THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Friday, August 3, 2012

Berbuka Puasa

Berbuka puasa...
Kalau muda2 dulu, tegok2 air batu
sampai puas, dah tu terus cari nasi
Nasi pulak kalau tak membukit
dalam pinggan bukan makanlah namanya..
hihihihihi

Sekarang, sejak menjak dah tua
Auntie dah mulakan berbuka dengan

Kurma dan Air Panas
setakat bermula puasa hingga hari ni
air nescafe 1 teko every day..

Tahun sudah auntie minum green tea atau oolong tea


Pilihan kurma dirumah auntie

 Fresh

Ajwa
Dan ada juga buah2 kering yang lain

kismis
Buah Tin


Peaches

Air untuk anak2 akan auntie bega2kan
Macam mana tekak auntie terasa nak minum
masa muda2 dulu..
Sirap bandung, laici, sarsi, rutbir, nata d coco, 
tebu, soya, cendul, fresh juices
Ishhhh..macam2 lagi lah..

Hari aper tah..dah tak ingat
auntie buat air kathira..
Habis satu punch bowl tuh..

Auntie minum satu mug
sebab teringin benar warna hijau
dan bahan2nya, kembang semangkok, selasih, kismis2
dan kathira, masuk tekak
hihihihhihi
sedappp terasa haruman daun pandan..




21 comments:

  1. aunty sya pun minum air panas dan kurma dulu lepas solat baru makan

    sedap air katira kalau balik kampung mesti ada air ni.

    ReplyDelete
  2. teringinnya nak minum Air Khatira

    ReplyDelete
  3. Assalamu'alaikum Kak Nani.

    Di rumah saya pun selalu ada macam2 warna air waktu berbuka. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Warahmatullahi Wabarakatuh,

      hehehehehe bila berbuka, memang air lah didulukan..

      Delete
  4. wah!... air pun nampak sedap bila puasa2 nikan auntie.. kih3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam NorMala,

      Memang airlah yang kita akan fikirkan setiap kali nak buka
      di rumah auntie

      Delete
  5. Kak Nanie pandai buat air katira? Bolehlah saya singgah minta satu jug .... ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam YB,

      hehehehehe air kathira akak tak boleh celen dengan air kathira orang johor..hihihihi
      Macam maner nak bagi YB? Itu jer bahan2 utk sekali buat. Dah habis dah..hihihihi

      Delete
  6. Kak air kathira tu kalau letak rose water lagi sedap tau, jangan lah letak banyak sangat akak cuma perlu letak secawan rose water untuk satu jug cukuplah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sharifah,

      Air gula akak dah ber Rose water udah..

      Delete
  7. Saya selalu baca/dengar pasal Air Kathira ni. Kononnya di Johor paling popular. Tapi saya tak pernah lagi rasa cemana agaknya rasanya.

    One day, harus cari juga la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam AA,

      Air kathira biasa2 ajer, macam rasa sirap bandung..

      Delete
  8. Bang YUNUS BADAWI kalu singgah minta satu jug, singgah rumah saya pulak, kasi saya satu mug! hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam AA,

      Ade sapa2 orang johor yang nak buat Hraya gathering di rumah Dato LF? silalah hulurkan kepakaran, ramai yang nak rase..hihihihihi

      Delete
  9. Untie...kat rumah mesti ada milo ais sejug untuk adik dan abang serta satu mug minuman panas utk mama. Paling mama suka teh o laici panas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Jun,

      Setakat ni Milo belum lagi di buat untuk berbuka dirumah auntie..hihihihi

      Delete
  10. Kami pulak air ribena minuman rasmi waktu berbuka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Deceptive,

      Wahhh..air ribena juga belum auntie buat untuk berbuka

      Delete
  11. Kathira tu getah anggur kan? ke makchaq salah.. dulu2 beli kat kedai mamak, tapi sekarang tak tau nak beli kat mana.. boleh buat lai ci kang sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makchaq,

      Haah, getah anggur..auntie beli kat giant

      Delete
  12. Salam.
    Mencelah di sini.
    Ingin rasai Air Khatira First Cup?
    Sila layari blog kami
    http://onefirstcup.blogspot.com
    Selamat mencuba.....

    First Cup.
    First Taste. First Love

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...