THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Friday, March 16, 2012

Cari Door Gifts

Semalam gi Jalan Chow Kit lagi,
Nak gi cari door gifts..
Bila dah sampai kesitu
Jalanlah sepanjang2 Jalan Raja Bot
Tak beli pun, sajer2 nak tengok rege
At the end beli buah2an dan kropok malinjo
Kenal tak kropok malinjo?

Kropok ini dari buah malinjo
Orang Msia sebut buah belinjau
Kena rebus dulu dah tuh di ketuk2 dan di jemur
Imformasi dari googles..
entah betul atau tidak..
Wallahualam..

Buah Belinjau Muda - Mr Googles 

Rupa dah di goreng  (Mr gooles)

Dalam rumah auntie hanya auntie dan Noy jer suka
Yang lain2 kata kropok pahit

Sedap lemak dan pahit sikit sikit jer pada tekak auntie
Auntie beli setengah kilo ajer
RM 8 hinggit..

Nanti2 nak beli kropok lain2
macam2 kropok ada kat situ..

29 comments:

  1. Assalamualaikum kak... anie suka keropok tu...walaupun pahit tapi sedap... anak2 anie tak suka cuma anie dpt suami je yang suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Warahmatullahhi Wabarakatuh,

      Aah, nasib suami juga suka, adalah geng..hihihihi

      Delete
  2. Assalamu'alaikum Kak Nani.

    Saya pun tak suka makan keropok tu disebabkan rasa pahitnya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Warahmatullahi Wabarakatuh,

      Aah, bukan semua orang suka, pada mula akan cuba dulu2 memang tak suka tapi makan juga lama2 baru rasa kesedapan nya..hihihihi

      Delete
  3. .....AsSalam...
    mamaijat pun suker rasa keropok ni.....
    rasa pahit2 lemak.....
    ingat anak2 x pandai makan..rupanya sume suka..
    he he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaikumsalam mamaijat,

      Wahhhh! tekak kita samalah..baguslah dan beruntung serumah semua pandai makan

      Delete
  4. salam aunty. wah lamanya saya tak leave comment, busy gilaaa. eh tapi saya still baca tau :)
    btw mmg pahit la kopok tu, tekulat-kuat saya try nak telan hahaha
    aunty jaga kesihatan tau, jgn buat keja teruk2, jgn stress :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali afiniakib,

      Busy menandakan peningkatan hidup. Terima kasih masih membaca penulisan auntie.
      Haah, bukan semua boleh terima rasa kropok tuh..hihihi

      Terima kasih atas nasihat ..

      Delete
  5. Replies
    1. Assalam PM,

      Ari tuh tak jem..Alhamdulillah

      Delete
  6. wp pahit tp sodap.. mama suka sangat2.... bestnya p jslan tar dah lama x p..sejak,'handbag' kecik2 ni bertambah.. x larat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam aimaniman,

      hihihi memang pahit tapi lemak.

      Kalau dah ada 'handbag' kecik, memanglah leceh nak kesitu..tak sesuai utk budak2..

      Delete
  7. Salam MM,

    Masa akak kecik2 dulu, selalu makan buah ni. Kami di terengganu panggil buah ninja (melinjau), Selalunya mak akan goreng buah ni selepas dibuat kulit luarnya dengan pasir panas. Macam goreng buah berangan.

    Daun melinjau ni boleh dibuat sayur air.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali kunang2,

      ohhhh..yea ker boleh goreng macam berangan, wah bunyi macam makan kacang ...sedap tuh

      Wah, pertama kali dengar daunnya boleh makan..hebatnye

      Delete
    2. Assalamualaikum, ha'ah, daunnya sedap buat masak air, campur kacang soya sikit. kat rumah saya ada tanam pokok ni. Masa dia rendah lagi senangler nak kutip pucuk buat sayur, tapi sekarang dah tinggiiii sangat. Buah dia pun boleh rebus dan makan isinya macam makan kacang tanah rebus. hubby i yg jowo tu yg introduce kat i, kalau tak memang tak kenal..

      Delete
    3. Assalamualaikum..ha'ah betul daunnya sedap buat masak air, campur kacang soya sikit. Kat rumah saya ada tanam pokok ni, dolu2 masa dia rendah lagi memang selalu masak, tapi now dah tingiiiii macamana nak ambik daun. Sekali sekala ambik buah dia (hubby panjat), rebus dan makan isinya. Sedap, macam makan kacang tanah rebus. Keropok ni sentiasa ada kat umah, maklumler hubby jawa..hihihi

      Delete
  8. tekak saya pun tak berapa dapat hendak menerima .. sebab rasa pahit2 tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Pak Ngah,

      Ohhh..Pak Ngah tak adventurous lah macam gitu..hikhikhik

      Delete
  9. saya pun suka keropok tu. cari kat shah alam tak pernah jumpanya. masa kecik2 dulu kitorang goreng, lepas tu tumbuk. syok sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Eliss Mie,

      Auntie pun kebetulan jumpa di Pasar Chow Kit kalau tidak memang dah lama tak makan

      Oh yea ker boleh buat 'sagun'?

      Delete
  10. kepok tu pun pada mulanye saye tak suke..sebab pahit2 sikit..bila lama2 makan cam layannn plak..heheh...sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Shuweet,

      Betul, kalau pertama kali makan memang reject sebab pahit.
      Auntie pun gitu tapi sekarang mesti beli kalau nampak orang jual. hihihihi

      Delete
  11. Salam Auntie,

    Saya pernah cuba cookies Malinja,rasanya sedap macam breakfast bar.Tapi sayang,susah nak cari cookies ni kecuali kita tempah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam klohv,

      Yea ker? Alamak kat maner nak ditempah? Musim raye ker?

      Delete
  12. Kalau tak salah,zaman kanak kanak dulu kami kutip dan kumpul biji belinjau dan goreng.Sedap macam kacang.Buah muda pula dibuat gulai lemak udang.
    Dah bertahun tak tengok pokok ini dan rasa buahnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mamason,

      Oh yea ker? Wah saya tak pernah rasa lagi masakkan gulai lemak ngan udang..boleh bayangkan sedap..

      Delete
  13. kopok ni memang sedap.. peberet saya juga, pait-pait tapi sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Haah..memang rasa dia pait2 sikit

      Delete
  14. untie...keropok belinju nie byk d sabah...ada yg da d goreng mcm sambal pn ada....sy x suka mkn....bkn x suka malas mngoreng...hihi...klu nak mkn cicah dgn susu cap junjung manis tu...jd la pahit2 lemak manis...rasa nya kepok nie d import dr sulawesi....mcm x prna nmpk n dgr pokok tu ada d cni...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...