THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, January 29, 2013

Entah ada lagi atau tidak?

Tetiba teringat zaman masa sekolah rendah ..
Buah yang kami makan ramai2 bila jumpa
dalam semak2..

Tak tahu nama buah

mereka kata sedap, auntie ikut mereka makan
tak ada lah sedap mana pun
Sekarang dibandar2..mana nak cari semak dan belukar?
mungkin perkampungan masih ada..

Dalam semak2 juga

 buah muda

dah masak

Buah ni pun kami kutip2 dan kumpul dalam sapu tangan
Ohh yea auntie dulu2, memang pakai sapu tangan
kesekolah dan juga bila bermain diluar rumah
sapu tangan sentiasa dalam poket..untuk lap peluh


Sapu tangan perempuan

Darjah satu sampai darjah 2, arwah mak selalu simpul kat hujung
bubuh duit siling belanja sekolah, hehehehehe memang pasti tak hilang..
dah darjah 3 keatas barulah pakai beg duit..

beg duit mengkuang

Jika hujan panas, hujan renyai2,  arwah abah selalu ikat simpul empat penjuru
dan pakaikan dikepala auntie buat macam topi utk alas kepala

Sapu tangan lelaki

Orang lelaki sampai sekarang masih lagi pakai sapu tangan
tapi perempuan tidak lagi, semua dah tukar pakai tissue

Bila masuk dalam semak, kadang2 kami jumpa
binatang kelip2..tangkap masuk dalam botol kaca
cari tempat gelap masuk bawah rumah,
seronok tengok ekor ulat tu berkelip2..
passing2 botol..sampai lah ulat tu mati terkulai..
tiada udara..kesian.. kami bodoh masa tu

Beg sekolah auntie dari darjah satu sampai darjah dua..


Darjah tiga hingga darjah 5


Bila hujan ada spare plastik untuk tutup buku..hik3x
kelakar betul..auntie pakai sampai senget benget bakul 
semua gara2 ikut trend masa tuh..
boleh nangis kalau tak dapat beli macam kawan punya

Bila dah darjah enam, sampai lah tingkatan tiga

beg galas tepi

Bedak dari kecil hinggalah remaja
Arwah abah yang belikan, auntie tak pernah
minta yang jenama lain






Arwah Mak bedakkan auntie kat bahagian belakang
jika ada ruam2..
dan auntie suka pakai dikaki sebelum pakai stokin sekolah



Jerawat sesat bila datang bulan
auntie akan pakai bedak batu..
basahkan jari tunjuk, tenyeh2 kat bedak tu
buh kat jerawat sebelum tidur
dua tiga hari buat macam tu 
memang kering jerawat..
Bedak batu ada dua warna
pink dan putih


Auntie juga pandai pakai cream muka


 Darjah enam



Tingkatan 5

Ubat keti pula bermula dari tingkatan tiga

Auntie suka juga pakai B.O powder 
sebab bila berpeluh tak belengas..hahahaha


Amboi, teringat pula dah pandai pakai cologne masa
tingkatan 1 sampai 5, bila lepas sukan..
pok2 kat tengkok..




Wahhh..imbau 50 tahun yang lalu..
Bila teringat masa lalu betapa arwah abah dan arwah mak
melayan kehendak auntie..
tapi tak pernah pula mereka merungut mungkin sebab
auntie tak ramai adik beradik, kami berdua saja
perbezaan umur pula jauh, selang lima tahun dari
adik auntie...

Suka auntie bila teringat jenama2 lama
dan bila googles ada images2 diatas
Alhamdulillah..dapat auntie buat kenangan


p/s : Citer episod, auntie dah mula menulis tapi masih 
dalam draft..sabar yea
Dah seminggu auntie dalam process pemulihan kesihatan
tu yang berihat menulis, 
auntie buat rawatan islam, nampak banyak perubahan
Alhamdulillah..sujud syukur





48 comments:

  1. nostalgia..buah kat atas tu namanya buah ulat bulu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cikmanggis,

      heheheheh buah ulat bulu?

      Delete
  2. Gooseberry...mama saya panggil buah letup letup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anis,

      Haah, memang best main letup2 buah yang muda..pop, pop, pop bunyi dia..

