THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, August 9, 2012

Mewah Rezeki Dgn Noodles

Teringat zaman auntie masih
bersama arwah mak dah arwah abah
dibulan Ramadhan

Kami tak pernah beli kuih pada
bulan puasa dan zaman dulu2
tidak ada Param kalau ada pun
gerai sebiji dua depan rumah orang

Arwah abah mesti akan atur nak buat kuih
apa  tiap2 hari..atau pengat/bubur aper

Auntie ketika umur dari 8 tahun hingga 16 tahun
memang suka tolong arwah didapur
syukur..at least auntie dapat ilmu tu dengan
tersendiri

Ingat lagi, kalau nak buat bubur caca
kena potong dadu ubi keledek
sudah tu bergetah2 jari2 auntie
kalau nak buat talam ubi kayu
atau lepat ubi kayu
auntie kena sagat ubi2 yang dah siap
dibasuh dan dikupas kulit
kalau2 tak hati2, tersagat jari auntie..

auntie juga disuruh kukur kelapa
Entahlah...
Auntie jenis tak merungut kat dapur
memang suka tolong mak dan abah

so skill buat pengat dan kuih2
name it semua tahu..hi3
pengat pisang, keledek, ubi kayu,
bubur kacang, pulut hitam, trigu
dan macam2 lagilah..

So semalam teringat nak makan
pengat butir nangka..
bahan semua ada..
auntie buat tak banyak
dua cawan tepung pulut ajer

Alhamdulillah
Jadi lah pengat butir nangka semalam..


Tengoklah simpulan daun pandan terbuka pulak
masa auntie timbuk2 santan tuh

Tapi uncle jenis suka membeli dan pergi Param
segala kuih dia borong..
Jadi auntie memang dimanjakan dengan kuih2
beli dari sejak kawin dgn dia..
semalam uncle beli mertabak, kebab, akok, popia
dan caramel.

Dah berhari2 auntie pesan Laksa Johor
tak dapat..rupa2nya  orang tu ada sedaranya
sakit masuk hospital, so dia tak berniaga
berberapa hari

Baru semalam dapat
Alhamdulillah..
auntie berbuka dengan laksa johor saja
auntie tak sentuh lansung nasi

Lauk yang auntie masak semalam
Asam Pedas bendi ikan nyok2
Goreng sayur Taugeh ikan masin
Telur dadar, sambal belacan dan ulam selom
Kami berbuka empat branak saja

Noy berbuka di rumah Peeja
dia balik bawa spaghetti bolognaise

Lauk yang auntie masak bawa kesahur..

Ari ni nak buat nasi goreng USA..saja

8 comments:

  1. Assalamualaikum auntie...bila baca entry ni teringat betul kt arwah atuk mak mimie....die rajin buat kuih muih dan segala pengat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Warahmatullahi Wabarakatuh shuweet,

      Aah, memang betul orang dulu2 memang rajin dan pandai buat kuih muih.

      Delete
  2. Salam kak nanie...
    ikan nyok2 boleh buat masak asam jugak?
    saya cuma buat kari dan taucu jer... heh heh
    baguslah kak nanie ni.. banyak bagi idea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali Rahmah,

      Alah, apa jenis ikan pun sedap dimasak asam pedas tapi syaratnya kuah kena power.
      Kat keluarga diMelaka semua ikan pun dia orang masak sedap ajer.
      hehehehehehe tulah, bila citer2 pasal makananan memang terbuka idea2 untuk kita begakan lauk utk hidangan.

      Delete
  3. ALhamdulillah...
    rezeki yang dinanti dapat juga akhirnya...
    baca blog kak nanie selalu dapat idea nak makan apa... :-)

    ReplyDelete
  4. Kak, shamsul pun macam abang bob suka beli kueh kat param tapi dia bukan nya makan dia suka tengok je, selalu nya yang saya masak je dia makan kueh2 tu terbuang je, dah banyak kali saya pesan jangan beli dia degil sayang kak membazir je. Hari ini saya masak nasi lemak puas hati dari beli punya shamsul pun makan bertambah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sharifah,

      Tulah pasal, suka beli banyak2 kat Param tapi abg bob pulak dia makan bagi habis, berbuka sampai kesahur, macam tu lah jugak anak sulung akak.

      Delete
  5. kite pun tingat kat arwah mak baca post untie ni.
    kite suka laksa. bila suh mak masak mak mesti ckp 'tak kose mak!'
    tapi kite gigih g amik bunga kantan kat rmh jiran, tau2 waktu buka terhidang laksa...
    sob!sob!sob! :(
    Al Fatihah

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...