THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Saturday, January 28, 2012

Riang Ria

Hari Sabtu, ada yg kerja, ada yg cuti
Auntie tidak ada beza, bila dah pencen
hari2 adalah hari cuti, cuma kerja2 rumah
jer yang tak boleh nak pencen..
Hari ni hari Pasar Tani, auntie baru jer balik

Keluar kul 8:30 pagi bersarapan pagi
di Restauran Diva, nun atas Bukit Setiawangsa
Restaurant yang makananan nya berbagai menu
dan sedap,  dah lama tak kesitu, pagi ni teringat
Boleh auntie tak bawa kamera..
tak per ari auntie citer2 tanpa gambar, n3 ni

Roti canainya tak serupa kedai mamak,
memang roti canai kampung dengan kuah dal
dan sambalnya
Nasi Dagang, Nasi lemak berlauk, lontong, beehoon goreng
mee goreng, nasi goreng, macaroni goreng, ubi kayu rebus
dan beraneka kuih muih..
Lauk2 pun ada kalau nak mkn nasi putih..
Aduh...terlampau banyak
Punyalah banyak makanan terhidang, pilihan auntie
roti canai telur bawang dan nescafe tarik
uncle juga makan yg sama cuma air uncle teh ice
hehehehehe
sepiring kuih - ketayap dan keria
(uncle yg makan auntie tidak)

Selepas sarapan auntie dan uncle pergi
ke pasar tani..
biasa nye beli ikan, udang, sotong
daging dan ayam..ulam2 sikit
sayur mayur selalunya uncle
beli kat giant every 3 days
Kalau beli semua sekali gus memang
tak de sebab nak keluar seminggu
Nak lah juga jalan2 ke supermarket..hehehehehehe

Kalau pergi ke pasar tani Setiawangsa
mesti jumpa kawan2 bukan sorang
kadang2 sampai 5 orang sekali gus
tidak termasuk spouse..
Mesti berpelukkan..

Ohhh..tadi auntie beli pokok kesum
dengan pokok selasih..Rm 5 hinggit sepokok
entah kali yg keberapa dah beli
asyik lah mati, memang dua2 daun ni
auntie suka pakai dalam masakkan
Nak cuba lagi tanam, harap2 tak mati kali ni..huhuhuhu

Dah kul 11:30 tghhari, nak punggah barang yang di beli
dalam trolley kecil ke freezer, dah tuh masak aper
entahlah..bila dah kedapur baru terpancar idea..
hehehehehe


Semalam lunch auntie masak dan makan

 Bahan yang ada dalam peti sejuk utk pecal

Sambal pecal kering 
yang diberi oleh Sharifah Rosidah


Ikan goreng jacket (cincaru)

 Sambal Belacan super pedas

 Ikan sepat pekasam 
Yang di beri oleh Mak Dr Jonet

Masak lemak bogel cili padi
tak bubuh terung sebab dah ada pecal 
tak nak overdose sayur for one meal..hehehehehe


Auntie cuma sentuh dan makan
Nasi panas2, ikan pekasam dengan sambal belacan
Boleh tambah lagi sesenduk..fuhhh memang sedap dan berselera
bila ada ikan pekasam

Pecal auntie meratah kemudian berasingan 

Dah kena berhenti menulislah dan kul 11:58 hehehehe
nanti busuk pula ikan dlm trolley tuh

Auntie ucapkan kpd semua readers auntie
Selamat Bersuka Ria di hujung minggu
Auntie pun nak bersuka ria juga..
tapi dihati bukan di luar..
Alhamdulillahhhhh...
Hati ini riang ria dan tenang..




23 comments:

  1. Salam kak..
    wahhh..perut sy tetiba je berdangdut bila tenguk ikan pekasam....ada pulak sambal belacan..memeng ngam lah...nasi2 suam2 dah cukup ada dua lauk tu..terbaekkk...

    selamat berhujung minggu kak..

    ReplyDelete
  2. semoga aunty sihat..bila nk sambung citer lama aunty?

    ReplyDelete
  3. Masak lemak bogel cili padi?

    ayat tu kena kasik betol....

    ReplyDelete
  4. Salam,
    Kita ni sama auntie ... sentiasa cuti ! Tengok masak kampung tu, memang teruja nak rasa !

