Followers

Thursday, November 1, 2012

Kesunyian Sebenarnya

Bangun subuh tadi, badan terasa sihat,
setelah beberapa hari bisa2 badan.
Alhamdulillah..

Auntie bertherapi dengan bunga2 auntie
bunga melor banyak kembar mekar
Wangiii...
Pasu sebiji pecah..
depan rumah auntie, Jalan Tar pun dikorek 
buat dua tiga lubang, main konda kondi gamaknya
pernah wiper kereta uncle patah..
bila ditanya oleh menantu auntie Ben
pada budak2 yang sedang bermain
mengaku lah pulak..

" I did it by accident" sambil telan2 air liur
hik3x kesian

Jiran auntie anak ramai.
9 orang kesemuanya...dari Tanzania (berkulit hitam)
berumur dari 17 tahun hingga 3 tahun
Kesemua pandai berbahasa Melayu dan Inggeris
Ayah mereka lecturer di UIA

Mengikut kata jiran2 auntie
anak2 mereka bermain dari pagi
sampai larut malam
bising...hiruk pikuk
Batu bata alas pasu bunga kat luar rumah
habis dia orang susun buat tungku main masak2
rimas kata kawan auntie..hik3x

Nasib auntie tak leh dengar
kalau tak, mungkin juga auntie 
akan rasa terganggu sebab kesihatan auntie
memang memerlukan banyak rehat.

Petang2 penuh dengan kanak2 gelap dan putih bermain
badminton depan rumah.
Yang berkulit putih tu, anak arab 3 orang
Kata anak2 auntie seronok tengok diorang
bercakap cakap dengan kedua2 bahasa
kejap melayu kejap omputih..

Auntie masa kanak2 dulu gitulah
berkawan dengan bangsa India dan Eurasian
bercakap dua bahasa..
Jadi berbahasa omputih tidak kekok dan
masaalah pada auntie..Alhamdulillah

Ermmm...bila dah rasa sihat sikit ni
mula lah auntie nak berceloteh..
bosan tak dengan penulisan 
orang tua macam auntie?..
maklumlah readers auntie boleh dikatakan
keseluruhannya pangkat anak2..

Sebenarnya..auntie hanya ada blog
dan facebook ajer untuk berinteraksi 
sejak hilang pendengaran, empat tahun 
yang lalu...memang auntie rasa kesunyian
kat rumah ni,  tiada siapa nak bercakap2 dengan auntie
yang kawin dah pindah, yang ada gi kerja
tinggal uncle ajer, orang tua pencen, apa lagi
tidur yang dilayan..

Kadang kala sampai kepetang
barulah dapat bercakap2 dengan anak2..
begitu sunyi kehidupan auntie..
Itulah bila ada yang tinggal jejak
komen, respon dan emails
dari readers dan followers
punyalah auntie suker..
Allah saja yang tahu..

Bila anak auntie peeja balik
dia suka layan auntie bersembang
citer2 pasal kehidupan bloggers yang dia follow
Terhiburlah jugak..
Ohhhh...missing you my dear daughter Peeja
nantilah auntie nak gi jalan2 umah dia
InshaAllah..petang2 nanti

Dah time kena masuk dapur pulak utk masak, 
belum tahu nak masak aper untuk tengahari ni
Sarapan tadi auntie makan 
Hearty Breakfast yang mengandungi
Oats, Raisins, Sunflower kernels, Flaxseed dan sesame seeds
auntie beli di Causeway sekotak
Jika berpuasa auntie makan ketika sahur
Alhamdulillah kenyang sampai waktu berbuka..
Ni dah dekat nak habis stok, kena beli lagilah
nampaknya..

Auntie minta diri dulu..
Nak buka peti sejuk..
nak kena fikir2 apa nak masak utk hari ni..
dengan bahan yang ada dlm freezer

22 comments:

  1. Aina nak gi tengok2 dan tunjuk2 untuk lunch...ehehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sejahtera JunAina,

      Selamat menjamu selera

      Delete
  2. auntie..... rindu nadia x? hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sejahtera Nadia,

      hehehehehe belum kenal maka belum rindu

      Delete
  3. assalammualaikum auntie..am ur silent reader..bila bace blog auntie sy selalu bayangkan mak sy..sure mak pon rase lbh kurang mcm auntie bila duk 2 org ngn abah kat umah..hehehe..tp skrg mak dh kurang sunyi kot since baru jd nenek muda..duk melayan kerenah cucu yg baru umur setahun kt umah..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusallam Warahmatullahi Wabarakatuh GeE,

      Memang gitulah bila dah tua, anak2 tinggalkan sebab urusan belajar, dah kawin dan macam2 lagi. Itu hakikat perjalanan kehidupan.
      Wah dah ada cucu pertama untuk menghiburkan hati..Alhamdulillah

