Followers

Tuesday, February 5, 2013

Please Be Passionate


Hari Sabtu petang, anak ku Peej datang terus cium pipi
Dia siap make up dan berbaju cantik

Mama jom pergi Ampang Park katanya
Nak buat apa mama tak ada apa2 nak beli jawab auntie
Ikutlah..anak ajak tu, boleh makan2, kata uncle
Pija nak tempah baju kat Ampang Park,
kedai mama selalu pergi tu dia kan kenal mama,
dapatlah discount sikit..
Ermmm...boleh jugalah tapi mama nak singgah
kedai batu2 permata sebab ada rantai dan gelang mama
putus, mama nak kena restring balik..kata auntie sambil
terus kebilik utk bersiap..

Noy dan Pija keluar dulu ke kereta..

Uncle  sempat snap 2 gambar semasa auntie
duduk berteleku, salam dan cium pipi dan tangan
sebelum bergerak..




Feeling happy nak jalan2 terselah dimuka 
bila dah terperuk seminggu tak keluar rumah..hik3x


Uncle kata, Pija dah jerit2 suruh cepat tu..
Ishhh..dia orang ni, mama kan slow coach
sabar lah..kata auntie..

Auntie buka pintu belakang, Noy suruh duduk depan
Pija drive.. sepanjang jalan tak berbual

Sampai di Ampang basement, semasa nak cari parking..
Tangan auntie automatik tunjuk2 empty space
dua tiga kali, tangan auntie tunjuk..

Akhirnya..Pija bersuara
Stop it mama..I know where to park

Sentap auntie..terus turunkan tangan  dan duduk diam2
Yea lah, kalau dengan uncle, selalunya auntielah
yang tunjuk2kan parking..huhuhuhu dah terbiasa

Kereta kedepan kebelakang, terus parking
Ishhh...kenapa parking jauh dari tangga?
Mama kena jalan jauh ni..

Pija jeling kat auntie
Auntie diam lagi..

Auntie buka pintu untuk keluar..
Aduhai, betul2 tepi blower aircond yang besar
Angin panas menyambar muka dan seluruh badan auntie..

Mulut auntie terus kata..
Punyalah banyak space kosong, sini yang kau parking
tepi blower aircond...

Dengan muka berkerut2 Noy pula berkata
Banyaknya komplen mama ni..

Auntie sentap lagi..
Dalam hati kata tak seronok betul jalan dengan dia
orang..yg tak memahami keadaan auntie..

Merajuk punya pasal, naik tangga tanpa bantuan
dia orang nak pimpin, auntie tak mahu..

Dia orang ajak makan Asam Laksa yg famous kat groundfloor tu
Hilang selera nak makan..auntie cuma order
Soya bean cincau..huhuhuhu
tapi dah tahu perangai Noy, dia makan selalu tak habis
jadi auntie tolong perabis kan.

Habis makan terus menuju ke Boutique Busana
Owner perempuan tu ada..Alhamdulillah
Pija cari2 baju2 yang dah siap utk contoh design
Tengok2 katalog utk cari design kain..
Pija juga suka abstract macam auntie
tak suka bunga2..

Tempahan akan siap dalam masa 2 minggu

Terus ke kedai batu2 permata
Huwahhhhh...kecewa, kedai tutup
Dalam hati berkata..
Kenapalah lama sangat celebrate Thaipusam
pekerja2 kedai ni..hik3x

Terus menuju kehujung..
nak beli muruku
beli dua balang..

Anak2 pula nak masuk kedai Pharmacy
Auntie duduk di benteng entrance Ampang Park
malas nak masuk sebab tak ada apa2 nak beli kat situ

Tiba2 Pija patah balik dan pesan
Jaga2 handbag tu, pegang dan pangku
jangan bubuh kat tepi macam tu bahaya..

Ermm...tak teringat banyak orang jahat sekarang
Terus auntie pegang handbag kuat2..

