THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, August 23, 2012

Segala2 Pinjaman Semata2

Terjaga dari tidur pukul 5 pagi,
Badan rasa sihat, tak saperti biasa
lemah dan sakit2..
Terus kedapur..
Alhamdulillah
tidak ada pingan mangkok kotor
disinki..
agaknya uncle dah kemaskan
dapur sebelum tidur..

Auntie bercadang nak bersarapan
meehoon goreng pagi ni
Gorengan siap didapur
Gerak uncle dan Aiyul untuk subuh
Selepas tuh kami tiga branak
ngadap sarapan mee hoon goreng
hihihihi walaupun baru pukul 7 pagi
berselera pulak uncle dia tambah
sepinggan lagi..
Alhamdulillah..

Hari ni hari Khamis
Hari Raya yang kelima
Rase nya rata2 dah mula berkerja
Pada yang berkerja selamat
menunaikan amanah kerja yang dibayar
oleh majikan..jangan meng'ular
jadikan pendapatan yang halal
untuk darah dan daging sendiri

Nak masukkan baju2 dlm washing machine
Kerana badan rasa ringgan
auntie nak keluar tengok pokok2
bunga auntie..bercakap2 dengan
mereka..nak bagi makan dan minum
baja dan siram

Nak citer pasal Hraya tahun ini
belum ada 'gerak hati' lagi
InshaAllah sekiranya datang
mood auntie bercerita
auntie akan bercerita sebab
tahun ni auntie beraya dengan
tambahan tiga ahli baru...
dua menantu dan seorang cucu
Alhamdulillah..

Allah pinjamkan rasa
Hati yang cukup bahagia
berHari Raya bersama2 mereka..
dikelilingi dengan anak2 dan suami auntie..
Alhamdulillah..


Uncle melaram spec mata hitam dalam rumah..Ieshhh


Gambar uncle tanpa spec hitam

Gambar P G anak auntie tak senyum lansung
sebab dia sakit gusi, aysik menguyah sambal daging..hihihihi


Moroccon  Hijap 

Alhamdulillah...baju Hraya yang disponsor dan di beli
dari Kuwait semasa anak bungsu auntie
Nonoy berkursus disana selama sebulan lebih..

Ya Allah, hamba mu amat
bersyukur diatas pinjaman
rasa kebahagian ini..Amin

Tuesday, August 21, 2012

Hari Raya Ketiga

Ari ni auntie masak,Nasi Lemak
7 cawan
Sambal Udang Petai
Sambal Ikan Bilis
Rendang Hati, Limpa dan Daging
Ayam goreng berempah
Kacang panjang dan buncis goreng
Timun + Kacang Goreng
Telur Rebus
Lemang dan nasi impit

Sapa2 datang itulah yang auntie jamu hari ni..
Alhamdulillah..sambal tumis power
nasi lemak2 menangkap..hahahahaha
Kalau auntie tak puji diri sendiri sapa lagi..hihihih
Seronok bila dapat jamu kawan2 auntie yang datang
Alhamdulillah..

Nak berjalan2 rumah sedara mara
belum lagi..badan tak mengizinkan
maklumlah kalau menziarah bukan
boleh nak baring2 rumah orang..
Jadi, biarlah orang yang datang umah
auntie..
pada auntie macam tu lebih selesa..

Pada sesiapa yang mengenali auntie
dan tahu rumah auntie sila lah datang
rumah auntie terbuka bila2 saja
untuk Hari Raya ni..
Sapa2 datang secara bidan terjun, tak call
Air terjunlah auntie hidangkan..keh3x

Jap lagi nak nap nap
kekenyangan, ngantuk dan letih
Nasib lah Peeja nolong auntie didapur
pagi tadi
auntie tak larat
nak buat sensorang..
Uncle pulak sedang membasuh
pingan2 dan gelas2
dan mengemas dapur..

