Fahad yang tak duduk diam, time tidur dia 


 Menjamu selera dan berbual2


 Apa agaknya perasaan Abam Jubah ketika ini?


Bunga

Perjalanan pulang ke KL, OMG jem teruk

Jom tengok gambar lain2 from different occasion pulak

Jemputan rumah terbuka adik auntie Datin Seri Rozi


Lengan workout ker Abam Jubah?


Uncle yang dah mengurus 
sejak2 akhir2 ni, dah kurang makan


Datuk Seri Akhil menyumbangkan beberapa lagu 
utk permintaan tetamu


Datin Seri Rozi yang berbaju kuning


Satu2nya classmate adik auntie masa diTaiping yang masih rapat dengan kami
Dialah Interior Designer rumah adik auntie



Diantara makanan petang tu


















Makanan amatlah sedap2 belaka, memang semua auntie suka sangat..
tapi perut tak macam muda2 dulu boleh muat segala..hik3x









Kami bertiga beradik

Kami minta diri setelah berjam2 disitu
Ada lagi satu jemputan
Jom kita balik


Laju benar abah jubah memimpin auntie
Bahagia rasa dipimpin oleh anak dan menantu..Alhamdulillah

Sebenarnya auntie penat sangat bila sampai kerumah ni
begitu juga uncle, maka kuranglah gambar2 kat sini
diblog pija ada banyaklah

Gambar hidangan pun tak ada
lets ingat balik apa menunya 
Kambing panggang
Salad + mashed potatoes
Soto 
Impit dan rendang ayam
Buah tembikai
Bubur pulut hitam
Air oren

Kawan Pija sebenarnya tuan rumah ni
Auntie rasa dah macam anak sebab selalu
dia datang rumah auntie suami isteri
Mereka adalah suami isteri yang amat muda 
Mereka baru beli rumah ni
Hebat betul, auntie menumpang suka dengan anak2
yang masih muda beringat2 untuk masa depan
Cantik betul rumah  mereka, 
apa taknya almost 1M

Auntie leka mendengar cerita
Orang canopy tak datang pasang
ciss, ada juga macam tu
mesti gara2 ambil order terlebih
hingga tak menang tangan dan tak cukup khemah
terpaksalah suami isteri gi beli khemah
dan pinjam kerusi meja dimasjid.
Aduhai..nasib katerer datang
kalau tak, sikit punya haru 







Balik jem sepanjang jalan sampailah rumah..
Terbaring auntie dirumah
kepenatan dan kekenyangan

hehehehhe..bye bye dulu
jika rajin auntie publish lagi n3 baru
kalau tidak, ermmm..semua tungguuuuuu tau..




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...