THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, February 11, 2013

Double Wedding Di Kelang

Hari Jumaat pukul 1:30 tengahari
Buka pintu peti sejuk, nak simpan barang
masa tunduk2 dan membongkok sambil berdiri
tiba2..
tusssss..urat pinggang meletoppp
punya lah sakit, tangkap pinggang
auntie terus telepok jatuh terbaring depan peti sejuk
menangis..meraung..lama kat situ
lebih kurang 10 minit, tak boleh bergerak
tapi sapah pun tak ada nak tolong..

Gagahkan diri, cuba bangun
berpaut di kabinet..
berjaya bangun tapi nak berjalan pun
amat sakit..pegang2 dinding auntie berjalan

Kebetulan kawan sepejabat auntie datang
dia cuti katanya..
Dia gosok2 pinggang auntie dengan minyak panas
Ya Allah..hambamu berterima kasih dan bersyukur
menghantar sesaorang untuk menolong
dalam waktu kecemasan..
lama kawan auntie temankan
sampai kul 11 malam


Tanda merah tulah kawasan yang sakit
Duduk disofa pun sakit
Baring nyereng, tidur pun nyereng
bila terlentang, adussss..sakittt
tampal plaster jepun (koyok),
telan panadol baru rasa lega ..
auntie tak reti duduk saja2..
masak, basuh kain, jemur kain
still on..walaupun belum baik betul..
I'm not complaining here but just to to say
that auntie always enjoyed my chores..
honest no joke..
Alhamdulillah..

Hari Sabtu..ada wedding, anak kawan uncle
tapi disebabkan masih keadaan sakit pinggang
auntie tak dapat nak pergi
bimbang perjalanan jauh ke Kelang
akan jadi lebih sakit
Uncle pergi dengan Ayol menggantikan auntie
Double wedding..

Sedih sangat
sebab mereka adalah kawan rapat

Sebelum mereka bergerak auntie sempat snap gambar ..


Uncle pakai baju T sebagai singlet


 Abang supir utk daddynya

 pengantin lelaki, maner pengantin perempuan?



Rumah Banglo  Luas lah kawasan halaman nya


 Sepasang Pengantin lagi..baju kuning

 Ayol makan sorang2..nasib badan

Baju linen berkanji berdobi..hik3x

 Sempat bergambar dengan bapa pengantin

Harapkan uncle snap gambar
Ibu pengantin tak ada
pelamin pun dapat sipi2 ajer..
pengantin pun dari jauh..
Adusss..tak puas auntie nengok

Ibu pengantin kirim salam kat auntie
dan bagi lebih door gift, 4 biji mug

Mug ni besar, 
bancuh nescafe memang puaslah..

dalam mug berisi kuih bahulu berbentuk ikan
dah habis di ngappp..hik3x

18 comments:

  1. Salam aunty..
    Huuu sakit pinggang mmg bley nges...
    Tuam air panas aunty..
    Sy pon slalu tuam.. lega sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Kissz,

      Haah, memang kena tuam, auntie ada alat elektric utk tuam
      Alhamdulillah

      Delete
  2. Assalamualaikum Auntie,

    Ouchh!
    Terbayang sakitnyaaaaaa!
    Do take care of yourself ya?
    Maybe boleh kurangkan aktiviti berat for awhile, like membongkok..biar cepat baik sakit pinggang tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusallam Warahmatulahi Wabarakatuh Shada,

      Dah lama shada tak tinggal jejak, how are you?
      Memang sakit, tak boleh duduk lama2..
      Dah berkurang sakitnya selepas beberapa hari ..
      Alhamdulillah

      Delete
  3. Assalamualaikum Auntie

    saya doakan moga cepat semboh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusallam Warahmatulahi Wabarakatuh atuk,

      Terima Kasih

      Delete
  4. Salam auntie,

    tu majlis kawan ivana, yg pengantin baju kuning-gold :D
    kami school-mate dulu, tp ivana da pergi majlis belah pihak perempuan ;) last year kalau tak silap..hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali ivana,

