THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Saturday, February 16, 2013

Tetamu Membawa Rezeki

Berturut2 tetamu datang membawa rezeki
Lepas Maghrib


12/2/13

Pada 13/2/13 ada juga
kawan lama..

14/2/13

14/2/13

15/2/13

Semua balik hampir 12 malam sebab seronok berbual...
Alhamdulillah

Islam menggalakkan kita menerima tetamu. 

Apabila tetamu datang, maknanya kita disenangi orang. 
Kata Ustaz lagi, tetamu yang datang 
'MEMBAWA RAHMAT DAN 
MEMBAWA KELUAR DOSA-DOSA KECIL KITA' 
tanpa mengurangkan rahmat Allah kepada mereka, 
malah bertambah lebih lagi kerana mereka menjadi tetamu 
– HEBATnya  RAHMAT ALLAH.. 
dua-dua merasai nikmatnya!.


Pagi tadi auntie ke pasar tani
beli pulut kuning
beli satu di sedekahnya auntie satu
Alhamdulillah..


Tapi hari ni tidak ada seorang pun peminta sedekah
selalu berderet2..
Ibu dan anak kecil telepuk
Orang buta menyanyi2 dengan alat muzik
Lelaki telepuk tanpa kaki, mundar mandir merangkak
dengan memakai terompah ditangannya
Lelaki tua yang uzur berkupiah
Wakil2 anak2 yatim tersenyum sengeh2 dengan kotak
Rezeki auntie untuk menghulur tiada hari ini..

18 comments:

  1. alhamdulillah,murah rezeki auntie...moga sentiasa diberkati Allah swt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam NuraisYah,

      Alhamdulillah, syukur.

      Delete
  2. hairan juga kemana perginya peminta2 sedekah itu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam PakNgah,

      Peminta sedekah pun kena ada lesen kot, tak ada lesen kena angkut naik lori..hik3x

      Delete
  3. Murah rezeki akak....begitu lah hidup ini, kalau kita hati baik semua orang suka dan sayang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sharifah,

      Alhamdulillah,

      Mudah2an, prinsip akak, jgn sekali2 aniaya orang, amalkan membantu walaupun hanya dengan mendengar rintihan masaalah mereka dan nasihatlah mengikut garis2 yang diredhai Allah.

      Delete
  4. alhamdulillah aunty... =)

    ReplyDelete
  5. Sekali sekala suka datsng rumah Kak Nani untuk berbual2 panjang dan of course jarang sekali berbual pendek, betul tak? Insya Allah ada kelapangan dan ada perkara penting utl diperbualkan, akan menjengoklah kami berdua nanti...terima kasih kerana sudi menerima kami sebagai tetamu yer Kak Nani dan Abang Din juga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam KUB,

      Dlm keadaan pekak pun akak boleh sembang panjang, kalaulah tak pekak mesti sampai subuh gamaknya.

      KUB dan suami adalah kaum kerabat abg bob, dgn senang hati kami menerima sebagai tetamu.

      Delete
  6. betul auntie...tetamu tu bawak rahmat ke rumah kita. :)

    ReplyDelete
  7. Rumah sya je tak ada tetamu sedih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,

      Kenapa pulak tiada tetamu? Ipar duai dan kawan2 tak datang ker? tak mengapalah, Hari Raya mesti ada tetamu kan?

      Delete
  8. Assalamualaikum Auntie,
    How are you?

    Saya suka kalau kwn2 datang rumah coz saya suka menjamu orang hehe.
    Tapi now pindah pun jauh sikit, belum ada tamu bertandang except family and in laws.
    Maybe bila dah cukup lengkap brg rumah nak menjemput pun sedap sikit lah.

    Seronok rasanya kalau tetamu dtg.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusallam Warahmatullahi Wabarakatuh,

      Memang seronok ada tetamu, malah lebih seronok jika kita masak sendiri dan jamu tetamu.

      Tak per bila dah cukup barang2 persiapan boleh aja jemput kawan2, mungkin rumah terbuka pada Hraya tahun ni..Mudah2an.

      Delete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...