THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, January 16, 2013

Suami Isteri Down With Fever

15/1/2013 hari selasa semalam
ada appointment utk peps smear pukul 2 ptg

Pukul 11 pagi auntie dah kedapur masak utk
tengahari..walaupun badan masih belum larat
rasa demam yang tak berapa demam,  dah hari
ketiga sudah..
masakkan yang simple dan mudah..

Nasi lemak..
Goreng Drumstik, celur kangkong, timun, telur rebus
sambal tumis ikan bilis

Kering ajer nasi, button off
uncle senduk nasi..panas2..
tak nyempat2, katanya tak tahan, bau semerbak
Kami suami isteri mengadap nasi lemak yang amat
stone..(lazat)
Nikmat..Alhamdulillah

Tiga perkara yang buat nasi lemak auntie amat wangi
Daun pandan, halia dan kulit kayu manis, cuba lah

Gambar diambil sesudah uncle dan auntie makan..hik3x
Auntie tak larat nak berhidang sakan, periuk nasi naik atas meja terus,
auntie juga memang tak kuasa nak kopek kulit telur
sapa nak makan, sila kopek sendiri..

Rehat sekejap, hilangkan peluh sebab makan panas2..
Kami bersiap untuk ke hospital.

Resip Nombor yang tertera di tangan 1007
no sekarang 1005, kejap jer menunggu..
dah dipanggil, masuk bilik bukan doktor tapi tapi saorang misi
sebab nak ambil sampel specimen aja pun

File auntie depan dia.tebal
ada borang utk diisi, uncle explain kat dia
auntie hilang pendengaran selepas stroke
uncle di suruh keluar selepas tu..

Misi  tu menanya soalan satu persatu
dan auntie juga jawab utk dia isi borang..


1) Anak berapa? - 4 orang

2) Pernah menjalani pembedahan? - Tidak

3) Pernah buat peps smear? -  Semasa kerja 2 tahun sekali,
kali terakhir 4 tahun yang lalu,  maka makcik minta doktor
referkan untuk buat pemeriksaan ini sebab tidak mahu ada
masaalah berkaitan dengan alat sulit..

4) Ada apa2 masaalah dan rasa gatal2? - Tidak

Auntie dipimpin baring diatas katil yang ada dalam bilik tu..

hehehehehe..sessi yang auntie amat malu setiap kali buat
peps smear... kena singkap kain dan buka panties..huhuhuhu

Terasa Perit bila alat dimasukkan..tapi sekejap saja
tak sampai 5 minit pun..selesai
Misi tu tolong auntie pakaikan panties
dan betulkan tudung auntie

Keputusannya akan diberitahu dalam masa 2 minggu lagi
Moga tiada apa2 masaalah timbul..Aamiin

Lepas sessi pemeriksaan tu
Uncle dan auntie pergi ke Wah Chan, Taman Permata
kenapa kesitu? sebab uncle hold membership kad

Ishhh..emas 916 Rm 196 segram..
bukan nak beli tapi nak repair rantai emas putih auntie
yang uncle hadiah..terputus..(yea, lasak betul)
Kena hantar kilang di P Pinang..
mak aii jauhnya..harga belum tahu, mereka akan
hubungi uncle nanti..

Auntie beli 2 kotak plastik
untuk isi pakaian umrah yang putih2
telekung, ihram, jubah2 dan seluar panjang
untuk elakkan dari bertukar warna kuning..


Beli yang paling murah, Rm 15 satu

Masuk ke sekyen bahan basah
beli buah jambu seedless dan sayur mayur

Perut uncle dah lapar,
auntie pula haus ajer
kami ke food court


 Kuey Teow share berdua..RM 4


 ABC Rm 3 semangkuk..sedap metetop
dari kecik auntie suka ABC hik3x

 Uncle dah mula bersin2
 badan tak sedap katanya


baru kebah dari demam


Masa buat n3 masih terasa seram sejuk
tak boleh nak tidur, entah lah..auntie susah hati
sebab uncle pulak down, berjangkit demam auntie

Auntie memang tak boleh nengok uncle tak sihat
kesian..dia pandai buat muka seposen
tak banyak cakap dan tak meragam
berbeza dengan auntie, minta manja
picit sini, picit sana..lengoh tulang..merengek rengek

Tu depan tv uncle dah lena, terngangga..kesian
Auntie tutup tv..biar dia rehat..
Auntie pula kena kedapur utk makan tengahari
cadang goreng bihun saja..tak larat

Ohhh yea, citer episod masih belum start..huhuhuhu
demam punya pasal tapi hati melonjak utk menulis..




25 comments:

  1. Kesiannya. The loving couple ni, sorang sakit habis paha kanan terjangkit sama.

    Saya pun dah perna buat pap smear 2 kali, lama dah tak buat nih.

    Minum ABC sebenarnya tak hilangkan dahaga la Auntie, tapi lebih nak jamu tekak saja tu.

