Followers

Sunday, November 4, 2012

Nak Beli ker Idak Ni?

Cuaca tak menentu
cahaya matahari keluar tapi redup
jap cerah jap gelap
jap renyai jap berhenti

Auntie main tarik railing baju yang tersidai
Penat betul
Jap tarik luar, jap tarik dalam
ada dua tiga round, buat cam gitu
Ishhh...kesudahnya
sebelum auntie tumbangggg..
biarlah bawah porch, auntie pasang
standing fan dan auntie tala
kearah baju2 tuh..hik3x
harap2 keringlah

37 tahun kawin dan masa sekolah
dulu dah belajar bulan 11 dan bulan 12
musin tengkujuh..memang akan bertapuk2
baju tak kering..Ishhhhh
kenapalah tak reti2 nak
beli drier????
takut bill elektrik lonjak gila?
memang dah tinggi pun
sekarang nih..
auntie tak mau cakap berapa bil bulanan
tapi kiranya lepaslah gaji bibik sorang
Gitulah punya mewahnya kat rumah auntie
dengan kuasa elektrik
kipas ceiling dah berputar tapi kipas
berdiri tala lagi, malam aircond
3 bilik terpasang..
dan perkara2 basic, komputers tiap2 bilik,
petisejuk, freezer, games player ps, guitar
tv, hot water dispenser, waterheater,
iron, and barang2 perempuan
heardrierlah, hair curlerslah..ermmm
Tv terpasang walaupun, manusia2 yang
nengok bola dah tertido..
sama ajer, uncle dan anak lelaki auntie..
Kipas bilik tak reti off bila keluar bilik
Dah berkali2 auntie pesan
tak jalan punya..
Yea lah, dah ajar anak senang lenang
jangan komplen2..hik3x

Hati auntie nak sangat drier baju..
Nak beli ker idak?
Kena fikir dulu, dah pencen
asyik lah duit mengalir macam air
huhuhuhuhu..

Penat sidai baju,
Cuaca tak menentu

29 comments:

  1. CikMa pun sidai bawah porch je auntie.. masa ni memang musim hujan panas hujan... ada member kata, tak berbaloi sangat drier baju ni, sebab bukan selalu guna... wallahu a'lam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sejahtera Maryani,

      Guna untuk musim hujan macam sekarang, sebab musim hujan sampai dua tiga bulan.
      Entahlah..auntie masih belum kata putus nak beli atau tidak..

      Delete
  2. Beli je Puan..jangan fikir panjang ..saya sb fikir panjang sampai la ni pakai baju hapak bulan 11 dan 12...kita guna musim ujan je..bila matahari ada tok sah guna hehe..memandai mandai nasihat org ni hehe.Beli jangan tak beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sejahtera cikmanggis,

      Hati memang nak beli tapi kena pujuk hubby gi kedai elektrik..makan pujuk atau tidak, belum pasti..hik3x

      Delete
  3. salam auntie, beli sajalah mudah kerja auntie.hehe
    sy di rumah mentua lg la takde tempat berbumbung nak sidai baju. selalu angkut balik sidai rumah mak.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Muis Ismail,

      Tulah pasal, memang mudah kalau ada drier..especially musim hujan macam ni..

      Delete
  4. Kak beli je senang nanti, saya dah pakai drier sejak 6 tahun lalu....rimas lah kalau baju tak kering...bau hapak nya tak menahan. Bil bulanan rumah saya lagi pengsan...tiap2 hari kena bukak lampu keliling rumah dah lah kita duduk dalam kawasan pokok kelapa sawit...tapi semenjak anak2 semua dah tak ada kurang sikit sebab aircond bilik saya je....segala mala computer semua dah tak ada orang godek2. Saya dan shamsul pakai ipad sorang satu bila mengadap tv.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sejahtera Sharifah,

      Betul, memang rimas kalau baju bersidai berhari2. InshaAllah akak beli juga nanti.

      Delete
  5. ada bajet beli ja auntie...utk kemudahan auntie jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sejahtera ieda,

      Tak masuk dalam budget tahun ni, mungkin budget tahun 2013..hik3x

      Delete
  6. Salam aunty...
    Tak pyh pening2 aunty..beli aje..
    Bkn selalu guna pon..musim2 hujan ni je kot kalo kerap guna..untuk kemudahan aunty jugak. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali fathen yaya,

