Followers

Monday, April 2, 2012

Bila Dah Jatuh Cinta

Semalam pergi ke JJ Wangsa Maju
Kata anak ada pameran batik, last day
mesti ada jual songket, sebab auntie nak
cari songket
Lepas asar, auntie dan uncle kesitu
Kecewa sebab hanya satu stall ajer yang jual songket
Tak ada pilihan, tak jadi beli

Round2 sikit, masuk  Lovely Lace
Beli pewangi Teddy's Dream
Uncle memang suka benar rumah dia
ada pewangi ni..
Ishhhh dulu2 harga hanya rm11.00
sejak dua tiga tahun ni dah naik rm18.00
tapi masih uncle beli dan beli
setiap bulan pakai 2 botol

Uncle suh beli lagi baju cucu
Tak payah, kepala nak cari songket
bukan benda2 lain
Auntie sebenarnya tak larat
tapi bila lagi nak beli?

Uncle nak makan
Masuk Secret Recepi
Auntie makan Chicken Cornish & Lasagna
Uncle punya banana split dan fish and chips
Air RO water for two

Nampak muka keletihan 


Ada readers auntie hantar email kat auntie
kata ada Pameran kat
Kraftangan Malaysia di Jalan Conlay,
Hari ni last day

Kesitulah kami..
Wahhhhh...besarnya pameran itu
Ada 300++ stalls, macam2 ada
Dari Semenanjung hingga lah Sabah
masing2 dengan productnya

Punyalah ramai manusia,
security guard yang jaga tuh halakan
kereta uncle ke parking VVIP
betul2 depan entrance
Pelik juga sebab kereta uncle bukanlah
kereta mewah..itulah rezeki nama nya
Allah Maha Pengasih lagi Penyayang
Mudahlah auntie tak payah jalan jauh2..


Persembahan aper entahlah..
Telinga auntie berdenggung2 sebab speaker punyalah bapak besar
hehehehehe
Berkerut2 muka auntie kepenatan
dan telinga berdenggung2
Cantik lampu atas pokok..
Uncle ambil ketika nak balik

Jalan keluar ke Main Road

Auntie hanya nengok dari jauh ajer songket2 tuh
sebab memang tahu rege mesti ribuan ringgit
Songket Trengganu, tenunan tangan
Bila ternampak songket yang tergantung
Auntie jatuh 'cinta'
Wahhh...memang 'tanjat lipas'  bila buka mulut
tanya harga
tapi Mok Chik bagi harga discount
Emmm...belilah juga
walaupun melebihi budget..huhuhuhu

Balik rumah terus..
Anak2 kata Sampin Songket tuh cantik

Auntie kata kat uncle
Tak say TQ pun?

You spend unnecessarily kat sampin yang mahal
kata uncle

Belum sempat auntie jawab
Peeja jawab
Papa your sampin was like ages ago

Uncle balas
Yes..true but how often will papa use this sampin?

Noy pulak jawab
Sampin Songket tuh boleh ditinggalkan sebagai pusaka

Amboi2 anak2 backing auntie

Betul kata Noy tuh sebab
songket2 arwah abah dan mak masih cantik lagi
auntie simpan.

Auntie happy bila Bapak Pengantin nampak
handsome nanti..hehehehehehe
InshaAllah...

26 comments:

  1. betul kata Noy tu auntie .. songket mmg blh diturunkan kpd generasi seterusnya. warisan kita, kan.

    Auntie macamana? dah siap beli baju cantek eh? tak lama lagi tu auntie ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ella,

      Aah, kalau disimpan baik2..InshaAllah boleh tahan berpuluh2 tahun

      Auntie tak boleh nak kata sihat sebab tenaga auntie masih belum kuat

      Delete
  2. alahai...sya terharu baaca en3 ni :(

    ReplyDelete
  3. beli songkat takpe sebab songket ni makin lama makin cantik. agaknya sebab benang emas tu kot kan auntie? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam GB,

      Songket cantik kan?
      Memanglah mahal dan cantik benas emas tuh.
      songket buatan Trengganu terbaik
      Pernah tak tengok songket siam dan india?

      Delete
  4. Assalamu'alaikum Kak Nani...

    Semoga kesihatan Kak Nani semakin baik.