    Have a good rest ya Auntie Nanie & Uncle Borhan..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam AA,

      Haah, dua2 demam, masing2 bawa haluan jaga diri sendiri utk makan ubat..hik3x

      Pep smear memang perlu utk wanita yang dah beranak tiga dan lebih

      Auntie dah set dlm pala, kemam ice sagat tu, kering tekak akan berakhir dgn kepuasan..hik3x

      TQ dear

      Delete
  2. Salam Nanie,

    Semoga cepat sihatlah tu Nanie dan suami.

    Kak Ani pulak kalau masak nasi lemak suka masukkan serai, daun pandan dan halia. Nanti nak cuba resepi Nanie pulak, masukkan kulit kayu manis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali KK,

      Terima Kasih.

      Memang biasa pakai serai, daun pandan dan halia, tapi bila guna kulit kayu manis, wanginya sebuah rumah..

      Delete
  3. auntie...saya pun selalu pesan kat mak kalau anak2 balik takyah makan berhidang sangat la. anak2 semua dah besar boleh cedok sendiri. kalau semua balik buat style buffet je. tapi kan mak over kalau anak2 semua depan mata. penat pun happy je buat semua tu. masak byk2 suruh anak makan. kadang tu siap mak cedok kat pinggan sua depan kita suruh makan. balik kampung sehari mau 5-6 kali makan. belum kudap2 lagi. heaven sungguh blk umah mak.

    tapi kalau masih makan berhidang dgn 8 beradik tambah anak buah berbelas2, time mengemas dgn cuci pinggan tu yg nak lari tu =P tapi nak buat camne saya takde anak kecik kena la mengalah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Oda,

      Berhidang memang baik sebab nampak tertib. Auntie dibesarkan berhidang oleh arwah mak, bila balik dari sekolah, hanya perlu buka tudung saji dan ngappp..hik3x

      Generasi kami (org tua2) memang dah terbiasa dengan berhidang.

      Ohhhh...memang Odalah jadi tukang basuh pinggan bila ramai2 berkumpul yea? hik3x

      Delete
  4. semoga cepat sembuh auntie ...

    ReplyDelete
  5. auntie & uncle..semoga cpt sihat..sronok tgk auntie n uncle berdua saja kemana..romantik saja..caring saja..harap2 nanti saya dah berumur pun boleh camni lah jugak..amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Haslinda,

      Terima Kasih doakan auntie dan uncle.

      Romantik tidak datang begitu saja, melalui kasih dan sayang yang dipupuk dan hormat menghormati, selebihnya dengan izin Allah, bahagia lah..

      Delete
  6. woww...ketiau goreng ngan abc tu nampak sedapp..kat mana tu auntie...giant ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam shuweet,

      Ketiau goreng kerang special, kurang sedap tapi ABC meletop.
      Haah, kat Giant.

      Delete
  7. Salam Kak Nanie

    Makchaq pun last buat PS 4 tahun lepas.. berat hati sebab segan..

    Kesian pulak sampai dua2 orang demam.. semoga cepat semboh..

    Orang demam pun rajin sungguh masak.. siap nasik lemak seperiuk, lauk bagai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Makchaq,

      Memang segan tapi auntie paksa diri sebab dah berumur dan penyakit alat sulit wanita memang selalu melanda tanpa di undang.
      Makchaq buatlah PS, dah due sangat tu..

      Masakkan yang paling mudah tu..goreng dan rebus ajer..

      Delete
  8. assalamualaikum auntie

    semoga cepat cepat sembuh ....
    sekarang musim orang demam batuk selsema ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Waramatullahi Wabarakatuh pB,

      Terima Kasih atas doa, haah, uncle siap batuk tapi auntie tak pulak

      Delete
  9. Kagum dengan akak sebab bila tengok makanan rasa macam orang yang memasak tu macam orang yang sihat je.

    Saya pulak kalau masak nasi lemak suka pakai beras basmathi, daun padan dan halba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sharifah,

      Tak masak kang, tak makan, jadi paksa diri masak gerk..hik3x

      Ohhh..guna halba macam nasi dagang..

      Delete
  10. semoga cepat sembuh mama dan uncle
    ye
    rehatkan badan tp jgn banyak tidur baring nanti lesu

    ReplyDelete
  11. padat jugak aktiviti auntie...

    ReplyDelete
  12. sweet la auntie ni. suka baca blog ni, mostly because of the dishes that you make. anyway, get a lot of rest ya. :)

    ReplyDelete
  13. bestnyer nasi lemak... memang nasi lemak buatan sendiri lagi puas dri yang bli kan auntie..

    ReplyDelete
  14. Salam Aunty..
    Cepat sembuh tau aunty dan uncle..:)
    Btw, tergugat betul saya tengok ABC aiskrim tu..meleleh ayaq lior..hehehe..

    ReplyDelete
  15. Suka baca blog ni, auntie n uncle yang sangat sweet...moga sentiasa sihat dan berbahagia bersama

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...