Sambil duduk ternampak ada stage
keluarkan kamera..




Wahhh..40 tahun sudah shopping komplex ni beroperasi
Shopping komplex masa auntie muda2 dulu
Pertama komplex dan Campbell komplex
kemudian Sg Wang..itu aja yang glamour masa tu..

Kami terus balik..jalan jem
tak sempat waktu solat maghrib
solat taubat dan qada..

Anak2 ngadu kat  papanya, perangai mamanya
Uncle dan anak2 tergelak2..dan terus uncle berkata

"You are meant to be happy while with me"

Auntie angguk2 kat uncle







Dalam hati auntie
You are always my darling..who understand me..



So my children....please be passionate
Your mama is trying to suit the environment                  
while my health is not doing to well...



p/s : Tergendala dengan n3 episod
amat memenatkan bila memunggah gambar2 dan
memori auntie dah tidak sebagus dulu..
tungguuuu...




33 comments:

  1. Replies
    1. Salam RD,

      hehehehe anak2 yang masih keanak2kan, usia akan menjengkau kematangan..InSyaaAllah

      Delete
  2. tetiba sebak baca entry auntie... tentulah uncle lebih memahami auntie tetapi anak-anak mungkin lupa, auntie jgn merajuk lagi ya.. tengok tu muka ada tenyum, hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam SKTJ,

      Uncle lebih menyelami hati auntie sebagai seorang isteri yang kurang upaya, anak2 masih muda utk faham jiwa dan perasaan, suatu hari nanti dgn izin Allah, mereka akan melalui hari tua..
      Auntie memang suka senyum bila bergambar..

      Delete
  3. sib baik uncle tu baik... God bless both of you till jannah..

    ReplyDelete
  4. Alalaaaa...mama kadang tanpa sedar anak anak ada terkasar atau buat hati orang tua sedih tp manusia ada alpanya
    sya pun takut kalau ada terkasar pd mak dan ayah tanpa sedar tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kasihibu,

      Biasalah, auntie muda2 dulu pun pandai menjawab dgn arwah abah dan arwah mak, so kata org karma kehidupan..sekarang dapat balik...hik3x

      Terasa hati sekejap aja, lepas tu kami sayang menyayangi..hik3x

      Delete
  5. Comelnya baca entri ni..tersentuh hati.Macam berlaku kat diri sendiri.
    Selalunya anak anak reprimand kita dgn ...Mamani!
    Tersentap juga kadang kadang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mamason,

      hehehehehe, anak2 bukan tak sayang kita, mereka ada perasaan dan pendapat mereka sendiri, cuma cara mereka approach dan bertutur perlu di perbetulkan.

      Pernah berkata pada anak, "Look here, you are talking to your mother, I am not your friend nor your enemy, respect as your mother" hik3x
      kendurlah mereka...

      Delete
  6. saya penah nampak depan mata mcm mana si ibu punyalah susah payah berjalan sdgkan anaknya laju nun didepan.

    sdgkan masa anak2 kecit,ibubapa susah payah bimbing mereka..pegang tangan takut jatuh ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Irfa,

      Memang ada anak2 macam gitu dalam dunia ni, macam2..
      begitu juga kadangkala ada ibu yang tidak punyai naluri ibu..

      Delete
  7. alaaa..shiiaann auntie ye..muah muah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam shuweet,

      hehehehehe Muah2 to you too

      Delete
  8. ya Allah auntie,

    Alhamdulillah, Allah sent Uncle for you.
    He is the perfect one for you.

    ivana sebak baca entry ni.. :)
    praying happiness for your family!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ivana,

      Asam Garam perjalanan kehidupan,
      manusia mana tidak buat kesilapan

      Aamiin, Terima Kasih atas doa mu.

      Delete
  9. Thank you for the reminder, auntie. Saya pun kadang-kadang terlepas cakap dengan mak ayah yang dah berumur.

