Followers

Saturday, December 24, 2011

Tunggu Dia Bangun

Pernah dengar kisah ni tak?
Suatu ketika dulu Rasullulah hendak
bersolat tetapi atas sejadahnya
terdapat seekor kucing sedang tidur
Untuk tidak mengganggu kucing itu,
beliau memotong sejadah tersebut dan sembahyang
diatas bahagian sejadah yg dipotong.

Auntie pulak pagi ni citer pasal kucing jugak..
Nak basuh kain tapi Lulu tidur atas washing machine..
Emm...pending lah basuh kain
Nak tunggu dia bangun
baru boleh basuh..hehehehehe
Cuaca pun tak berapa nak cerah
Mendung..so lambat2 sikit pun tak per
Atau besok sajer..

Washing Area auntie penuh dengan segala barang2
Memang padat tempat tu..
Nak buang benda2 tuh sayanglah pulak
sebab bila masa nak guna akan menyesal
jika dah dibuang..
Pernah terjadi macam tuh..
So simpanlah..segala bekas2 plastik, kotak2 hadiah
Auntie tak beli tuperware (ori tuh ) dlm gambar
Semua diberi orang, banyak lagi dalam kabinet atas



Tingkat atas sekali..tupperware juga, diguna
hanya setahun sekali, time Hraya..
Isi segala kerepek2..

Tingkat kedua, cawan2 tuh pun dah lama tak digunakan
Auntie beli masa tahun 80'an
pinggan mangkok arcopal (bunga biru kecik2)
untuk 60 orang makan, beli pun secara berperingkat2
boleh tahan harga dulu2 pun sebiji pinggan makan RM12 ringgit
Dulu2 bila buat kenduri tahlil ker,  jemput kawan2 makan2
morning coffee, tea dan berbuka puasa
auntie pakailah pinggan mangkok tuh
tapi sekarang sejak sakit memang terletak
dan tak berusiklah pinggan mangkok tuh
sebab auntie memang dah tak larat utk
melayan tetamu yg ramai2..

Sekarang orang dah pakai
pinggan dan cawan polystyrene dan styrofoam
untuk majlis2..pakai dan buang
tak perlu basuh2 dah..
tapi auntie rase tak puas pakai pinggan macam tuh..
hehehehehe
orang lamer cerewet kannnn...

Dah breakfast dah?
Auntie makan nasi goreng kampung
dan satu mug nescafe gold...

Uncle dah tertidur lepas breakfast sebab malam tadi
dia balik pukul 3 pagi ada buat kerja sikit
dengan orang2 Russia.
Heran auntie sebab mereka akan berada
di Malaysia sampai 28/12/2011
Tak berChrismas ker?
Kata uncle dia orang celebrate *******
(auntie tak dapat kepastian)
pada setiap bulan January.

Pukul satu nanti ada kenduri kawin
anak buah lelaki auntie kat Cheras,
kenduri rumah pengantin perempuan..
Baju belum dipilih lagi..kena naik atas..
kena gosok..huhuhu

Bye2 semua..
Auntie minta diri dulu
Happy Weekend everybody..

24 comments:

  1. Have a nice weekend Kak Nani. :)

    ReplyDelete
  2. Salam, hepi weekend gak auntie...pcl pon dapat tetamu malam tadi...entah kucing sapa yg tumpang beranak kat kotak kosong atas rak kasut...elok je baby kucing tu tido time sejuk2 nih..

    ReplyDelete
  3. Salam kak..
    wahhh..ralit sy baca citer akak pagi ni...untung kucing tk kan..sebab akak ikut cara Nabi SAW...

    bab pinggan mangkuk tu kan kak sy pun setuju..sy tk berapa suka guna polisterin bila ada buat kenduri atau jamuan open house ke..tk puas rasanya..biar sy penat sikit asal hati puas kan kak..

    selamat berhujung minggu kak..

    ReplyDelete
  4. Saya pun tak suka pakai pinggan plastik (yg lembik tu). Cam tak puas makan. Sama la kalau kena pakai sudu plastik.

    Tapi paham la kengkadang tak larat kot tuan rumah nak mencuci lepas majlis.

    Saya selalu kalau buat majlis, pakai dedua. Kalau tetamu yg awal2 tu dapat la pakai pinggan kaca, kalau tetiba ramai orang kang sesapa yg tak dapat pinggan kaca pakai lah pinggan plastik sementara saya masih mencuci & mengelap pinggan kaca,

    ReplyDelete
  5. Biasanye sy guna pinggan kertas kloroform tu klau majlis yg sgt ramai but utk vip bg pinggan yg cantiklah sikit...malas nak basuh...mana nak layan tetamu lg... ;)

    ReplyDelete
  6. aunty, kasi hadiah Give Awaylaaa...dakpun bagi sy...ngehehheheheh... jgn2, itu semer ader sentimental value kan? psl life pon ada value...hiihihhi

    ReplyDelete
  7. salam, auntie. lama x tinggal komen sini. moga auntie sihat2 selalu ek. :)

    ReplyDelete
  8. Salam Auntie...

