Followers

Sunday, July 22, 2012

Lauk Berbuka Hari Pertama

Mood hilang untuk menulis
kebelakangan ni..sejak sakit
dah 22 hari auntie tak update blog

Bila mood datang.. nak menulis
mesti ada 'manusia' tercegat duduk depan
lappy auntie..
hahahahhaa Uncle dengan berfacebook dia..
berjam2 dia kat situ, macam2 dia upload dan download
Penuh desktop auntie.. serabut betul
suruh dia naik ke atas pakai PC tak nak pulak
suka benar dia pakai lappy auntie..
Emmm...kata nya nak beli lappy sendiri soon
Entah bila nak round di LowYatt tu, tak tahulah

Di facebook auntie dah ucapkan kawan2
menyambut bulan Ramadhan tapi di blog belum lagi
auntie sedut jer apa kat facebook..untuk ucapan
pada readers blog auntie.


The Holy And Blessed Month of Ramadhan, 
fasting from dawn to dusk..
offering our prayers to almighty
Ramadhan Kareem to all Muslims around the world!
Specially to all my friends, 
my relatives and my family ie hubbyBob Burhanuddin
my son Khairul Zairie, my daughter inlaw Zeity Azila
Hasrul HafiziPeej Burhan and hubby Iskandar, my sweetie pie Nonoy Burhan
May Allah give us the strength..Amin




Dah hari kedua hari ni,
Puasa hari pertama Alhamdulillah
dah selamat..

Kami berenam berbuka
Uncle, Auntie, P G, Peeja dan hubby
dan auntie invite kawan/jiran

Juadah yang kami berbuka semalam
Nasi Putih bersama lauk2 yang auntie
ambil selepas makan..
Memang terlupa auntie nak snap
almaklumlah sejak dah tiga minggu berihat

Manisan hanya...
kurma, buah tin dan kismis
sebab P G yang sepatutnya membeli kuih di pasar
ramadan setiawangsa, balik dengan tangan kosong
kata nya tak jumpa gerai kuih, kebanyakkannya
lauk pauk ajer..
tapi rezeki tetap ada untuk kuih muih,
bila kawan auntie membawa karipap sardin
dan cucur badak..(auntie lupa nak snap pulak)

Air
seteko nescafe susu panas
dan sirap bandung
Alhamdulillah


Meh layan lauk auntie semalam..
hihihihihi
 Rendang Daging Yang Meletop Pedas

 Ikan Jaket Bakar

 Kicap - Chopped cili padi, bawang and tomatos

 Labu masak air

 Tenggiri Asin

Suami Peeja bawak lauk beli

 Sambal goreng kacang bilis

 Masak lemak pucuk paku

Daging dendeng

Ada dua lauk lagi auntie tak buka
terus simpan dalam peti sejuk 
sebab terlampau banyak atas meja

Bolehlah dia suami isteri buat lauk untuk bersahur
Ayam masak merah dengan entah
apa auntie tak berapa nak nampak
dalam bungkusan plastik tuh..

Nih dah pukul 4:40 ptg
dah hampir masuk
waktu Asar
Nak masak apa untuk hari ni???


30 comments:

  1. Assalamu'alaikum Kak Nanie.

    Selamat berpuasa dan saya menyusun jari memohon ampun dan maaf dari akak sekiranya ada perkataan atau perbuatan saya selama ini yang menyinggung perasaan akak.

    Semoga Allah SWT memberi kekuatan kepada akak menjalani ibadah puasa hendaknya. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusallam Warahmatullahi Wabarakatuh Kakcik,

      Begitu jugalah akak, menyusun jari mohon ampun dan maaf.
      Terima kasih atas doa utk akak.
      Amin

      Delete
  2. Selamat kembali auntie... ;)
    Selamat berpuasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam rokayah,

      Selamat berpuasa untuk mu juga..Terima kasih

      Delete
  3. salam..

    wahh.. sedap lauk
    sy mkn apa di masak keluarga
    yg sronok bila berkumpul
    rasa ceria hti pun gembira

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Maiyah,

      Bila berbuka ramai2 disamping keluarga memang gembira, auntie tak cukup korum berbuka tahun ni sebab anak dah berpindah sejak 2 bulan yang lalu..huhuhuhu

      Delete
  4. apa kabar auntie.. alhamdulillah.. masih dapat auntie berbuka dgn pija yer walaupun dia dah berkawen.. kali ni bertambah la sorg lg (ben)... jaga diri auntie.. kalau x larat tu.. jn dipaksa diri.. hopefully auntie sihat2 slalu smpi bila2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam NorMala,

      Kabar baik, Alhamdulillah

      Pija dan Ben berbuka hanya pada hujung minggu ajer..hihihihi
      Tulah, auntie kalau larat baru lah masak, kalau tak sihat, auntie terjah Param ajer
      Terima Kasih atas doa kesihatan auntie

      Delete
  5. Terliurnye tgk makanan auntie..tq auntie bagi idea utk berbuka puasa.. ↖(^▽^)↗

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam Ati,

      hihihihihi lauk biasa2 ajer..

