Followers

Wednesday, March 14, 2012

Telur dan Telur Lagi

Belum bersedia untuk menjawab komen2 n3 semalam,
tapi auntie akan jawab satu persatu..InshaAllah
auntie sayang kesemua readers yang telah menasihati
dan mendoakan auntie sihat dan teruskan menulis
terima kasih yea, sungguh terharu hati ini

Ya Allah..lindungilah dan peliharalah kawan2 ku yang
mendoakan kesejahteraan ku..
Amin

Auntie semalam pergi tengok rumah yang sedang diperbaiki
Rumah yang anak auntie akan duduk bila dia berkahwin nanti
Rumah arwah mak auntie..

Huishhhh...memang lembab betul mamat Indon ni buat kerja
kejap datang kejap tidak..
Janji 2 ke 3 minggu ni dah minggu keempat..
Duit dah auntie bagi 70% of total sum, progressly
semalam ingat nak release lah 2K tapi tak jadi
biarkan dia buat kerja pecah bumbung dulu
katanya akan siap minggu depan..
Memang geram tapi auntie tidak saperti dulu
bengis dan garang..
kalau dulu memang dia kena hamun
kini auntie hanya berdoa pada Allah
moga urusan ni di permudahkan...

Masa auntie kat situ dia tengah buat
tabletop kat kitchen..berabuk2 sebab dia
bancuh cement dalam rumah..
si peeja asyik lah kata...
panas lah mama, buka lah kipasssss...

Kami masuk dalam salah satu bilik dan
tutup pintu..maka kami berkipaslah
dalam bilik tuh dan berbual disitu..

Keadaan habuk dirumah tuh semalam,
membuatkan auntie terbatuk2 sampai lah pagi ni
sakit tekak ni..perit dan panas dada..

Uncle baru jer bagi ubat batuk
Ibu dan Anak..uncle dan auntie memang sesuai
dengan kandungan ubat batuk ni
(herbal dan madu)

Auntie selitkan gambar telur ikan masak lemak
cili api ngan mangga muda..
Fulamak..bila tengok balik
Terliur akan kesedapan makan ketika itu..


Dalam facebook auntie bercerita tentang telur ikan terubuk
Salah satu anak cyber auntie menangkap keinginan auntie
untuk mendapatkan telur ikan terubuk ni..
memang dah lama auntie tak makan telur ni..

Rupa2 nya bila dia pergi ke Sabah baru2 ni,
dia belikan auntie telur terubuk..
Yang auntie tahu memang mahal regenya
Auntie tanya brapakah perlu auntie bayar?

Itu adalah hadiah untuk auntie dari saya..kata nya

Memang auntie amat2 terharu,
kami tidak pernah berjumpa lansung tapi
katanya sayang kat auntie..
bertuah badan auntie kan? ramai yang sayang kat luar tuh!
Alhamdulillah..

Ribuan Terima Kasih
Yea Shuweet
Moga Allah melipat gandakan rezeki mu
kerana menyanyangi orang2 tua saperti auntie
Amin

Parcel Poslaju tuh..


Ini lah rupa telur ikan terubuk 

Auntie belum masak lagi, masih dalam fridge sebab
kalau boleh semua anak2 ada dirumah, baru auntie nak masak
Sekarang ni dah tiga minggu Khairul di Melaka bercuti
Kukus sama dier..perah limau nipis, hirisan bawang dan
cili padi....fuhhhhh 
terliurlah..

Telur ayam?
Memang seminggu sepapan..
Half boiled, hard boiled
sambal tumis, kari dan bagai2 lagi

Sedap lah telur2 kan?
tapi kandungan kolestrol ada tinggi
Emmm...auntie kena makan Lipitor 10 mg
dah 5 tahun sebab kolestrol..huhuhuhu

22 comments:

  1. Ya Allah, terliur saya tengok gulai tu!

    Indon ni memang tau. Kita buat baik pun dia kenakan juga. Baru2 ni, suami saya upah Indon yang kami kenali untuk tutup lubang simen depan rumah. Baru dua minggu, dah berlubang balik. Bila panggil suruh betulkan, ada saja alasannya. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik,

      Aah, betullah, dia orang ni memang tak patut dibuat baik, memang dia kebanyakkan nya putar alam.

      Delete
  2. Assalamualaikum Auntie...
    Haa..camnilah...kan best bila Auntie dapat menulis lagi...
    Semalam dengan kelmarin baru je saya start balik baca entri 'history' auntie..sekali Auntie kata nak delete bloglah pulak...aduuhhh...janganlah auntie...teruskanlah yea....
    Saya doakan Auntie Nani dikurniakan dan ditambahankan kesihatan yang baik...Amin...
    Lagi satu, sori sebab lama tak tinggal jejak..mood nak mengomen tu takdelah Auntie..insyaALLAH lain kali saya tinggalkan jejak yea..mana tau semangat auntie nak menulis tu jadi tak putus (hhihihii..macamlah aunty heran sangat kan....)....^_^....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Warahmatullahhi Wabarakatuh Sue,

      Yealah..InshaAllah auntie teruskan menulis selagi terdaya..

