THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Saturday, June 9, 2012

Mulut Masin

Hati auntie berdebar2..
Gelisah tidur dah dua malam..

Ishhh..masa menaip ni pun berdebar2 juga
Subuh2 tadi auntie siapkan air teh O
dan goreng kuey teow
Roti, butter,jem, peanut butter
yang sememangnya tersedia diatas meja

Kenapa auntie awal2 siapkan sarapan?
huhuhuhu..anak buah nak gi interview
di Park Royal hotel pagi ni.
Open interview utk Cabin Crew
Dah tiga hari dia datang dari Melaka
Noy bagi sedikit sebanyak pengalaman
untuk dia menghadirkan diri masa interview nanti
Persiapan awal penampilan, gaya berjalan
makeup dan pertuturan berinteraksi.
Alhamdulillah..bila dia turun dari tangga
pagi ni, cantik dan menarik
penampilan nya..

Kata Noy pada sepupunya
Kak Noy makeupkan dan temankan,
takut mata Kakak Noy tak leh buka
jer sebab balik pukul *** pagi..
tapi tak per, kakak Noy nak
temankan bagi semangat..

Auntie mencelah..
flight delay macam maner?
Ishhhh..mama ni! jgnlah cakap macam tuh

Cadang nya Noy nak temankan pagi ni
Schedule Noy terbang hari Jumaat, *** pagi dan balik KL
pukul ***pagi hari Sabtu (hari ni)
tapi flight delay
Noy terbang semalam
pukul *** malam ke Jakarta,
12 hrs delay dan dia akan sampai
rumah hampir tengahhari

Mama ni, dah berapa kali dah,
Noy tengok, masin nya mulut
kata Noy pagi semalam

Kenapa? tanya auntie

Betullah flight delay tau,
Noy tak boleh teman Khairiah, kata Noy

Aper pulak mulut mama masin
Salah tuh..kata auntie

Abis..Aper? tanya Noy

Itulah namanya ketentuan Allah..
Mama hanya ada 'gerak rasa' saja..
Fahamkan tuh, yea..
(dgn nada kasih) kata auntie pd Noy

Anak buah uncle nih baru jer 20 tahun

satu2nya anak perempuan adik uncle
Dia ada abang dan adik lelaki.

Pagi ni, Uncle, Ayah dan Ibunya pergi temankan
Auntie memang tak larat sebab auntie
pernah temankan Noy yang berjam2
untuk tunggu giliran dipanggil.
masa tuh auntie sihat.

Sama jer situasi dengan Noy
cuma ketika tuh Noy baru berumur 18 tahun
Maklum sajalah umur macam tu
mereka masih lagi ada perasaan gemuruh

Kenapa auntie nak kan anak buah
auntie jadi Cabin Crew?
Emmm..sebab lumayan gajinya
Dia ada potensi, ketinggian dan
berat badan cukup, manis perwatakkan
nya dan boleh bertutur bahasa Inggeris
so..cubalah..

Bila kata open interview,
memang ramai, berderet dan beratus2
candidate yang datang dari seluruh pelusok
negeri..

Auntie pesan..
Jangan rasa rendah diri, bila
nengok orang2 yang datang
memang cantik2 dan bergaya belaka
be confident, brace up, walk tall
and do not forget to smile and smile
Kita dah ikhtiar yang terbaik
Hanya Allah saja yang menentukan
sama ada dapat atau tidak..
Yakin dan redha
Jangan putus asa, umur masih muda

Auntie doakan moga Allah s.w.t. permudahkan
urusannya pagi ni..Amin

13 comments:

  1. Assalamu'alaikum Kak Nanie (dah lama dah saya keluar dari bilik air ni...hehehe...)

    Saya ada juga sarankan anak lelaki saya yang kedua (baru habis pengajian peringkat Diploma) untuk memohon jadi Cabin Crew, tapi dia pulak takut naik kapalterbang... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam Warahmatullahi Wabarakatuh,

      Boleh cuba jer pergi interview kalau dah cukup syarat2nya, sekurang2nya dapat pengalaman interview.

      Delete
  2. mulut masin he4 kalau darah masin terlebih garam naik bp he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam radiah,

      Memang darah masin auntie hihihihihi
      sebab bp memang tinggi..

      Delete
  3. saya paling takut dgn interbiu hahahahaha kdg2 wlupun biasa bcakap tiba2 jadi bodo kelu nk ckp hahahaha over

    rajinnya pagi2 dah buat bfast ;) hehehehe saya klu bukan hari sekolah pukul 7 baru thegeh2 nk buat hehehe

    salam kenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sisdee,

      Siapa yg tak takut interview? Semua orang kot..hihhihihi

      Rajin sebab kenalah alaskan perut utk yg nak gi interview..
      kalau tak, auntie pun lambat sikit buat breakfast pd hujung minggu ni..

      Delete
  4. Semoga dipermudahkan jalan untuk anak saudara Auntie :)

    ReplyDelete
  5. Kakak bayangkan kalau dia cantik, tinggi, perwatakan menarik insya-allah boleh dapat tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakzakie,

      Syarat2 semua cukup tapi kita tak tahu
      apa pula ketentuan Allah swt.

      Delete
  6. Teringat zaman kanak2 saya kak, masa tu kakak keempat saya dapat tawaran dari MAS tapi arwah abah sangat garang dan tegas dia tak bagi kakak saya berdikari sendiri di kl dia kata nanti tak ada orang nak kawal kalau duduk sendiri, so kakak saya tak pergi sebab takut dengan arwah abah sekarang dah 13 tahun kakak saya jadi arwah kalau masih hidup dia sebaya dengan akak.

    ReplyDelete
  7. Untung anak buah untie dpt untie yg sgt berfikiran positive n selalu beri semangat.....mesti anak2 buah untie sayangkan untie mcm mak dia sendiri....

    ReplyDelete
  8. Tajuk2 yang ditulis menarik. Kelemahan Pakcik semata mata tidak berapa faham penulisan secara ringkas dalam bentuk percakapan.Maalumlah lain daerah lain pula loghatnya. Kalau tidak salah ada anak saudara yang akan ditemuu duga. Harap nya berjaya lah setelah diberi petunjuk oleh orang yang berpengalaman cara cara berpakaian, menjawab soalan dan sebagainya.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...