      Ohhh yea ker?
      Ohhh dah kawin tahun sudah, sambutan majlis dipihak lelaki berganding sekali gus. hik3x

      Delete
  5. Asmkm,
    Mak Nani,
    takpe buat pelan pelan kerja. jangan angkat sekaligus. Saya pun sakit belakang teruk, dr tetap suruh live life as normal as I cld but adjust certain things. These incl angkat bit by bit. Not in one prolong position. Move a lot, exercise alot. of course make sure jaga makan. Dan adjust posture duduk, baring dan angkat barang.
    contohnya bila di dapur saya letak satu krusi untuk duduk supaya boleh simpan ambik barang dalam fridge. Simpan pinggan mangkuk dlm cabinet etc. nak lap apa apa duduk kat krusi.
    Kalau cuci pinggan tu duduk atas bar stool tinggi sikit.
    kalau nak berkebun tu duduk atas bangku. kalau nak angkat barang mencangkung atau dudul atas banngku untuk support.
    utk spasm yg berbunyi tu, bila baring flat (jgn atas sofa bad posture) tuamkan hotwater bottle dan saya pakai pati halia yusmira yg warna oren tu. Elok lega.Lebih lagi bila cuaca sejuk winter nih.mana yg sakit guna. Mujarab dan saya recommend. Rebus lah 4-5 batang serai diketuk dan daun pandan serta kunyit yg juga di ketuk/blend. rebus la seperiuk dalam 2-3 litre air buat minum seminggu. Kasi buang angin dan circulation. Kalau mak nani boleh kayuh exercise bike dlm umah elok. sbb ia akan membuat adductor and abductor muscle stretch without straining and stress yr spine. dan semua acid dijoint akan flush bila stretch. Cubalah.. kalau boleh ajak la pija gi swimming. jalan atau aquarobik dalam pool kicking pun cukupla.. 2x seminggu.. sayang to see you like this.. Please be strong and keep on going, kat sini dr pakar akan suruh buat activiti movement spt biasa..cuma kena adjust stop before the spasm attack than you take a break eg. kalau duduk jangan lama sgt. berdiri jagn lama sgt.. so not in one position in a prolong period..
    Ok mak nani look after your food intake tau.

    take care

    wasalam


    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusallam Warahmatulahi Wabarakatuh Nor,

      You always give me good advise, TQ so much.

      Haah, itulah yg dinasihati oleh Physio Therapist, jangan duduk lelama, jangan berdiri lelama, too long akan stresskan urat saraf..I will remember..
      TQ

      Delete
  6. salam.
    Take care .Semoga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  7. Ya Allah, kesian nya akak, harap nya sekarang dah ok.

    Ooo abang bob ke klang ya...dah dekat dengan rumah saya....bila lah akak nak kerumah saya
    Pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sharifah,

      Dah berkurangan sakit belakang akak tapi tinggal sikit2 ajer lagi, harap2 akan hilang terus..huhuhuhu

      Tak boleh nak janji bila akan sampai rumah sharifah, ada umur dan rezeki InsyaAllah sampailah nanti.

      Delete
  8. Hi Auntie Nani...
    Nasib ada yang datang rescue kalau tak lagi kesian Auntie...
    Spare Yoko Yoko ye Auntie....(mesti Auntie Nani dah ada kot kan...)..anyway...take care Auntie Nani...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sue,

      Tulah, Alhamdulillah, kawan datang jengok auntie ketika itu.

      TQ dear for dropping bye and the doas.

      Delete
  9. Salam Aunty,
    Cepat sembuh ye aunty. Jangan paksa diri sgt buat kerja² berat.
    Kalau aunty tak sihat rindulah kami. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali fathen,

      hehehehehe tulah, auntie juga bila sakit, rindu nak menulis tapi sakit jugak duduk lelama kat kerusi ni..
      Hari terpaksa juga buat N3 untuk cucu's birthday..huhuhuhu

      Delete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...