Alhamdulillahhh...mana nak cari
suami yang amat amat amat rajin

Gambar balance2 lauk pauk

Besok tak tahulah menu aper
Mungkin spaghetti bolognese
Buat kuah seperiuk besar
kalau tak ada visitor, kuah tu boleh frozenkan
senang..ada jer visitor kita perangatkan
dan rebus spaghetti..

Mata auntie dah kuyu sangat2
Bye2..nanti auntie citer2 lagi bila dah segar
InshaAllah




Friday, August 17, 2012

Tak Habis2 Lagi Mengemas

Terfikir dihati
Dari mana datangnya tenaga auntie
Memang tak sihat memanjang tapi
kerana nak menyambut Hari Raya
persiapan membersih rumah perlu
dilakukan juga..
Alhamdulillah..sebagai isteri dan ibu
Allah beri kekuatan untuk menjalankan
amanah itu..

Dah dua hari projek berjalan lancar
Anak auntie Khairul memang dialah
yang selalu menolong auntie
Semalam dia turunkan langsir yang
dah berumur 10 tahun yang lalu
dibasuh, digosok dan dipakai berkali2
auntie pungut langsir2 tuh, rendam dalam besen
dengan clorox sebab langsir putih tu
dah nampak kuning.
Leceh betul langsir warna putih
baru dua bulan yang lalu auntie gantung
Jap2 lagi auntie nak basuh dan jemur
Tingkap2 dan sliding door bogel tu
belum dinaikkan langsir bersih lagi
Memang tak tempah langsir tahun ni
Dalam lemari berset2 langsir lama
pakai ajerlah..
Dulu2 langsir pun auntie ikut tema warna
Tempah warna pink, hijau, putih
choklat, biru dan putih.
Hishhhh...tingkap pulak size yang berbeza2
ada yang satu, dua dan tiga panel
sliding door, tingkap bilik air
boleh tahan pembaziran $$$$
Udah2lah..sekarang dah pencen
pakai ajer yang sedia ada, masih elok
tunggu reput baru buat baru
tapi tak reput2lah pulak..hi3x

Sambung citer lagi
lamp shade auntie juga warna off white
auntie bukak dan basuh semalam
dah pasang balik..
Ada niat nak beli baru tapi tak jumpa
yang berkenan dihati...lamp shade tu
pun dah ten over years..

Khairul polish sofa leather auntie
sambil tuh Noy bertanya auntie
Mama.. bila mama beli sofa ni?
Berapa ribu? Belum sempat auntie jawab
Kakak dia Peeja tolong jawabkan
Dah lama dah..tahun 2005 mama beli
dengan duit saham dia..
dia teringin sangat nak sofa leather..
Auntie cepat2 bertanya Noy..
kenapa tanya?
Nak hadiahkan mama sofa leather baru ker?

Elehhhh...orang tengah kumpul duit nak
beli rumahlah..
dia jawab sambil geleng kepala...
Buat aper nak beli baru? kan elok lagi..

Elok tang maner? Habis dah calar2
sofa tuh dengan cakaran kucing2 kau..
kata auntie..

Dia tak berkata apa2 hanya jeling
kat auntie..
tapi sempat citer pulak,  kawan dia belikan
emak dia utk CNY ari tuh kat
Lorenzo..50% off..

Tak perlah..no problem
selagi boleh duduk..pakailah
sampai senget..hahahahahaha

Ehhh...terpanjang pulak n3
pasal mengemas2 rumah
baru citer dua perkara
Frames dinding, frames atas
console table, bunga2
Alas meja..aduhai citer pasal mengemas
sampai besok pun tak kan habis..

Jap lagi kena basuh bekas kaca
balang kuih dan gelas2 minuman
dan pingan mangkok
Dah lah..nak berhenti dulu
citer2 kang tak berjalan kerja2 tuh..

Ari ni kena buat kerja
berdua dengan uncle
sebab Khairul balik Melaka
nak fetch isteri dan anak dia untuk beraya
di KL
Noy fly, Peej dah pindah..

