Followers

Wednesday, January 11, 2012

Saving



Berapa saving anda?
Jgn Jawab dengan auntie
jawab dgn diri sendiri

Mesti ada saving yea!
Sepatutnya semua orang mesti ada saving
melainkan peminta sedekah
memang hidup mereka meminta minta
Students? Kerajaaan dah tanggung dgn PPTN
so simpan lah jangan berlagak pakai benda2
gajet yg mahal2..

Kenapa mesti ada saving?
Bukan kita sentiasa sihat
Bukan kita sentiasa senang
Boleh lah kita gunakan bila perlu

Bayangkan kalau kita mati?
Orang nak uruskan mayat kita dengan duit khairat?
Itu pun kalau jadi ahli kat mana2 masjid ..
Kalau tidak aduhhhh....menyusahkan ahli keluarga
Betul tak?

Tidaklah kena meminjam pada orang
Pada auntie amat malu dan tercemar maruah
bila buka mulut untuk meminjam
Nauzubillah..

Bagi Surirumah tangga
Ada saving tak?
mesti kebanyakkan suami
hanya beri nafkah makan dan minum
kalau ada lebih, isteri2 akan fokus kat barang kemas
minta suami belikan perhiasan badan
Boleh bukan nya tak boleh
tapi pastikan ada savings
saving yg jgn di usik2..hingga kehari tua
atau pun saving bila di 'tinggalkan'

Bayangkan surirumah yg kena tinggal dgn empat
anak2 yang kecil tanpa saving?
dan tanpa seurat emas?
Perempuan tuh pinjam duit utk modal berniaga
goreng pisang..
Emmm...nasib perempuan..

Isteri2 yg berkerja memang sepatutnya berduitlah
dan bersavings sebab ada gaji bulanan
tapi ada juga kes2 isteri
yang berkerja meminjam2 dgn rakan sepejabat..
kesian..

Auntie pada masa awal tahun 1980' an
tergerak hati nak buat pinjaman ASB
hahahaha auntie surirumah tangga masa tuh
Auntie gi bank ambil borang kat bank..
Nak buat permohonan tak banyak rm10K saja
tapi memerlukan penjamin org kerja kerajaan
hehehehe auntie tanya uncle sebab dia pegawai kerajaan
Pembayaran balik masa tuh hanya sebulan rm37 hinggit saja

Uncle tanya macam maner auntie nak bayar?
Jangan pulak dia yg kena bayar nanti..
Eleh! keretlah uncle kan? rm 37 hinggit  pun nak berkira

Auntie kata pandai2lah auntie uruskan duit
pembelajaan ikan dan sayur..
Alhamdulillah..auntie habis bayar dan sampai
sekarang sijil ASB rm10k masih ada dengan auntie..
hehehehehe disebabkan berbentuk sijil, tak terusik
dah hampir tiga puluh tahun, walaupun sikit ajer
tapi auntie bersyukur, Alhamdulillah
Bila auntie berkerja pada awal tahun 90'an
barulah auntie tambah pelaburan sikit2

Auntie bersyukur auntie tak payah tadah tangan
minta duit suami atau duit anak2 bila dah tua ni
nak beli aper2 yg auntie ingin tidak pulak di sekat
oleh suami..Alhamdulillah..

Ni kan awal tahun
Dah kemaskini buku ASB?
Petang kang atau besok nak ke Bank kalau cuaca baik..

Lalalalalala...

N3 ni nak mengingatkan kita sebagai perempuan
baik surirumah atau berkerja mesti ada saving yea!

Jangan lupa..kesiankan diri sendiri untuk masa depan..










32 comments:

  1. unty cite la lagi pasal saving ni. untung betul kan unty da saving duit dari muda!

    ReplyDelete
  2. tq auntie fr sharing this with us ;)

    ReplyDelete
  3. erk...ada la jgk sikit2....hehe

    ReplyDelete
  4. salam,

    wah bestnya zaman dulu RM37 aje installment.

    setuju, kena ada savings. kawan ofis saya dulu (dah tua dah makcik tu)..bagi nasihat kat saya. suh senyap2 bukak savings akaun khas untuk simpan duit kita sendiri. dia kata jangan gitau somi kita ada akaun tu. katanya bila time betul2 terdesak ke ape, baru guna. especially kalau kes terdesak yg ada kena mengena dengan family belah kita. ye la, takkan nak harapkan duit suami aje kan.

    saya ikut nasihat dia. takut kang kalo gitau somi yg kita ada own savings, nnti dia takmo simpan duit gaji dia, harapkan savings kita pulak. ishh.

    savings dia = untuk family.
    savings saya = untuk saya.

    hahah..boleh tak?

