Followers

Sunday, February 3, 2013

Limau Mandarin dan Kangkung

Limau mandarin menjadi simbol kekayaan bagi masyarakat Cina.

Dah sampai musim
Tak nyempat2, uncle dah beli sekotak hari ini utk keluarganya..
TQ dear.

Entahlah..kenapa uncle beli sampai sekotak mahu cirit birit
kalau makan banyak2..Ishhhh..
Auntie dah makan 2 biji sekali makan
suka punya pasal



limau ni, manis..Alhamdulillah..

Khasiat yang ada di dalam limau mandarin, 
kandungan Vitamin C yang tinggi dikatakan mampu 
melindungi tubuh dari serangan kanser, 
merangsang pengaliran darah dan mempercepatkan 
kesembuhan luka dalaman dan luaran. 
Nilai kalsium yg tinggi pula menguatkan gigi 
dan amat mujarab meningkatkan ketahan badan 
terutama tulang dari ancaman penyakit pereputan gigi dan osteoporosis.

Vitamin B pula merupakan sumber utama mencegah kecacatan bayi 
dalam kandungan dan melawan penyakit jantung. 
Serat tinggi yg larut dlm air dinamakan pektin telah dibuktikan 
mampu menahan rasa lapar disamping dapat mengurangkan 
tahap kolesterol dalam darah maka sering menjadi pilihan 
bagi produk pelangsingan badan.

Antioksida dapat melindungi kulit dari bahan radikal bebas 
justeru melambatkan proses penuaan. 

Jus limau mandarin dikatakan mampu mengubat asma, tuberkulosis
demam, penyakit bronkitis dengan merangsang saline
dalam paru-paru untuk melegakan dan mengeluarkan 
kahak berlebihan dan melindungi paru-paru dari dijangkiti virus semula. 
Mujarab mengatasi masalah penghadaman terutama sembelit dan kronik dispepsia.


Nutrition Facts
Serving Size
1 small (2-1/4" dia) (70.0 g)
Amount Per Serving
Calories
37
Calories from Fat
2
% Daily Value*
Total Fat
0.2g
0%
Saturated Fat
0.0g
0%
Polyunsaturated Fat
0.0g
Monounsaturated Fat
0.0g
Cholesterol
0mg
0%
Sodium
1mg
0%
Total Carbohydrates
9.3g
3%
Dietary Fiber
1.3g
5%
Sugars
7.4g
Protein
0.6g
Vitamin A 10%Vitamin C 31%
Calcium 3%Iron 1%
* Based on a 2000 calorie diet





Satu lagi uncle beli dengan quantity yang banyak
sampai 6 cekak kangkung

  Kangkung yang masih berekor

Auntie : Kenapa beli banyak2 nihhhh?
Ingat keluarga kambing ker??

Uncle lemparkan senyuman kambing kat auntie..
Uncle : Bukan apa sebab nya,
dua cekak rm 3 kalau enam cekak rm 5, save seringgit..

Kesian pulak auntie bila uncle cuba explain bersungguh2..
terus auntie kata kat uncle..
tak pa, tak pa, malam ni kita jadi arnab, habiskan semua
kangkung2 tu..

Ehhh...adakah auntie kejam kata macam tuh kat uncle?
mungkin kasar bunyi nya
tapi sebenarnya auntie bergurau..
kami tergelak2, lepas tuh..



22 comments:

  1. Salam auntyyyy...
    Xkejam lerr aunty...
    Mlm nih merasa le kgkung blcn... kgkung celurrr.. uuuuuhhh
    Jgn lupe share gmb tau aunty!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kissz,

      Belum masak lagi ni, tujuan besok, kangkung belacan dua atau 3 cekak..hik3x

      Delete
  2. Untie. ..buat la sotong kmbang celur wit kangkung celur..@sotong kangkung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Qaseeh,

      Good idea, Entah ada ker tidak uncle beli sotong kembang, tak perasan pulak auntie sebab yang simpan barang2 ke peti sejuk uncle dan ayol.

