THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, April 11, 2013

Musim Luruh

Lauk tengahari semalam


Ikan Jacket besar lengan bakar
Air Asam
Kopis dan terung celur
Ikan selar masak touchoo

Hari ni?
Entahlah..pada yg boleh makan tengahari ni
auntie mungkin masak lemak cili padi ayam kentang
sambal belacan dan sayur celur2 lagi
ikan tenggiri asin

Citer masak, masak, masak,
Nak apa dari makcik yang dah umur 57 tahun?
Makcik pun heran, macam mana boleh
pembaca2 yang muda2 masih melekat kat blog ni
cuma ramai yang kurang mahu berinteraksi
dengan makcik untuk tinggal komen

Actually, perasaan auntie pula dah mula layu utk menulis...
Tak per perasaan kan bermusim
Ketika ni perasaan auntie sedang musim daun luruh
heheheheh tunggu musim bunga..
surely banyak yang berkembang mekar..

75 comments:

  1. auntie bila nk sambung cerita lama2 tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak sambung citer2 lama? Belum ada gerak hati lagi

      Delete
  2. janagan lah layu auntie,x tinggal komen bukan bermakne x bace tau.......saye doakan auntie sekeluarga dilindungi ALLAH dunia & akhirat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana lah tak layu, jika tidak disiram dan dibajai..

      Terima kasih doakan auntie sekeluarga..Aamiin

      Delete
  3. Alalala Auntie...musim bungalah ye...
    Mestilah minat, sebab Auntie Nani pandai menulis...bukan bodek ye..ikhlas...^_^
    Jarang komen sebab tak reti nak tulis apa..tapi kalau terdetik kat hati, terus je saya taip kat sini...Happy menulis Auntie...saya sangat menghargai tulisan Auntie di sini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru bermula musim berputik..maka auntie terbuka hati nak jawab komen2 dulu

      InSyaaAllah, auntie cuba utk menulis bila ada gerak hati

      Delete
  4. salam...sama la kite auntie...dalam mood taktau nak update ape untuk cerita kat blog selain masak and makan..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali,

      Ermmm...aktiviti harian perempuan memasak dan mengemas, especially macam auntie yang dah berumur dan suri rumah tangga sepenuh masa.

      Delete
  5. jgn la camtu auntie..saya mmg suke sgt baca tulisan auntie ngn peeja..tapi paling suke baca cite berepisod & entry makanan yg auntie post...da rse cam auntie ni mak saya pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih berasakan auntie dah macam mak intan.


      Delete
  6. salam aunty,

    saya menunggu entry cerita zaman silam ...
    entry makanan adalah awesome!
    i loike foodddddd :)
    aunty kerap menulis.. saya selalu baca.. jarang je komen.. hehehe
    ampunnnnn heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali,

      Entry zaman silam telah ditelan usia auntie yang dah tua dan sakit, auntie dah mula lupa2 ingat banyak perkara

      Delete
  7. Assalamualaikum,
    janganlah lama sangat musim luruh tu...musim bunga berkembangan kena cepat datang, kalau tak ramai yang windu ni ;)

    Opssss! Mek kat kg tu baru 66 tahun, lahir masa Jepun menyerah kalah di Tanah Melayu ;) Dia masih jelita di mata saya, maknanya auntie mesti lebih lebih lebih jelita dan bersemangat tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Warahmatullahi Wabarakatuh,

      Dah mula masuk musim berputik..hik3x

      Usia auntie telah didatangi oleh sakit selamat 4 tahun, hanya 'semangat' utk meneruskan kehidupan.

      Delete
  8. Auntie jangan la berhenti menulis.Saya jarang komen bukan bermakna tak menghargai Auntie cuma takde benda yg nak dikomen.Auntie nak tahu tak dalam diam saya berdoa agar Auntie diberikan umur yg panjang dan sihat sentiasa utk terus menulis. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin, Terima kasih Intellect Starr kerana dalam diam mendoakan kesihatan auntie.

      InSyaaAllah auntie akan terus menulis dengan izinNya jua.

      Delete
  9. sedapnya mama
    sya tengok gambar pun dah teringin nak duduk bersila di sana
    air tangan seorang ibu adalah paling sedap...dan sedap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe auntie hidang atas meja tak perlu bersila utk menjamu selera.

      memang betul air tangan ibu lah yg paling best

      Delete
  10. Salam kak Nanie

    Menu citarasa makchaq ni... citarasa orang veteran ni sama la...