    Songket tenunan tangan memang mahal harganya, tapi kasih sayang tanpa sempadan lebih tidak ternilaikan harganya, kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,

      Amin begitulah hendaknya

      Betul kakcik, hadiah birthday saya untuk suami tercinta tahun ni, yang jatuh pada bulan April ni..hehehehehe

      Delete
  5. salam Aunty..
    yeala aunty, bila dah jatuh cinta mesti kena beli..
    nanti teringat² kat songket tu..walaupun mahal, berbaloi..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali fathen,

      Boleh beli bila termampu jika tidak memang akan teringat dan terkenang2..hihihihihi

      Delete
  6. Org lelaki ni ramai yg sempoi aje w/p nak menyambut tetamu anak kahwin. Tapi org perempuan (para isteri) yg lebih prihatin dan bersusah payah supaya suami kelihatan lebih segak.

    Dalam tak kisah tu, nanti bila tiba masanya dia akan pakai juga samping tu dan dlm hati kata 'nasib baik bini aku belikan' .... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam YB,

      hehehehehehe akak tahu memang dia suka sebab nya semalam dia tanya akak siapa nak jahitkan sampin tuh?
      Jahit tangan tau pesannya..
      Kan over tu..hihihihihi

      Delete
  7. Assalamualaikum kak... Songket Terengganu memang cantik2 kan... harga pun cantik...hehehe...tapi betul kata anak2 tu...ianya tahan hingga ke anak cucu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam aNIe,

      Sebab itulah akak beli juga..boleh jadi kenangan nanti buat generasi keluarga seterusnya..

      Delete
  8. Tak sabar nak tgok baju mak pengantin lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hani,

      Ya Allah, baju saya amatlah sempoi, jubah ajer, tak de kilat milat lansung, sampai tailor kata..
      Ehhhh..akak mak pengantin, tak kan macam ni ajer...
      akak jawab :
      Kalau dah sakit dan tua, dah tak kuasa dah nak melaram2.

      hihihihihi

      Delete
  9. aunty, samping lama2 tu kannn kalau sayang nak pakai elok diframekan. mesti cantik bikin feature wall

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Tijah,

      Amboi, kita serupa cara pemikiran,

      Memang auntie ada framekan sehelai songket arwah abah auntie,
      amat cantik sekali.

      Delete
  10. air zam zam=98rm/0126699298

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam han9840,

      Pasal tetiba ada air zam zam kat n3 ni?
      Jual ker?

      Delete
    2. mEMANG JUAL ZAM ZAM ...SATU KONTENA PUN ADA,,,KALAU 10L HARGA 100,,,0126699298

      Delete
  11. assalamualaikum aunty....
    maaf la tak dapat nak jumpa aunty di pameran tu... dua tiga hari ni macam2 hal nak kena settlekan... tak dapat datang pejabat pun hujung minggu tu... rasa rugi pulak sbb saya mmg teringin sangat nak jumpa aunty...

    sebenarnya tak semua kain songket tu harga ribu2... ada yang murah... ada yang gantung2 tu dia letak harga rm70... tu sapa pandai, leh mintak kurang lagi harga... yang ribu2 tu dia sulam ngan benang emas... tapi promosi besar-besaran cam ni hanya setahun sekali je... selalunya promosi kecil2 je ikut tema macam batik ke, hasil rimba ke, aidilfitri ke...insya allah umur panjang, kita tunggu tahun depan pulak... terima kasih ya aunty sbb sudi datang...

    ReplyDelete
  12. Waalaikumussalam cicikwani,

    heheheheh auntie berterima kasih bila dapat tahu ada pameran macam tuh, sebab memang jimat masa dan duit ringgit tak yah pergi sampai Trengganu. Dah lama sangat auntie idamkan songket trengganu warna warni macam tuh.
    Alhamdulillah..dpt auntie beli malam tuh.
    Tapi sign kad kredit lah sebab tak brani nak bawa duit ribu2 dlm handbag..hihihihi

    ReplyDelete
  13. wahhh..pasti ensem uncle nanti di hari kenduri...

    ReplyDelete
  14. Betul kata anak2 akak, boleh turunkan samping tu pada Ayol dan PG tak pun masa PG kawin boleh pakai sampin tu kan.

    ReplyDelete
  15. suka bau Teddy's Dream? singgah sini untuk dapatkan harga terendah!! jangan lepaskan peluang...
    http://www.jengkoil.com/2013/12/teddys-dream-fragrance-oil-rose.html

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...