      Delete
  3. Salam auntie, memang post yang mengimbau kenangan betul heehe ... Saya dulu zaman skolah rendah mmg guna sapu tangan mcm kat atas tuh , suka kumpul banyak2 dan bunga warna warni .. Yang sapu tangan lelaki pun slalu guna sbb hidung hari2 berdarah , sbb sapu tangan lelaki besar dan tebal sikit ... Bedak2 diatas ketiga2nya pun sllau digunakan, zaman dok dgn arwah nenek , tuh semua bedak2 kenangan ... Yang 2 lagi tuh lama dah xnampak tapi cuticura masih guna sampai kini =) ... Hah bedak nyonya sampai lani guna, alhamdulillah mmg xde jerawat .... Baca post ni, serius rindu sesangat pada arwah nenek , opah dan arwah abah , opss .. Hazeline snow jenis tuh fav arwah abah sy heheheh =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali d90,

      Haah, selalunya arwah mak sekali beli 7 helai dlm kotak.

      Wahhh..masih pakai bedak cuticura sampai sekarang, entahlah kat mana nak beli?

      Memang agaknya brand dulu2 itu ajer yang ada, tak makan sekarang dah banyak benar dalam market.

      Delete
  4. Nostalgia zaman dulu.Zaman yang saya lalui dgn susah payah tapi lepas bebas meneroka alam.Ke hutan,ke bukit,ke denai semua dijelajahi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mamason,

      Dulu2 itu ajerlah kita lalui, bukan macam sekarang semua pakai duit ke taman2 rekrasi spt digenting highland, sunway lagoon dan banyak lagi.

      Delete
  5. Nostalgia sungguh... Di kampung saya, buah yang atas sekali tu kami panggil 'buah serejut'. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik,

      Kampung kakcik dimana?

      Delete
  6. . . .ha ha ha.. .
    Bestnya kan mengenang kehidupan zaman kekanak & remaja kita.jauh beza ngn anak2 skang. . .
    Nostalgia betul tgk beg2 skul kita tu. . .
    Mamaijat pun ada gitu.siap abah tulis nama dan alamat lengkap kat luar tu.ha ha ha da rasa mcm org nak naik kapal pegi haji. . tapi x der plak sampai surat org nak berkenalan.
    Hik hik hik.. .Bedak nyonya. . .Wangi sungguh!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mamaijat,

      Hah? siap alamat? Huishhhh..
      Betul bedak nyonya memang wangi

      Delete
  7. buah letup letup sedap masammanis
    betul tu mama , orang lelaki masih guna sapu tangan lagi sekarang yg perempuan je jarang jarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kasihibu,

      Betul rasa dia masam manis, rupa macam selasih dah kembang.

      Delete
  8. Auntie Nani..yang buah (di gambar pertama) tu saya pun makan jugak...masa kecik2 (80an) bila main terjumpa je kutip pastu makan...rasanya masam2 kot (kat biji..ingat2 lupa)...kalau tak makan pulak saya letup-letupkan je...hihihiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sue,

      heheheheh yang diletupkan adalah yang muda kan?

      Delete
  9. Assalam,

    Kenangan yg indah. Mamawana pun zaman kanak2 dulu memang suka main keliling rumah berbukit dan semak. Selalu kutip dan makan buah2 letup, buah kemuning tu. Bestnyer keliling rumah ada phon kuinin, bacang, rambutan,. ciku, durian belanda dan jambu air... Hari2 dok atas pokok bawah pokok makan buah2 yg tak bermusim... ada jerr...heeee nostalgik seronoknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam mamawanan,

      Betul, memang seronok zaman dulu2, barang2 permainan semua buat sendiri, kayu konda kondi, senapang dan pistol.

      Delete
  10. Masa Aina sekolah rendah masih sempat guna beg peti macam tu. Jenuh mengheret gi sekolah...hikhikkkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam JunAina,

      Huishhh..sempat? tahun bila tu?

      Delete
  11. masa kecik2 dulu ade few brand kat atas tu yg saya guna.hehehe.buah letup2 tu dulu blk sekolah byk ade kat tp2 jalan.dulu g sekolah jalan kaki je dgn kawan2.seronok sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mrs Izi,

      Auntie juga jalan kaki kesekolah, tu yang banyak kenangan indah bersama kawan2.

      Delete
  12. very nostalgic aunty, rasa nya hazeline snow tu pun saya pernah jumpa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mrs Yana,

      Memang hazeline snow amat popular zaman auntie

      Delete
  13. salam aunty,
    semoga aunty sihat selalu..:)
    btw, buah yg paling atas tu saya suka sangat kutip masa zaman budak2 dulu..kalo yg kuning manis je rasanye, tapi sampai ke sudah tak tahu namanya. Dan lagi satu krim hazeline snow dalam botol lama tu...betul2 mengimbau kenangan masa kecik2 dulu..mak saye pun selalu pakai..ish, terkenang masa dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali fathen yaya,

      Terima Kasih sentiasa doakan kesihatan auntie.

      hehehehehe ibu2 seangkatan dgn auntie memang akan pakai benda2 yang sama.