    Makchaq pun makin malas nak menaip.. membaca suka sangat.. tu yg kadang2 baca tapi tak komen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali,

      Menu biasa2 ajer, anak2 turut ikut apa aja diatas meja..hik3x

      Akak terus tiada hati nak blogwalking pun setakat ni..

      Delete
  11. bila baca tulisan mereka yang berumur, banyak ilmu boleh didapati aunty :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, tak ramai yang berminat utk ambil tahu isi hati orang2 berumur, hanya segelintir pembaca sahaja, mereka lupa, umur panjang mereka juga akan meniti hari tua..

      Delete
  12. As salam auntie..nak resepi sambal boleh? walaupun auntie tak masak sambal hari nie...tapi saya terkenang2 gambar lauk sambal aunti...kenapa saya masak sambal tak jadi mcm auntie masak hehhehe...sayang auntie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali,

      Sambal? sambal apa? Sambal tumis, sambal goreng atau sambal belacan..hik3x

      Delete
  13. ikan jacket kegemaran ku...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan jacket sedap tapi hanyir bila nak menyiang..
      kena rendam air asam jawa dan garam, kadang kala air beras..huhuhuhu

      Delete

  14. SALAM AUNTIE,

    saya silent reader blog auntie yang istimewa ni.. rajin auntie masak ye saya suka baca celoteh-celoteh auntie tak jemu rasanya. harap musim luruh auntie cepat berlalu..nak baca cerita "History" auntie waktu zaman muda-muda dulu. seronok tengok gambar-gambar lama auntie. saya doakan auntie akan diberikan kesihatan yang baik oleh Allah dan terus menulis untuk pembaca macam saya ...
    HanaZain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali,

      Terima kasih atas doa utk kesihatan auntie

      Entry lama? nanti auntie cari album auntie yang tersorok dimana? puas auntie cari tak jumpa..

      Delete
  15. Aunty jangan la stop menulis blog, cerita ja apa-apa pun.. kami semua tak jemu baca blog aunty.. kadang2 kalau ada masa terluang, mona dok baca entry aunty yang lama-lama. takpa, take ur time aunty.. gamak lama sangat aunty tak update, mona p blog peej soh dia pesan kat aunty.. "sila update" heheee hugs. kiss. kiss! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe auntie balas dengan hug dan kiss kiss too

      Delete
  16. sedap nye lauk auntie tu...
    tiba2 nak g cari makan lah pulak...
    tak makan lagi ni...

    auntie jangan stop menulis...
    izan sejak kebelakangan ni terlalu sibuk dengan kerja...tak dapat nak tinggal kan komen...dapat baca blog pun tengah malam sebelum tdo =)

    teringin nak berinteraksi dengan auntie...
    in syaa allah ada rezeki kte sembang yer...
    jangan sedih2...ceria lah selalu
    senyuman auntie itu menawan...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi tinggalkan komen kali ni..
      terubat lah juga membaca komen Isz Kha..

      Delete
  17. salam aunty...saya suka baca blog aunty sebab rasa macam dekat dengan saya...terasa macam aunty mesra macam mak sy..suka baca pengalaman aunty yang dulu2..masa muda2..hehehe...semoga aunty sihat selalu ye..^_^..btw..hari2 saya singgah ke sini sebenarnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali,

      Terima kasih singgah hari2 disini..

      Delete
  18. Untie...menulis tu akan memberi semangat pada kita, kadang2 luahan dalam blog ketika kita sedang marah lagi bagus dari kita pi marah org.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh no...

      Actually, auntie sebenarnya tidak suka nak bermarah2 diblog, lebih suka 'tegur' depan2 dan bersemuka

      Delete
  19. sebenarnya seronok baca blog makcik makcik nih..bahasanya indah lagi tersusun..

    juga seronok baca dan kutip pengalaman diorang...

    teruskan menulis ya auntie

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehehe penulisan makcik2, bahasa makcik2 ketinggalan zaman pada anak2 muda sekarang tapi mereka harus ingat mereka juga akan menerima nasib yang sama bila berumur nanti.

      Auntie suka pada generasi muda yang tidak ketepikan orang2 lama..

      Delete
  20. Saya suka jugak n3 pasal makanan ni, kalau tak der idea nak masak boleh tiru...huii saya suka ikan jacket bakar tu, isinya manis dan gebu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan bakar jacket sedap tapi auntie lebih suka ikan terubuk tapi anak2 bising banyak tulang

      Delete
  21. Begitulah kitaran kehidupan - perasaan pun ada pasang surutnya. :)

    ReplyDelete
  22. AsSalam Auntie,

    Ni first time sy smpi sini. A reader of my blog bg your URL, specifically on your first post about your hearing aids.

