Followers

Wednesday, March 7, 2012

Rasa Ringan Sikit Badan Ni

Auntie bermula makan oat dari 1/3/2012
Target nak ringankan berat badan 5 kg
Nak kena makan oat for 2 months
Tak nak makan nasi..
Mudah2an tercapai..

Over three years auntie naik berat
dari 63kg sekarang dah 71kg..huhuhuhu
kata doktor puasa sunatlah..
Itu auntie memang dah buat pun
Isnin dan Khamis tapi itu niat sunat
bukan niat turun berat badan, bila berbuka
puasa, makan mesti tak ingat punya..hehehehehehe

Auntie tanya doktor kenapa berat badan
boleh naik sedangkan auntie makan nasi
bukan lah banyak, memang bercatu
2 senduk sahaja sekali makan, kalau sedap macam maner
pun auntie memang tak kan tambah nasi
cuma ratah2 ajer..
Kata doktor sebab auntie dah kurang pergerakkan
sejak sakit.. kurang berjalan2, kurang pakai tenaga
Ishhhh...macam maner nak buat?
Nak exercise memang tak boleh lah..
Setiap pagi lepas subuh memang auntie mundar mandir
dan juga sebelum tidur malam
tapi tak lah sampai berpeluh..hehehehehehhe

Hari Isnin lepas maghrib keluar rumah
sebelum makan malam
Nak ke Gulatis cari kain utk kenduri kahwin
auntie bawa bekal oat dalam handbag
konon2 makan oat jgn sentuh nasi
Auntie memang boleh makan oats dengan
lauk pauk sebab pernah buat dulu2
jadi tak janggal lagi..

Lepas membeli kain2
Auncle ajak makan kat Kerisik
si Noy dan Peeja yang order
Siakap Steam dan Siakap 3 rasa
Kangkung Belacan dan Telur Dadar
TomYam Ayam dan sambal belacan
on the house..

Sebelum sampai hidangan
Auntie keluarkan oats auntie dari handbag
Peeja kata dah order nasi utk mama

Uncle pulak kata.
Jgn lah tak makan nasi lansung
2 kali seminggu aper salah nye
Auntie pun simpan oat dan terus makan nasi
tapi catu separuh pinggan sahaja..



gangguan programlah  
bila dah adap makanan sedap2


Auntie kalau dapat makan ikan
akan sampai tinggal tulang setulang2nya..
habis auntie sedut2 dan kunyah2..
memang menangis kucing kalau tengok
auntie makan ikan sebab tak tinggal aper lansung
untuk mereka..hehehehehehe

Alhamdulillah..keesokkan hari/pagi sugar reading
auntie cantik dan
badan pula rasa ringan sejak makan oat
Emm...harap2 nafsu makan boleh dikawal
selama 2 bulan dan mungkin seterusnya selepas ni..
InshaAllah...

26 comments:

  1. Jom aunti...sesama trunkan berat bdn..skang ni saya pon da pkt ngan dak opis tak mkn nasi time lunch..mjkn lauk je.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam,

      hehehehe moh kita sama2 target, nanti2 bila dah turun sikit auntie buat n3 lagi, InshaAllah turun lah tu..bila dah kurangkan nasi.

      Delete
  2. Kak...sama dgn anie... kucing nampak anie makan ikan... menangis tak berlagu...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam,

      Oh yea ker? ada geng lah cara makan ikan..hehehehehe

      Delete
  3. take care aunty. jaga kesihatan. nanti nak kenduri. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam,

      Tulah, Terima Kasih ingatkan auntie..hehehehehe

      Delete
  4. Oat yang saya beli tahun lepas masih ada lagi... Macamanalah saya nak kurus... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam,

      La kenapa kakcik tak makan oat tuh? nanti luput tarikh..makanlah..

