THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, March 26, 2012

Kena Hati2 Bila Pilih Warna

Pagi tadi minum teh tarik dan cream crakers 3 keping
Pukul 9.30 pagi lapar lagi..
Jenguk peti sejuk ada lebihan sambal sardin
potong kentang dadu2kan dan rebus
bila empuk auntie masukkan dalam sambal sardin
Kulit puff brand kawan ku dah berbulan2 beli
tapi tak teringin nak buat aper2..
so tadi auntie kepit jer inti sambal sardin+kentang
sapu telur kuning, masuk dalam oven
Siap dlm 10 minit

Ohhhh...makan sekeping ajer
kenyang sudah


Badan auntie kurang sihat
Demam, selsema, bisa2 badan dari
hujung rambut hinggalah hujung kaki..
Sakitttttt....dah masuk dua minggu
kejap okay kejap datang balik..huhuhuhu
benar lah kata orang2 tua dulu2
kalau baring lebih2 pun badan akan lesu..
Gitu lah auntie rase sekarang
sakit dibawa baring.. bertambah lesu bila bangun
nak buat kerja tak terdaya rasa nya
tapi apa kan daya? Kena juga bertahan
kerja2 routine tetap kena buat
basuh baju, jemur baju dan iron baju
bila lapar masak, bukan untuk diri sendiri sahaja
tapi untuk suami dan juga anak2..
bilakah tugas isteri dan ibu berakhir?
Rasanya bila tutup mata adalah jawapan nya

Auntie tetap bersyukur sebab masih boleh
membuat kerja2 ringan..moga Allah swt
kekalkan kekuatan tenaga dan semangat auntie
Tidak mahu terlantar dikatil..
Jauhilah keadaan begitu
sebab tidak mahu menyusahkan orang2
yang dikasihi dengan beban 'membela' auntie

Seminggu sudah
Kami agak sibuk berulang alik ke rumah
arwah mak sebab renovation works dah habis
nak kena periksa apa yang siap dan apa lagi
yang perlu di perbetulkan lagi,
dah tuh nak buat pembayaran terakhir..
macam pahat dengan pemukul
suh buat satu, satu dia buat

kata auntie maner yang ada hairline cracks di
dinding tolong tampal dengan white simen
emmm...ada yang dibuat ada yang dia tak buat,
auntie kena jerit jugak baru dia faham,
Ishhhh...bodoh betul

Uncle tak mahu berkomunikasi dgn mamat indon tu
Yang si pekak juga kena jerit2, jeling2..huhuhuhuhu

Accessories bilik air yang dibeli di Ikea
oleh anak auntie spt tempat letak sabun tiga tingkat
cermin muka, dan penyidai tuala.
Tak tahulah, mereka ni pergi sekolah ke tidak..
boleh mereka pasang terbalik?
Ada gambar kat kotak tu, ikut ajer lah..
Ishhhh...nasib lah boleh pakai lubang yang dah ditebuk
kalau tak memanglah hodoh..

Penyangkut tuh sepatut nya kebawah

Dah di perbetulnya semalam
uncle dah bagi duit pembayaran akhir tapi uncle
tahan Rm 500 utk 3 bulan kalau2 ada kebocoran
bila musim hujan nanti. Dan dia setuju dan faham..
Alhamdulillah..

Dah 3 hari Peeja, Khairul dan tunangnya mengecat siling
Khairul, PG tolong mulai malam ni nanti sbb weekend
Khairul balik Melaka.
Memang sebuah rumah perlu di cat
dr siling, dinding, bingkai pintu dan pintu2..


Auntie dera mereka buat sendiri
sebab duit dah belasan ribu keluar buat reno
Nak mengecat pun ribuan ribu juga
so buatlah sendiri..hahahahahaha
entahlah brapa hari mereka nak ngadap
kerja2 mengecat tuh..hahahahaha


Wah..Peeja pilih cat putih utk bingkai pintu
dan daun pintu
Dinding dapur wet and dry -  putih
Auntie agreed with white

Dinding living, dining dan bilik2 - Olive green
Ishhh...auntie suruh basic colours beige tapi
dia buat muka dan berkata.

mama ni kaki kontrol betul
suka peejalah nak colour aper..
peeja yang nak duduk

Aah, suka kau lah..jgn besok2
silap pilih, di katalog nampak cantik
bila disapu didinding jadi warna
tah aper2..hati2
cat bukan murah..
mama biasa jual cat masa kerja dulu
mama tahulah..

Selamat menyudahkan kerja2 mengecat
anak2..
mama dan  papa dah beralih untuk
kerja2 majlis perkahwinan pula..














16 comments:

  1. banyak jugak benda yang auntie buat dalam sakit sakit ni.

    rehat dulu ye auntie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Dah terpaksa lalui, nak buat macam maner?
      bila selesai kerja, memang auntie rehat2kan badan

      Delete
  2. i like off white uk pintu...very queen anne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Aah, off white is beautiful but her choice is pure white

      Delete
  3. Aunty MM,
    Seronoknya buat segala persiapan tu tapi kesihatan kena jaga juga tau. Or else, meh sini kita massage ala Angelina.... purrr....meow!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Really, auntie need a good massage..hehehehehe
      shall go for a good one soon..

      Delete
  4. Betul kata akak cat bila di katalog lain bila dah disapu warna nya jadi lain saya dah terkena pilih hijau yang cantik bila di katalog tapi bila sapu aduh menyesal tak habis dah tu tak kan nak buang sebab beli cat yang mahal reda je lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Tak per ikut kan ajer kehendak dia, dia yang nak duduk biar dia puas hati..
      Dia dah beli cat2 dinding tuh tapi belum mula lagi

      Delete
  5. suka la baca preparation before nak kawen ni. parents saya pun busy macam ni tiap2 kali abang2 saya nak kawen. saya pun tolong jugak, best2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Aah, adik bradik kenalah gotong royong barulah akrab, hihihihi

      Delete
  6. camni la saya taon lepas..sibuk ngan persispan kawen dan renovate umah..penin sgt.. tp mak saya rilek jer..Auntie mmg rajin sgt..semoga sihat selalu..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Kalau auntie relax, nanti kerja tak jalan, kena push..tak meet deadline..hihihi

      Delete
  7. Nampaknya Untie dan Uncle dah mula sibuk utk persiapan perkahwinan anak. Pelan-pelan Untie. Jangan paksa diri. Nanti sakit.

    Apapun memang seronok buat semua benda tu dengan tangan sendiri. Kenangan dan rasa lebih bermakna. Apa warna pun cantik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Memang tengah sibuk sekarang ni..

      Delete
  8. Hari tu pilihan warna rumah suami yang buat. kalau tak lawa pada mata, kita diamkan ajer.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Eliss,

      heheheheheh eloklah gitu dari bebel2..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...