Anak auntie yang nombor dua P G
memanjang berat tulang
tak ambil kesah..
semalam siap pergi jamming lagi
Sempat auntie perli dia..
Kau practice lagu Hari Raya
nak buat rakaman di TV ker?
Dia senyum sambil galas guitar dia

Ehhh..jap lagi uncle dah nak pergi pasar
beli bahan2 basah..berpandukan
list yang auntie buatkan

Nampaknya auntie kena buat
pelan2lah...
Cian kan? auntie tak punyai bibik
untuk nolong

 Bekas2 kaca


Langsir Putih dah di rendam

Kenapalah tak dihantar dobi ajer..
Ishhh..dah terendam baru teringat..

Esok bersilat untuk memasak
pulak...


Wednesday, August 15, 2012

Undangan Berbuka DiTolak Bulat2

Setiap undangan berbuka di luar yang
bersajikan konsep buffet auntie terpaksa
tolak sejak auntie sakit
Hanya uncle ajer yang pergi
Kenapa auntie begitu?

Kaki dah tak kuat nak tawaf
meja buffet..huhuhuhu

Dah tuh nak bersolat maghrib
memang payah lah
auntie nak ketandas utk berwudhuk
solat pulak solat duduk yang memerlukan
kerusi..sapa pulak nak layan tuh?

Dah tuh lagi, memang auntie perasan
sejak berpuasa lagi, lepas jer berbuka
badan auntie mula meragam, bisa2
melanda start pukul 8 malam
terpaksa auntie telan pain killer
selepas dua jam kemudian barulah
rasa lega sikit..
Abis kalau macam tuh cam maner
lah auntie nak berseronok dengan kawan2?

Uncle pujuk auntie untuk berbuka diluar hari ni
sebab undangan adalah dari group
kawan2 ex army dia diPortsea, Aussie
Lebih kurang 200 pax bersama isteri masing2

Auntie fikir dan fikir masak2, auntie terpaksa let go
kalau auntie ikut memang kesian kat uncle
nanti pergerakkan dia akan tersekat2
sbb kena melayan kerenah auntie..
Uncle kena ambilkan auntie makanan berulang kali
aper2 perbualan uncle kena repeat
dan explain pada auntie..sbbnya
auntie well versed dgn lips reading uncle
kalau orang2 baru nak kenal dan jumpa
memang tak dapat faham
Ohhh...terpaksa turn down the invitation
Biarlah uncle enjoy dengan kawan2 dia..

Jap ni tadi, auntie keluarkan frozen chicken
Nak masak aper hari ni?
belum terfikir lagi..
Nak mandi, tunggu solat Zohor
pukul 3 baru masuk dapur..

Terasa cepat sungguh masa berlalu
Tinggal empat hari jer lagi kita berpuasa
Alhamdulillah..

Nak kena turunkan langsir,
tukarkan yang bersih tapi bukan baru
sapu sawang2, kilatkan perabut
Kemas kabinet dapur
nak keluarkan pinggan mangkok dan gelas2
untuk di basuh

Nak keluarkan periuk dan kuali
yang pakai hanya setahun sekali

Banyaknya tugas seorang ibu bila nak
mengadap Hari Raya..



Tuesday, August 14, 2012

Tetamu Bersahur

Menjemput atau orang request nak
berbuka puasa di rumah adalah normal kan?

Yang tak normal dan pelik,
rumah auntie sejak dulu2 lagi
mesti ada orang datang bersahur
Yea! bersahur dirumah
bukan lah selalu tapi dalam
sebulan ramadhan,  mesti ada
dua tiga kali tetamu yang berlainan
Ramadhan ni dah 5 kali dah..
hi3x

Ada yang datang lepas terawih pukul 11 mlm
sampailah pukul 2 pagi kat rumah auntie

Ada yang datang kul 1 pagi
kami bersahur pukul 4:30 pagi
dan sampailah kul 5:30 pagi, siap mandi
dan terus ke Masjid sebab rumah auntie
dekat masjid ajer.

