THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Saturday, February 26, 2011

Wedding Invitation

Ooooooohhhhh... so happy
Going to a wedding reception tonite..after maghrib
My flesh and blood brother's invitation..
His daughter's wedding

Hope to meet the rest of family members too..
Why so happy??
I've not met them for quite awhile..

For my new followers..
Auntie was raised by another family..
Bukan orang lain yang bela auntie..
tapi adik lelaki kepada ayah kandung auntie sendiri...

So chow dulu..
hopefully, auntie dpt some photos for next entry..

Monday, February 21, 2011

Cucunda Ku Yang Pertama

Beberapa sms yang diterima sejak pukul 1:30 petang hari Isnin bersamaan
14 Feb 2011 dari anak auntie Khairul bila isteri nya warded ke Hospital Pakar Putra di Melaka..
bila dah ada tanda2 utk melahirkan baby..

Alhamdulillah..menantu auntie Zeity selamat melahirkan anak perempuan pada
pukul 6:30 petang tuh..
dapat lah anak auntie menyaksikan kelahiran puterinya yang pertama di labour room,
berat bayi 2.95 kg

Gambar pertama yang kami terima melalui handphone...pada pukul 7 malam tuh..



Halus jer gambar tuh..tak puas auntie nengok..he he he

Ya Allah, auntie berpelukkan dgn uncle sambil kedua2 kami menitiskan air mata kegembiraan..
maklumlah auntie bercinta dengan uncle selama 7 tahun, dah tuh berkahwin, kini perkahwinan auntie dah pun 34 tahun..dpt cahaya mata 4 orang, dua lelaki dan dua perempuan,
kini zuriat kami beralih kepada cucunda pula..dari anak auntie yang sulung Khairul. yang telah melansungkan perkahwinan nya pada bulan Januari tahun lepas..

Alhamdulillah...Allah telah memberikan umur yg sempat untuk melihat dan menimang cucu
pada auntie dan uncle....

Perasaan gembira tak terkira..tak reti auntie nak luahkan the feeling here..it is a wonderful, joyfull, cheerful and of coz ucapan yang tak putus2 pd Allah...
Alhamdulillah dan Allah hu Akbar

Emm...Mak Uda (Noy) tak sabar2 nak bertolak ke Melaka utk melihat anak saudara nya yang pertama..tapi kata nya lebih baik tunggu Zeity keluar hospital sebab baru puas nak gomoi baby..tak de lah terhad waktu lawatan sajer..

Keesokkan hari tengah hari Zeity dah dapat keluar dari hospital, so kami bergerak
lah keMelaka pada hari Selasa (cuti Maulidur Rasul) selepas solat Zuhur..

Macam2 hadiah di beli dan di bawa oleh Mak Uda dan Peeja (Mak Sau)?? masih belum confirm lagi panggilan utk Peeja..he he he
Biar lah Peeja yang update pasal hadiah2 tuh..

Berdebar2 hati bila sampai di rumah besan auntie..
Maklumlah..nak berjumpa ahli baru dalam keluarga..

Nur Zara Sofea....


Nur Zara Sofea memegang jari auntie...bila auntie buka sarung tangan nya..
Aduhhh....menitis air mata auntie berjurai2..hinggakan besan auntie menghulurkan
tissue box kat auntie..

Kami kat situ hingga malam dan makan malam sepatutnya, auntie dan uncle
plan nak makan ikan bakar di Umbai tapi besan beriya2 menyediakan makan
malam..so sorry guys..miss the ikan bakar Umbai...
(Peeja dan Noy dah jeling2 kat auntie) tak per nanti2 kita pergi lah..

Balik ker kampung uncle, rumah pusaka yang di duduki oleh adik perempuan uncle
di Tedong, Merlimau pukul 10:30 malam..
bermalam semalam di situ..

Pekena nescafe panas dan cicah biskut lutut...sedappp..

Kami bersembang hingga pukul 3 pagi...aper tak nya..Noy, Peeja dan PG
dah tak balik kampung setahun lebih..banyak lah citer2 yang keluar untuk
auntie Nur Laila dan sepupu2 nya di situ...

