Followers

Saturday, June 2, 2012

Citer Charcha Marba

Dah pukul 10:30 pagi baru nak pergi
pasar tani setiawangsa.

First stll singgah gerai ikan
Kali ni beli barang2 basah untuk
lauk pauk sampai Rm160
sotong, udang, telur ikan dan ikan
Jenis ikan yang auntie beli
Ikan bawal, tenggiri, ikan merah
pari dan kembong
huhuhuhuhu terkedu kat situ

tapi auntie beli banyak sebab
nak bagi Peeja sikit
dia dah nak pindah by next weekend.


Dah tu pergi ke gerai ayam
Seekor yg sedang aja Rm 16
Uncle suh beli daging tapi
auntie tak mahu
Daging selalunya auntie
catu beli 2 minggu sekali
bermakna makan daging hanya 2kali sebulan
begitu lah juga barang dalaman perut
spt paru, hati dan perut hanya sekali sekala
ajer kalau teringin

Bila sampai gerai pokok2 tanaman
auntie singgah sebab nak beli baja
Mata auntie melilau tengok pokok2
Belikan peeja pokok limau perut rm 8
dan limau kasturi rm 18
Auntie dah tanamkan peeja pokok
kunyit, pokok kari, pandan, serai dan kantan
tinggal pokok kesum dan selasih jer tak de
harap2 dia akan rajin masak..hihihihihi





Semalam auntie dan uncle
pergi rumah peeja
nak tunggu delivery tv, meja tv dan
juga coffee table.

Auntie sedang solat maghrib
barang2 tuh sampai..
Ishhh..hampir empat jam kami
tunggu kat situ
Alhamdulillah..

TV 3D...

 Sebelah kiri tuh bilik arwah abah dulu
tapi Peeja nak buat office nak letak computer dan barang2 jualan
tapi peeja letak single bed untuk dia rehat2 nanti

Auntie punya office kat Ukay Perdana
dia malas nak pakai..
Dalam masa terdekat ni
auntie nak sewakan..
auntie dah tak kuasa nak
pergi office dengan keadaan auntie yang
tak sihat untuk berniaga




Auntie pesan Peeja jangan amik gambar auntie,
so auntie baring kat lantai dan menyorok
tapi hampeh dia amik jugak Ishhhh..


Gambar auntie berdua
Uncle lentok manja..
hahahahaha

Balik jer dari rumah peeja
dalam pukul 9 malam
perut dah menyanyi
kerak keruk..
auntie panaskan
rendang daging +limpa
pulut kuning






Auntie inject insulin terus makan..
Bismillah...


Ari ni untuk tengahhari auntie masak
rebus kangkong, sambal belacan
sambal tempoyak, goreng telur dadar, tempe goring
ikan jeruk tenggiri dan goreng ayam kunyit..
Laju jer uncle makan dulu..
Auntie nak solat zohor dulu
baru nak makan dgn anak2 dan menantu..
hihihihihi

Hidangan Makanan  yang dah di makan

Citer Charcha Marba..



20 comments:

  1. Pd mak, anak2 sentiasa dlm ingatan kan....

    Brg2 sekarang memang dah makin mahal, peniaga pun tau , mahal pun kita kena beli jugak.. Terutama brg makan

    Sedap lauk makan tgh hari tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Makchaq,

      Betul, anak2lah pengarang jantung.

      Lauk2 simple ajer..

      Delete
  2. Assalamu'alaikum Kak Nanie.

    Cantik dan kemas rumah Peeja.

    Latar baru blog Kak Nanie ini juga kemas dan cantik, saya suka. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussallam Kakcik,

      Latar blog baru ikut mode, kejap ari tuh serabut, ni lebih tenang..Alhamdulillah..hehehehehe

      Delete
  3. Bestnyer pulut kuning.. Lame dah x makan.. Lawa.. Besar rumah pija..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam NorMala,

      hehehehehe auntie teringin nak makan, maka buatlah

      rumah peeja single storey terrace, rumah lama memang besar dan lapang, Alhamdulillah

      Delete
  4. Kalau ikan kat kl mahal tu saya paham juga, ni kat tempat saya duduk pun beli dalam 4 macam ikan pun dah rm80 cekik darah betul kak.
    Akak dalam tak sehat tu banyak juga lah lauk pauk akak masak.

    Suka tengok peeja menghias rumah dia, cantek,simple dan tak semak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sharifah,

      Memang mahal ikan (barang2 basah) dimana2 pun sekarang.
      Tak sihat tapi tekak selalu nak makan, jadi terpaksalah masak.

      rumah peeja ada sentuhan mamanye..hihihihihi

      Delete
  5. Salam....

    bg urg yg dtg dr luar sabah misti igt ikn2 cfut d cni murah2 kn....klu dlu tu myb murah sgt2 la kn...skrg nie hrga nya mcm sm ja cmpare hrga d smnnjung....ayam cni skg yg part2 tu rm11. ..klu seekor bulat sekg 10rgt...mhl kn...

    yg murah d psr bsr kk tu ikn yg x ok...klu yg fresh...mau sekg dlm 20 hingga 25 rgt.....cekik drh kn hrga bhn bsh skrg....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Qaseeh,

      Barang cekik darah untuk buat darah kita..huhuhuhu

      Delete
  6. Salam sunty, mcm mana aunty tanam bunga kantan ye? Btw, aunty ada tanam daun kesum dulu kan, tapi mati2 kan, mak saya ada tanamkan jugak hari tu, mak cakap mcm sentiasa kena alih2, ...

    Btw, rajinnya aunty ni, dalam sakit2, mesti nak penuhkan rumah anak dgn tanam2an, mcm mak saya juge.. Hehehehe... Keje die menyemai, keje saye, menyiram, membaja dan jaga je lah.... :)

    Btw, qaseeh hatiku qaseeh, sis saye ngajor disabah, sometimes kan die bwk balik udang, ketam ikan, mcm2 seafood la, still murah jugak... Dalam 80 tu boleh bawak balik banyakkkk sgt.... :) kalau dekat sini mmg tak dapatla, melainkan nsk.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali HadSha,

      Nak tanam bunga kantan dari akar ubinya.
      Daun kesum memang selalu kena trim kalau tidak dia mati.

      Ohhh..diSabah barang2 basah murah yea?

      Delete
  7. Salam Aunty,
    saya selalu baca blog aunty ngan Peeja tapi tak pernah komen...memang kecur air liur tengok sambal tempoyak...hidup kat perantauan ni lama lagi lah baru boleh makan.....

    -intan-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali mamacrocs (Intan),

      Sambal tempoyak memang sedap amat2 tapi dua orang anak auntie tak makan, Noy ngan PG

      Delete
  8. mak saya pun suka tengok kat bahagian anak anak pokok, cari pokok baru. tapi ada jugak yg susah nak jumpa...selagi tak jumpa selagi tu lah mak saya akan singgah dan cari.

    tapi berguna jugak kitchen plant ni. bila bila nak pakai, petik aje.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam gB,

      hehehehehehe hobby yang sama.

      Itulah tujuan nya, bila nak masak dah ada bahan2nya

      Delete
  9. Untie...pulut kuning tu kegemaran saya. Petang karang nak balik kukus pulut, gulai daging semalam masih berbaki.

    ReplyDelete
  10. wahhh...dah almost complete umah peej ek...besor sofa...selesa...tengok pulut kuning auntie plak seperti biasa saye dah terliur..hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...