Followers

Monday, June 4, 2012

Jeling2 Dari Jauh

Sudah subuh tadi auntie bedebum balik
Terjaga pukul 10 pagi
badan sakit2, tengkok keras
Masuk bilik air, basuh muka dan gosok gigi
buat teh tarik dan sekeping roti butter
itu sarapan hari ni

Auntie pun duduk buka FB
Wahhhh.. ada 3 new friends request
Alamak, uncle dah ada FB lah pulak
Emmm...masa bila dia register?
Entah lah..tak auntie tak tanyalah pulak
Approved jer lah..tour around kat info dia
belum penuh lagi tapi friends dah tiga orang
hehehehehehe kawan2 sekolah di Dang Anum,
Merlimau.

Auntie angkat kaki kedapur nak kena
masak awal untuk tengahhari
Ari ni kena cabut gigi

Uncle pulak take over, duduk kat lappy
Aper lah dia buat tuh?
Auntie jeling2 dari jauh..
memang dari jauh screen FB huhuhuhu

Dah selesai masak, lappy masih terbuka
uncle di depan rumah,  basuh lantai porch
Ishhh...hari2 basuh lantai, kalau tak suami Peej
uncle..dua2 suka main air..
auntie pulak duduk depan lappy  lagi
sementara keringkan peluh..
sebelum nak mandi

masakkan hari ni
Lemak cili api ikan merah + terung
celur peria katak dan terung
sambal belacan
ikan tenggiri jeruk
cukuplah, sebab hari ni Noy fly
kurang satu korum
kalau dia ada mungkin meriah lagi lauk
sebab auntie suka tengok dia makan
sambil ibu jari tangan kiri dia thumbs up
kat auntie, pandai bodek dia..hihihihihi

Walaupun dah berkali2 pergi dentish

masih ada perasaan takut..
Ishhh...dah tua bangka pun takut lagi
Kenapa eikkk?

Ari ni nak cabut gigi yang hujung sekali
tampalan dah tercabut sebelum peeja kawin
punyalah lama, auntie abaikan..
nafas dah tak best..dah mula berbau
so..goodbye gigi..hihihihihi
termasuk gigi yg nak dicabut
dah 5 gaham gongak, macam mana
lah auntie nak mengunyah lumat?
Kalau selalunya ikut sunnah Rasullulah
sebanyak 40 kali, tanpa gaham2
utama kena kunyak berapa kali? hihihihihihi

Baju2 blouses dan pants auntie
dah bergosok semalam..menimbun
Uncle bising sebab auntie asyik pakai jubah
Macam orang tua2 katanya..

Aisheee man? memang auntie dah tua lah..
dia tak perasan ker?, buat2 tak tahu?
Penat juga nak layan permintaan suami,
Itu baru pakaian, benda2 lain lagi...
Kannnnnn?
Haippppp...maksud auntie, makan minumlah
jangan fikiran ke lain pulak..kihkihkih

Nasiblah auntie suka menggosok baju
gosok baju anak2 dan baju sendiri
Baju uncle dia gosok sendiri
gosok cara tentera, side baju dan
seluar keras..hahahahaha

Panjang celoteh auntie,
peluh pun dah kering..mana tak nya
Kipas siling dan kipas berdiri
uncle tala direct kat badan auntie
hahahahahah..so thoughtful

Okaylah..dah pukul 12:45 tghhari
eloklah gi mandi dan bersiap2
lepas zohor nanti paksa diri
melangkah ke dentist..
harap2 tak banyak darah keluar..
huhuhuhuhu





21 comments:

  1. sakit gigi, jangan buat main main...panas cepat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam PM,

      Belum sakit lagi, tampalan gigi tercabut, rasanya
      dah boleh disimpan kena cabut..huhuhuhu

