Followers

Wednesday, November 14, 2012

Selamat Menyambut Maal Hijrah


Bahan2 dari googles
Sama2lah kita munafaatkan bulan yang mulia ini..
Berpuasa pada akhir Zulhijah (14/11/12-Rabu) dan
Awal Muharram (15/11/12-Khamis)Fadhilat Bulan Muharam


Bulan Muharam mempunyai seribu satu keberkatan bagi mereka yang tahu menghargai dan menilai kelebihannya, melalui amalan yang dianjurkan untuk dilaksanakan umat Islam sepanjang bulan ini. Berikut adalah beberapa hadis yang menyatakan fadilat bulan Muharam:
 .
1.  Jelas Ibni Abbas lagi: “Sesiapa yang membaca doa ini pada 1 Muharam, Allah mewakilkan dua malikat memeliharanya pada tahun itu”.
Doa itu bermaksud; “Wahai Tuhanku! Dikaulah selamanya didahului pada tahun baru ini hamba bermohon kepada-Mu semoga terpelihara daripada syaitan dan pemerintah syaitan dan hamba memohon pertolongan-Mu, peliharakan hamba daripada nafsu amarah dan jahat, dan yang membimbangkan hamba akan perkara yang menghampirkan hamba dengan Dikau wahai yang Mulia.”
.
2.  Abu Hurairah berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Seutama-utama puasa sesudah puasa Ramadhan ialah puasa Muharam dan seutama-utama solat sesudah solat fardhu ialah solat malam.” (Sahih Muslim)
.
3.  Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa yang berpuasa pada hari akhir Zulhijah dan awal Muharam, nescaya Allah ampunkan segala dosanya walau selama 50 tahun melakukannya.”  (Hadis riwayat Ibni Abbas)
.
4.  Rasulullah SAW bersabda:  “Siapa yang berpuasa pada Jumaat pertama Muharam, nescaya diampunkan Allah dosa-dosa yang lalu.”  (Hadis Sahih)
Dengan izin Allah, sesiapa yang memabaca doa ini akan mendapat Perlindungan Allah SWT dari fitnah dan tipu daya syaitan serta mendapat setahun keampunan dosa selama setahun terbelakang.


dibaca tiga kali tatkala menjelang berakhir tahun baru Islam, boleh dilakukan sesudah Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib di hari terakhir bulan Zulhijjah, sama ada pada tarikh 29 atau 30 Zulhijjah sesuatu tahun tersebut.
 Dengan doa ini, kita memohon agar ketika akan mengakhiri perjalanan setahun yang bakal ditinggalkan, moga akan mendapat keampunan daripada Allah SWT atas segala perbuatan kita yang dilarang oleh-Nya; Dan jika dalam tahun yang akan ditinggalkan, terdapat amal perbuatan yang kita lakukan diredhai oleh Allah SWT, maka mohon supaya amal soleh tersebut diterima oleh Allah Ta’ala.Bismillaahirohmaanirrohiim. 
wa shollalloohu ‘alaa sayyidinaa muhammadin wa ‘alaa aalihi wa shohbihii wa sallama. Allohumma antal abadiyyul qodiimul awwalu wa ‘alaa fadhlikal ‘adliimi wujuudikal mu’awwali wahaadza’aamunjadiidun qod aqbala nas-alukal ‘ishmata fiihi minasysyaithooni wa auli yaa-ihi wa junuudihi wal ‘auni ‘alaa haadzihil ammaaroti bissuu-i wal istighooli bimaa yuqorribunii ilaika zulfa yaa dzal jallali wal ikroom. wa shollalloohu ‘alaa sayyidinaa muhammadin wa ‘alaa aalihi wa shohbihii wa sallama.

Doa Awal Tahun adalah membenteng diri dari gangguan syaitan. Sesiapa yang membaca doa ini, InsyaAllah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun mendatang.


10 comments:

 1. Terimakasih berkongsi info dan berpesan-pesan...

  ReplyDelete
 2. Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah, Kak Nanie. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam Sejahtera Kakcik Nur,

   Begitu juga utk Kakcik

   Delete
 3. Assalamualaikum Auntie Nanie, Selamat Menyambut Maal Hijrah untuk Auntie Sekeluarga

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumusallam Warahmatullahi Wabarakatuh Shuweet,

   Terima Kasih atas ucapan dan begitu juga untuk shuweet sekeluarga

   Delete
 4. Kak Nanie..

  Selamat menyambut Tahun Baru Hijrah...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam Sejahtera Sharifah Rosidah,

   Same to you dear

   Delete
 5. Salam Maal Hijrah auntie

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam Sejahtera norh,

   Salam Maal Hijrah Kembali untuk norh.

   Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...