      Delete
  4. as salam

    take care aunty,seronok baca ur experience :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasallam Tihara,

      heheheheheh auntie melalui kehidupan yang sederhana

      Delete
  5. mana ada boring,hasil tulisan Aunty seronok di baca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sejahtera Mrs Yana,

      Terima Kasih, sekurang2nya ada juga yang sudi membaca

      Delete
  6. Hi kak nanie...assalamualaikum...nampak gaya kak nanie ok hari ni.
    Sempat masak ape tadi..jgn lupa tunjuk.kadang kadang suka tgk menu org lain
    supaya di jadikan ilham utk masak besok.when u have to cook everyday...kengkadang naik buntu nak masak lauk ape.
    Bagus jugak kak nanie pergi umah peej.dia tu pun sunyi juge.seharian dok kat umah sengsorang.
    I never miss reading up ur blogs everyday...mcm tak sah kalau tak baca sokkabar,lebih kurang gitulah.kadang i will cerita dgn Hj.O...hubby saya ttg kak nanie,ttg peej...dia ketawa.dia kata awak bercerita mcm awak kenal kak nanie,like u know her ages.ann jawab...mmg kenal..tak pernah jumpe je( jawapan tak mau kalah)..
    Ok..gotta go and fix tea..Hj.O dah nak balik keje...till the next time..take care kak nanie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusallam Warahmatullahi Wabarakatuh Cicik Ann,

      Alhamdulillah, semalam dan hari ni badan tak bisa2. Semalam masak sup ikan merah dan sotong goreng kunyit. Nak ambil gambar, kamera akak buat hal, hari sabtu baru nak gi check kat LowYatt..hik3x

      Hujan lebat petang semalam maka tak jadi pergi rumah peeja.

      TQ for reading blog akak. heheheheh bercerita ngan hubby ttg kami anak beranak? Peeja memang kelakar orangnya.

      TQ dear, doakan kesihatan akak yea.

      Delete
  7. Kak, saya pun sunyi juga....anak2 belum kawinpun dah rasa sunyi sebab masing2 kerja dan belajar...hari ini bosan sangat...kawan talipon panggil datang rumah dia kat Jalan Johan Setia,Klang sebab ada artis2 datang shooting...ada zila bakarin, aida aris dan kamal adli...mereka tengah shooting cerita yang sedang dimainkan ditv3....tajuk nya kalau tak silap putera rayyan...hilang sikit rasa sunyi berborak borak kat rumah dia sambil tengok orang shooting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sejahtera Sharifah,

      Tulah bila anak dah membesar, mereka juga ada life sendiri, maka tinggal lah kita parents kesunyian..

      Seronok tengok orang bershooting tapi jahanam barang2 rumah. Akak tahu sebab rumah akak biasa KRU sewa selama sebulan untuk drama bersiri. Segala cutlery set hilang, dan glasswares pecah bila krew makan2 kat rumah tapi akak claim, mereka bayar..hik3x

      Delete
  8. Salam...semoga kak Nanie sihat2 aje.Suka baca n3 kak Nanie walau pun jarang tinggalkan komen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sejahtera Zaitun,

      Terima Kasih sudi membaca penulisan akak. Alahhh...jgan lah gitu, tinggallah komen, boleh kita berkenalan2 secara siber..hik3x

      Delete
  9. assalam auntie.....dil suka baca blog auntie..dil harap, kalaulh balik mesia nanti teringin nak jumpa auntie..memanjangkan ukhuwah....jagadiri ye auntie....takmo sedih2 tau...semoga Allah merahmati auntie sekeluarga...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasallam Ummi,

      InshaAllah, ada umur kita bertemu.

      You take care too di perantauan.

      Terima Kasih doakan auntie.

      Delete
  10. Sebab tu lah saya tak nak......rumah saya dari dulu lagi production house nak sewa...nak bagi seribu sehari...no waaay. Saya selalu nya rekomen kan rumah kawan2 je.

    ReplyDelete
  11. Salam Sejahtera Sharifah,

    Masa akak terima mereka menyewa rumah akak dulu, sebenarnya untuk dapatkan pengalaman.
    Seronok juga dapat nengok barisan pengarah, pelakon dan krew, makan free hari2, breakfast, lunch and tea..hehehehehe

    ReplyDelete
  12. Salam aunty,
    Saye xpernah bosan baca blog aunty..
    Cuma kdgkala xsempat nk tggl komen.
    Btw, jgn berhenti blogging tau!
    Sayang aunty!

    ReplyDelete
  13. Salam auntie, jumpa blog u dekat blog pija and jumpa blog pija dekat blog hanis zalikha...sedih pulak baca entry auntie yang ini sebab teringat mama saya yang akan call tiap2 minggu tanya balik ke tak (tp tulah dah kawin ni kan kenala bahagi2 masa)...yela hati seorang mama anak2 balik pun dah cukup bermakna sangat...Salam perkenalan^^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...