Followers

Sunday, July 1, 2012

Sembang2 dan Berbincang

Dulu2..mencari ilmu di hujung kampung
Dalam surau, dlm masjid, dipondok,
atau di rumah guru sampai tengah malam

Sekarang auntie berbincang  kat cafe..
Amboiiii!!!

Kat Wangsa Walk

Mamam dan minum dulu


Uncle yang dah mula nak tukar image..
berbauk 


Sengaja di gelapkan gambar kawan auntie? atau 
jurukamera tak habis kursus? Ishhhh

Nikmat, Lazat, tak sedar masa berlalu
Allahu Akbar

Firman :-

"Sesungguhnya kamu telah dihendaki mati sebelum menemuinya (mati),
sesungguhnya kamu sudah melihat (mencapai mati) bagi yang
memerhatikannya"

Al-Imran 143

InshaAllah berjumpa lagi..




30 comments:

  1. Assalamu'alaikum Kak Nanie.

    Semoga Kak Nanie dan suami sihat dan ceria selalu.

    Ilmu ada di mana-mana, kan? Terpulang pada kita macam mana nak mencari dan memanafaatkannya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussallam Warahmatullahi Wabarakatuh,

      Aah, betul kakcik, mencari dan mencari ilmu seberapa yang banyak

      Delete
  2. As salam


    semoga auntie sihat - sihat sokmo

    ReplyDelete
    Replies
    1. As Salam pB,

      Auntie baru pulih dari sakit dan bisa yang amat2 selama 2 minggu, terima kasih atas doa

      Delete
  3. Kak nani...
    Skrg nak bincang2 dah byk kemudahannya...
    Seronok kan kita lalui semua phasa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. As Salam Rahmah,

      Alhamdulillah, Allah swt izinkan untuk mencari ilmu2 lagi

      Delete
  4. Kak jalan jalan cari makan sambil jumpa kawan lama ya, sekarang ni orang suka berbincang kat kedai kopi moden.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam sharifah,

      Aah, kawan2 yang boleh berkongsi ilmu

      Delete
  5. sembang sembang sambil minum kopi mmg syiok auntie.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam gB,

      hehehehe memang layannnnsss

      Delete
  6. dah namanya alaf baru, aunty.. hihiihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam,

      hehehehehehe betul tuh..

      Delete
  7. salam,,

    sekali sekala apa salahnya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali Syira,

      Kalau boleh nak selalu tapi kami duduk berjauhan, maka terjadilah sekali sekala sahaja

      Delete
  8. Yang best tu sambil bincang2 boleh makan2.. makchaq memang suka makan2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam makchaq,

      saya pun suka juga bab makan2..hihihihihi

      Delete
  9. dunia dah moden auntie ;)

    ReplyDelete
  10. It is good that we keep learning, in preparation for our next and final phase; but at the same time we enjoy life that He has blessed us with.

    I wonder where you obtained the translation of ayat 143 of Al Imran. It worries me a bit about "..kamu dikehedaki mati ..." Admittedly this ayat is a difficult one and it is necessary to have some background of the battle of UHUD to appreciate this ayat. I can oonly surmise that you are taking this ayat to reflect on your personal experience. I beg your pardon for voicing this. Truly I am not an authority on tafsir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam Al-Manar,

      Saya pernah melalui phasa ini "kamu dihendendaki mati"
      Pertama kali nya di depan rumah Allah, Kaabah pada tahun 1995
      Subhanallah...

      Delete
  11. Mendalam maksud ayat ini. Kadang2 rasa cam nak mati... tak jugak.. tidur sementara....tidur dan dihidupkan kembali. Syukur alhamdulillah masih bernafas utk kesempatan amal di ujung perjalanan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam mamawana,

      Aah, moga kita semua faham perjalanan kehidupan dan erti kehidupan ni..

      Delete
  12. Salam auntie...lama tak dengar celoteh auntie, rindu rasanye. Saya doakan semoga auntie sihat2 selalu. Amin.InsyaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Alwanez,

      Auntie down selama 2 minggu (tak sihat)
      sekarang Alhamdulillah

      Delete
  13. Salam Kak Nanie
    Semoga kak Nanie sihat. Kenapa lama tak update..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali makchaq,

      Tak sihat, bisa2 badan, macam nak demam tapi tak demam selama 2 minggu..

      Delete
  14. Salam Aunty...

    How r u? Hopefully Aunty sihat ya.. Lama tak ada update rindu pulak :)

    Saya doakan Aunty dalam keadaan yg baik bersama Uncle and family.

    Take care!

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam peparidsign,

      TQ so much for the thought and care untuk bertanya kabar, dan doa

      Terima Kasih yea..

      Delete
  15. Salam Aunty!Lama tak update blog. I want to wish u Salam Ramadhan Al-Mubarak. Semoga Auntie sihat walafiat boleh menjalankan ibadah puasa dengan sempurna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. As Salam cik faye,

      Aah, auntie kurang sihat dah 2 minggu dlm seminggu ni baru lah lega, Alhamdulillah, ramadhan pertama berjalan lancar.

      Selamat berpuasa to you too cik faye.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...