    Alahaii lama tak tinggal komen. Banyaknya cawan Auntie. Kalau mama Dayah sure dah selamat jadi barang katering kekekeke.. Asal tak pakai je tersimpan je, my dad sure ambil bawa g kedai.. hahaha.. x sempat buat simpanan. Kecuali yang Dayah beli la.. mmg tersimpan no one can touch unless ada tetamu mai.. hehehe.

    Happy weekend Auntie and family^^

    ReplyDelete
  9. seronok tengok dia tidur kan. nak kacau pun tak sampai hati.

    ReplyDelete
  10. Memang betul, auntie. Kat rumah ni bila Milo tidur atas selimut saya, tak sampai hati nak kejutkan, tambah2 dia tengah tak sihat ni. Cantik tersusun je segala barang dlm area basuh kain tu dan dlm kabinet. Saya punya yard tempat basuh kain, tunggang langgang. Bilalah nak mengemas agaknya.

    ReplyDelete
  11. Betullah. Orang2 lama memang sayang barang yang dikumpul bertahun. Maklum beli dengan duit dan juga sayang hadiah pemberian orang.

    Selamat berehat UNTIE. Jangan buat kerja berat, ok.


    “Sampai hati HANIS AZLA buat aku menangis berkali-kali...”

    ReplyDelete
  12. Arwah abah saya pun macam tu juga sayang sangat kat kucing2 yqng sebenarnya dia ada asthma yang kronik tapimdia tak peduli. Kalau balik dari kerja bukak pintu je yang pertama dia akan tanya mak kau mana? Yang kedua si browni mana? Kucing tu pulak manja sesangat dengan arwah.

    ReplyDelete
  13. Kakcik :

    Terima Kasih

    [PCL] :

    Salam kembali,
    Wahhhh..kata org cina 'ong' kalau kucing branak kat rumah

    ReplyDelete
  14. Nyanyisunyi :

    Salam kembali,

    Aper yg boleh dan termampu ikut cara Rasullullah kita buat sikit2. InshaAllah.

    Aah betul, rasa puas makan dlm pinggan kaca tak payah yg mahal2

    ReplyDelete
  15. Cik Sibuk :

    hehehehe tapi rumah auntie belum pernah pulak pakai pinggan2 kertas atau plastik lagi masa makan2 rumah terbuka Hari Raya, sebab auntie jemputan tak ramai pun.

    ReplyDelete
  16. Marya :

    fulamak, ade tetamu VIP lagi. Alhamdulillah, melayan tetamu itu penting jgn sampai tetamu berasa terasing..

    ReplyDelete
  17. akuzle :

    Barang2 tuh semua nanti akan jadi pusaka bila auntie meninggal nanti, siapa anak yg ambil alih rumah ni nanti, dia pakai lah..

    ReplyDelete
  18. vagg :

    huhuhu betul, dah lama tak tinggal jejak.
    Auntie spt biasa sihat2 org sakit..huhuhu

    ReplyDelete
  19. Dayah :

    Salam kembali,heheheeh, ibu dan ayah ada kantin yea.

    Ishhh..maner boleh cawan2 elok2 bawa gi kantin, habis lah sumpek nanti..hehehehe

    ReplyDelete
  20. Peej :

    Aah, Lulu kini dah jadi buah hati mama.
    Bila panggil dia datang meleser..

    ReplyDelete
  21. polis malaysian, tentera malaysia, jurutol dan bla..bla.. oun kerja di pagi raya. lagi syahdu sebab di tempat sendiri!

    ReplyDelete
  22. Aidah :

    Menyusun dan mengemas barang2 memang kena ada mood kalau tidak memang akan berlonggok2lah berbulan2.hehehehe

    ReplyDelete
  23. azieazah :

    hehehehe memang sayanglah barang2, sebab bukan mudah cari duit utk membelinya.
    Tak brani pun nak kerja berat2..ringan2 ajer.

    ReplyDelete
  24. Sharifah :

    Akak sebenarnya bukan pengemar belaan binatang termasuklah kucing, sebab dari kecil rumah akak tak de belaan, arwah mak tak suka. Tapi sejak Noy suka dan bela kucing2, akak tumpang manja ajer.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...