      Delete
  6. Salam ramadhan juga pada auntie. Rindu ...sebab lama auntie tak updet. Semoga kita diberi kekuatan dan kesihatan utk melaksanakn puasa ramadhan ini dgn sempurna, ya auntie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam Aidah,

      Aah, lama betul auntie tinggalkan blog, emmm..tak sihat masa tu

      Terima Kasih doakan kesihatan auntie.

      Delete
  7. Sedap nya kak, saya semalam saya buka roti canai segera dan buat sendiri kuah dhal nya, tak dapat nak masak sejak pertama puasa sampai hari keempat rumah tak ada air tapi hari ni dah tak tahan terus buat lontong pakai air tangki yang tinggal sikit.

    Saya bukan tak nak makan kedai tapi kat sini makanan tak berapa sedap dan kesian kat Wan sebab dia balik nak makan kat rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam sharifah,

      Sedap tuh berbuka dengan roti canai atau roti boom, tu kegemaran abg Bob..hihihihi

      Kalau dah anak balik nak berbuka, memang ibu akan prepare masakkan air tangan sendiri..baru lah puas makan kan?

      Delete
  8. Assalamualaikum Auntie..

    selamat berpuasa auntie
    semoga auntie sentiasa sihat dan di dalam lingkungan rahmatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussallam Waramatullahi Wabarakatuh,

      Terima Kasih atas doa yang dipanjatkan untuk auntie..Amin

      Delete
  9. salam Auntie,
    lama tak dengar khabar auntie.
    Sempena bulan Ramadhan ni saya doakan auntie diberi kesihatan
    yang baik untuk m'jalani ibadah puasa. Semoga kita sama2 dapat
    menikmati berkah bulan mulia ini. InsyaAllah. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali fathen,

      Mudah2an doa dimakbulkan..Amin

      Terima Kasih atas doa kesihatan auntie

      Delete
  10. Kesian auntie tak sihat. banyak2kan berehat ye. Ai doakan semua yg terbaik utk auntie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam Ai,

      Aah, memang tak berapa sihat auntie ramadhan tahun ni, tapi Alhamdulillah dpt juga berpuasa..
      Terima Kasih atas doa mu..Amin

      Delete
  11. Selamat berpuasa auntie. Semoga autie sihat menempuh bulan ramadhan penuh barakah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam Zareda,

      Selamat berpuasa juga auntie ucapkan pada Zareda.

      Terima Kasih atas doa kesihatan auntie. Amin

      Delete
  12. Aunty MM,
    Selamat berpuasa dan semoga dapat puasa penuh tahun ni. Mama kami demam dah beberapa hari, jadi kucing-kucing kuranglah meriah sikit. har har har *happy laughs*

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam CFS,

      Moga yr mama sembuh, dan selamat berpuasa to you too

      Delete
  13. sedap tengok dendeng tu auntie.
    selamat berpuasa auntie. semoga di beri kesihatan yg baik2 untuk menjalankan ibadah puasa ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam Lya,

      Memang sedap dendeng tuh, nak kena tanya menantu auntie kat maner dia beli.

      Terima kasih atas doa utk auntie

      Delete
  14. selamat berpuasa auntie..tertunggu2 entry terbaru dari auntie..hehehe
    semoga auntie sihat selalu & dapat menjalani ibadah puasa ini dgn lancar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam axie,

      Selamat berpuasa juga utk axie.
      Aah, auntie kurang sihat selama beberapa minggu yang sudah, maka terabailah blog..hihihihi

      Terima Kasih atas doa utk auntie yea

      Delete
  15. Salam kak... selamat berpuasa... Tenggiri asin tu pembuka selera...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Anie,

      Selamat berpuasa utk anie juga
      hihihihi memang berselera bila ada tenggiri asin tu

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...