THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, May 30, 2013

Breakfast Pilihan

Suatu pagi yang awal minggu sudah..
Tak ingat bila?

Uncle menanya nak makan apa utk breakfast
dia nak keluar beli

Auntie menanya nak beli aper?
katanya Nasi lemak

Nasi lemak dimana? tanya auntie
Depan CIMB Setiawangsa jawab uncle

Ermmm..tak mahulah, you beli utk diri you, sudahlah..

Auntie amat cerewet bab nasi lemak
cerewet tapi tidak merungut ketika makan..
pernah auntie beli nasi lemak tanpa sambal
tapi pilih rendang..

Rendang juga dibubuh gula..
Boleh percaya tak?
Rata2 orang sekarang pakai gula dalam masakkan
Heran betul..

Auntie pernah bertanya Chef katering
kenapa letak gula dalam masakkan
Boleh tahan lama, lambat basi
gula ambil aleh sebagai agen pengawet katanya

Ohhhh...gitu..kata auntie


Nasi lemak paru, 
kangkong dan timun 
telur rebus tiada dalam gambar yang dah dingapp oleh uncle

Sambal tumis yang berkilat sudah tentu manis
Minta maaf, tekak auntie tak leh terima...
Rata2 auntie makan nasi lemak, 
susunlah, di sekeling penjuru taman tempat tinggal auntie
di seberang jalan taman sebelah
kesemua sambal tumisnya buh gula..
Ishhhh....kecewa

Auntie lebih rela makan..


Heaven

Kari ikan bawal lebihan semalam cicah roti..



26 comments:

  1. samalah dgn ai pun...tak berkenan sungguh sambal yg diletak gula. lagi2 dgn cili boh. ayoyo..lari nafsu mkn. tp ai ada tmpt best utk beli nasi lemak sambal meletup2 ;) di greenwood..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe kita sama tekak lah ni yea.

      Wahhhh..boleh kita serbu kedai kat greenwood tuh, kat maner?

      Delete
    2. kat sebelah station minyak petronas, ada deret kedai makan lama. kedainya yg belah tengah. ada sorang makcik & kakak yg meniaga. sambal mmg meletops ;)

      Delete
  2. sama la tekak kita aunty, sikit2 terkena sambal or ayam masak merah yg manis gila! sy pulak berasal dr family yg memasak apa jenis lauk pon, mmg x pakai gula..mkn pedas2, so mmg telan je la klw dpt yg manis tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh..memang samalah kalau gitu, apa saja masakkan tak pernah auntie pakai gula.

      Masak 3 rasa, (masam, manis dan pedas) pun auntie tak buh gula, kemanisan asli dari bahan2 sayuran dan bawang2 sudah cukup baik.

      Betul kalau makanan yang manis, auntie tak rungut tapi telanlah juga cuma tak puas makan hanya dapat kekenyangan ajer..hik3x

      Delete
  3. hehe...mak ayah saya keturunan jawa. memang orang jawa suka buh gula sikit. tapi tak la manis melampau. setakat rasa lemak2 je sikit sebab tak letak aji. jadi masak apa2 saya ikut style mak la buh gula sikit.

    tapi dapat suami orang nogori. masak2 letak garam je. bila ada gula mula la muka pelik. buh sikit je pun dia boleh perasan. stress gak la saya nak masak. saya kata style mak saya sedap. suami kata style mak dia sedap. saya kata cara mak saya betul. suami kata cara mak dia betul. ate acaner? nak makan pun boleh gado =)

    tapi selalunya ikut tekak suami la. sebab nanti penat2 masak dia makan cuit2 sikit je lagi sakit hati. mau mogok saya tak masak sebulan haha. saya makan takpe la beralah letak kicap manis sikit.

    sebenarnya dua2 cara pun tak salah. tapi kita hari ni ikut cara & persekitaran kita dibesarkan. mesti la taste pun tak serupa. balik kg saya, saya lepas gian makan ikut tekak saya. balik kg suami, dia pulak lepas gian makan ikut tekak dia. kadang stress kadang kelakar pun ada pasal selera masing2 =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh...auntie masak memang tak pakai aji.

      hehehehehe kawin ngan org nogori memang lah pedas2. Auntie suka segala masakkan nogori..best sangat kena dengan tekak auntie.