      InshaAllah, nak kena recki2 dulu, rega dan muatan

      Delete
  7. sama la. baju rumah pija seminggu pun tak kering. nyampah. tapi takda lak hapak. pelik. tapi comforter semua dah masam. nak basuh takut tak kering2. nasib mama bagi comforter baru. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sejahtera anaku Peej,

      hehehehehe..kumpul duit bebanyak, boleh beli macam2

      Delete
  8. saya dok england avoid guna drier walaupun ada. cuma bila basuh duvet cadar tebal. takde sidai kat utility wet kitchen area. tak pun letak moveable ampaim kat conservatories.
    selalunya cuci kluar dari machine, gantung begitu atau guna hanger.walaupun bergantung overnite dua hari..
    janji bila waahing machine stop spinning sidai cepat cepat tak akan bau. tapi bila biar berjam dlm mesin mmg akan.mula berbau.
    saya elakkan pakai drier sbb texture baju cepat rosak. baju dalam roSak etc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sejahtera nor,

      Ada juga orang komplen, getah2 seluar, pakaian dalam boleh rosak.
      Tak per kalau beli guna untuk yg tebal2, yang susah kering..hik3x

      Delete
  9. Sama la kita auntie..saya pun dari pagi dok main tarik tolak penyidai baju..hehehe..sudahnya angkat penyidai letak dlm rumah pasang kipas..hari minggu kalau tak tahan mata menengok baju yg menggunung tu, saya bwk gi umah mama pakai dryer dia..kalau mata ni sanggup tahan lg tengok,kita tunggu aje lah..heheh..sbb nak drive and merundu-randah dgn bakul2 kain tu lah yg susah sikit..umah mama saya pulak apartment..lg lah pengsan nak bwk naik segala bakul2 bag2 baju tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sejahtera Dash Darus,

      hehehehehe memang leceh kalau baju tak kering. Jiwa boleh kacau jadinya..

      Delete
  10. umah mona pakai dryer auntie.. mmg bil tinggi sket.. tapi kan.. senang keja auntie.. lepas dry boleh trus lipat.. baju bau segar.. mcm hantar dobi.. tapi satu ja.. takleh load banyak2... nanti keduttt beribu2! ;P dryer 8kg punya.. dah la dok apartment, memang sangat berguna la aunty..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sejahtera monamie,

      Oh yea ker, muatan 8 kg boleh masuk comforter lah yea..
      Seronok nye

      Delete
  11. Senangnya pakai dryer.. rembat ajer satu aunty, saya tak do dryer2 tu kalu baju sejuk tak garing dibawah mentari, saya ampai bawah kipas , sebelum lipat ka gantung dlm lemari ka saya gosok bagi perangat skit baju2 tu.

    http://nurqasehbiz.blogspot.com/2012/11/bersama-biduanita-negara-datuk-sharifah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sejahtera mamawana,

      hehehehehe rembat? Not so soon dear, cadang beli pun mungkin bulan january nanti bila dpt dividen asb..hik3x

      Delete
  12. saya pun tak beli lagi...masih terpikir2...pasal bil punya pasal la ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sejahtera Queenie,

      Ermmm..tulah, takut terkejut beruk bila dpt bill nanti..huuhuhu

      Delete
  13. Salam auntie,

    saya dah pakai dryer 6 tahun dah. tak susah hati kalau hujan ribut ke.. baju keluar dari dryer best jer..panas-panas dan wangi..Beli lah auntie, tahan lama dan senang kerja ..masa musim hujan ni lah sangat-sangat diperlukan..masa musim panas... dryer tu rehat je laa... tapi berguna jika tiba-tiba ada baju kotor yang urgent nak pakai ke..

    Bil letrik tak le melambung sangat naiknya...boleh lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Norhuda,

      Oh yea ker, best nya, nanti2..InshaAllah auntie nak beli juga

      Delete
  14. Assalamualaikum Aunty,

    Pada saya tak rugi beli dryer lebih2 lagi di musim hujan mcm ni. letih bila asyik mcm main tarik tali je kejab angkat baju kejab keluarkan balik. dah le letih, jiwapun sakit. dengan adanya drier laundry kita lebih teratur utk diuruskan.

    kalau taknak terbeban oleh bil yg tinggi pakai dryer di musim hujan mcm ni. kalau musim pns or hujan sekali sekala blh jemur di car porch aje.

    saya dah 6 thn guna dryer.sgt menyenangkan sb kalau jemur di car porch pun, bila hujan lebat baju tu jd lembap n tak seronok nak dilipat, kena jemur lagi esoknya dan esoknya kalau cuaca x panas lagi. dulu sebelum ada dryer, saya selalu 'mengamuk' bila balik keja sebab baju yg penat2 dijemur kembali lembap n kdg2 hapak pulak. sekarang tidak lagi....ehehehe... pjg pulak celotehnya.

    selamat berdryer la ye aunty di thn 2013 nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusallam Warahmatullahi Wabarakatuh Deceptive,

      Tulah, gitulah bila perlu ajer kita pakai.
      Bill melambung sendirik tanggung..hik3x

      Baju hapak yg tahan tu, kena basuh balik..huhuhuhu

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...