Followers

Wednesday, November 27, 2013

Beringat2lah Selalu



Tangan dan jari auntie kebas2 hari ni
susah nak menaip terlampau banyak error
so auntie buat n3 citer2 pendek hari ni


Kisah 1

Rumah auntie didatangi 2 lelaki
berpakaian kemas, memberi salam

Mereka tunjuk authority kad
rupa2nya anggota polis
hairan juga kenapa tak beruniform?
Mereka bertanyakan hal jiran sebelah
jiran sebelah  kiri
keluarga Pakistan.
Mereka telah membuat polis report
setelah ditipu berjumlah 6k
oleh jiran sebelum ni

Ingat tak jiran sebelum ni?
yang auntie pernah citer
dia menjual semua barang2 dalam rumah
yang dia sewa fully furnished.
Rupa2nya dia buat hal pula dengan
keluarga Pakistan ni
Ishhh..dia datang dan ambil duit deposit
bila dia menyamar pada agent sebagai
tuan rumah dan collect duit deposit.

Uncle tak jemput polis2 tu masuk
bercakap diluar aja, sekarang tak boleh
nak percaya sesiapa pun, bahaya betul
Adoiiii..tak habis2 rupanya kes perempuan tu

Kisah 2

Maghrib, door bell auntie berbunyi bertalu2
kami keluar rumah,  nengok ada beberapa orang depan gate
Mereka dengan cemas mengatakan rumah jiran auntie sebelah kanan
Tanzania terbakar..
Huishhh..rumah tu gelap saperti tiada siapa dalam rumah
Dia panik masa terbakarr dan memanggil jiran yang lain
kami tak tahu menahu tentang apa yang berlaku
walaupun betul2 jiran sebelah.
Alhamdulillah
dia dapat mengawal api  sebelum marak
Jiran auntie tu hanya 2 beradik aja, lelaki dan perempuan
parents dia dah berpindah ke Brunei.
lalai ketika memasak gamaknya.

Kisah 3

Pukul 7:30 malam
Noy balik dari Laundrette
sedang dia mengangkat bakul dari kereta
dia dirapati oleh sesaorang dari belakang
dengan berbahasa Indon menegur

Derma, minta derma
Huishhhh..panik lah anak auntie Noy, malam2 ada orang minta derma
Indon lelaki dalam umur lengkongan 30 tahun
sambil menggeleng2 kepala,  Noy tutup pintu kereta
buka gate, terus lari kedalam rumah tanpa menutup gate
bercerita pada papa
dan abam jubah yang baru selesai solat magrib

Huishhh..sedang bercerita, orang Indon tu dah depan
pintu rumah sebab Noy panic tak tutup gate tadi.
Bila dia nampak uncle dan abam jubah dia terus
keluar tanpa berkata apa2
Ada ke patut datang minta derma diwaktu macam tu?

So scary, risaunya auntie
keselamatan anak perempuan auntie
jikalah dia berpisau masa Noy membongkok
nak ambil bakul baju dari kereta?
Nauzubillah..

Sejak kejadian itu auntie dah tak berani keluar rumah
untuk menyapu laman dan siram pokok bunga
tanpa ada uncle atau anak2 teman
masa pagi2 dan petang depan rumah auntie sunyi

Kisah 4

Kawan opis auntie datang rumah
dia memang setiap bulan at least sekali
menjengok dan melawat auntie..
Alhamdulillah, prihatin dan baik laku

Dia nampak berlainan dan sugul ketika itu
auntie bertanya mengapa dia begitu?
Barulah dia bercerita

Semasa dia bersaorangan driving
di Desa Ampang (kalau tak silap)
anggaran pukul 9 malam gitu
dia terasa amat mengantuk
bila berhenti ditraffik light merah
dia tersenggok terlelap sekelip mata
tiba2 windscreen tingkap dipecahkan
oleh penunggang bermotosikal
berderai pecah berterabur
dan mereka grap handbag dia
kata dia windscreen dia dah tinted yang tebal
guarantee jika dipecah berderai begitu kalau dihentuk
ermmm...auntie hanya kesian mendengar cerita dia
Selalu dia beringat
handbag letak di bawah seat tapi kali ni dia terlupa

Auntie bertanya dia
" Dalam handbag ada barang kemas ker?"
sebab dia ni banyak cincin2 berlian yang mahal2
(orang gila cincinlah katakan)

"Tak ada nani, nasib baiklah I teragak nak punggah cincin2
dan simpan ditempat lain" katanya

"Duit banyak tak?" tanya auntie
Dia diam seketika
Auntie tanya lagi
"Banyak tak?"

