THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, February 14, 2012

Dah Lama Tak Kesitu


Teringin nak ke Pasar Chow Kit
Masa kecik2 dulu, arwah abah
selalu bawa auntie ke pasar tu
kenangan tu masih terpahat

Hari Khamis yang lalu
Auntie dan uncle kesana

Parking memang susah lah
tapi terjumpa yang bayar
rm 4 ringgit sekali masuk
emmm...kat situlah uncle parking
Alhamdulillah..dekat dgn pasar

Wahhhh...buah2 punya lah murah
Anggor seedless sekilo rm8 ringgit?
sedangkan auntie beli kat
supermarket sepeket rm 8 ringgit
tak sampai suku kilo..
Buah delima 4 biji rm10 ringgit?
Kat pasar malam rm 5 ringgit sebiji
Apple merah kecil2 yang ranggup
28 biji rm 10 ringgit?
Wahhhh! auntie pun boronglah..
Alhamdulillah..Memang murah..quality pun baik

Auntie ajak uncle masuk kedai yg beratap
zink dalam pasar
Dalam tuh ada kedai kain, kedai plastik2
kedai bunga, kedai sweets, jeruk2
dan macam2 lagi..

Auntie beli pembungkus goodies utk majlis
kawin anak auntie..dapat yang cantik
200 keping sepeket dengan harga rm24
dari rm 36 ringgit..
Pandai tak auntie tawar? hehehehehe
So auntie beli 5 peket utk seribu goodies
Dah settled packet goodies..

Uncle ajak masuk kedai bunga
auntie tengok punya tengok bunga pahar
tak ada yang berkenan
Nanti dulu kata auntie, nak cari
tempat lain dulu..hehehehehhe

Punya lah uncle teruja bila masuk
kedai gula2 dan jeruk2 dan kedai kerepek
memang murahlah dari beli kat supermarket
tapi auntie dan uncle tak beli sebab
tak bawak trolley
Kesian kat uncle kena bawak banyak2
berat lah nanti..
Kata uncle..kita datang lagi
bawak trolley, boleh borong

Peluh uncle mencurah2 sebab
dia dah biasa dengan kedai2 berhawa dingin
kena dengan kedai beratap zink yg hanya berkipas
yg seperti tak berkipas..(angin panas yang berputar)
hahahaha kesian dia..

Banyak juga kedai makan bila nak menuju
ke tempat parking kereta
Jadi uncle ajak minum dulu..
Kami pun masuklah kedai yang hampir
dikereta kami..


Air Batu Campur Special (ABC)
untuk uncle dan auntie

Punya lah seronok bila nampak 
2 scoope of ice cream sebagai topping


Manis tuh..dah lupa ker 
awak tu ada kencing manis

Dah minum, uncle nak makan pulak
bila dia terbaca menu ada mee udang
emmm...order jer lah..
Ada 2 ekor udang besar 


Auntie punya
Sup ekor dan nasi putih

Dah makan kami kereta
Ada saorang bengali yang dah agak berumur
umur lebih kurang 60 'an menegur uncle
lepas tuh uncle pula kata sesuatu dengan dia
Kemudian auntie nengok dua2 tergelak2..

Siapa tuh? Kenal ker? Apa yang sampai tergelak2?
tanya auntie

Ohhh! I tak kenal dia, 
Dia sapa I..kata uncle

Dato' banyak beli barang kah? tanya bengali tuh

Jadi I pun jawablah..
Sikit2 saja..Tan Sri..

Tulah dia ketawa besar..bila I sahut dia
sebagai Tan Sri..kata uncle

Ishhhhh...macam2 lah you ni
boleh lawak2 pula dengan orang tak kenal
kata auntie..

Ehhhh...dia yang tegur I
tak mengapalah..apa salahnya
Dia pun dah tua..bagi dia sukalah..

Auntie berkata dalam hati

Lemparan senyuman yang ikhlas
dari hati yang bersih akan terpancar 
wajah kemesraan

Itulah uncle dari muda sampai lah sekarang..


18 comments:

  1. Saya pun tergelak dengan lawak Abang tu. Bukan susah nak buat baik tanpa mengeluarkan duit, kan? :)

    Saya pun dah lama tak masuk ke tempat buah2an di pasar Chow Kit tu. Selalu kalau ke sana (pasar), saya duduk dalam kereta saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Tulah memang abg sekali sekala berlawak boleh tergelak orang.