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Auntie, peringatan yang sangat baik. Terima kasih.

    ReplyDelete
  6. Betul tu auntie, kita org perempuan mesti ada savings utk kegunaan masa terdesak. Mcm saya, masa suami diberhentikan kerja & menganggur selama 2 thn, dgn gaji yg x sebarapa & duit saving tulah dpt menanggung kami & 4 org anak dan dgn duit saving tu lah dpt saya membawa suami bersama-sama menunaikan fardhu haji. Itu lah berkatnya duit saving dari titik peluh bekerja.

    ReplyDelete
  7. Salam kenal

    Terimakasih kerana mengingatkan...sebenarnya tak tau nak panggil apa auntie ke atau kak Nani...saya ni bukan muda lagi dah 4 series.

    ReplyDelete
  8. Boleh lah untie mengira2 dividen yg dapat. Keluar bank senyum2 sensorang.

    ReplyDelete
  9. Salam auntie,

    Saya sgt setuju dgn auntie,kita ni orang pmpuan,walaupun da bersuami,saving tu tetap perlu ada....mcm sy skrang ni,sedang bercuti 2 tahun tanpa gaji kerana mengikut suami bekerja di luar negara...tp tetap rasa tak best sebab tak dpat rase pegang duit sendiri...yela,cuti tanpa gaji,so,tiap2 bulan harapkan duit yg suami bg je la...nak saving pun,dpt la sikit...tak puas rasanya....

    ReplyDelete
  10. hehehe..thanks for the reminder auntie..kite pun ada saving..tapi dah lama tak tambah pelaburan...pasni sye akan start saving balik...

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum auntie...entri kali ni yg auntie tulis ni betul betul mengingatkan saya masa zaman saya sekolah dulu..boleh dikatakan tiap tiap bulan saya akan cuba usaha kumpulkan kan duit sekolah yg mak ayah saya bagi dekat saya untuk simpan dlm bank..sampai sanggup tak nak beli mainan ataupun jajan yg biasa dibeli budak budak sebaya dengan saya..kadang kadang duit tu baru kumpul sampai rm 60..saya akan sibuk sibuk suruh mak saya simpankan dlm bank...hehe..kalau musim raya pulak lagi best...lagi banyak yg boleh saya simpan..alhamdullilah sampai sekarang saya masih amalkan sikap tu..

    ReplyDelete
  12. Saya setuju dgn entry aunty ni...savings ni jaminan masa depan, kita tatau untung nasib kita camne..mcm sy ni..dah tak bekerja sebab severe illness (pregnancy), tapi still buat tabung...mudah2an rezeki sy murah lepas melahirkan...doakan sy ye aunty..:)

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah saya pun beli ASB dah 21 tahun dan tak pernah cuit duit tu sampai sekarang, Amin duit untuk hari tua ada tak lah menyusah kan anak2 nanti.

    2 hari lepas pergi ke PNB sebab report buku hilang dah 21 tahun saya simpan tak pernah hilang ni semua gara2 beg putus saya buang beg tu tapi terlupa buku Asb kat dalam beg tu dah 3 hari baru ingat, mana pulak nak cari beg tu balik. Sekarang buku dah dapat siap dengan dividen yang telah di update. Memang PNB ni bagus lah semuanya dapat dalam masa setengah jam je.

    ReplyDelete
  14. Mushymush :

    Nak citer aper lagi? simpan dan terus simpan..didik diri utk menyimpan

    ReplyDelete
  15. Irfa :

    U r welcome, simpan yea!

    ReplyDelete
  16. Munafendy :

    Ada sikit2, tak per tapi pastikan ianya bertambah.

    ReplyDelete
  17. Cik Sibuk :

    Aah, pembayaran balik dulu2 memang rendah.

    savings dia = untuk family.
    savings saya = untuk saya.

    Apasal lak tak boleh, memang okaylah tuh..hehehehehe

    ReplyDelete
  18. Mieza :

    Waalaikumussalam, ikut nasihat auntie yea..