Sebelum masuk tidur auntie pesan pada adik ipar auntie..supaya sarapan
besok belikan roti canai dan nasi lemak di kedai Mak Dan..
memang terbaik kedua2 nya..

Selepas sarapan pagi dalam pukul 11:30 kami bergerak ker Pekan Melaka
untuk lunch pula..

Kedai yang biasa kami pergi...ada macam2 masakkan sajian kampung terutamanya
assam pedas..
he he he...

Dah kenyang kami pergi lah jengok Nur Zara Sofea..

First day baju warna pink, second day warna biru..
emmm...memang auntie pesan..jangan beli semua warna pink
takut2 nanti kelahiran anak lelaki pula..
so macam2 warna pakaian Nur Zara Sofiea ada...


Tengok lah tuh, hari kedua dah celek mata..
Dulu2 seminggu lebih baru bukak mata..
Gitu juga, selalunya jari2 terkatup genggam ajer..





Dah pandai senyum2 bila nama di panggil

Dah penat, maka tertidurlah..bila dah dapat minum susu..





Kami bergerak balik ker KL lepas Asar..

Hari ni dah 7 hari umur Nur Zara Sofea..
Bila lah Tok Mama dan Tok Papa nak
kesana lagi..

InshaAllah..tak aper haral hujung bulan
berjumpa lagi cu...

Auntie sajer2 googles maksud nama cucunda..

'Cahaya Puteri Menawan'

ada lagi...

Apa ada pada 'NUR ZARA SOFEA' ?

NUR ZARA SOFEA
NNaif
UUntung
RRamah
ZZingy
AAmanah
RRealistik
AAlim
SSuci
OOportunis
FFleksibel
EEkhlas
AAbadi
Apa ada pada nama?

Aper2 pun..Tok Mama doakan,

Nur Zara Sofea sihat...membesar menjadi saorang yang
tinggi budi perkerti
mengenal diri dan mengenal Allah..
Amin..


Friday, February 11, 2011

Kepuasan di malam jumaat!

Hari ni amat memenatkan, berkemas rumah tak habis2..
Baju bertimbun2 nak di masukkan dalam almari..
Ahh...itu besok pulak lah...
kata hati auntie..

Auntie mandi bersihkan diri
sebelum maghrib, bersolat..terus tertidur..

Terjaga pukul 10:30 mlm
Sunyi keadaan sekeliling..
Semua pun tertidur

Noy kerja, flight to Jakarta
Khairul di Melaka bercuti..
menunggu isteri nya bersalin yang dah
menunggu hari

Perut auntie lapar, ada lebihan nasi goreng tengahari tadi
Panaskan, Auntie makan dan...
rasa nak makan something else
tak puas makan...

tiba2 teringat ada ice cream yang di beli di JJ
The best ice cream ever..
Dalam fridge memang ada ice cream jenama Walls
selalu nya 2 flavour tapi
pilihan auntie
Haagen-Dazs perisi coffee
memang terbaik
Masukkan dalam mulut..

Aduhhhh...lembut dan halus bak sutera..
sambil pejamkan mata
(terlampau sedap)
Emm...amik kau habis satu cup
auntie sensorang...


gambar googles jer
sebab sama perisa

Besok nak gi check up..
Ambil darah..
Emm...memang naik lah sugar level auntie..
Haus punya pasal, sedap punya pasal..
Terbaik punya pasal..
sudu sudu sudu...sampai habis..
Alhamdulillah...kepuasan di malam jumaat..
he he he..


Wednesday, February 9, 2011

Kepala Weng

Rumah berterabur, bersepah lagi..
Kena beli downlight lagi utk master bedroom
Tergendala sebab kedai tak bukak lagi semalam..
(Auntie memandai2 nak buat kerja tambahan
padan muka sendiri)

Nak masak aper hari ni??
Kena masak yang paling simple

Auntie bukak frige, ada ikan kelisi 3 ekor
Ada lebihan sambal belacan,
Ahhh...assam rebus jer lah..
2 keping assam keping
1 biji tomato, 1 biji bawang besar
Blend semua bahan tadi masuk
1 timun yang dah tua auntie potong panjang2
1 cekak bendi
Siap assam rebus

Ada ayam satu bekas..
Goreng kunyit..