      Amboi, kakcik duduk dlm kereta kalau kepasar? so suami kakcik yg membeli belah? pandainya dia..

      Delete
  2. Rajin nyer auntie redah pasar chow kit.

    Beli barang2 utk kenduri kawen memang sronok kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,

      Kata teringin maka redahlah..heheheheh

      Aah, seronok tapi amat penat. Yg tak tahan tuh auntie beli benda lain yg tak kena mengena..huhuhuhu

      Delete
  3. Assalam Aunti..memang boleh cepat mesra kalau berlawak cmtu, pcl pon suka..

    *sedap makan2 ..emm geram tgk udg besar tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasallam,

      hehehehehe bestkan bagi rasa kemesraan pada orang.

      Udang besar ada 2 ekor tapi auntie tak brapa makan udang. Auntie lebih gemar ikan, ikan dan ikan.
      Auntie sentiasa suka ikan..hehehehehe

      Delete
  4. Mulia sungguh akhlak suami akak. Semoga Allah limpahkan rahmat kepada keluarga akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Setakat ni Alhamdulillah, abang amat friendly.
      Moga doa Ariff diperkenankan Allah. Amin

      Delete
  5. wahh.sedap nampaknyer ABC auntie makan tu..kalau kat pasar chowkit tu mimie pun suke beli buah die..beza dengan harga yang kat depan plaza safuan tu..mahal...dah lama tak pegi..kalau pegi situ sabtu pagi slalu beli roti canai ngan murtabak...sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Aah sedap sungguh dan berbaloi..heheheheh.
      Betullah dulu2 memang auntie pergi beli buah depan bangunan Safuan/jalan raja bot tak tahu ada lebih murah lagi dlm pasar.

      Wahhhh..kat maner lah pulak roti canai dan murtabak?
      ishhhh..

      Delete
  6. Saya suka pasar cokit especially bab beli buah.. Buah plum kat cokit mmg manis manisdan murah. Kdg kdg lepas kerja redah jugak ke cokit beli sayur dan buah.. Sayur kg macam rebung, ikansalai, belimbing buluh telur itik cendawan kukur pun banyak kat bahagiandalam sikit tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Best pasar chokit tapi risau pencopet, auntie rasa ramai warga asinglah kat situ, walaupun auntie tak leh dengar percakapan mereka tapi nampak macam orang indon yg ramai berniaga..Yea ker tidak? auntie pun lupa nak bertanya pada uncle.

      Sayur2 kampung auntie tak jumpa pulak hari tu..nanti2lah auntie redah lagi..hehehehe

      Delete
  7. Kak saya pun kalau ada masa suka beli buah2 dan sayur2 kat pasar chow kit tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Wahhh..kak Pah pun beli kat situ jugak? rajin nye

      Delete
  8. Salam Auntie, saya selalu baca diam2 je.
    Auntie,selalunya saya kalau beli brg banyak2 kat kedai2 tu, especially yg jual2 jeruk tu, saya mintak tokei arrange pekerja dia anta ke kete.
    Saya berile sedikit upah.
    beli segala macam buah2, sayur, ikan, last pergi kedai jeruk+ plastik tu, sume sekali diaorg tolong anta.

    ReplyDelete
  9. Salam,

    hehehehehe selalu diam tapi hari ni bersuara..Alhamdulillah

    Ohhh..yea ker ada service macam tuh..
    Kelasss lah Rin ni, auntie tak terfikir pun boleh buat macam tuh.
    Biasalah kalau kita minta tolong kena bagi tips..hehehehehe

    ReplyDelete
  10. Yela kan auntie... dah guna tenaga orang, lgpun diaorg mmg suka tolong, siap masukkan dalam booth kete. mmg saya ngan mak, x angkat barang langsung.
    Auntie, bile exact datenye?
    Jap lagi saya email aunti sesuatu...

    ReplyDelete
  11. Yela auntie, dah guna tenaga orang, upah sikit. dia happy, kita lagi happy. siap tolong masuk dlm booth auntie, carikan kotak bagai...

    Auntie, bila exact date? bagaimana persiapan?
    Saya suka bila auntie banyak buat entri ni.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...