Followers

Monday, December 2, 2013

Auntie Simpan Selalu

Sebelum auntie terlupa
ada dua tiga orang meminta
Cara nak buat sambal goreng express
yang boleh disimpan dalam peti sejuk
boleh buat nasi goreng, bihun goreng,
mee goreng untuk breakfast,
boleh buat sambal ikan goreng
terung atau bendi bersambal
apa sajalah yang bersambal2
save 10 minits of your time..hihihihi

 Lada merah 10 biji, Lada padi 10 biji


 Bawang besar 2 biji dan bawang putih  5 ulas


 Blend 


 Goreng dengan minyak dan api kecil sampai garing

Auntie sambalkan
just letakkan sambal garing tadi diatas

Terung


Ikan tenggiri goreng

Selebih sambal goreng
auntie masukkan dalam peti sejuk

Baru keluar dari peti sejuk 



Bila nak goreng mee, bihun atau nasi goreng

keadah kering
udang kering segemgam blend dengan sedikit air

keadah basah
sotong ker, ayam ker, udang ker daging ker
dipotong kecil2
sayur mayur

terpulang apa yang nak kita pakai utk masakkan

Cara
panaskan kuali dengan minyak
curahlah udang kering yang di blend
atau sotong, ayam dan udang
agak dah masak bahan2 kering dan basah
masukkan sambal express tadi
masukkan sayur mayur dan pecah telur
dan tambahlah apa yang tambah
sos cili ker, sos tomato ker, atau sos tiram.
Masukkanlah, mee ker, bihun ker, nasi ker
done.

Auntie selalu simpan sambal ni
senang..
kadang kala tahu dan tempe pun jadi lauk
bila ada sambal ni
Kentang dan bilis pun boleh
Wahhhh...citernya senang gitu..

Selamat Mencuba..
Breakfast atau lunch or dinner


p/s : Cili kering pun boleh

19 comments:

  1. wowie bole cuba neh ...telan air liur jerk tgk gambar hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah, memang senang dan cepat menyediakan nasi goreng utk sarapan hihihihi

      Delete
  2. sedap dan lazatt..nampaknya auntie,
    kalau makan dgn nasi panas lauk cenggini..
    wahh dah tak ingat berapa kali tambah nasi kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ietams, kadang kala auntie perlu masak nasi aja
      sambal tu auntie letak sesudu atas nasi pun jadi ketika lapar..hihihihi
      rajin sikit telur mata satu

      Delete
  3. Betul tu untie Aina selalu masak cili kering tu pas tu masuk peti ais bila sibuk sgt tak sempat masak keluarkan dan panaskan pas tu rebus je telur anak2 laju ja makan sambal telur mak y malas tu...ahahhaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, cili kering pun boleh
      memang terbaik dan senang

      auntie buat cili hidup sebab uncle selalu beli cili hidup banyak,sebelum rosak baik auntie sambalkan cam gini

      Delete
  4. alamak auntie...sedap sagt tgk makanan tu..terus lapar...tambah2 hujan plak sepanjang hr ni...perut cepat lapar....bleh di cuba nih..terima kasih auntie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah Fazra,

      memang mudah dan cepat, bila terasa lapar boleh makan apa saja..hihihihi

      Delete
  5. Assalamualaikum,
    Kalau musim rajin, saya ada juga buat macam ni...senang dan cepat. Nak goreng mi pun mudah. 5 minit dah siap...

    moga2 selalulah saya rajin ya auntie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam anyss,

      hihihihihi betul, mudah, persedian utk prepare masak mee/bihun dah separuh jalan

      Delete
  6. Sambal camni, kalu nak tahan lama, memang kena masak betul-betul cilinya. Sampai garing kata orang.

    Kalu goreng telur pastu siram dengan sambal ni pun sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul AA, mesti garing cili tu untuk tahan lama
      auntie selalu simpan dalam fridge takat 5 hari aja, sambal tu habis lah

      hihihihi memang telur mata sedap dimakan dengan sambal ni

      Delete
  7. thanx auntie, nak cuba jugak lah. selalu kite guna cili kering

    ReplyDelete
  8. Sedapnya auntie sambal camni..tp selalu tak tau camne nak buat.skrg da tau tggl nak cuba..tq auntie mmuahhh

    ReplyDelete
  9. Assalam
    Tq auntie for the idea.. bole la saya buat mcm ni lepas ni..

    ReplyDelete
  10. Aunty tq so much kerana idea ini, saya dah siapkan..hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...