Followers

Wednesday, November 20, 2013

Berat Betul

Dah kata berkali2
Janganlah beli minyak botol besar
berat betul
tangan nani ni kebas2
siksa, tergigil2 nak curah dalam kuali
bila nak masak

Selalu saja uncle lupa
beli mesti botol besar
Aduhai..
Jadi satu kerja pula untuk auntie
transfer ke botol kecil
tapi tergigil2 lah
huhuhuhu




Nak minta tolong transferkan
family members ada yang tidur,
ada yang kat atas dalam bilik
nak tunggu diorang memang tak masaklah auntie
Ermmm...gigil2 pun
buat sendiri aja lah
Alhamdulillah..tidak setitik tumpah
tapi auntie buat sikit jer dulu
untuk memasak ..


Mee Goreng Sotong

Ni bukan gambar breakfast hari ni
hihihihi, terliur pulak bila nengok gambar ni

31 comments:

  1. assalamualaikum auntie..
    Sedeyh plak fikirkan auntie ckp dah xlarat. Sabar yer auntie.. Nanti minta anak2 tolong yer. Jangan paksa-paksa diri yer auntie. Till then, take care :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam suya,

      TQ dear. Memang dah xlarat tapi auntie paksa diri utk peluh keluar dgn kerja2 rumah.

      Delete
  2. Salam kak Nanie
    Makchaq pun macam tak larat jugak nak angkat minya 5kg tu masa masih penuh.. dah setengah abad ni tenaga dah makin kurang.. tapi makchaq masa masak selalu ada anak yang ikut ke dapoq jadi depa tolong..

    Memang mengancam nampak mee goreng sotong tu.. macam nak request kalau makchaq ada rezeki pi rumah kak Nanie.. tapi ada ka patut nak suruh kak Nanie pulak masak kat makchaq..patut the other way around..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali makchaq,

      Memang dah berumur dan dalam keadaan sakit akak dah xlarat sebenarnya tapi apakan daya.
      Hidup sederhana tidak mampu utk berbibik..hihihi

      Tentang hajat nak lawat akak should be no problem utk goreng2 mee/bihun, sonang aja tu ba..hihihihi
      Akak gembira kalau dapat jumpa makchaq. In Shaa Allah

      Delete
  3. fham sangat apa yg kak nanie rasa sbb tu lah yg saya rasa..cukup marah kalau orang beli minyak, air mineral or whatever yg saiz besar...payah nak handle kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe kita sama menghadapi masaalah kebas2 tangan, maka memang haru jika pesanan tidak dihiraukan..huhuhuhu

      Delete
  4. Salam Auntie..sedih bila baca n3 auntie ..apapun semoga auntie dianugerahkan kesihatan yg baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Norma,

      Terima Kasih atas doa kesihatan auntie.

      Delete
  5. Auntie Nani walapun tak sihat tetap gigih lagi...huhuhuhu...
    Saya masih doakan Allah berikan kesihatan yang baik untuk Auntie...amin...



    p.s.: Isnin haritu ternampak Abang Jubah kat cafe HKL...nak tegur memang malu..so tengok jelah...say hi to Abang Jubah ye Auntie....hehehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih Sue doakan kesihatan yang baik untuk auntie.

      Haah, abang jubah pergi check BP appointment dia. Alhamdulillah, bacaannya baik.
      Kenapa tak tegur abam jubah? tegurlah, apa nak segan kan.

      Delete
  6. mmg terliur pon sdp nyer huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe sori lah auntie buat annapeje terkecur

      Delete
  7. Lagi terdaya kan aunty, selagi bernafas lumrah seorang wanita. Kalau ada yang sudi menolong alhamdulillah. Semoga aunty terus dianugerahkan kesihatan yang baik. Amin.
    Saya nak berjalan-jalan cuti cuti Malaysia kat Melaka, kedai asam pedas sedap kat mana ye aunty.
    Terima kasih aunty saya dahulukan.

    Rindu kat mak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Isna, selagi ada kudrat yang dibekalkan oleh Allah swt, kita buat kerja2 sebagai isteri dan ibu.

      Ada auntie buat posting pasal asam pedas diMelaka nama kedainya
      Restoran Asam Pedas Selera Kampung.
      G2 JLN PM3 PLAZA MAHKOTA SQUARE
      BANDAR HILIR MELAKA;
      75000 Melaka

      Mak kat mana Isna?

      Delete
    2. Alhamdulillah mak saya ada je dekat je rumahnya berbeza kawasan je tapi sibuk bekerja pergi gelap lagi balik pun dah gelap, nak menjenguk pun payah, kalau dapat jenguk pun tak puas rasanya.
      Ada izin Nya nak berbakti pada ibu. Insyaallah. Doakan saya aunty.

      Delete
  8. Assamulaikum, adik taransfer kat 1liter bottle minyak ke detergent.Beli beso murah, lagi pun kalau mahal better. Now dah ade bahaya campuran dengan minyak masak `kitar semula'! Cancer causing.
    Senang nak guna, selamat mencuba. Pray you try Mediterranean diet. Seems boleh reverse Heart disease and keep up strength and lots of EVOO.
    Barang2 so mahal even vege and friuts so banana, papaya and water melon je mampu! Salmon pun dah `mak datuk!' I blend oats, celery and nuts as drinks.
    Take care. Wassalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Shakiin,

      Betul beli besar murah sikit tapii auntie tak larat nak handle berat2 lagi.

      You practice good diet yea. Well done

      Delete
  9. Assalamualaikum Aunty

    cian nyer....
    nanti saya datang tolong...ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Atuk,

      bila boleh datang tolong? sukerrrrr auntie hahahaha

      Delete
  10. Auntie, sumpah terliur Ella tengok mee tu. Perghhh .. nampak sedappp sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha jangan lah Ella sampai sumpah lihat mee tu, biasa2 je,

      Delete
  11. alamak, kecur airlio saya auntie... mesti pedas terangkat nieeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Filla,

      Bila nak datang jalan2 umah auntie? boleh auntie dan Pija gorengkan..hihihihi

      Delete
  12. salam aunty,

    ya allah aunty... serius terliur bila tgk pic mee goreng aunty ni... mengancam betul... kalau rajin aunty buat entry recipe mee goreng mengancam ni... aduiiii.... terliur nye.. nasib tak mengandung... haila....

    miemi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Luna,

      Yealah nanti auntie buatkan satu N3 mee gorreng mcm ni

      Delete
  13. Gojesnye mee goreng auntie! adoiii...mesti rasa pun sedap tu...menetek2 dah air liur ai ni. ish

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihi Ai, memang auntie suka goreng mee mcm ni, kena lengkap dan pedas, baru laku sebab rumah auntie semua suka bihun, uncle sorang jer suka mee kuning tapi bila auntie goreng dengan bahan yang cukup, semua serbu..ishhhh anak2

      Delete
  14. salam aunty, alahai sedapnya nengok mee goreng tu. kite posa ari ni terus rasa terliur yang amat. hurmm nak masak x berbaloi sb anak2 x makan mee...tengok gambar je la nampak gayanya.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum...seronok juga sekali sekala.blogwalking. dapat kenal kawan baru
    ..teruja na komen sebab saya pun tak.suka minyak masak botol besar. Susah nak handle...!

    ReplyDelete
  17. salam...adoiii..telan ailio tengok mee goreng sutun auntie ni

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...