    ReplyDelete
  19. che nor:

    Wah! bangga auntie bila baca savings sendiri boleh buat ibadah haji utk suami
    Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  20. Farid :

    Salam kenal kembali,

    heheheheh panggil jer auntie no problem.

    ReplyDelete
  21. JunAina :

    Belum pegi bank dah kira dan senyum kat rumah..hehehehehe
    seronok gitu!

    ReplyDelete
  22. Ihmysh/lieya :

    Salam kembali,

    Ohhhh..cuti tanpa gaji, tak perlah nanti bila pulang ke Msia start keje balik tapi jangan berhenti terus. Sayangkan rezeki utk diri sendiri.

    Tak per berapa saja suami bagi sudah cukup bersyukur sebab ada yg tak dapat lansung pun ada.

    ReplyDelete
  23. shuweet :

    hehehehehe jangan lah lupa, rugi tau, kalau 50 hinggit sebulan pun tak per, atau minta borang kat HR potong terus dari gaji bulanan, lagi senang gitu especially tabung haji, sekurang2nya dah pasang niat nak buat Hj jika dah ada potongan. Jgn lupa yea!

    ReplyDelete
  24. FAIZ :

    Waalaikumussalam,

    Wah! bagus semangat menyimpan dah ada dari zaman persekolahan lagi. Alhamdulillah...tapi pesan auntie lagi jgn lah asyik menyimpan saja sampai kemanisan berbelanja utk diri sendiri diabaikan. Maksud auntie kalau berhajat nak beli sesuatu belilah jgn pulak disekat2 terlalu2..hehehehehe

    ReplyDelete
  25. Ann :

    Auntie harap kesihatan beransur pulih bila bersalin nanti.
    Elok sangatlah amalan beringat2 utk saving dr muda, sekurang2nya adalah utk baby nanti.
    Alhamdulillah

    ReplyDelete
  26. Sharifah :

    heheheheh baguslah dan beringat kerana dah buat saving utk hari tua.

    Wahhh...dah update? Bolehla nyopping sikit, amik rasa kemanisan dividen..hehehehe

    Ishhh...macam maner boleh terbuang buku dlam handbag lamer?..hati2 lah

    ReplyDelete
  27. "N3 ni nak mengingatkan kita sebagai perempuan...."

    Amboi, untuk perempuan saja . Sementara lelaki pula ingin berasa bertanggung jawab terhadap keluarga, termasuk isteri.

    ReplyDelete
  28. Al-Manar :

    hehehehehe yealah, perempuan kaum yg lemah, memang patut disaran dan dinasihati, sebab ramai yg lalai dan leka melayan nafsu..

    Lelaki/suami memang wajib bertanggung jawab utk menyara keluarga

    ReplyDelete
  29. br update buku asb semlm. blh la tersenyum tengok dividen..

    simpanan jika ada kecemasan kan aunty :-)

    ReplyDelete
  30. btol tu aunty kena ada saving skit...baru senang masa depan..

    ReplyDelete
  31. Intan :

    Memang orang yg update buku jer boleh tersenyum macam tu..
    lagi banyak lagi lebar senyuman..hehehehehe

    ReplyDelete
  32. salam aunty..yup..bg saya, ppuan ni suaminya walo kaya camana pun..kena ada saving utk diri sndiri...orang kata kena fikir buruk2 dulu ..untuk kesenangan kita gak kendian2 hari..sebab kalo ada suami pun..itu bukan jaminan kita akan bersama sampai biler2..sebab jodoh, ajal, pertemuan suma di tangan Allah kan..jadi kita kena sentiasa bersedia..saya pun macam aunty juga..start with ASB loan..memula 10k..now dh 30k..insya allah ada rzki esok2 akan tambah lagi..tp at the same time sy memang saja bukak 3 akaun bank..(supaya saya blh bahagi2kan gaji/saving saya)..nak lagi save..kita bukak 1 akaun bank yang susah nak jumpa ATM..heheh..so, kebarangkalian kita nak kuarkan saving tu adalah kurang..lagi 1..lbh elok juga saving kt tabung haji..at least ada jaminan untuk kita jejak kaki kat tanah mekah sok..insya allah..tu je la tips yang saya amalkan untuk saving..:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...