Followers

Saturday, April 7, 2012

Barang2 Tembaga



Ada ker orang pakai lagi?
Barang2 tembaga?
Suatu ketika dulu..
Masa auntie bertunang dan kawin
barang2  tembaga yang digunakan,
dulang berkaki, tempat merinjis
tepak sireh, kaki lilin dan lain2

Arwah Mak yang beli, bayar bulanan secara ansur2..
Auntie ketika tuh baru sekolah rendah..
Dari saorang Mok Cik dari Trengganu
Banyak arwah mak beli, kain songketlah
kain batik dan juga kain pelekat
Masih auntie ingat, mok cik tuh
ada buntil barang2 jualannya
bila datang rumah auntie..
Dan juga buku catitan siapa
pembeli2nya...

Ari ni, auntie keluarkan barang2 tembaga tu dari kabinet dapur..
Ishhh...berkepam kotor sebab dah lama tak dibasuh

Uncle sedang cuci dengan sabun dulu..

Abaikan dinding berlumut tuh..huhuhuhu
Bila lah nak di cat putih, entahlahhhhh

Jap lagi auntie akan lumurkan dgn asam jawa
untuk kilatkan..
InshaAllah kilat lah nanti barang2 tembaga tuh
bila kena cuci dengan asam jawa


Selain asam jawa boleh juga guna
buah limau nipis tapi auntie tak ada stok dalam
peti sejuk..

Barang2 tembaga tuh ada lagi sebenarnya
Emm..dipinjam oleh seseoang beberapa tahun yang lalu
masa arwah mak hidup lagi..
Lama dah..tapi auntie masih ingat lagi
bila auntie nak ambil balik kata nya banyak
yang dah rosak, kaki dulang patah lah, orang
tak pulangkan bila dia sewakan
tak perlah auntie halalkan..

Sekarang auntie nengok, rata2 orang dah tak pakai
dulang2 tembaga lagi..
Kebanyakkannya guna pewter, queen ann dan ada yang
beli  dulang damar cat silver atau gold,dimana  ianya lebih
murah dan ringan dari dulang tembaga.

Auntie sendiri pun dah tak gunakannya
tapi auntie nak display kat atas kabinet dapur
bila dah di cuci nanti..
Pusaka dari arwah ibuku..

Moga rohnya di kalangan orang2 yang beriman
Alfatihah utk arwah ibu ku..



8 comments:

  1. Assalamu'alaikum Kak Nani...

    sekarang orang suka guna barang2 yang ringan dan ringkas serta senang dibawa. Tapi barang2 tembaga itu tetap ada nilainya yang tersendiri. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Kakcik,

      Haah, betul orang memang suka yang senang dan ringkas Barang2 tembaga jadi hiasan saja..

      Delete
  2. Untie, nenek saya pon ada dulang tembaga berkaki tu. Kitaorg mmg guna masa kenduri kawin ke, tunang ke....masa kecik2 dulu selalu tlg nenek gilap bekas tembaga guna brasso. Gosok sampai berkilat, nnt nenek bg upah 50 sen. Sbb tu cucu2 dia rajin nk tlg, sbb dpt upah.
    Btw, mana dinding berlumut tu untie??? Tk nmpk pn berlumut...... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Iekan78,

      Ohhh..yea ker kat sana masih gunakan lagi barang2 tu, warga KL dah tak pakai dah..
      Dulu2 masa auntie kecik, memang auntie suka nak gilap bila nak raya tapi tak ingat dapat upah ker tidak..hihihihi

      La tak nampak ker lumut tu? Kat tepi pasa bunga..

      Delete
  3. salam aunty,
    waaah...byk nye koleksi tembaga...
    suka tengok..nanti snap la pic yang dah berkilat..mesti cantik kan?

    btw..suka jugak tgk pokok hijau tepi dinding tu...segar jek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali fathen,
      Semalam auntie basuh tuh tak brapa nak kilat, kena juga second round guna brasso.

      Auntie memang belai pokok2 tuh, sentiasa berbaja

      Delete
  4. As-salam kak, saya pun ada sedikit mak bagi, dia kata pesaka dari Atok nya dulu, ambikdan letak dalam almari jer nati takut kalau tak ambik mak kecik hati pulak.

    ReplyDelete
  5. teringat plak kat barang2 tembaga arwah nenek saye..sama jugak ngan tepak sirih, dulang hantaran, bekas renjis merenjis...memang berat...dulu kekecik slalu la tengok arwah nenek bersih kan guna brasso...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...