Masak nasi..

Lunch for today
(No photos yea..kepala auntie dah weng ni)

Tak faham auntie, uncle selalu benar beli timun tua..
Ishhh...dah berkali2 auntie pesan beli timun mesti
kepala kecik dan warna hijau, size sederhana
jangan beli yang besar2
kalau warna dah kuning, dah tua lah tu..he he he
memang tak sesuai untuk di buat salad atau ulam..
tapi tak kan nak buang?
Emmm.....buat sayur dlm masakkan jer lah..




gambar google jer

Kacang bendi pun gitu..
Uncle suka beli yang dah siap berbungkus..
Bila bukak bungkusan, memang tua dan liat..
In this case auntie buang sajer bendi tuh..

Dari muda auntie lah yang membeli sayur mayur di pasar
sehingga lah auntie jatuh sakit nih
memang auntie jarang keluar rumah lately..
bila sakit2 badan

Uncle beli sayur mayur di pasaraya..
Dia main angkut apa saja kat para tuh..
Suruh beli sawi, dia capai bayam
suruh beli celery, dia beli daun bawang putih
suh beli daun bawang dia beli kucai
(Jangan marah yea sayang kalau you baca entry ni..
he he he)
Tak per lah selagi dia mahu pergi
membeli belah barang dapur
Alhamdulillah..
Tak leh komplen, nanti dia boikot
tak de benda dlm peti sejuk nanti untuk di masak..

InshaAllah, pagi2 besok auntie nak ker pergi pasar tani
Kata jiran ada setiap pagi hari Rabu berdekatan Keramat Permai

Tuesday, February 8, 2011

BerSangka Baik adalah Amalan Mulia


Perasaan hasad, dengki, ujub dan riyak adalah perasaan kotor yang ada di dalam hati manusia kecuali Rasulullah SAW yang telah dicuci hatinya semasa peristiwa Israk dan Mikraj.

Berikut adalah tips dari Syeikh Abdulkadir Al Jailani untuk sentiasa bersangka baik sesama insan.

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu :
"Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.
Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.

p/s: Tak salah kalau antara kita semasa Islam saling ingat mengingati.

Monday, February 7, 2011

Sedikt Reno

Auntie buat sedikit reno di rumah yg telah auntie duduki
sejak tahun 1989.
Rumah yg segala2nya basic saja..
Jadi rasa teringin pula nak menghias rumah sedikit..
Berbincang dengan uncle and he agreed
so the project is on..
Buat ceiling cornice..
Auntie pergi ke kedai Plaster Ceiling di Setapak
Kedai yang auntie pernah berurus niaga masa auntie
berkerja di syarikat perumahan dulu2

Mereka ni auntie kenal dah dua puluh tahun yang lalu
Masa tuh auntie memang boleh dapat harga terbaik
tapi hati lansung tak terbuka nak buat
sebab kerja2 yang membuat rumah jadi berdebu..

Entah mengapa auntie teringin pulak nak cantikkan rumah..
and the cost was affordable..he he he

Materials required was delivered on last saturday
and they started work on the same day..

Auntie buat kat bawah jer..
Living and dining area and front porch

kata kontractor kerja akan makan masa selama 5 hari saja
They did not stop work during the festive public holiday

Kontraktor anak branak berbangsa bangla
Bapa, anak dan dua adik lelaki nya..
They are all muslims.
Believe me they dont carry that unpleasant odour..
Alhamdulillah..

They had completed their work but then auntie had
rated their work as excel and extended the project
further to my masterbedroom...already 9 days ie 4 days extra
and by tomorrow they will fix lightings and
some touch up here and there..

Foooh! the house is so messy ...
basically downstairs and upstairs..
All furnitures were pushed to one corner
covered with my old linen bedsheets,
knowing the painting works stained.

No TV and no internet for five days..hu hu hu
hura hara rasa bila tak ada kedua2 kemudahan ni
bila dah siap living and dining
auntie requested them to fix it up..
and they did it...he he he

Some photos for viewing..