      Tulah, auntie sebenarnya memang suka kalau ada pembaca meninggalkan jejak sebab secara itu akan hilangkan kesunyian dihati ni

      Delete
  3. Saya pun sayang kat auntie... Saya pun perasan, stp menu auntie selalu ada telur dadar... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam rokayah,

      Aah, bila kawin dengan uncle, mesti ada telur dadar, kalau auntie tak buat dia akan request walaupun dah duduk nak makan, jadi auntie selalu siapkan dan hidangkan..hehehehehe

      Delete
  4. terliurnya telur ikan tu. kalau duk sebelah rumah, confirm saya datang tumpang makan sekali.hehehe

    nasib baik indon yang buat dapur saya hari tu cepat kerjanya.

    saya pun kolestrol tinggi jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam elissmie,

      Boleh saja kita kongsi bersama, rezeki memang harus dikongsi pesanan rasullullah saw

      Hati2 kalau kolestrol tinggi, alway refer to your doktor yea..

      Delete
  5. Telur ikan masak lemak??
    Dapat pulak lagi hadiah telur ikan terubuk???
    Ya Allah..murahnya rezeki MM ni..Alhamdulillah.
    Memang MM bertuah..:)
    *Lecur airliur* huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam mamasita,

      Rezeki yang Allah SWT peruntukkan untuk saya adalah makanan, memang dari kecil hingga sekarang mewah.

      Mewah secara kehidupan taraf pertengahan.
      Syukur..Alhamdulillah

      Delete
  6. Hokey sy lapo kmbali tgk auntie pny msk lemak~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam liamalia,

      hehehehehehe makan balik lah kalau lapo

      Delete
  7. tiba2 saye rasa sebak bila baca tang bawah2 tu...memang di akui belum berkesempatan nak berjumpa dengan auntie..and insyaAllah satu hari nanti kita akan berjumpa...itu doa saya...xtau kenapa, bila baca tulisan2 auntie terasa aman je..rasa cam mak saya..sebab mak saye ada kat ipoh..memang jarang balik...tapi selalu call je...sifat keibuan dan kasih sayang yang auntie tunjuk pada anak2 membuatkan saya sayang sangat kat auntie...terasa macam mak dekat ngan saye...apelah sangat pemberian saye itu..memang dah pasang niat nak bagi auntie bila terbaca entry yang auntie mengidam nak makan tu sebab kebetulan akan pergi bercuti ke sabah...dah rezeki kan...semoga kesihatan auntie akan bertambah baik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam shuweet,

      Memang mimie saorang yang penyayang kalau ada perasaan cam gitu..

      Terima Kasih doakan kesihatan auntie

      InshaAllah, jika umur panjang kita akan bertemu jua..

      Delete
  8. Akak tau tak kenapa akak disayangi pada saya akak nampak sangat ikhlas bila menulis ayat2 akak semasa berblogging dan ber fb. Saya ingat masa pertama kali saya berjumpa akak, akak sebak sebab akak cakap saya cantek diluar dari gambar sebak saya walaupun saya tahu saya ni tak secantek mana dan maseh ingat lagi akak cakap muka saya ada iras2 kenalan lama akak.

    Kak telor memang banyak kolesterol kan, hari tu shamsul pergi check dia punya kolestrol level, adoi sangat memeranjatkan bacaan nya 6.8, sekarang dia makan ubat untuk mengurangkan tahap kolesterol dan menjaga makanan nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sharifah,

      heheheheheh cantik lah Kak Sharifah..hidung mancung lagi..memang personally cun habis...

      Akak menulis dari hati ke hati dan pakai fikiran untuk edit sebab akak tak suka menyentuh perasaan individu.

      Aah, Sharifah jagalah pemakanan hubby sebab kalau sakit memang susah diubati. Mencegah lebih baik..

      Delete
  9. As salam Aunty,

    Saya rs aunty disayangi sb tulisan aunty begitu menyentuh jiwa...Sy bkn pengemar telur ikan tp bile tgk hidangan tu mcm terliurlah pulak :)

    Semoga aunty sihat & ceria selalu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaikumsalam Marya,

      heheheehhehe menulis dari kalbu memang menyentuh jiwa.

      Terima kasih atas ucapan dan doa itu

      Delete
  10. Terlupa lak, telur ikan terubuk tu mmg mhl aunty, untungnye aunty ramai org syg & doakan aunty :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah, betul dulu2 sekilo RM 90 ringgit, sekarang tak tahu lah pulak auntie..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...