      Delete
  3. Kak rumah saya kalau nak raya china berkotak kotak limau dihantar oleh kawan kawan shamsul, saya tak termakan semua nya...jalan selamat saya hantar kat rumah ipar duai.

    Kangkong goreng belacan.....shedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sharifah,

      Betul, masa kerja dulu2 berkotak2 cina hantar kat opis, staff tak berani ambil, mereka terus susun kotak2 tu dalam bilik akak tapi akak agih2kan utk staff sendiri dan juga department lain.

      Delete
  4. Gurau senda membawa bahagia...hik 3x
    Thanks for sharing khasiat limau yg berlambak lambak skrg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anis,

      Gurau2 dibolehkan tapi kenalah jaga perasaan dia. Auntie cepat 'menegur' kalau x betul tapi minta maaf balik..hik3x

      Delete
  5. Uncle dah biasa kena gurau camtu sebab tu dia sengih jer. Sweet!

    Kangkung tu sekali masak mana cukup secekak. Paling biasa pun 2 cekak sekali goreng. Sebab dia kecut. Okey la tu 6 cekak. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam AA,

      Jarang akak bergurau kasar, sekali sekala bagi kejutan..hik3x

      Yea lah tu, kerana nak save sehinggit, kami kena mengadap kangkung belacan makan siang dan malam, kangkung celur dan entah apa lagi nak masak, sekali masak 2 cekak, dah enam cekak mahu tiga kali masak...hahahahah

      Delete
  6. hehee.. seminggu makan kangkung ye Aunty. nasi goreng kampung, kangkung tumis, kangkung belacan, masak steambot, pecal pun sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mrs Yana,

      Wah..pecal kegemaran auntie, sambal pecal instant pun ada, yeayyyy boleh buat tapi kena cari tahu dulu.

      Delete
  7. Salam Nanie,

    Kak Ani suka juga limau madrin ni, tapi satu yang kak ani perasan, bila makan limau ni sakit lutut kak ani akan menjadi2,

    jadi dalam suka berjaga2 juga bila memakannya sebab memang tak reti makan sebiji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali KK,

      Nani tak ada masaalah lutut cuma sehari suntuk hari ni nani bisa2 badan. Memang perasan dari dulu kalau makan buah oren dan mangga nani jadi bisa2 badan.
      Tapi sebab suka punya pasal merana badan pun tak mengapa..hik3x

      Delete
  8. Ckp kt auntie, masak byk2 leh invite kwn2 mkn ramai2, meriah tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam elly,

      Kalau dulu auntie akan masak dan jemput kawan2 tapi kini auntie dah tak sihat

      Delete
  9. kangkung tu nampak jer banyak 6 cekak, auntie. Nanti bila dah masak, cuba cekak, agaknya tinggal dua jer, hehe..

    limau mandarin memang banyak khasiat, tapi yg datang kat kita ni segar lagi tak? takut dah banyak pulak pengawetnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam SKTJ,

      heheheheh Aah, auntie masak 3 cekak sekali, Alhamdulilah tak membazir habis, ari ni masak 3 cekak lagi, sebab takut kecut dan kuning.

      Limau mandarin yg uncle beli alhamdulillah, kesemua 35 biji keadaan baik, hanya 1 biji ajer dah lembek.
      Tentang pengawetan auntie tak pastilah pulak..

      Delete
  10. kangkung tu sayur tipu, bila masak, cenonet je nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam NP,

      Haah, betul lah tu, memang kangkung sayur tipu..hik3x

      Delete
  11. suka kangkung goreng belacan ;)

    limau cny ni mmg merata ceruk ada skrg
    smpi sakit perut dan sakit tekak

    ReplyDelete
  12. hahahaha kelakar la ayat aunty cakapa kat uncle tu..
    jadi rabbit & kambing.. hak3x memang lucu!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...