Tapi rezeki kami Alhamdulillah,
auntie tak pernah bersusah payah memasak
lauk pauk mesti ada lebih jika ada
tetamu bersahur..
Auntie hanya perlu tanak nasi
dan buat air panas ajer

Dua tiga malam sudah..
auntie terjaga pukul 3 pagi
jkeluar dari bilik dan jengok di ruang tamu
nampak ada orang tidur di karpet
Sapa tuh?
Uncle pun belengkar kat sebelah dia
tidur kat situ

Auntie  tanak nasi satu cawan dan panaskan
Nasi beriani dan lauk pauk yang ada
Auntie memang beli lebih utk sampai
kesahur nasi beriani.
Nasi putih tu  jika tamu  tak mahu
makan nasi beriani.

Bila auntie dah siap meja barulah
auntie kejutkan uncle.
Uncle kata ada tamu boleh lah
bersahur sama2..
Rupa2nya..tukang urut
semasa uncle kena stroke dulu
yang dah jadi sahabat
memang dia seorang yang amat
baik, datang urut uncle di hospital
dan dirumah selama 3 bulan (hari2)
tanpa mengambil upah, walaupun auntie
hulur duit minyak kereta, dia tetap
tidak mahu.

Jadi dia datang jengok uncle
dan dah terlansung tuh,
dapat lah uncle di picit2 utk
persedian Hari Raya..hi3x

Pernah juga pasangan
suami isteri bersahur rumah auntie
Mereka bawa lauk pauk
restaurant mamak nak
bersahur bersama2 kami..
dan balik selepas solat subuh

Pagi tadi auntie di gerakkan uncle
pukul 4 pagi..
Keluar bilik ada adik uncle
di ruang tamu bersembang2
dengan uncle..
Kata uncle dia datang pukul 3 pagi

Auntie cepat2 tanak nasi,
goreng kentang bilis, telur dadar
dan ada lebihan lauk berbuka
Kami makan dengan berselera
sambil berbual.

Walau apa2 pun auntie bersyukur
Allah swt menghantar tetamu
pada bulan Ramadhan tak kira untuk
berbuka atau bersahur..
Alhamdulillah...

Mudah mudahan Allah melimpahkan
rahmatNYA utk kami dunia dan akhirat
Amin


Monday, August 13, 2012

Penghujung Ramadhan

Kenapa hati debar2 dan tetiba sedih ni?

Tak ada apa2 pun yang berlaku ari ni,
lepas berbuka saperti biasa ajer..

Emm..apa yang kurang:? Apa yang terlebih?
Entahlah..

Mungkin dah nak penghujung Ramadhan
agaknya..

Persiapan Hraya tak seberapa tahun ni
sederhana saja bagi auntie..
tapi bersyukurlah..
baju jubah dibeli oleh Noy dari Kuwait
Lipstick, eyeliner and body gel
pun dapat dari dia
Rantai white gold hadiah dari suami pd anniversary
boleh lah dipakai untuk Hraya..
Biskot2 dan kerepek2 pedas pun dah dibeli

Beraya masa umur tua tak sama macam umur muda
Dulu2 ghairah menyambut Hari Raya
semua persiapan nak baru..
Auntie pun dah 57 tahun..dah tak ada
apa nak dikejarkan..

Teringat juga kat arwah mak auntie masa akhir2 hidupnya
menyambut Hari Raya tanpa arwah abah
hanya 3 helai baju kedah, 3 helai kain batik
ada dodol, ada biskut makmur, biskut bangkit, tart nenas
dan kuih bahulu, kuih2 tu kuih wajib dia..
kuih2 yang senang hadam, tak yah kunyah..
itu saja dah beraya lah dia..
second day, dia dah start puasa enam

Duit raya rm150 dia minta auntie tukarkan
note baru untuk cucu2 dan kanak2 yang
datang beraya dirumah

Beraya dalam bilek dengan menonton tv
kalau ada orang datang rumah auntie
dia jengok dari bilik
kalau sedara dia join in, kalau kawan2 auntie
dia sambung perap dalam bilik dia..
Arwah mak mengakhiri hidupnya umur 84 tahun

