Followers

Friday, September 27, 2013

N3 ikut gerak hati

Salam Jumaat semua,

Cuaca yang amat redup
tadi hujan renyai2
memang solat dhuha dan solat taubat yang amat syahdu

Saki baki sakit auntie masih ada tapi
gerak hati mahu menulis
apa sajalah yang fikiran terlintas dan jari2
dengan izinnya tercatitlah di screen putih ini..

Meh kita citer pasal nilai
Nilai isteri pada suami
Bagaimana dan macamana nak dapatkan
nilai yang tinggi dimata dan dihati suami?

Jawapannya ialah :

Meletakkan Allah s.w.t  sebagai cinta pertama
Buat apa2 kerja kerana Allah s.w.t
Taati suami bukan kerana suami tetapi kerana perintah Allah s.w.t
Mentaat suami untuk keredhaan Allah s.w.t dan kasih sayangNya.
Allah akan anugerah kepada isteri, kasih sayang suaminya itu sampai akhirat.

Bukan mudah tapi slow2lah buat begitu
Auntie sendiri pun masih membenihkan dihati saperti diatas..





Auntie tak pulak memengang janggut sebab uncle tiada janggut
Jika uncle berjanggut bolehlah auntie memengang dagunya setiap pagi..hihihihi

Sambil buat n3 ni sambil auntie prepare masak
jap dilappy jap kedapur
akhirnya siap masakkan rezeki hari ni

 Kari Ayam Melaka

Buncis dan karot goreng

Nak makan nanti bila uncle balik solat jumaat
auntie tambah telur dadar
Ikan Tenggiri asin+bawang+cili api

Moga bertemu lagi Jumaat hadapan
dengan izinNya
Aamiin




20 comments:

  1. Salam, auntie.. macammana rasa kari ayam melaka tu, sharelah... :-)))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali SKTJ,

      Rasa Kari Ayam Melaka berbeza dari kari biasa tuh, sedap dan menyelerakan,

      Nak resipi? memang dah ada dilabel resipi

      http://nan-salleh.blogspot.com/2010/01/kari-ayam-melaka.html

      Cubalah

      Delete
  2. asslm aunty, In Shaa Allah, kita jumpa lagi ..Nak tanya , kari melaka tu mcmana? saya org melaka tapi melaka sempadan nogori 9.lebih ke arah nogori 9..kari melaka takpenah makan lagi..kalau aunty tak keberatan bolehlah share..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam CL,

      hihihihi ramai yang tak tahu kari melaka ni, entahlah auntie dapat dari arwah mak mertua auntie.
      Ada entry resipi kari melaka
      cuba klik kat sini

      http://nan-salleh.blogspot.com/2010/01/kari-ayam-melaka.html

      Delete
  3. ikan tggiri asin + bwg + cili api. dgr pn dh merembes air liur dh ni,dapnyaa mkn pulak ngn nasi pns2.
    btw, salam jumaat buat untie, moga diberi kesihatan sentiasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Jumaat kembali utk cikji,

      hihihihi memang tenggiri asin tu jadi pengisa makan.

      terima kasih doakan kesihatan auntie

      Delete
  4. Salam~moga kak nani sihat sentiasa. Betul, letak Allah dan rasul kemudian suami. Semoga pahala berpanjangan kongsi resipi. Like your combination of dish. Menyelerakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali rozie,

      Memang spread of dishes ni yang kena selera family.

      Delete
  5. Assalamualaikum Kak Nanie. Semoga kesihatan akak akan terus bertambah baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumuslam Warahmatullahi wabarakatuh Kakcik,

      Teima kasih doa kesihatan akak

      Delete
  6. teruk pedih perut sbb lapar! adoii, sedapnya auntie..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum,
    tak pernah makan kari ayam Melaka...kalau pergi Melaka ada tak?

    Untungkan jadi isteri... suami redha, Allah terima, akan ke syurga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusallam waramatullahi Wbarakatuh anyss,


      Tak ada jual dimelaka...hihihi banyak asam pedas

      Delete
  8. Jaga kesihatan dan jaga hati kekasih. Kesemua itu secara tak lansung akan menjadikan hati kita sejuk dan tenteram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul IM, kasih yang ikhlas membuat diri sendiri rasa tenang

      Delete
  9. Hello Marina, just dropped by say hello. I sure love your curry ayam Melaka. First time I read this. Never knew there is a curry Melaka.
    Looks delicious too.
    Can see you have a black belt in cooking.
    Have a nice sunday, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Uncle Lee, TQ for dropping by..

      hihihihi me having black belt in cooking? Wahhh thank you for the recognition.

      Delete
  10. Salam Auntie ...
    Sangat lapar saya tgk masakan auntie...bertambah lapar bila dgr ada ikan tenggiri asin. Hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali Deceptive,

      Time makan sudah tentu lapar, tambah lagi bila nengok gambar lauk pauk..huhuhuhu

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...