THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, May 24, 2012

Dari Orang Yang Sama

Auntie buat pesanan sirih junjung utk dua2 pihak
dan bunga pahar pada Norhana, orang yang sama

Masa mencari2 bunga pahar di merata kedai
untuk barang2 perkahwinan, selama berminggu2..
mata auntie dan hati tak lansung dapat memilih
yang betul2 suka..
sebab
hati auntie memang dah focus kat bunga dip untuk anakku Peeja

Wahhhhh...mahal kemain bunga  dip yang dah siap
Kat semua house adalah dua tiga macam, harga paling murah
rm 6.50 sebatang tapi quality, terlalu teruk
bunga dan daun nipis macam kulit bawang, pasti mudah koyak..
Masa mencari2 tuh kata anak auntie, beli jer aper2
dia tak kisah..tak yah bunga2 dip bagai..

dia dah penat, nak mudah dia kata
macam tuhhh..Ishhhhh

Dua tiga hari selepas tuh, jenuh auntie googles
mencari siapa yang boleh auntie buat tempahan
Banyak juga auntie email
tapi tunggu beberapa hari, tak berjawab
ngadu pada Peeja..

Hahhhh...itu tandanya, mama beli jer
yang dah siap kat kedai tuh..kata dia

Tak nakkkkk kata auntie
Tak paham ker?

Dua tiga hari selepas tuh dia pun kata
ada kakak readers dia boleh buat
nanti Peeja buat appointment untuk mama
nengok sample2..rumah dia pun dekat jer

Belum nengok lagi auntie dah suka dapat berita
tuh..
Bila sampai masanya, datang lah Norhana tuh
Amboi punyalah cantik sample2 yang dibawanya
auntie berkenan sangat2, mula lah menanya
harga..kussss semangat memang lari jauh dari budget
auntie..berbelas2 ringgit
memang budget auntie tak masuk akal untuk bunga dip
hahahahahhahaha..rm 4 hinggit x 100 btg jadi rm400

Auntie pun kata kat dia, auntie suka sangat yang satu ni..
Bunga lily berkonsep emas
di sebabkan bunga nya besar maka auntie perlu
lima puluh sahaja..
memandangkan auntie perlu lima puluh batang
bolehlah upkan satu pahar jadi rm 8 ringgit
come back to the same budgetlah..

Rezeki auntie dan peeja
Norhana tuh kata dia hadiah separuh rege
memang dia tak leh buat harga rm8 sebenarnya
sebab konsep emas..
rege barang2 tema emas memang mahal
katanya..
Alhamdulillah...punyalah auntie seronok
Seminggu kemudian dia hantar email untuk
sample yg dah siap..

Auntie setuju, dan dia terus siapkan 50 batang lagi
2 minggu kemudian dia hantar bunga pahar tuh
settled payment with rm400 shj..Alhamdulillah
Emmm...auntie beli kelonsong telur emas
rm 2 ringgit sebiji, masukkan potpuri dlm kain net
dan telur, sangkut, siaplah bunga pahar ..








Dah tuh sireh junjung..
Memang cadang  nak buat sendiri
tapi memikirkan ada perhimpunan bersih
auntie tak nak ambil risiko
Peeja tempah kat Norhana
Alhamdulillah..dia setuju dan akan hantar
ke masjid terus pada hari pernikahan nanti






heheheheheheheh tanda apprreciation
Norhana bagi auntie souvenir selepas perkahwinan peeja..
TQ so much..
kalau ada majlis perkahwinan utk anak2 yang lain
auntie akan berurusan lagi..InshaAllah



bunga dip hitam dan reben silver berbakul hitam
Cantik sangat

Berhenti citer dulu
sebab auntie akan balik kampung petang ni
tapi tak lama besok dah balik KL
sebab hujung minggu ada wedding di ShahAlam

Kalau boleh memang auntie tak kuasa nak balik tapi di paksa
oleh uncle..huhuhuhuhu
Badan memang tak sihat..

10 comments:

  1. cantiknyerrr....bunga dip...msa my wedding dulu pun bunga dip jugak...tapi mak mertua yang buat sendiri...hehehe...

    ReplyDelete
  2. semoga selamat pergi dan selamat pulang
    hati hati dalam perjalanan



    pB pun balik kampung gak.
    Sabtu pagi.
    Letih mikir pasal perjalanan 6~7 jam tu

    ReplyDelete
  3. cantik cantik gubahannya auntie.

    auntie and uncle take care ye.. :)

    ReplyDelete
  4. actually kalau rajin, boleh buat sendiri bunga dip tu... my rakan sekerja amik masa setahun untuk buat bunga dip ni untuk majlis kahwin anak dia..hari2 dia buat sikit2 sehinggalah sampai tarikh perkahwinan anak dia.. bila dah siap kelopak2 dip tu, dia akan ikat jadikan jambangan bunga...

    ReplyDelete
  5. Cantiknya bunga pahar tu...

    Untie jadi copilot ke? Selamat pergi & selamat kembali ye...

    ReplyDelete
  6. lawa la bunga pahar tu.. huhuhu.. berpadanan la dgn regekan auntie.. ada apa kat melaka. ada keluarga uncle buat majlis perkahwinan ker?

    ReplyDelete
  7. cantik saangaattt..... both bunga pahar & sireh junjung tu..

    ReplyDelete
  8. dulu mak saya rajin sungguh membuat bunga dip ni, merasalah saya belajar membuatnya juga. bunga ni agak famous dalam tahun 80 an yang ramai sungguh membuatnya. hasilnya memang sungguh cantik, berpadanan lah dengan cara nak membuatnya yang agak remeh tu..haha

    ReplyDelete
  9. Kak bunga dip memang mahal, suami saya satu sekolah dengan Pak Abu wedding planner tu dan tukang buat bunga dip pak abu pulak orang kampung shamsul . Dulu dia ada kedai kat komplek wilayah tapi dia dah tutup sekarang. Bunga dip kat kedai dia cantik cantik saya tengok tapi harga nya mak ai sekuntum yang bisa je pun dah sepuluh ringgit.

    Tapi bunga dip yang Norhana buat ni pun cantik juga berkenan saya.

    ReplyDelete
  10. Terharunyaa baca entry aunty Nani ni...huhuhhuu...hana baru perasan...adik2 la bgtau...diorang mmg silent reader aunty ngan peeja :-) ...terima kasih byk2 sbb sudi tempah dgn saya...susah nak carik orang yg menghargai bunga dip ni...nak2 dh mcm2 fesyen bunga dh sekarang ni....nway terima kasih byk2 ye aunty...kalau nak tgk gubahan2 dip saya boleh la tgk kat www.facebook.com/Dejauhars :-) ..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...