Mereka pasang bars utk support the ceiling board

Ceiling board dah terpasang, tapi belum buat plastering lagi

Wiring aircond yg hodoh melintang di dinding tuh, memang menyakitkan mata dah bertahun2
auntie request tanamkan..he he he
Emm...masa wiring aircond tuh di pasang dulu, auntie dan uncle tak de kat
rumah..harapkan anak2 tengok2 kan so tuh lah rupa nyer..

Hah...spara siap ..pakai kipas lama
Design cornice auntie minta anak2 perempuan pilihkan..biarlah mereka
suka pd design tuh..sebab auntie kata..
Umur mama dah tak lama lagi berbandingkan umur mereka..
(Ajal Allah yang tahu tapi dengan sakit2 auntie gini adalah alarming)

Kerja di bahagian depan pulak..

Aduh, since dah pakai lampu2 down lights, semua lampu2 lama
auntie dah tak di gunakan lagi..emm...auntie basuh lampu2 tuh
dan minta anak auntie Ayul hantar ke rumah kampung auntie,
satelah adik2 auntie bersetuju mahu lampu2 tuh..

Puas hati betul bila salah sorang dari mereka adalah elektrician
emm...wiring yang menggunakan casing auntie minta tanamkan
dalam dinding dan plaster, auntie beli switches baru gantikan
yang lama..swis lampu design baru..
ohhhh...once dah nak make up rumah, berjangkit2 ker lain lah pulak..
he he he

Alhamdulillah, auntie dapat bibik part time untuk membantu auntie
mop2 rumah dan buang debu2 bila kontractor balik nanti..

InshaAllah by Tuesday..rumah akan saperti sediakala..



Saturday, February 5, 2011

Noy Belanja Makan

Malam Sabtu yang lalu, anak auntie Noy ajak makan
steamboat..dia nak belanja

Auntie sebenarnya..malas nak pergi
sebab rumah bersepah, auntie buat reno sikit
tapi nanti auntie citer kemudian

Tempat tuh halal tak? tanya auntie
Halal lah mama..kalau tak kan lah noy ajak
Okay...mama takut lah kut2 ada ba alif ba ya

Noy dgn muka marah2..menjawab
Ada daging anjing, kura2 dan ular..

Auntie terus..buat2 aksi menari
Goyang2 badan sambil mengangkat kedua2 tangan
Yesssss.....kata auntie..sedap tuh..
Mengarut betul lah mama nih..kata noy
Uncle dan anak2 semua ketawa.

Kami berempat sajer yang pergi,
uncle, auntie, peeja dan noy
Ayul balik kampung dan p g ada jamming

Kat Ampang, sampai jer kat tempat tuh..
penuh semua table
terpaksa tunggu..tak lama menunggu
dalam 10 min kami dapat table

Restaurant tuh charge RM 27 ringgit per head
Tak sure..termasuk air ker tidak..
Auntie dan Noy minum air durian belanda
Uncle kelapa sebiji dan Peeja air tembikai

Punya lah banyak pilihan..
mungkin ada hampir seratus kot
bahan2 yang boleh di pilih
segala mak nenek..lah
udang, sotong, ketam, siput2,
ayam, daging, sayur2an dan
cendawan2..

Auntie tak leh tahan tengok ice cream
dan kuih muih, puding2 dan rojak buah
soauntie makan pemanis mulut dulu..

Makan lah, seberapa banyak yang boleh
tapi jangan ada tinggal makanan dalam
pot steam tuh..mereka akan charge pembaziran
100 grams RM10 hinggit..
he he he so kami makan sampai licin

Peeja jadi jurugambar..
so muka dia tak de..




Tengah tunggu air sampai


Nih dah round yang keberapa entah lah


Uncle minum air second round, air tembikai

Auntie dah tersandar kekenyangan
Memang ketat perut betul..

Noy tanya uncle..

Papa kenyang tak?..
Uncle dengan kepala geleng2
Huihhhhh!...kenyang nih boleh sampai tahun depan

Minggu depan kita datang lagi yea..kata noy
Tak mahuuuuuu....kata uncle
Kami semua tergelak2..

Alhamdulillah..makanan nya sedap
Tempat nya bersih

Memang bestt..
Terima Kasih Noy
belanja Papa dan Mama

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...