Followers

Saturday, July 20, 2013

Ramadhan 10

Semalam 
Datang rajin nak masuk dapur
Rebus kacang Dal dan daging
Potong Sayur2, terung, kacang panjang,
karot, cili hijau, tomato dan kentang
hehehehehe nak bual dalca untuk 
dimakan dengan roti boom 

Ayam auntie masak merah
Tanak nasi dan telur dadar 


 Dalca Daging


 Ayam masak merah



Telur Dadar

Uncle keluar keParam beli


Roti boom 10 keping


 Ayam Percik Sos Putih
(tak umphh)


Putu Mayam

Ada tamu datang bersama2 dua anak lelakinya
menjengok auntie, lupa pulak auntie nak ambil
gambar mereka..
datang saja2 sebab terindu kat auntie
katanya...
Auntie nampak perutnya, dan bertanya
Ngandung lagi ker?
Tersenyum meleret dia..
Haah, mama dah lima bulan katanya
Alhamdulillah..moga dapat anak perempuan kali ni
kata auntie
Jauh jarak anaknya yang kedua tu, dah 7 tahun.

Auntie pelawa buka puasa tapi katanya 
nak jemput suami dan berbuka diluar, terus
nak bershopping pakaian anak2.

Yealah, bila boleh berbuka rumah mama?
Hari Minggu ni boleh mama? katanya

So esok auntie ada tamu untuk berbuka
Alhamdulillah


16 comments:

  1. Assalamualaikum,
    Bestnya buka puasa ramai-ramai ;)
    Telur dadar auntie nampak menyelerakan ...ke sebab tengok tengahari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusallam Warahmatullahi Wabarakatuh anyss,

      Telur dadar biasa2 ajer.

      Delete
  2. Wah..full spread.ni...ni mesti kak nanie sihat ni.
    Kena buat selalu selalu.suka tgk bila tgk kak nanie busy, up and about.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeheehee tak de full, simple food jer

      malas nak upload tapi citer tanpa gambar rasa x lengkap pulak

      Delete
  3. Teringin nk mkn putu mayam, kat kelantan putu mayam kami makan dengan kuah gula melaka bersantan..lemak2 manis...sedapnyaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhhh..memang ada juga dijual kat sini,
      putu mayam berkuah, memang sedapppp

      Delete
  4. Kak nanie..
    memang menyelerakan masak dhal kak nanie..
    teringat masa 70an dulu.. sebelah rumah pak mat beca ada makcik pakistan sewa rumah tu dan jual roti canai dengan kuah dhal dari dapur rumahnya...
    memang paling sedap.....
    nanti nak minta resepi kak nanie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe tak pernah pulak akak tahu
      ada makcik pakistan menyewa kat situ
      sebab tahun lewat 60'an dan awal 70'an akak di Tping masa tu

      dhalca akak tumis kendian, kata orang 'tumis darat'
      resepi nanti akak ikhtiar kendian..hik3x

      Delete
  5. assalamualaikum, auntie.

    seronok nampak lauk-pauk yg dimasak.. ayam merah tu pun fave sy jugak tu. bestnyaaa! nnti free free nak buat jugak la ayam merah. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusallam Warahmatullahi Wabarakatuh wani,

      haah, ayam merah masak sendiri lebih sedap dari kenduri2 kawin punya..hik3x

      Delete
  6. Ooo patut la beli banyak td..nampak auntie tgh 'konflik' dgn uncle nk beli akok skrg atau balik nanti hehe..nk tegor tp ya allah malunya haiii. ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh..ari ni auntie tak beli akok sebab dah 10 hari berpuasa asyik2 akok aja.


      Alahai, kenapa x tegur, nak malu apa? boleh kita bersalaman tadi,..hik3x

      Delete
  7. Assalamualaikum aunty. Boleh tak kalau saya nak minta kebenaran untuk interview aunty untuk final assignment master saya? i took almost 2 hours reading your stories especially your stories when you were young which i think is related to my task so i think you are the most suitable person to be interviewed. itu pun kalau aunty tak keberatan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusallam Warahmatullahi Wabarakatuh nour,

      hehehehehehe nak interview auntie?
      You are second person to request auntie for an interview.
      Aduhai, memang bermasaalah nanti sebab auntie kan dah hilang pendengaran.
      Usahlah, auntie pun tidak berapa sihat utk memikir imbasan perkara2 lalu,
      maaf yea sayang nour.

      Delete
  8. salam aunt,

    saya silent reader aunt dr swak..leh tak bagi resepi ayam masak merah tu..nk try buat mcm tu leh tlg emailkn ke sabariah81@yahoo.com.my..thanks aunt

    ReplyDelete
  9. aunty, meriahnya nampak dhal aunty....slurrppp..hihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...