"Lapan ribu nani" katanya dengan nada perlahan

"Hah? lapan ribu? Kenapa banyak sangat duit dalam handbag?"
tanya auntie

"Sebenarnya dah seminggu duit tu dalam handbag,
niat nak agih2kan berzakat pada orang2 tertentu yang susah,
mereka dah tua" katanya

Auntie pula terdiam seketika
"Niat yang baik, janganlah dilambat2kan lain kali keluar duit
dan teruskanlah beri pada sesiapa yang kau hajati tu,
kenapalah tak simpan dirumah" kata auntie

" simpan dirumah pun tak selamat, sebab sebelum ni,
rumah I pernah dimasukki perompak, 10 ribu terbang
duit daddy I" katanya lagi

"Yealah, dah tertulis nak berlaku begitu" kata auntie

Macam2 hal berlaku..
Beringat2lah sentiasa,  pesan auntie pada dia dan anak2
ketika mendengar cerita kawan auntie tu

Selalulah bermohon pada Allah swt supaya tidak didatangi
perkara2 buruk..





32 comments:

  1. zaman sekarang ni dah tak macam dulu kan auntie, sy drive dari bangi ke putrajaya pagi petang, kadang bila g erobik balik time magrib, laluan masa tuh agak lengang, takot jugak kes-kes rompak nih. sebab tuh sanggup tak pakai keta besar atau barang kemas, takot di pertengahan perjalanan sy jadi mangsa. Nauzubillah, semoga dijauhkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, memang tidak selamat sekarang utk berbarang kemas, berkereta besar dan sebagainya, takut jadi target mereka.

      Moga dijauhi dari sebarang perkara buruk. Berdoalah dan beringat2lah yea MB

      Delete
  2. aslmlkum untie...ngeri kn...dgr cerita untie..dkt cni pn mcm2 cerita ngeri jahat mcm tu...mmbuatkn sy trauma nak jln2 kluar rmh..luar rmh pn jd mcm tu dlm rmh pn bole jadi...bkk gate cpt2 tutup n lock lg...masuk kereta pn..g mn2 x berani x teman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam QHQ,

      Betul, memang dah terlampau banyak kes.
      Risau betul auntie pula keadaan macam ni dah tak kuat, orang tolak pun auntie boleh rebah..huhuhuhu

      Delete
    2. untie jgn keluar rmh..make sure gate always lock..grill pn lock..gril blkg pn..tp kn even ada gril penjahat bole cungkil..pasang alarm la kan utk lebi secure..my nebor non muslim sblh n lorong dpn..ada 2 ekor anjing..if ada org luar dtg masuk even baru dpn lorong anjing da menyalak non stop..dg anjing menyalak bising2 siang or mlm we all tau la ada org asing masuk dkt lorong rmh we all..

      Delete
    3. Sekarang setengah2 orang islam membolehkan anjing jadi penjaga rumah dan harta mereka, Bab hukum tu auntie tak pandai nak komen lebeyyyy..hihihihihi
      tapi auntie tidak mungkin mahu bela sebab auntie takut anjing, fobia pernah kena geget.

      Delete
  3. Salam Auntie..takut juga bila baca entri auntie harini...rasa mcm dah tak selamat je kan..kat Shah Alam pun sama dah macam tu...haritu makcik saya siram pokok bunga waktu pagi, tetiba kena ragut depan rumah...dah la kena ragut, ditolaknya sampai pinggang patah... memang kena beringat selalu kan Auntie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali ZZ,

      Memang pun, dah x selamat dah duduk dimana2,
      Penyangak dan perompak dah banyak dah dimerata rata.

      Ya Allah sampai patang pinggang, kesian

      Delete
  4. Salam Auntie Nani...
    Entri kisah benar yang boleh dijadikan teladan...thanks auntie....
    Moga Allah melindungi kita dari sebarang keburukkan dan kejahatan....amin......

