Followers

Saturday, November 9, 2013

Akan Ku Turut Ke Langit Biru Bersama Mu..

Dah larut malam
tapi mata tak ngantuk
tv di conquer oleh uncle dan anak2
fooball Liverpool vs Fulham

So lets berblog
Citer minggu sudah
Auntie keluar nak repair jam
batu tergongak sebutir
Pergi kedai emas kawan auntie
memang dia boleh buatkan
masukkan berlian
zicon sebutir dan dia tak ambil upah pun

Mata melilau nengok barang2 emas berkilauan
tapi memang dah set tidak mahu membeli lagi
kawan auntie bertanya

Akak tak mahu beli gelang design baru?

Auntie menjawab
Dahlah, yang ada pun jarang pakai
pakai pun bila ada kenduri aja
Risau sebab tak pernah berzakat emas

Kawan auntie berkata lagi
Jangan risau, berzakat emas bila
mempunyai emas melebihi 800 grams
dalam simpanan

Ohhh yea ker, kalau gitu tak payahlah
akak berzakat emas, rasanya
jika ditotalkan berat emas
tak adalah sampai 800 grams
Akak baru tahu, selama ini tak tahu pun
kata auntie

Anak auntie suruh tempahkan
rantai dan loket yang ada nama dia
Kawan auntie tunjukkan sampel
Dengan harga emas semasa dan upah anggaran 3K
Auntie tak tempah pun, nak confirm
budget anak auntie dulu.

Bila jam siap, auntie cepat2 minta diri
sebab takut terjebak..hihihi

Auntie minta uncle bawa ke Ampang Park
untuk menyopping little2 dan repair gelang2
auntie yang dah terputus

Memang dah lama tak keluar dengan uncle
kerana tak mahu terjebak dengan kesesakkan jalan raya
Uncle suggest untuk pergi ke komplex terdekat
yang tak jauh dari rumah kami ke JJAU2 saja
Auntie okay aja, ikutlah kehendak personal driver
ngeee..
sampai disitu, parking kereta dibasement,
sebab hujan renyai2, selalunya auntie dan uncle
suka parking kat open space,
uncle ambilkan trolley dan auntie
memengang trolley sebagai pautan untuk berjalan
tidaklah terhoyong hayang nanti..hihihihi

Banyak gerai2 kecil di groundfloor
auntie tengok tudung dan jubah2
quite cheap tapi auntie tak mahu beli dulu
sebab perut dan selera nak makan dulu dan menyopping kendian

Masuk Madam Lim
Pakai cermin mata dan order
minuman dan noodles aja

Sambil2 menunggu
we snap some pics

Why auntie like to take pics
is that they capture memorable moments

Uncle ambilkan masa auntie sedang menungkat kepala


Auntie pula ambil gambar uncle masa dia sedang menungkat pipi
hahahahaha
orang yang dah berumur berdating
Alhamdulillah, berdating masa muda dan berdating lagi ketika tua
Precious moments..


Used to be my handsome hero

Well...
both of us ageing and grown old gracefully over the years
as for him no longer having tight and firm muscles
as for me, voluptuous figure has gone kaput
I wish the time had not gone so fast, though
Anyway, we still keep the fire lit and we still feel the warmth of love

Makanan sampai..
terkejut auntie bila sama menu yang uncle order
padahal auntie yang nak makan mee kari
uncle nak makan mee kungfu
rupa2nya dia terselera bila nampak gambar mee kari dalam menu
jadi uncle ubah nak makan mee kari
hihihihihi



Air kami tak sama
auntie order apple+celery juice
uncle punya tembikai juice


Sudah makan kami stroll tingkat satu
auntie nak nengok bantal2 yang ada offer 50% off
sedang belek2, uncle kata Peej dah ada dirumah auntie
Alahhhhh...baru nak start menyopping
uncle dah ajak balik..
huwahhhhhhh...

Auntie minta uncle janji supaya
besok pula kita sambung menyopping

Hello...tak da maknanya
keesokkan hari badan auntie tak sihat
uncle ajak keluar, auntie nangis sebab tak larat
nak keluar...
gitulah keadaan auntie
jika tak sihat memang memerap sampai berminggu2
tak keluar rumah..

Jika sihat
akan ku turut ke langit biru bersama mu..