      Delete
  5. sesekali makanlah nasi aunty, nanti terlupa macamana rasa nasi ;p

    tak tahan ayat menangis kucing tengok aunty

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam,

      Aah, uncle pun suh makan juga nasi sekali sekala.
      Lupa rasa nasi? hehehehehe dah 57 tahun makan nasi, mesti tak lupa punya..

      Delete
  6. salam aunty... great move! cuma saya ni terbalik pulak, dulu rajin makan oat, sekarang lagi rajin makan nasi... oat simpan diam² dalam tupperware

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali,

      heheheheheh kenapa dah dpt target weight yg ideal ke maka dah tukar makan nasi balik?

      Delete
  7. Nak cuba tiru diet akak lah, nak makan oat juga mungkin boleh kurangkan berat badan saya yang menjadi jadi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam,

      Tiru dan ikutlah, tapi kena bersungguh2, InshaAllah dapat kurangkan berat badan.

      Delete
  8. Auntie, dulu saya ni exercise junkie. Pergi gym 5 kali seminggu walaupun badan gebu jugak. Hehehe. Tapi sedeh, sejak saya sakit2 dan kurang pergerakan ni berat naik melampau2. Nak makan oat saja malam2, gastrik pulak. Tak tahu nak buat camana. Mohon pada Allah agar saya sihat dan auntie jugak sihat walaupun berat badan tak ideal. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam,

      Woww! gym 5x seminggu? Tak per gebu tapi sihat hehehehehe.

      Sakit? Aidah sakit aper? Yea sama2 lah kita mohon pd Allah SWT agar kita beransur pulih dari masa kemasa.

      Delete
  9. betul auntie. makan oat mmg boleh turun berat badan. cuma kan..bila dah lapar tu kenapa lapar sangat2? kalau mkn nasi takde la cenggitu sekali laparnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam,

      Aah, InshaAllah oat boleh kurangkan weight. So far auntie makan oats boleh bertahan untuk next meal, dah seminggu dah, auntie dapat rasa ada perubahan tapi belum panjat weighing machine lagi..hehehehehe

      Delete
  10. Ai pon kalau mkn ikan mmg akan sedut & geget2 tulang tu smp kering ;) skang ni pon ai kene blajar mkn oat. tp ai mkn yg biskut quaker punye. kononnya nk kawal kolesterol yg tinggi mencanak2 smp takde bacaan ni. masalahnya, nasik pon balun cam biasa. camno tu? heh heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam,

      La beskot oat maner boleh, kena oat original..hehehehehe itu sebab Ai balun nasi sebab lapar lah tuh..
      Auntie pulak kena beli beskot oat tanpa gula untuk minum petang...heheheheh

      Delete
  11. mimie pun tengah usaha nak kurangkan nasi...tapi kalau buat oat plak campur ngan susu..tu yang macam tak jalan je..hehe..ape2 pun keep up your good work auntie...semoga hasrat nak turun berat badan tu tercapai..chaiyokk chaiyoook..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam,

      Eloklah dah ada usaha nak kurangkan nasi. Ehhh...memang muak kalau dibancuh dengan susu.
      Cara auntie :

      5 sudu oats bancuh air panas dan makan dengan aper ajer lauk pauk. (kalau nak buh garam secubit pun boleh)
      bermakna ganti nasi lah tuh. Alhamdulillah, tekak auntie boleh terima, tak de rase kelainan dan pelik.

      Delete
  12. Replies
    1. Assalam,

      Sila cuba jangan tak cuba..hehehehehe

      Delete
  13. wah...keep it up auntie. tp kan auntie, saya kalu mkn oat mesti akan rasa perut cam sebu berangin... tu yg saya jadi x best tu. ada tips nak elakkan jadi gitu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam,

      Betullah, memang mula2 makan oats auntie 'berangin' semacam heheheh solat pun risau takut terlepas.
      Tapi sekarang tidak lagi.

      Auntie kalau masak guna halia muda banyak dan auntie kunyah halia2 tuh..dah biasa dah jadi sedap. Mungkin kerana itu kot dah kurang angin nya..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...