Followers

Tuesday, January 17, 2012

Kenduri Kawin Selang Dua Bulan

Salam semua,
Semalam terasa amat penat nak update citer balik kampung
Hinggakan tidur sampai kepetang, makan tengahhari pun
auntie miss, gitu juga ngan uncle, kami dah tua, sama jer
kepenatan travelling..hehehehehe

Terbangun dari tidur, kelaparan..
auntie masak sambal sardin dan goreng telur mata
Makan sampai malam lauk gitu
heheheheheh..

Pagi ni auntie rasa nikmat bernafas yang berlainan
setelah cukup berihat seharian semalam
rasa  keindahan alam semesta
Assalamualikum langit yg ku junjung
dan bumi yg ku pijak
Alhamdulillah...

Okay jom kita imbas aktivity  dua tiga hari weekend lepas
Hari Sabtu 14/1/12 hari kenduri anak lelaki kpd adik lelaki uncle
Bulan sebelas tahun sudah anak perempuan, selang dua bulan
anak lelaki pulak..

Kenduri dikampung pukul 11:30 orang dah start datang
Uncle bising kat auntie sebab tak bersiap tukar baju
Ishhh..tak retilah nak makan nasi minyak pagi2
Biar lah kita pergi tengahhari sikit, kata auntie pada uncle..

Sebelum pergi ke rumah kenduri
adik ipar auntie yg pakai baju biru tuh
buat air oren, sebab anak buah arwah kakak
nya datang dari KL
Auntie saperti biasa kememeh nangis
Yealah, aper tak nyer, emak nya meninggal
dunia dia baru berumur sepuluh tahun
dan adik nya baru enam tahun..
Belum reti aper lagi masa tuh..
Memang menyayat hati ketika tuh
Mereka menangis2 bila tengok
jenazah maknya dimasukkan kedalam perut bumi

Kenapa mak masuk tanah?
Kenapa mak kena tinggal kat situ?
kata kedua2 kanak2 kecil tu sambil
menangis nangis..

Ayahnya menjawab...
Mak dah mati, mak kena tidur situ..

Nanti mak balik tak?
Auntie tak sanggup dengar jawapannya
ayahnya, auntie beredar dari tempat tu..
Kenangan menyayat hati..

Okay dahhhh..kita beralih citer kenduri pulak



Baju belang tuhlah anak sedara auntie
Tudung pink tuh isteri dia..belum ada zuriat lagi
dah tiga tahun kawin
Auntie pesan kat isteri dia
selalulah usap2 janggut suami
sebab Rasullullah kata sentuhan gitu akan
menyuburkan hormon isteri..wallahualam
Dia orang ketawakan auntie..
entahlah auntie sampai2kan ajer bila
terbaca email dlm inbox auntie


Ruang Tamu
semua duduk dilantai, auntie sorang duduk atas kerusi
kaki auntie memang susah nak bangun kalau duduk dibawah

Emmm...parking tanah lapang, adik auntie yg belum
buat rumah, kalau buat nanti dah tak de parking..heheheheh
Tanah arwah abah belikan dan hadiah utk tiga orang anak2 nya ..
Sebahagian adik2 dan abang yang lain di Alai
Alfatihah utk Abah..

7 khemah dan kali ni meja bulat pulak


Muka herot, cuaca panas menantikan uncle pimpin ke kemah

Kali ni tak berapa ramai sedara yang datang
Yang Singapura pun tak naik ke Melaka
Yea lah selang 2 bulan jer kan
Dengar kabar, masakkan pun katering
sebab tak nak susahkan orang kampung
Penat mereka pun tak habis lagi..hehehehehe

Kali ni lauknye..
Lahhh buleh tak de gambar kali ni.
tapi tak per auntie boleh ingat
Nasi Minyak
Nasi Tomato
Ayam masak merah
Daging Lembu Kari
Acar Timun dan Nenas
Paceri Mangga
Pada auntie lah..
kali ni tak brapa nak power masakkan nya
comparatively masa kenduri pertama dulu
kira tak leh challenge masakkan gotong royong
orang2 kampung...Fuhhhh..sedappp
overall Alhamdulillah..selamat dan sempurna
dah selesai pun kenduri..






Goodies 
yang berisi gula2 dan cumi jelly

Kuih atas meja

Tapai dibungkus dgn daun getah
Kalau boleh auntie nak tempah tapai ni 
utk anak auntie  kawin nanti, 
manis dan sedapppp..