      Delete
  2. Suami Jun semua isteri buatkan, baju seterika ala2 polis pun isteri jugak buatkan. Kalau bab berpakaian jarang ditegur coz isteri kalau keluar memang manjang pakai jeans kecuali gi kerja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Jun,

      hehehehehe hebat, pandai gosok ala2 polis

      Delete
  3. bertuah auntie dapat suami yang caring dan baik... good for you...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nenet,

      Aah, auntie memang bertuah sebab dia rajin dan caring
      minta2 berterusan hingga akhir nyawa

      Delete
  4. Salam untie..
    cabut gigi geraham mmg ngeri....tp cabut x rasa yg rasa tu tym nak injek bius....ngeh..ngeh....jgn nangis tau....lps cabut tnggu 1 jm baru mkn or minum....pntang mkn mknn keras takut te masuk dkt isi gigi yg tlh d cabut tu....takut infection....ngeri...asben pnya pakcik last 2yrs cabut gigi geraham lps tu infection...mcm2 pnyakit timbul d gusi smpi kat kepala...muka jd lain...tp tlh jnji Tuhan semua tu jd sbb ja kn...x smpi sethn sakit. ...
    slps tu jd pngajaran bt kta klu cabut gigi jgn pndang remeh...tmbh2 lg pakcik tu bt kat dentist daerah kecik...n kta selalu anggap sakit lps cabut gigi prkara biasa...

    tp untie jgn takut plk yer....im just sharing....;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kembali Qaseeh,

      Dah cabut pukul 4 ptg semalam, semalaman auntie tidur tak tenang..huhuhhu

      Memang auntie amat takut bab2 cabut gigi, memang ada yg pass away bila cabut gigi.

      Minta2 gusi auntie pulih cepat..huhuhuhuhu

      Delete
  5. Kak bab cabut gigi tak kira tua ke muda memang takuuut, saya kalau dah duduk kat kerusi cabut gigi tu sepuloh kali bangun sampai doktor pun dah pujuk macam budak2 baru lah dia boleh buat kerja.

    Kerja rumah yang saya tak buat sampai sekarang ialah gosok baju, masa saya duduk dengan mak saya, baju kerja saya dan shamsul arwah abah yang gosok kan arwah abah kerja dihospital bahagian dhoby.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sharifah,

      memang takut cabut gigi..huhuhuhuhu

      Wah, bertuahnya badan, abah yang uruskan baju sharifah dan shamsul..hihihihi

      Delete
  6. saya pun takut jumpa dentist, auntie. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ella,

      takutkan..memang ngerilah

      Delete
  7. takpe aunty nanti buatlah gigi palsu, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Lily,

      Alamak, gigi pelesu? tak sukalah beb..hehehehehe

      Delete
  8. haha...auntie...anh sy pon ex tudm..plg x suka nk gosok bju dia..ni dh penven ni kn...kain pelikat nk p surau pon dia gosok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam salwa,

      hehehehehe practically all exarmy mcm tu kot, uncle pun kalau gi masjid, bukan main lagi baju melayu dan kain pelikat memang bergosok. Kupiah dia pun bergosok berkanji bagai

      Delete
  9. tolong bagi motivation sikit kat saya ni, macamana nak rajin iron baju ek. I have friends yang setokin pun iron. hisshh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam DrNotts,

      Motivation saya utk Dr Notts, suka tengok baju2 yg dipakai kemas baik pakaian sendiri atau suami dan anak2..
      Kalau kedut2 terasa diri di perhatikan sebagai seorang yang pemalas..malusssss

      Delete
    2. betul2. setuju tu. kadang2 jalan pun kena sorok sebab berkedut baju. tapi kalau hantar dobi tu, bila balik rumah, kedut balik sikit. biasanya saya cover dengan jaket. tapi memang boleh salute kepada orang yang rajin ironing ni.

      Delete
  10. salam aunty
    harap dah kurang sakitnya cabut gigi tadi ye.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kasihibu,

      Dah okay dah, tadi dah start makan nasi macam biasa.

      Alhamdulillah

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...