Tradisi dan adat lama..
Ipar duai dia, anak2 buah dia datang rumah auntie beraya
tapi sejak dah arwah tak ada, mereka semua dah
terus menghilang..
Kini auntie pulalah kena sambung tradisi tu
mencari mereka di seluruh pelusuk Kuala Lumpur
InshaAllah..kalau auntie terdayalah..
Kalau tidak mungkin auntie juga akan terperap
dirumah..sebab tahun ni
uncle decide tak nak balik keMelaka
baru dia sedar yang dia dah tua, dah tak larat
nak travel..dah 60 tahun sudah umurnya..
Tak tahulah auntie adik beradik dia sanggup
datang ke KL untuk berjumpa dia sebagai
abang yang sulung..selama ni, dia berusaha
untuk balik beraya di Melaka bersama2
adik2 beradik di rumah pusaka..

Tak per, Hari Raya sebulan...nak seribu daya, tak nak
seribu dalih..kita tunggu dan lihat..

Mungkin penghujung2 Syawal, uncle
akan ke Muar dan Serkam utk berjumpa Pak Sedara
sebelah arwah mak. Mereka berdua saja
yang masih hidup.
Mengapa penghujung Syawal? sbbnya  nak elakkan
jem di perjalanan nanti..InshaAllah

Tahun ni juga menantu perempuan auntie
Zeity Azila dan cucu Nur Zara Sofea
akan beraya dirumah auntie.
Kata anak auntie dia akan menjemput
isterinya pada hari Jumaat
so hari sabtu, menantu dapat menolong
auntie masak rendang dan sambal daging...hi3x
Tapi Hari Raya kedua,  lepas maghrib mereka
dah kena balik ke Melaka sebab Khairul
dan Zeity dah bermula kerja hari Rabu

Menantu lelaki no problem, orang KL
sentiasa ada..hi3x
Entahlah..adakah cucu penambahan
pada Hari Raya tahun depan?
Mudah mudahan..InshaAllah

Adakah umur auntie dan uncle
beraya tahun depan?
Wallahu'alam..

Lauk pauk yg tak digemari

Masak lauk2 yang anak bungsu tak gemar makan
Ari ni di fly..so auntie masak lah sebab
bahan2 yang dah memang ada dalam peti sejuk..


 Sambal Goreng Terung


 Tauge + tahu + fish ball masak lemak putih


 Sambal Sardin



Daging goreng kunyit

Apa saja yang ada tauge, terung dan sardin
kalau auntie masak, noy anak bungsu auntie akan
buat muka kesat..

Popia ade tauge, dua minggu sudah terjumpa
ada popia yang guna sengkuang dan karot ajer
uncle beli..
punya lah dia suka..

Segala noodles yang guna tauge dia akan
pilih satu2 ketepikan..Ishhhh

Jap2 lagi auntie nak buat jus apple 1 jug..
dan jus nenas 1 jug..

Uncle gi param nak cari kuih2..
Janganlah dia beli lagi lauk2 untuk tambah2 
tapi selalunya dia ,memang macam gitulah
rambang mata..




Friday, August 10, 2012

Sedikit Sedutan Berkenaan Lailatul Qadar

Salam Jumaat pada readers auntie,

Auntie nak kongsi bersama
Sedikit Sedutan berkenaan Lailatul Qadar..
dari buku koleksi auntie

************************

Apakah erti Lailatul Qadar?

Mengikut pengertian bahasa, perkataan laila bermaksud malam.
Manakala perkataan qadar pula bermaksud mubarakatin (keberkatan)
atau saat yang diperingati. Jika kedua-dua perkataan itu di gabungkan,
ianya membawa maksud lailatul qadar iaitu malam keberkatan atau malam
yang diperingati.