Ketibaan Pengantin



Kumpulan Kompang

Pasang Ibu dan Ayah pengantin lelaki 
(yg lelaki tuh adik uncle - En Shaiful Bahrain)-
hahahahah kami selalu ketawakan nama dia sebab
belum hujan dah bah-banjir



Auntie tak masuk kedalam rumah utk merinjis
Uncle yg pergi sorang
dan semua gambar2 dalam rumah uncle yg ambil
TQ dear









Kompang yang tak putus2 
memalukan lagu2 
(of coz auntie tak dengar tapi nampaklah)


Tak perasan bila uncle ambil gambar ni

Cucu ku Nur Zara Sofea juga datang..



Yeahhh! cucu pakai baju dan kasut Tok Mama beli



Menantu ku datang lambat sebab hari Sabtu pun kerja

Tengah pujuk cucu dengan kek
Dia tak kenal Tok Mama..
huhuhuhuhu

Masih menolakkkkk...tak mahu Tok mama nya..
Rasa sedih sangat bila dia tak nak Tok mama..huhuhuhu

Dapat juga ribakan dia tapi tengoklah tuh
Keras dan kaku jer..

Dia dah mula gelisah nakkan Mummy dia..huhuhu

Auntie peluk dia kuat2 sebab nak bergambar lagi..huhuhuhu

Sebelum balik, uncle request Khairul anaknya dendangkan sebuah lagu
Sejak auntie sakit memang dah tak berkarok lagi, kalau tidak memang
aktivity keluarga setiap bulan di KTV Yow Chuan Plaza Kuala Lumpur
sampai ada membership kad..hehehehehe



Uncle juga amat merindui cucu nya..
Ambil gambar dia lagi sebelum beredar..

Bergambar keluarga dengan Pengantin






Alhamdulillah...selesai sudah
tinggal sorang saja anak lelaki yg masih bersekolah
Lama lagi nak berkenduri kawin utk keluarga ni
hehehehehe




13 comments:

  1. Nak tergelak pula saya tentang petua usap janggut tu. Kalau suami dia tak ada janggut, usap dagu ajelah ya? :)

    ReplyDelete
  2. Sker bace xtvt aunty.. walaupun x berape sihat... masih boleh g jln2.. huhuhu... aunty.. nanti majlis anak aunty pija... mesti lagi meriah dgn family2 dan kwn2 aunty dan uncle.. x sabar nak tggu... hepi 4 u n her la aunty... cant wait..

    ReplyDelete
  3. Comelnya Nur Zara Sofea tu. Saya pun macam auntie, kalau gi kenduri kena duduk atas kerusi. Segan. Itu yang kadang2 susah nak bertandang rumah org kenduri.

    ReplyDelete
  4. Kakcik :

    Aah, betullah tuh dah tak de janggut nak buat macam maner..hehehehhehe

    ReplyDelete
  5. NMB :

    InshaAllah, anak auntie kawin nanti kenduri yg sederhana sahaja.

    ReplyDelete
  6. Aidah :

    Ramai orang dah faham, sakit lutut memang tak boleh nak duduk atas lantai..tak jadi masaalah, selalu nyer
    tuan rumah akan cari kan kerusi utk kita duduk..hehehehehe

    ReplyDelete
  7. Saya pun minggu lepas kekenduri kawin Asrama Dr latiff Alumni, seronok tengok Shamsul jumpa kawan2 sekelas dia dulu ada yang dah bercucu dan ada juga kawan2 yang dah meninggal.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Aunty, rindu nak gi kenduri kahwin...dah masuk 5 tahun.

    ReplyDelete
  9. Sharifah :

    Memang seronok jumpa kawan2 masa kita sekolah rendah dan sekolah menengah..

    ReplyDelete
  10. Mieza :

    Kenapa lamer sangat tak gi kenduri?
    Tak de kawan dan sedara yg buat kenduri kawin?

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum aunty,
    muka cucu aunty tu sama ngan muka anak aunty yang noy tuh kan.comelnye lah. mata bulat . geram je tengok . mesti keletah kan.

    anyway , take care and have a great day aunty :)

    ReplyDelete
  12. salam aunty....skang mmg musim kenduri...tak terikut kekadang tu...

    ReplyDelete
  13. Salam perkenalan aunty, just blogwalking... Seronok la tgk blog nie

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...