      Delete
  14. semua perkara tu adalah kenangan manis ....

    pB sempat lah merasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam pB,

      Ohhh..pB sempat merasa benda2 tu yea..

      Delete
  15. Untie Nani
    Buah yang kat atas tu kita orang panggil buat letup. Bedak batu kita orang panggil bedak nyonya. Dulu2 sapa ada bedak tu kira gah la hahaha.
    Ooo patut orang2 tua panggil ubat ketiak odorono..sbb mmg nama dia odorono yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Madam Casper,

      Tulah semua komen kata namanya buah letop, auntie memang dah lupa nama panggilan buah tu.

      Haah, bedak sejuk adalah kegunaan ibu2 dikampung, arwah mak2 sedara auntie di Kedah boleh dikatakan guna bedak sejuk buatan sendiri.

      Memang ubat keti dulu Odorono yang paling famos amos..hik3x

      Delete
  16. Nostalgia sungguhkan auntie. Saya pun ada beberapa brg yg sama mcm auntie pakai masa sekolah2 dulu. Walaupun tak mewah mcm budak2 sekarang tp saya tetap bersyukur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Deceptive,

      Betul, auntie juga bersyukur melalui kehidupan kanak2 dan remaja yang amat sederhana.

      Delete
  17. salam aunty,

    saya panggil buah tu letup2. ada saya jumpa lg, tapi x berani dah amik sebarang makan takut la org pernah racun ke sebelum ni . lagipun sekarang ni udara sendiri pun kotor kan. yg buah kedua tu pulak saya panggil berry hutan. hehe.

    patutlah org dulu panggil odorono ada jenama dia rupanya. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Buyuazliana,

      Betul, sekarang dah tak boleh makan sebarangan sebab pencemaran udara.

      Odorono adalah satu2nya jenama ubat keti suatu ketika dulu..hik3x

      Delete
  18. Salam kak nani..
    Ada yg masih ada.. Dan ada yg dah tak nampak lg....
    Saya pun kenal/ gunakan kesemua yg sama ...
    Rindunya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Rahmah,

      Akak dah lama tak nampak kesemua jenama2 tu bila ke pharmacy bahagian barang2 toiletries.

      Delete
  19. sesetengahnya sempat juga guna.. nostalgia sunggoh...hehe comel je bila ingat balik kan antie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam myamyza,

      Haah, memang so sweet bila teringat jaman dolu2..hik3x

      Delete
  20. ayah saya sampai skang ni pakai cuticura kot

    aahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Rapunzeel Cikilolo,

      Wahhhh pakai sampai sekarang? setia betul dengan jenama cuticura.

      Delete
  21. Saya panggil tu buah letup2, saya pun sakan cari dan mkn masa kecik! Sungguh mengimbau kenangan la entry ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam elly nadyra,

      hehehehehe ramai juga readers auntie yang share benda2 dalam n3 kali ni.

      Delete
  22. Kak arwah abah ada kedai gunting rambut......bila tengok bedak holiday on ice tu terkenang masa dulu2 suka kacau abah kat kedai dia...bedak tu saya buat main...marah betul abah. Beg2 tu semua saya pun pakai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sharifah,

      Betul, kebanyakkan kedai gunting pakai jenama holiday on ice..hik3x.

      Lama betul trend2 beg sekolah macam akak pakai, ada readers kata sampai awal tahun 80'an pun ada lagi..

      Delete
  23. salam auntie,
    kebykan bedak yg auntie guna tu saya pernah guna. rasanya itu antara yg paling famous masa zmn tu. entry auntie buat saya teringat2 kenangan zmn itu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali Siti,

      heheheheh n3 memang mengimbau zaman silam.

      Delete
  24. Salam Kak Nanie..

    Nostalgia sungguh.... Semua barang pernah guna...Ada lagi satu.. Minyak rambut zam-zam dan colonge brut.. Tak tau la kak Nanie pernah guna ke tidak... Buah2 tu pun biasa sangat...
    Makchaq sampai darjah 6 guna beg peti, tapi buku2 cantik tak kelepek2 macam guna beg sekarang...

    ReplyDelete
  25. wah..sangat nostalgic...mimie dulu pun pakai sapu tangan..mak slalu ikat duit syiling kat sapu tangan tu....pastu teringat gak ngan bedak cuticura, snow ice, hazeline snow, wangiiiiiii..suke sangat...kalau dulu minyak rambut atuk saye suke pakai minyak zam zam...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...