    ReplyDelete
  5. Betul tu untie berhati2lah minta doa banyak2 dengan Allah di jauhkan kita dari perkara buruk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea kena tambahkan doa lagi setiap hari supaya tidak didatangi perkara2 buruk yang macam gini kan JunAina?

      Delete
  6. Moga auntie dan keluarga selamat hendakNYA.
    Buat rakan auntie tu, moga dia tabah dengan dugaan dariNYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin.

      Rakan auntie tu anak orang senang, duit tidak ada masaalah baginya.
      Dokument2 yg lain dia dah buat dah. Alhamdulillah.

      Delete
  7. betul tu auntie..niat yang baik jangan dilengah-lengahkan.. =) .. saya suka baca setiap cerita auntie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah auntie tegur dia tu, sampai seminggu duit tu kehulu kehilir

      Delete
  8. Assalamualaikum Auntie

    Subhanallah
    moga perkara2 yg tak baik macam tu tidak menimpa kita dan keluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Warahmatullahi Wabarakatuh atuk,

      Aamiin.

      Delete
  9. YaAllah.. semua citer auntie buat bulu roma saya tegak
    sekarang ni semua tempat dah x selamat
    semoga kita dijauhkan dr org2 yg berniat jahat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul Irfa, gerun sekarang bila nak keluar rumah malah dalam rumah pun dah ada perompak pecah rumah..Adess

      Aamiin atas doa diatas.

      Delete
  10. Moga kita terlindung dari kejahatan manusia..Kita doa ya Untie..
    8000..banyak tu..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin

      Mudah2an, doa kita Allah perkenanan.

      Delete
  11. salam aunty..semoga sihat dan happy selalu.
    dah lama tak tinggal jejak kat sini.
    takut pulak baca entry aunty. macam² jenis orang sekarang..aunty, jaga diri tau.

    wslm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali fathen,

      hihihihhihii, baik mem, auntie jaga diri disini.

      Delete
  12. zaman sekarang tak macam dulu auntie. Sekarang kalau keluar , paling banyak duit dalam purse cuma RM50 saya bawak, lebih RM50, pakai credit card dah. NAik kereta, purse dok bawah seat. KAlau leluar sorang tak bawak handbag semua dalam poket means keluar kena pakai seluar. Pastu kunci kereya (keyless car) mmg dok dalam poket je. Sampai saya rasa macam seorang yang paranoid dah. Semoga kita semua dilindungi Allah dari semua orang yang berniat jahat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah kita serupa, auntie selalu memesan anak2 supaya bawa duit sikit aja, memang bahaya bawa banyak2.
      Cuma tulah anak2 perempuan, macam2 jenis barang dalam h/bag mereka.
      Ishhhh

      Delete
  13. betul la orang kata Malaysia is not a safe place anymore..sedih negara sndiri dh jdi mcm ni kan? semua kerana apa? ramai penganggur dan brg mahal..thats why.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapa nak disalahkan bila M'sia jadi begini
      paling hampir ialah mak bapak, abang dan kakak.
      Tak kan tak tahu 'anak itu' ada tanda2 kejahatan dalam dirinya..

      Delete
  14. Salam kak Nanie
    Memang takut dengan keadaan la ni.. curi, colek, bunuh, rompak, rogol, ragut... dah jadi macam perkara biasa... dulu2 nak dengaq pun susah... la ni depan rumah pun dah boleh jadi macam2..

    Hanya doa dan mintak pertolongan Allah la yang kita mampu..
    jaga macam mana pun, kunci macam mana pun, ada ja cara depa nak pecahkan, nak masuk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali makchaq,

      Betul makchaq, berjaga dan beringat macam mana pun, jika dah tertulis utk berlaku..
      maka berlakulah ia

      Delete
  15. salam auntie..ya allah..kalau sekarang keluar berhati2 la..mimie bila dalam kereta..handbag mmie letak bawah kaki...takut nak pegang phone walaupun suami yang drive..takut orang motor lalu tiba2 pecahkan tingkap..auntie take care tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali mimie,

      Betulah tu, berjaga2 dan beringat selalu, jika berlaku juga, itu sudah takdir

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...