    Sedih baca. Sedih sangat2.

    I have a 4 year old son with hearing problems. He has been rejecting the hearing aids ever since we introduced it to him.

    Boleh tak sy nak email add auntie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam Kembali,

      Ermmm...memang hearing aids are not comfort at all, auntie pun simpan dlm laci..
      My email add is written on the facebook badge di sebelah kanan.

      Delete
  23. salam aunty....
    saya reader setia aunty...:)
    1st time hantar komen. Saje jek nak buat sesi suaikenal..
    moga aunty sihat dan terus menulis yek.....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali,

      Terima kasih sudi tinggal komen utk suaikenal

      Delete
  24. Saya suka baca tulisan auntie sebab auntie jujur..huhu

    Tu yg melekat tu..hihi..

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum.kami tunggu aunty smbg cerita muda2 aunty dulu tu. Pls aunty, smbgla....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Warahmatullahi Wabarakatuh,

      InSyaaAllah, auntie akan sambung dengan izinNya

      Delete
  26. sedapnya lauk tuuuuu. me loike. lain kali masak sedap roger la kite.
    sepantas kilat pergi.
    maybe sat lagi pergi la tapi lambat sikit.
    sebab orang nak amik barang lak esok kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama masak hari2, sedap atau tidak terpulang apa yang papa beli dipeti sejuk..hik3x

      Delete
  27. bila macam ni teringat mak kite masak kat rumah...

    tp kite tak boleh selalu balik... ada hal yang terjadi...

    aieh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang terjadi mcm mana pun, balik lah

      Delete
  28. salam,aunty jgnla stop ye,nnt kita rindu celoteh aunty nani hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali,

      hehehehehe nanti datang musim yang bersesuaian, auntie akan sambung menulis

      Delete
  29. Salam auntie,

    Saya selalu baca update auntie, ni nak bagi moral boost saya comment juga :-)

    Mak saya jauh di johor auntie, bila baca blog ni macam terubat rindu. Lagipun muka auntie dengan mak saya serupa, umur pun sama..

    Aisyah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali,

      Ohhh...pelanduk serupa

      Delete
  30. teruskan ber blog auntie..saya selalu follow blog auntie since 2009..sedar tak sedar dah 4 tahun:)

    http://shinchancomel.blogspot.com/2013/04/percutian-ke-hong-kong-day-4.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhhh...dah lama betul membaca blog auntie
      ThankQ dear

      Delete
  31. hi aunty,sy suka baca sbb sy suka tgk makanan. n makanan yg aunty masak nampak semuanya menyelerakan! hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehehe jgn tertipu dengan gambar..

      Adakala terlebih masin

      Delete
  32. suka msk sbb tgk resipi aunty...=)

    ReplyDelete
  33. Sedapnyer,,....
    n persoalan kenapa pembaca muda masih melekat nak baca blog untie.
    sy baca blog untie n rasanya dari 26 thn.. now 28thn. mmg sentiasa bukak n baca kalau untie update.
    sbb apa eh, tak boleh dijelaskan, mmg ingin dan terasa nak baca. ada sesetengah blog tu, dia perasan en3 dia menarik, tp tak semestinya menarik untuk kita. terpulang pada hati masing-masing n kata-kata yg memikat hati itu.

    semoga untie sentiasa sihat dan bahagia dengan keluarga tersayang.

    felis
    Melaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ dear dah follow blog auntie selama 2 tahun.

      Ohhh...blog auntie ada magnet pada Felis yea..hik3x


      TQ sudi doakan auntie sekeluarga

      Delete
  34. Don't ever stop...
    Semangat saya membara nak baca kisah2 lama tu.

    ReplyDelete
  35. Replies
    1. ThankQ, dah pun ziarah balas di blog Kak Nah

      Delete
  36. Assalamulalaikum aunty....sedapnya lauk2 tu, tetiba rindu air tangan bonda kat Kg huhu....aunty bole share any beauty tips for us?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam,

      Ann, alah menu biasa2 aja

      Delete
  37. Asslam, Aunty, sekarang musim bunga dah....


    cecepatlah update...

    ReplyDelete
  38. auntiee jgn berhenti ok..meh kita siram bg tak layu...kita suka baca blog auntie..semangatttt ....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...