      Auntie bernasib baik uncle juga tak suka masakkan bergula jadi tekak kami sama, no argument..hik3x



      Delete
  4. saya masak sambal bubuh gula jugak auntie,sebab saya tak suka ajinomoto, tapi kuantiti sikit,tapi hasben tak suka masak bubuh gula..hehehe..jadi kena belajar masak tanpa gula sekarang..tapi kalau makan nasi lemak..memang saya suka ada manis-manis sikit sambalnya.maybe dah biasa kot.
    tapi kalau diberi pilihan, saya akan pilih roti cicah kari..hehehehe..tambah2 kalau kari semalam..lagilah meresapnyer..kan auntie kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh..memang benar, kami yang tak suka gula boleh tahu walaupun dimasukkan secubit saja..hik3x

      Tulah, kari yang dah diperangat dan kering, umppph terbaik kan?

      Delete
  5. kari lebihan cicah roti...memang saya suka. kalau rajin uli capati atau buat lempeng. saya pun jenis cerewet makan nasi lemak. Sbb nasi lemak yang sedap yang penting sambal dan nasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah, betul makan ngan lempeng pun sedap juga.

      Nasi mesti lemak sambal tumis mesti sedap dan ada telur rebus, aduhai..kena buat nasi lemaklah hujung minggu nanti

      Delete
  6. Bubuh gula sikit2 tu kata mak pengganti ajinomoto tapi kalau dah sampai termanis tak leh telan lah pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehehe auntie tak pakai gula dan tak pakai aji lansung

      auntie banyakkan bawang dalam masakkan

      Delete
  7. saya memang letak gula dlm sambal :p pengaruh kelantan sebab mak saya ajar pun buh gula..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe yea lah, masakkan setiap negeri tak sama cara memasaknya.

      Delete
  8. Salam kak nanie...
    cakap pasal nasi lemak... saya memang peminat no satu...
    sambal yg letak gula ni ada juga yang kena dengan nasinya.. ada yang tak kena lansung.. memang rata2 penjual suka guna gula...
    nasib baik sedappp juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Rahmah,

      hehehehe oh Rahmah tak kisahlah kalau sambal manis yea?

      Delete
  9. betul...

    tak suka sambal letak gula...

    memang langsung tak sedap...

    ReplyDelete
  10. kalau suya pulak..ada certain masakan kena letak gula sikit... Tapi mmg sikit je la.. Tapi sambal nasi lemak, mmg xsuka ar yg manis-manis even suya org kelantan.. Maybe sebab mama Suya asal siamese Kelantan.So masakan lebih pada pedas dan masam-masam sikit. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe memang ramai yg masukkan gula dlm masakkan.

      Auntie jenis walaupun secubit gula, auntie boleh detect..

      Delete
  11. roti cicah kari semalam tu memang heaven gegila ah...klau xda roti dgn jemput2 pon jadik...syedapppp sgt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, kari yang dah di perangat kering memang heaven..hik3x

      Delete
  12. If that is so avoid coming to East coast states. Kita semua manis manis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ajer makan diEast Coast tapi kena bawa bekal cili padi dlm handbag, bila nak makan, keluarkan cili padi lalu digigit pada setiap suapan..hik3x

      Delete
  13. hi auntie
    selama ni xpernah pon komen
    tiba2 arini tergerak ati nk komen
    sdpnye mkn roti cicah kari,selalu sgt buat kt rumah

    saya ni jawa,kalau buat smbal xde gula rasa mcm pelik je
    kalo boleh semua masakan nk ltak gula
    tp ni mak pulak kene kencing manis,terpaksa la cut semua gula dlm masakan

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...