Mengikut tafsiran ilmu makrifat, perkataan laila merujuk kepada jahil,
manakala perkataan qadar pula merujuk kepada berilmu (alim). Jika
kedua-dua perkataan tersebut digabungkan, ianya membawa maksud
iaitu dari bersifat seorang yang jahil kembali bertukar kepada seorang
alim yang berilmu. Ia itu terbuka hijab pintu hatinya daripada seorang
yang tidak mengenal Allah, ianya berubah kepada seorang yang mengenal
Allah swt. Saat mengenal Allah itulah yang dikatakan saat keberkatan dan
saat2 yang tidak akan dilupakan buat selama2nya. Ianya juga membawa
maksud, daripada suasana gelap zulmat, hitam kotor dan jahil fasiq hatinya
dari ilmu makrifat, bertukar kepada suasana yang gemilang sirna cahaya
keberkatan yang amat terang benderang hatinya setelah mendapat ilmu
mengenal Allah. Daripada bersifat jahil bertukar kepada sifat mengenal
dirinya dan bertukar kepada mengenal Allah.
Inilah pengertian malam lailatul qadar.

************************************************

Oleh itu barang siapa yang berhajat untuk mencapai lailatul qadar,
cara atau kaedahnya adalah dengan melalui jalan mengenal diri.

Bawalah diri kita supaya selalu menziarahi kematian dan kuburan bagi mengambil
keinsafan, yang menjadi tempat pulangnya jasad kita kerumah abadi.
Amalkan bertafaqur dan berzikir, lihat kedalam diri sendiri dan perhatikan nafas yang
keluar masuk, denyutan jantung dan nadi.

Mengamalkan ajaran Nabi, menjauhi mungkar
dan mendekati yang maaruf,

Mencari ilmu dan mencari guru bagi menuntut ilmu
mengenal diri dan mengenal Allah.

mudah mudahan lambat laun kita akan temui lailatul qadar
InshaAllah..



Thursday, August 9, 2012

Mewah Rezeki Dgn Noodles

Teringat zaman auntie masih
bersama arwah mak dah arwah abah
dibulan Ramadhan

Kami tak pernah beli kuih pada
bulan puasa dan zaman dulu2
tidak ada Param kalau ada pun
gerai sebiji dua depan rumah orang

Arwah abah mesti akan atur nak buat kuih
apa  tiap2 hari..atau pengat/bubur aper

Auntie ketika umur dari 8 tahun hingga 16 tahun
memang suka tolong arwah didapur
syukur..at least auntie dapat ilmu tu dengan
tersendiri

Ingat lagi, kalau nak buat bubur caca
kena potong dadu ubi keledek
sudah tu bergetah2 jari2 auntie
kalau nak buat talam ubi kayu
atau lepat ubi kayu
auntie kena sagat ubi2 yang dah siap
dibasuh dan dikupas kulit
kalau2 tak hati2, tersagat jari auntie..

auntie juga disuruh kukur kelapa
Entahlah...
Auntie jenis tak merungut kat dapur
memang suka tolong mak dan abah

so skill buat pengat dan kuih2
name it semua tahu..hi3
pengat pisang, keledek, ubi kayu,
bubur kacang, pulut hitam, trigu
dan macam2 lagilah..

So semalam teringat nak makan
pengat butir nangka..
bahan semua ada..
auntie buat tak banyak
dua cawan tepung pulut ajer

Alhamdulillah
Jadi lah pengat butir nangka semalam..


Tengoklah simpulan daun pandan terbuka pulak
masa auntie timbuk2 santan tuh

Tapi uncle jenis suka membeli dan pergi Param
segala kuih dia borong..
Jadi auntie memang dimanjakan dengan kuih2
beli dari sejak kawin dgn dia..
semalam uncle beli mertabak, kebab, akok, popia
dan caramel.