    By the way, I think the appropriate title for this entry would be 'Please Be Patient' or 'Please Have Patience'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mantiq,

      Terlepas cakap kadang kala untuk penyampaikan perasaan dan pendapat individu, tidak salah, cuma cara penyampampaian kena lembut jika berhadapan dgn parents.

      Title n3 auntie selalunya akan auntie buat selepas draft, memang kadang kala tak tahu nak letak apa. Hentam aja lah labu..
      Tima Kasih atas cadangan dan pendapat.

      Delete
  10. Erk...sedih saya baca entry ni.
    Saya ni yg suka jalan laju ke depan meninggalkan semua org sikit tahun lagi kena tinggal lar oleh anak2.Hopefully hubby setia menemani like hubby kak Nani.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anis,

      Anak2 pun ada perasaan, mungkin juga dia pun dalam keadaan stress..jadi kita berada dimasa yang membuatkan kita jadi punch bag dia..hehehehe
      tak per, lepas tuh anak2 kiss2 minta maaf..kalau tidak kita suruh dia kiss2 kita..hehehehe

      Hubby pun bukan malaikat, ada juga kadangkala dia ada angin.
      hahahaha

      Delete
  11. salam aunty.
    Sy fidza.
    1st time tinggalkn komen.
    Sy bc blog kak peej. And yr episodes too.
    cnt wait to read the next.
    Take care aunty. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali n pija,

      Wowww..TQ tinggalkan komen for the first time, please feel free to drop more comments in future, really appreciate.

      Delete
  12. klau mak izan dia membebel balik kt anak2 dia...kira auntie ni sabar gak la dgn ank2 auntie... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam iszkha,

      Auntie jarang bebel tapi selalu kata nanti2lah korang tua nanti korang juga akan lalui..
      Gitulah ayat arwah mak auntie dulu2..hik3x

      Delete
  13. Kak lawa nya...serius akak tak nampak macam orang yang berumur 58 tahun lah.

    Haish anak anak cenggitu lah kak.....kita sentap2 kekadang bila dengar apa yang mereka ucapkan.....tapi si ibu ni memang tak sampai hati nak buat anak tersentap kan....punya lah jaga bahasa bila nak bercakap dengan anak anak....tapi yang penting sentap atau tidak kita tetap sayang kan mereka dan akan sentiasa mendoakan perkara yang baik baik untuk anak kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sharifah,

      Lawa dan cantik milik Allah..pinjaman Allah swt.

      Tak ada lah lawa maner pun, cuma kadang kala akak heran juga akak tak ada wrinkles di hujung mata. Ramai kawan2 bertanya.
      Akak sendiri pun tak tahu nak jawab.

      Akak terbuka utk anak2 tegur akak, begitu juga dengan suami selalu akak bertanya samaada dia kecil hati bila akak menegurnya.

      Memang benar, ibu seharusnya mendoakan yang baik2 utk anak2.

      Delete
  14. siapa lagi yang lebih mengerti hati dan perasaan kita, jika bukan soulmate kita, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam AA,

      Tak semua dapat soulmates yang mahu mengerti perasaan isteri.
      Yang dapat tu, bahagialah..

      Ada juga yang buat2 tak ngerti, nasiblah..

      Delete
  15. Berseri- seri muka aunty :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aimi,

      Berseri2 sebab dapat gi jalan2..hik3x

      Delete
  16. Salam Aunty,
    apa khabar hari ni?
    Bila baca post ni..tersentuh plak rasanye..:)
    Ni sebagai ingatan kpd diri sendri ni..ye la, sbg anak sy pun selalu tak lepas dari buat silap.
    terima kasih aunty utk perkongsian ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali fathen,

      Alhamdulillah, sihat.

      hehehehehe mana bumi tak ditimpa hujan,
      mana manusia yang tak buat kesilapan
      Biasalah..

      Delete
  17. Saya phm perasaan Aunty. Bila kita dlm keadaan tak sihat, kita akan mudah terasa. Nasib baik Uncle adakan...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...