    ReplyDelete
  5. nyanyisunyi :

    Salam,

    heheheheh suka juga lauk kampung yea..

    ReplyDelete
  6. terliur tguk lauk anty, memg sdp r mkn dgn nasi panas2 kan? kompom tak sedar tetibe je habis nasik.

    ReplyDelete
  7. marinahunny :

    Nak sambung - InshaAllah tapi ada 'target' tersendiri

    ReplyDelete
  8. gedek :

    hehehehehe okay what perkataan tuh..jgn otak kuning, masakkan kuning tak per..hahahahaha

    ReplyDelete
  9. LF :

    Dato pun suka lauk kampung? Memang kita tekak melayu..hehehehehe

    ReplyDelete
  10. Auntie, saya nak tanyalah, sambal pecal kering tu ada jual tak kat mana2? Mak saya suka makan pecal tapi saya susah nak buat kuahnya sebab cekur susah nak jumpa sekarang ni. Kat pasar tani pun jarang ada.

    ReplyDelete
  11. Rumah IM paling sibuk hari ini. Menantu dan cucu datang. Makanya anak dan cucu menakan pun ramai bertandang.

    Along yang masak hari ni. Walaupun lelaki, sedapnya persis masakan ibu_suri.

    ReplyDelete
  12. Mana tak nya bersuka ria, cucu baru datang melawat.

    Restoran Diva tu nanti saya nak try lah kak, dari cerita akak tu mesti best. Sedap tak sambal pecal tu saya beli tapi belum try lagi jadi tak tahu rasa nya, kalau sedap lain kali boleh beli lagi kalau tak nanti nak uba beli kat tempat lain pulak.

    ReplyDelete
  13. MM,

    Kak Ani pun ada beberapa kali tanam selasih dan pokok kesum ni. Tapi seperti MM juga asyik mati.

    Ada kawan ajar kalau tanam kesum, bila dia subur, potong dan semai balik, dengan cara tu dia akan sentiasa subur, pernah juga cuba, tapi memandangkan jarang-jarang masak guna daun kesom akhirnya mati juga.

    ReplyDelete
  14. nasib baik saya tak pegi pasar tani setiawangsa juga. kalau tak dah tentu kite berpelukan juga kan auntie. :D

    saya mmg suka pekasam. maklumlah..org kedah. heheh~

    ReplyDelete
  15. TAk kira di dalam rumah atau xtvt luar, jika kita positif, pasti sentiasa riang ria, kan AUNTIE?

    Selamat bercuti dan bersuka ria....!

    ReplyDelete
  16. Masak lemak bogel? New resepi ke?

    ReplyDelete
  17. Aidah :

    Salam, auntie pun tak tahu nak beli kat maner. Yg ada ni diberi oleh kawan auntie Sharifah Rosidah.

    ReplyDelete
  18. IM :

    Salam,

    Wah, pandai along masak, boleh lah IM berihat sikit.
    Memang kalau cuti lama, rumah ramai pengunjung

    ReplyDelete
  19. Sharifah Rosidah :

    hehehehehe memang lah akak seronok dpt peluk cium si kenit tuh baru2 ni, bulan depan balik melaka pulak.

    Kuah pecal tuh sedap, sepeket dibancuh elok utk sekali makan..
    Terima Kasih daun keladi..hehehehehehe

    Ohhh..bila nak berbreakfast kat Diva? dtg lah

    ReplyDelete
  20. Kunang2 :

    Salam,

    hehehehehe tulah, ini kira last nak cuba tanam, kalau mati jugak, give up lah jawabnye.

    ReplyDelete
  21. gadisBunga :

    Salam, hehehehe kalau berjumpa harus berpelukkanlah kita

    Auntie pandai makan pekasam sebab arwah mak orang kedah..hehehehe

    ReplyDelete
  22. AzieAzah,

    Salam, elok berpositif dgn hati yg riang ria..yeayyyy

    ReplyDelete
  23. Tak tahu bila lah kak, sebab minggu ni saya nak kena pergi melaka, johor dan ipoh insyaallah kalau tak sibuk nanti. Ni pun tengah kerja tiba2 anak saya Wan talipon suruh ambik kat rumah sewa dia, dia demam mengigil gigil.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...