Dah berhari2 auntie pesan Laksa Johor
tak dapat..rupa2nya  orang tu ada sedaranya
sakit masuk hospital, so dia tak berniaga
berberapa hari

Baru semalam dapat
Alhamdulillah..
auntie berbuka dengan laksa johor saja
auntie tak sentuh lansung nasi

Lauk yang auntie masak semalam
Asam Pedas bendi ikan nyok2
Goreng sayur Taugeh ikan masin
Telur dadar, sambal belacan dan ulam selom
Kami berbuka empat branak saja

Noy berbuka di rumah Peeja
dia balik bawa spaghetti bolognaise

Lauk yang auntie masak bawa kesahur..

Ari ni nak buat nasi goreng USA..saja

Wednesday, August 8, 2012

Air Mata Tok Mama

Menantu dan cucu datang pada 3/8/12
hari Jumaat malam Sabtu

Anak ku Khairul mengambil cuti
pada hari Jumaat dan balik ke
Melaka untuk menjemput isteri
dan anaknya ke KL untuk
bersama2 kami pada hujung
minggu...

Kesian juga dia kena berulang alik
keMelaka selama ni, dah hampir 3 tahun
sudah..sejak kahwin
Entahlah..bila lah akan berakhir
dia berulang alik macam tuh

Pernah auntie selam perasaan dia
dengan bertanya..
apa perasaan dia bila hanya dapat
berjumpa isteri dan anaknya pada
hujung minggu sahaja..

Lama baru dia menjawab..

"Rindu amat2 pada isteri dan anak
memang tak tahan nak jumpa pada
setiap hujung minggu....
Dah lah bercinta dulu jarak jauh
dah berkahwin pun masih jarak jauh..
teringin macam orang lain jugak
dapat bersama2 isteri dan anak hari2..
teringin benar nak pergi kerja dengan
isteri sekereta..duduk sebumbung
dan bertanggung jawab
sepenuhnya sebagai suami"
sambil mengesat air mata dia..

Memang anak auntie Khairul macam auntie
penyedih..kalau sedih mesti menitiskan air mata

Mama faham..berdoalah..
Mohon pada Allah s.w.t permudahkan
urusan rumah tangga kau
kata auntie

Mama juga berdoa agar lembutkan
hati keluarga mertua kau untuk melepaskan
satu2nya anak perempuan mereka
ke Kuala Lumpur jika perlu..

Emm..jom citer pasal cucu pulak sebelum
auntie pula meleleh air mata mengenangkan
nasib anak ku Khairul dan isterinya..
moga Allah s.w.t satukan mereka
dan penuhi hajat mereka
dalam masa yang terdekat..Amin

Pada malam tu mereka sampai dah
agak lewat, dah pukul 11: 30 malam
tapi cucu auntie segar bugar..hihihihi
sebab dia tidur dalam kereta sepanjang
perjalanan dari Melaka

Umurnya sekarang 1 tahun 5 bulan
Boleh dia pandang auntie, pandang uncle atas bawah
ini mesti disebabkan,  dah hampir 2 bulan tak berjumpa
mungkin dalam hati dia berkata..
siapalah orang tua berdua nih? hihihihi
tapi pandai Daddy dan Mummy dia main peranan
suruh anak mereka salam dan cium tangan
Tok Papa dan Tok Mama
elok pulak dia mahu bersalam..Alhamdulillah
maka hati Tok mama amatlah terharu lagi
bila Daddynya suruh cium pipi auntie
dia mahu cium..
Ya Allah..luruh jantung auntie ketika tu
auntie terus memeluk Zara erat2.
Dapatlah auntie menatap gelagat dia
lebih kurang sejam lebih
sebelum dia masuk tidur.

Pagi sabtu auntie ke pasar tani
membeli barang2 basah
ikan2 dan sayur mayur..

Sesampai jer di rumah
Cucu sedang bermain depan rumah
bawah porch..

