Followers

Friday, October 12, 2012

Hidup ini kesemuanya adalah ujian dari Allah SWTBerjumpa lagi pada Hari Jumaat yang mulia ini..
sama2lah kita berselawat buat Junjungan Nabi Muhammad s.a.w

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, “Sesungguhnya sebaik-baik hari ialah hari Jumaat, maka perbanyakkanlah selawat keatas ku pada hari tersebut. Sesungguhnya selawat kalian akan diperlihatkan kepadaku.” (HR Abu Dawud)
Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, "Perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada malam dan hari Jumaat, sesiapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali) ". (HR Al Baihaqi)
***************************
Hidup adalah untuk menguji apakah seorang manusia bersyukur atau kufur kepada Allah SWT.Allah berfirman dalam 
QS Al Mulk [67] : 2 yang terjemahnya, ” (ALLAH) yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya, dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun. ”
Ujian dalam hidup kita bukan saja kesulitan ataupun musibah, namun juga berupa nikmat atau kemudahan dari Allah SWT, seperti keluarga, suami, istri, anak-anak, harta, kekuasaan, pangkat, dsb.
Kita boleh mencontohi Nabi Sulaiman as. yang diberikan nikmat luar biasa oleh Allah SWT. Allah SWT memberikan kerajaan yang sangat kaya, luas dan besar, yang pasukannya terdiri dari manusia, jin, haiwan, dan angin. Semua kenikmatan itu tidak menjadi Nabi Sulaiman as menjadi sombong kemudian mengingkari Allah SWT, namun menjadikannya sering ber-muhasabah, melakukan introspeksi diri, berhati-hati jangan sampai menjadi kufur kepada Allah SWT, sehingga tidak berujung kepada murka Allah sebagaimana dalam 
QS. Ibrahim [14]:7, “ dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan, “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”.
Allah akan menguji manusia melalui hal-hal sebagai berikut sesuai dengan QS Al Baqarah [2]:155-156 sbb,
“ dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan, dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar, (aitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: “Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji’uun”. “
Dalam situasi cobaan atau musibah, Allah berfirman bahawa ada orang-orang yang layak diberikan berita gembira dengan surga, iaitu orang-orang yang bersabar; yang ketika ditimpa bencana itu mengatakan 
“Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji’uun”, yang ertinya : Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nya-lah kami kembali. Kalimat tersebut dinamakan kalimat istirjaa atau pernyataan kembali kepada Allah. Disunatkan menyebut kalimat tersebut ketika ditimpa bahaya baik besar maupun kecil.
Rasulullah saw bersabda bahawa sungguh beruntung seorang mukmin, karana semua urusan adalah baik baginya, ketika diuji maka dia bersabar ketika ia diberi kenikmatan ia bersyukur.
Salah satu doa yang  selalu kita ucapkan adalah doa,
 Allahummaj’alni shaburan waj’alni syakuran waj’alni fi ‘ainii shaghiran wa fi a’yuninnasi kabira, yang ertinya, 
Ya Allah, jadikan aku sabar dan bersyukur kepada-Mu, dan jadikanlah aku kecil di mataku sendiri serta besar (bermanfaat) di mata orang lain.

10 comments:

 1. salam aunty semoga sihat hendaknya terima kasih berkongsi ilmu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam kembali Siti,

   Sama2, siti suka entry agama nampaknya, selalu tinggal jejak..

   Delete
 2. Tazkirah yg amat akak hargai di pagi ini. Terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam Kakzakie,

   Auntie banyak membaca bahan2 kat googles, mana yang berkenan copy and paste untuk sama2 kita pelajari.

   Delete
 3. thanx 4 the n3 aunty...

  ReplyDelete
 4. Terima kaseh kerana sudi kongsi2 apa yang akak baca kat googles, yang baik ambik buat pengajaran hidup.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam sharifah,

   Moga ada penambahan ilmu setiap jumaat sambil menziarahi blog akak.
   Terima kasih kembali.

   Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...