Followers

Thursday, January 10, 2013

Tidur...Tidur...Tidur...

Lepas subuh auntie auntie buat breakfast
Nasi goreng kampung,
siap goreng auntie makan berdua dengan uncle
panas2..
sebelum makan, sementara perut masih kosong
auntie bancuh ephyra dan minum dulu.

Badan auntie tak berapa sihat pagi ni,
urat saraf rasa bisa2..pinggang pulak
berdenyut, silap posisi tidur gamaknya..
telan 2 biji panadol dan vitamin C

Kedepan siram pokok bunga
alas pasu pecah, banyak betul kucing2 liar
masuk porch auntie sebab ada makanan
tersedia dalam bekas..
Kucing2 persian tua2..geng kucing auntie si Hannan
ada warna choklat, hitam pekat dan oren
memang cantik2 tapi kenapa tuan mereka
biarkan merayap?
Nih, mesti kes macam Hannan kucing
kesayangan auntie, dah mula pancut
kencing sana sini dalam rumah, maka
memang kena lepas diluar rumah.

Siap siram pokok bunga dan sapu2 sikit
lantai porch, auntie masuk dalam
nak baring sekejap, jam dinding baru pukul
9:30 pagi..
dalam hati berkata..
Ya Allah terjaga lah hendaknya pukul 10:30 pagi
untuk berduha..
Alhamdulillah..10:20 pagi auntie terjaga..
Dapat bersama NYA, rasa NIKMAT..
selesai, perut terasa lapar lagi..Ishhhh
dua scoop ice cream vanilla walls dan beberapa
butir kismis masuk perut..hik3x
Barulah auntie terasa nak berblogging

Lepas publish n3 ni, auntie nak masuk
dapur lagi, siapkan lunch pulak
Ikan pari asam pedas, telur bistik,
dan terung sambal, cukuplah tu..

Lepas Zohor nanti auntie nak
bukak mesin jahit
nak jahit pakaian2 yang dah beretas ditangan
kain pelekat dan boxer uncle
dah berminggu terkumpul
Ikut hati hendak jer auntie buang
tapi uncle ni jenis sayang..
perangai asyik ler pakai yang sama
setiap hari
Pada hal bertimbun pakaian2 yang baru
ermmm..sama jer
auntie pun cam gitu juga
Kalau mati nanti, ada satu tong besar
kain batik dan kain pelekat
ada yang auntie beli dan ada juga peninggalan
arwah mak..
Itu pun dah banyak bagi kat sedara mara
Bila nak pakai tu?
Sila buka tong hari ni dan pakai..boley??? hik3x

Petang2 nanti nak buat aper?
Ermmm...nak ajak uncle jalan2..
Jika dia rajin, auntie berjaya pujuk
kalau dia malas kang..
Sama2lah buat tahi mata, membuta..
Itulah aktivi yang sungguh membosankan
tidur...
tapi rasanya umur macam auntie dan uncle nih
bila dah pencen memang tidur..tidur..tidur

12 comments:

  1. tak sabar lak menunggu saat utk sy tidur.. tidur.. tidur.. hehehe..

    nikmat berduha memang lain macam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam SKTJ,

      heheehhehe memang pencen ajer boleh tidur2, masa kerja even weekend pun banyak kerja2 tunda perlu bereskan.

      Pencen juga dapat berduha hari2..Alhamdulillah

      Delete
  2. Saya tak der masa nak tidur...ini pun tak habis lagi pegang title supir?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Norhaizan,

      Masih muda memang xde masa nak tidur, walaupun suri rumah tangga.

      Delete
  3. Dalam pada sakit tu macam2 kerja siap.....saya pun macam akak juga sakit macam mana pun saya siap kan kerja rumah juga.....kat dalam rumah ni orang lain kalau sakit masih ok lagi tapi jangan lah kalau kita sakit boleh haru jadi nya keadaan dalam rumah.

    Pssst: saya masak terung belada hari ni....lauk kegemaran saya ni dah berhari hari tekak rasa teringin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sharifah,

      Terfikir juga mcm tu, kalau lah dah terbaring atau mati, apa diorang makan? Sapa kemas rumah? Sapa gosok baju? dan bagai2 lagi tapi semua itu adalah urusan Allah, tak ada kita, tak semestinya mereka juga 'termati' urusan harian.

      Haah, terung sambal memang sedappppp

      Delete
  4. selamat beradu ya permaisuri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Rahmah,

      Iseyyy...permaisuri beradu dalam aircond..hik3x

      Delete
  5. auntie, takpa la dah pencen2 ni boleh spend masa kt rumah puas2..selain dr activity opis dulu.mak linda pun baru pencen ni..mula2 dia boring sb dah lama kja, skrg mcm2 kja dia buat..bekebun..memancing..sampai buat ikan pekasam jual..punya nak isi masa lapang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Haslinda,

      Ohhh..mak baru pencen yea? Memang kalau baru pencen akan terasa kelainan. Adusss, sedapnya ikan pekasam, dulu auntie selalu beli kat pasar tani tapi sekarang dah tak ada pulak penjual tu.

      Delete
  6. pcl meniti usia menghapiri hari2 tua..tp knp pcl cepat rasa ngantuk sblm waktu tidurnya..kurang vitamin c agaknya ye antie

    ReplyDelete
  7. tidur itu nikmat..tambah2 bagi saya yg susah nak tidur. pantang terjaga, mata tak nak lelap balik dah...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...