26 comments:

  1. salam kenal.just found yr blog.agree.Those words dkat header you tu saya ada dgn frame nya sekali beli masa di college puluhan tahun lalu.masih simpan..agaknya kita sebaya.or maybe you are a little younger than me.Lets grow old gracefully ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal kembali IndaMarya,

      Dah kunjung balas, akak lebih berumur sebab akak sudah berusia 58 tahun.

      Delete
  2. auntie dan uncle macam pinang di belah dua. serasi bersama. Ella sukaaa sgt tgk auntie dan uncle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe yealah tu pinang dibelah dua, dah tua pun kami.
      Alhamdulillah, Ella suka nengok auntie dan uncle.

      Delete
  3. Masih muda tentulah berhias dengan mas dan permata dan keluar makan makan dengan orang tersayang.. Itu tinggal kenangan sahaja hari ini. Sudah lewat dan matahari hammpir terbenam.

    Enjoy life while it lasts.

    Salam hormat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hormat kembali Pakcik Hasan,

      Terima Kasih sudi tinggalkan pesanan.

      Delete
  4. Baca cerita aunty ni, teringat ayah and emak pergi jalan sesama bila ayah balik dulu. Sedih pulak.Tapi emak lagi sedih rasanya, sebab sunyi.:(

    So we should cheerish the moment while we can, kan :)

    Tadi sedih ni senyum pulak. err

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Chics, auntie selalu terpikir jika berlaku perginya salah satu, bagaimanakah perasaan?
      Pasti kesunyian, hingga auntie kata pada uncle, carilah ganti jangan bersaorangan utk meniti sisa2 kehidupan. Auntie even pesan dengan anak2, jangan dilarang jika papa mahu kawin lagi.

      Pesanan auntie pada anak2, yang dah kawin dan yang sedang bercinta, jangan gaduh2, perasaan robek, buang masa. Perjalanan kehidupan amat pendek sebenarnya

      Delete
  5. Salamm kak Nanie
    Tajuk tu yang makchaq suka sangat baca....
    Alhamdulillah kak Nanie masih dapat berdating2... makchaq doakan kebahagiaan kak Nanie berterusan lama....lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali makchaq,

      hehehehehe tajuk tu memang akak simpan dihati selama ni

      Terima kasih yea makchaq doakan kebahagian akak.

      Delete
  6. salam.

    alahai sedihnya.. aunty jaga kesihatan tau... suke tengok org lama dating, lebih romantik dari org muda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali,

      Dating orang tua tidaklah sama dengan orang muda.
      Auntie lalui kedua2nya, auntie tahu.

      Delete
    2. tapi dating org tua penuh keihlasan aunty, ketika di usia tua sudah pasti kasih sayang menghangatkan suasana, kasih sayang yang disulami berpuluh tahun..

      dating org muda kebanyakkannya ade disulami nafsu dan cinta, tapi macam sy ni jarang dah dapat dating sbb kena dating berempat dengan anak2... hihihihi

      Delete
  7. Budak2 muda zaman skrg ni kena ikut contoh cam untie dan uncle bercinta sehingga ke akhirnya,,, Dah berumur pun still dating berdua, makan2 dan shopping2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak2 sekarang?
      Zaman sekarang tak sama macam dulu2.

      Delete
  8. Salam Auntie Nanie n uncle..apa khabar ? semoga sihat hendaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali PCL,

      Khabar baik dan terima kasih atas doa kesihatan kami.

      Delete
  9. salam... pergi ampang park....tempat kerja lama saya tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Pm,

      Oh yea ker? Tak tahu akak, kalau tahu dulu2 bolehlah akak dan abg belanja Pm kat Cozy Corner hihihi

      Delete
  10. Assalamualaikum Auntie

    Alhamdulillah Auntie sihat yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam atuk,

      Sihat off and on, badan auntie dah banyak meragam sejak jatuh sakit.

      Delete
  11. As salam. Saya suka baca blog Puan. :)

    ReplyDelete
  12. sebijik macam mak abah saya jugak. selamat berbahagia selalu aunty :)

    ReplyDelete
  13. Semoga auntie sentiasa sihat hendaknya.

    ReplyDelete
  14. Auntie, semoga berkekalan bahagia hingga ke syurga..suka betui tgk auntie n uncle ni..romatik saja..mintak2 la saya pun mcm ni sampai bila2 amin.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...