Followers

Wednesday, January 4, 2012

Tak de faedah aper2 simpan puluh2 tahun..
Buat semak ajer.. tapi mylife partner tak bagi buang
Pernah luahkan hasrat nak buang tapi kena sound
hehehehehe
Dia ambil barang2 ni dari bawah dapur
di rumah arwah ibu dia
tahun demi tahun auntie simpan


longgokkan barang2 tak guna!


tanduk


buah dacing


kotak2 kayu


gasing


racip pinang


kapak kecik


besi brani

Alat sulam kot
periuk tembaga

bakul melaka
asal tiga tingkat, dah habis ranap

Tak per nanti2 nak pujuk dia
bawak balik kekampung
letak kat rumah pusaka balik..

29 comments:

  1. Barang2 antik tu Kak Nani. Ada orang yang minat mengumpul barang2 macam tu, tapi bukan saya. :)

    ReplyDelete
  2. jgn buang auntie ..khazanah lama ni..simpan je kat kg melaka...

    ReplyDelete
  3. eh cantikla brg antik. no wonder syg.. boleh buat hiasan. letak dalam glass box pastu wat display. cantik

    ReplyDelete
  4. hi
    auntie..

    sile jgn buang...sayang ooo..nnt kang lame2 mesti dok tingat..nnt nangis2 sian uncle kena pujuk.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. Antiknya barang2 tu, Setuju dengan cadangan Fitri Senin. Mesti menjadi satu barang hiasan yang cantik.

    ReplyDelete
  6. Setuju ngan cadangan Fitri ... cantiklah n bernilai tinggu semua brg2 tu .. apa kata untie suh uncle beli almari kaca/ kayu yang cantik then display semua benda2 tu .. Mesti menarik n uncle mesti gembira boleh tgok benda2 yg ada sentimental value untuk dia ...

    ReplyDelete
  7. Salam kak
    Di rumah emak saya banyak barang2 antik tapi saya buang sebab barang lama ini adalah tempat jin2 menumpang. Maaf bukan nak menakutkan akak ya. Berhati-hatilah. Saya kata sebab saya dah nampak kesannya.

    ReplyDelete
  8. jangan buang
    berharga tu...
    menda2 ni sangat susah nak dijumpai
    umpama mcm bila ramai dok rumah batu, rumah kayu jadi perhatian..

    ReplyDelete
  9. mungkin minatnya ke situ...layankan saja.

    ReplyDelete
  10. buat private collection auntie, lepas tu boleh tunjuk kat new generation..

    ReplyDelete
  11. Ramai yang sependapat.. jangan buang.. ANTIK sangat.. kalo tak nak pun.. hantar la kat mana2 organisasi or NGO (cam muzium ke apa ke)yang nak khazanah lama2 nih.. boleh juga jd bhn rujukan student antropologi dan sewaktu dengannya..

    ReplyDelete
  12. kakcik :

    Aah, saya pun tak minat..hehehehe

    ReplyDelete
  13. Mimy :

    Tulah, nak bawak balik Melaka tapi takut uncle tak setuju..huhuhuhu

    ReplyDelete
  14. Fitri :

    Adusss..memang cantik buat display tapi rumah auntie sempit, dah tak de tempat nak display2..

    ReplyDelete
  15. JM :

    hehehehe tak nanges punya sbb tak minat..

    ReplyDelete
  16. Kunang2 :

    Tu yang payah bila tak minat pandang pun tak heran..hehehehehe

    ReplyDelete
  17. mast :

    Lemari yg ada pun auntie nak let go.
    Nak beli yg baru? Ohhh Tidakkkkk, rumah dah sempit

    ReplyDelete
  18. Ariff :

    Akak tahu memang benda2 lama mcm tuh ada 'isi', tapi barang2 akak semua bersih, tak de 'kadam' sebab ada kawan dah test..hehehehehe

    ReplyDelete
  19. (NP) :

    Tak buanglah tapi bagi kat adik2 ipar kat kampung nun..hehehehehe

    ReplyDelete
  20. (PcL) :

    Minat auntie siapa layan? hahahahaha

    ReplyDelete
  21. cahaya indah :

    Masaalah nya, generasi baru (anak2 auntielah) tak reti appreciate..huhuhuhu

    ReplyDelete
  22. wifenavy :

    Tak per adik2 kat kampung dah tentu minat punya..

    ReplyDelete
  23. salam aunty,
    antiknye barang² tu.
    aunty jgn buang, sayaaang!
    kalo gilap betul..mesti cantik.
    lagi² periuk belanga tu. i like!
    dulu umah tokwan saye banyak gak brg² antik..tapi anak cucu dah amik sikit sorang..
    skang dah tak tau kemana. sayaangnye.
    skang dah susah nak cari semua barang antik ni..kene pegi muzium je lah..T.T

    ReplyDelete
  24. Wahhh sangat antiknye barang2 tu...uncle xbagi buang sebab sentimental value kot kan auntie.

    ReplyDelete
  25. Aunty xmo bg saye... Hehe

    ReplyDelete
  26. Aunty xmo bg saye... Hehe

    ReplyDelete
  27. Kak saya pun ada barang2 peninggalan arwah mertua seperti batu giling, kacip, keris, batu boh dan ada dua tiga barang antik lagi saya pun sayang nak buang.

    ReplyDelete
  28. dengan tak malunya saya tanya auntie nk jual tak brang2 nie...
    Saya just berkenan dengan besi berani ni saja...
    Kalau kena dengan harganya saya beli

    pls email me af25az30@gmail.com

    say minat sgt2...

    ReplyDelete
  29. Saya berminat dgn periuk tu masih ada lg tak?. Sekiranya berminat untuk menjualnya sila email msya@myway.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...