Khairul tolong uncle unload barang2
dari kereta ke dalam rumah.
sementara tu auntie jaga cucu

hehehehehe cucu nak main dengan
trolley auntie
mulanya dia main tolak2 ajer
lepas tuh dia rebahkan trolley tu
dia nak masukkan kaki
terus daddy dia masukkan dalam trolley
dan tolak kedepan kebelakang..
mula2 buat muka teruja
lepas tu terkekek2 dia gelak suka..
(auntie tak dengar tapi nampak mimik muka ajer)




Cian cucu tak de kereta dan basikal mainan kat KL
Trolley pun jadilah..hihihihihi
nanti2 Tok Papa belikan yea..InshaAllah

Tibalah saat cucu dan menantu nak balik Melaka
pada petang Ahad.
Khairul nak bergerak sebelum berbuka, takut penat dan letih
katanya untuk balik keKL semula selepas bersahur
diMelaka nanti..

Perasaan seorang nenek..yang amat terharu..
setiap kali berjumpa dan setiap kali nak berpisah
akan menitis air mata..
atau adakah perasaan auntie saja yang begitu?


Ya Allah..bersyukur atas nikmat yg diberikan pada ku 
sehingga dapat bertemu dan melihat
cucuku yang pertama


Nampak tak air mata auntie di belah kanan mata?..
Itu dah kontrol tuh..lepas jer mereka bergerak..
berjurai2 air mata auntie..
kenapalah perasaan macam gitu melanda?


cucuku Nur Zara Sofea dan menantuku Zeity Azila


Bye2 kedua2 kesayanganku...
sehingga berjumpa lagi..


Tuesday, August 7, 2012

35 Tahun Sudah

6 August 1977
Uncle dan Auntie diijab kabul
sebagai suami isteri..
35 tahun yang lalu..

Terlalu banyak pengalaman
manis dan pahit yang telah auntie
dan uncle lalui..
Yang pahit kami lupakan ajer

Walaupun kami  telah mengenali selama 40++
kadang2 masih ada juga perkara2
yang boleh terasa hati..
tapi uncle dan auntie selalunya berterus
terang..suka bersuara dan bawa berbincang
kami tak suka ada rasa dendam dan simpan2..
auntie dan uncle sentiasa saling bermaaf2an
hinggalah sekarang..

Yang manis paling terbaru..

Uncle tetiba peluk auntie pada tepat kul
12 malam, dan ucapkan
selamat ulang tahun perkahwinan yg 35 tahun
kata nya..

Auntie betul2 tak ingat lansung..huhuhuhu

sampai sekarang uncle
masih membelikan auntie hadiah
Jika ada duit lebih sikitlah
kalau tak ada rezeki..memang
mendiamkan diri..hihihih

Uncle belikan hadiah seutas rantai
untuk Anniversay auntie yg ke 35 tahun
Alhamdulillah..

Terima kasih atas kasih sayang yang berpanjangan
hingga kini..



Moga Allah payungkan kami kesejahteraan
hingga keakhir hayat

Amin..







Friday, August 3, 2012

Berbuka Puasa

Berbuka puasa...
Kalau muda2 dulu, tegok2 air batu
sampai puas, dah tu terus cari nasi
Nasi pulak kalau tak membukit
dalam pinggan bukan makanlah namanya..
hihihihihi

Sekarang, sejak menjak dah tua
Auntie dah mulakan berbuka dengan

Kurma dan Air Panas
setakat bermula puasa hingga hari ni
air nescafe 1 teko every day..

Tahun sudah auntie minum green tea atau oolong tea


Pilihan kurma dirumah auntie

 Fresh

Ajwa
Dan ada juga buah2 kering yang lain

kismis
Buah Tin


Peaches

Air untuk anak2 akan auntie bega2kan
Macam mana tekak auntie terasa nak minum
masa muda2 dulu..
Sirap bandung, laici, sarsi, rutbir, nata d coco, 
tebu, soya, cendul, fresh juices
Ishhhh..macam2 lagi lah..

Hari aper tah..dah tak ingat
auntie buat air kathira..
Habis satu punch bowl tuh..

Auntie minum satu mug
sebab teringin benar warna hijau
dan bahan2nya, kembang semangkok, selasih, kismis2
dan kathira, masuk tekak
hihihihhihi
sedappp terasa haruman daun pandan..




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...